Здравословно през телевизора – II

Дойде време да продължим темата, която започнахме преди повече от месец – набедените за “здравословни” храни, така убедително и постоянно рекламирани в медийното пространство. Нали знаете кога е най-доброто време да ви убедят в “неоспоримите” качества и здравословен ефект на най-новите и модерни храни, добавки и медикаменти – точно момента, когато сте седнали със семейството да вечеряте, съзнанието ви се рее спокойно и е съвсем отворено за всякакви убеждения, които без да се усетите се набиват дълбоко в подсъзнанието ви и .. формират потребителското ви поведение.

Не веднъж съм го казвала и ще продължавам да го повтарям колкото е нужно – целта на хранително-вкусовата, козметичната, фармацевтичната, модната и прочее индустрии не е да се грижат за вас. Те се грижат за собствените си финансови интереси, чийто инструмент сте вие. Ако обичате себе си поне малко, ако обичате децата си и ви е грижа какво бъдеще им осигурявате, време е да преосмислите с какво се храните.

Ако разгледаме действието на гореспоменатите индустрии, ето каква е простичката схема: Човек се храни с боклуци, напълнява, разболява се и изпада в депресия. Как да се борим? – Много просто. Натрупаните килограми мазнини замазваме с всевъзможни магически кремове за отслабване и премахване на целулит, купуваме си най-новото и революционно откритие на фармацията, стреса подтискаме с антидепресанти, купуваме си най-новия модел обувки, или…. хапваме. И ето ви кръговрата на паричните средства в икономиката…

От гледна точка на организма, стресът представлява загуба на енергия, който тялото се среми да замести. Само, че ние му предлагаме най-неподходящите източници… от които отново подтискаме съпротивителните сили на организма, губим още енергия..тъпчем се отново и така се въртим в един омагьосан кръг. Измамното чувство за успокоение и сигурност, което създава натъпканият стомах е временно и скоро води към нови и нови опити да възстановим баланса.

Индустриите имат интерес хората да са с наднормено тегло, преждевременно застарели, болни, депресивни, апатични… за да се хранят повече и да търсят странични методи да се справят с възникналите болестни състояния. Та какво излиза – за да се развива успешно бизнесът, хората трябва да са болни, дебели и вечно гладни. Само тогава те ще носят доходи..

И пръв помощник, който редовно смазва колелцата на тази добре функционираща машина са медиите. В частност телевизията и добре познатите ни реклами.

Нека направим още един преглед на най-рекламираните продукти, които ни обещават здраве, щастие, свежест и превъзходен тонус.

1. Прясно мляко с добавен калций

Статиите, в които се говори за прясното мляко и защо то всъщност е ВРЕДНО са предостатъчно и всеки, който някога се е интересувал от темата, може да намери много информация и доказателства. Накратко – прясното мляко не само, че не обогатява организма с калций, но и всъщност го изсмуква от костите и благоприятства остеопорозата. Редовната консумация на прясно мляко помага да се сдобием и с още куп приятни заболявания, сред които акне, артрит, лошо храносмилане и киселини, диабет…

Бебетата до определена възраст са единствените, които притежават ензима лактаза, който разгражда млечната захар лактоза. След три годишна възраст организма ни спира да го произвежда. Да не говорим, че казеина в млякото е доста труден за усвояване от човека. И какво следва – неразградената лактоза както и киселинната среда създадена от млякото стимулират развитието на бактерии в червата, отделят се токсини, които се разпространяват във всички органи и се стимулира развитието на ракови клетки. Последните пък разграждат прясното мляко и си хапват и растат доволно от него. Познавате ли някой бозайник в животинския свят, който да суче мляко в зряла възраст?

Добавения синтетичен калций пък, с който така парадират рекламираните продукти в рекламите всъщност се явява чуждо вещество за организма, което той не разпознава. По-добре се снабдявайте с калций от растителен произход. Сусамовия тахан например е най-богатият източник на чист, изцяло усвоим от организма калций.

Специално за всички онези неверници и дървени философи, които държат на всяка цена да прочетат някой и друг научен доклад, да имат неоспорими доказателства и да разгледат повече гледни точки, ето една чудесна статия, която дава и двете: Live to Lift.

2. Черен хляб

За никой не е тайна, че в България посеви от ръж няма. Пълнозърнесто брашно в истинския му смисъл – неолющено, цяло зърно с всичките му 4 слоя не се прави. Пшеницата се чисти, лющи и смила за да даде чисто бяло брашно, вече лишено от полезните си хранителни вещества, което даже допълнително се избелва и се “допълва” с изкуствени витамини и минерали. За целта на “черния” хляб се използват оцветители, които да нагодят тъмния цвят. Интересен феномен е как съществуват заводи с една поточна линия, пък накрая излизат няколко вида хляб 🙂 Истинския “черен” хляб щеше да е плътен и тежък като тухличка, а този, който купуваме е пръхкав, пухкав и мек. Как ли става магията?

Другата причина, поради която този хляб не е здравословен, вече съм го разказала в отделен материал – той съдържа един куп оцветители, подобрители, набухватели, консерванти и не на последно място – мая. Ако сте пропуснали статията за хляба, ще спомена набързо, че за производството на хлебна мая се използват термофилни дрожди – бактерии отглеждани върху човешки кости, създадени в хитлеристка Германия като биологично оръжие.

3. Натурален сок

Този сок е толкова натурален и пълен с витамини, колкото хляба – черен 🙂

Плодовете, които се използват за създаването на тези сокове съвсем не са най-пресните, свежи и прекрасни, както се опитва да ни убеди една реклама. Напротив – използват се най-изгнилите, смачкани и вкиснати плодове. Но това е най-малкият проблем. Сред “полезните” съставки са безумни количества захар, лимонена киселина, ароматизатори, оцветители, консерванти, които държат сока годен в продължение на месеци. Ако не е захар пък, ще е аспартам. Отрова, която даже надминава по “полезност” захарта. Ако сте пропуснали, ще спомена и за него – едно от първите изобретения на “Монсанто”, което ни помага да се сдобием с: натравяне с метанол (имитиращо симптомите на множествена склероза), мускулни болки, спазми, гърчове, виене на свят, болки в главата, депресия, ставни болки, шум в ушите, влошаване на зрението, диабет.

Ако се успокоявате с надписа “еди-колко-си процента концентрат”, също се лъжете сериозно. Химическият процес, който води до концентрацията на сока разрушава почти всички витамини и минерали. Парченцата плод, които обикновено намираме за доказателство, че пием нещо истинско са допълнително добавена пулпа, която в най-добрия случай можем да приемем за фибри (с много фантазия).

4. Инстантни супи

Сигурно трябва да умирам от глад и отчаяние, за да “засупя глада”… Но за съжаление, това е приемлива алтернатива за хиляди хора, които са притиснати от лудешкото ежедневие и служебни ангажименти. Което си е една друга страна на Матрицата, ама хайде за нея – друг път 😉

Та тези бързи, лесни и “полезни” супи, съхранили в себе си всички небходими хранителни вещества (че и отгоре) са най-неприятното нещо, което можете да сервирате на тялото си. Освен ако не целите да надебелеете и да се сдобиете с липса на енергия и някое и друго заболяване. В тези бързи супички се съдържат големи количества сол, транс-мазнини, цял куп консерванти и любимият на здравословното хранене – натриев глутамат. В комбинация, тези чудни съставки (които също така се съдържат във всички бързо-лесно-вкусно продукти на една добре известна фирма), могат да ви докарат: затлъстяване, запушени артерии, в следствие – повишено кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, астма, мигрена, алергии. А после докторите обвиняват холестерола и ви препоръчват диета без животински мазнини 🙂

5. Студен чай

Чаят сам по себе си е нещо прекрасно. Истинския чай. Но в желанието да избегна упоменаването на марката, се спрях на това наименование “студен чай”. Интересното е, че фирмата производител води рекламната си кампания с лозунги за здравословен живот и добра храна, спонсорира спортни мероприятия, убеждава ни всячески, че произвежда добри храни. Забавно. Нещо като крадецът, който крещи “Дръжте крадеца”.

Та да се върнем на “чая”. Възможно е една малка част от съдържимото в бутилката да е екстракт от някакъв плод, или чай. Но в основата си, тази освежаваща, тонизираща напитка се състои от захар (подсладител), вода, овкусители, оцветители, подобрители, лимонена киселина. За ефектите от захарта, аспартама и Е-тата вече говорихме. Отново астма, алергии и затормозяване на обмена на веществата са част от честите ефекти при редовно “освежаване” с такива напитки.

Но модата, уви не се интересува от тези факти. Имам познат, който си купува даден хранителен продукт, само ако му е харесала рекламната им кампания и етикетчето е достатъчно шарено. И е абсолютно убеден, че се храни здравословно, хапвайки на обяд пликче с хрупкави хлебни кръгчета, напоени с бутилка студен “чай”.

Натъквала съм се на дами, които изумено и с потрес разказват как им се е случвало в заведение да си поръчат студен чай и … да им донесат чай. Истински. С ледчета. Късметлийки, къде ли са попаднали на такова читаво заведение… 🙂

И така. толкова за днес. Опасявам се, че тази поредица ще има продължение. Защото “здравословните” храни, които ни пробутват през телевизора май нямат край. А вие мислете, преценявайте, правете информирани избори. Защото само и единствено от вас зависи да направите този избор – да бъдете наистина здрави и енергични, или да бъдете удобен инструмент за печалба на индустрията.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

10 Comments

 • Анка Маринова
  Отговор

  Здравейте Marthy, С повечето твърдения във Вашата статия съм съгласна. Но за млякото трябва да се направят някои уточнения – важат само в случаите, когато човек консумира купешко мляко / пастьоризирано и от магазинната мрежа/. Ако човек има достъп до истински прясно мляко / домашно, има крава – пие мляко /, то независимо от възрастта млякото е полезно и ако човек чуства нужда да го пие или яде /киселото мляко /. До голяма степен уговорката важи и за киселото мляко.

 • Marty
  Отговор

  Здравейте, Анка. Склонна съм да се съглася частично с мнението ви. Факт е, че обработката деструктурира и лишава млякото от иначе полезни хранителни вещества – след нея млякото става още по-трудно обработваемо и усвоимо от организма. Затова най-добрия възможен вариант е да се консумира сурово и то само от домашен източник. Но дори и в този вид, остава проблема с казеина и лактазата. Но добрата новина е, че цели поколения в определени региони по света, изхранващи се предимно с млечни продукти все пак са намерили начин да се справят с този проблем. За съжаление, телата на хората, живеещи в градовете надали скоро ще еволюират до степен сами да произвеждат лактаза. Затова към момента съм по-скоро скептична към млякото. Поздрави! 🙂

  • Господин Гюров
   Отговор

   Изглежда все пак голяма част от хората от бялата раса произвеждат лактаза – 80% според тази статия:
   http://forum.nbu.bg/index.php?autocom=blog&blogid=2&showentry=15
   Което не е странно, имайки предвид, че точно бялата раса повсеместно е отглеждала млекодайни животни и се храни с мляко от хилядолетия.

   Относно писаното за кравите в цитирания линк, то важи за САЩ, в Европа доколкото знам нещата стоят много по-добре.

 • Vanilla
  Отговор

  Браво,Марти! На 100% споделящ мнението ми по въпроса за индустрията!!! За цялата! Все едно аз съм го писала…жалко е, просто е жалко…
  Модерни си “обезмаслени, нискокалорични, с фибри, с полезни бактерии и витамини” боклуци; в прекрасни опаковки, лесни за получване, на всеки щанд, на всеки панаир, будка и пр. За огромно съжаление.
  И знаеш ли, аз лично искам ей такива статии да се публикуват из масовите медии( които НЯМАТ интерес това да стане), че хората, които не ги знаят тези неща ( за разлика от повечето тук) малко да прогледнат…

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Мда, щом е с лъскава опаковка, един куп “подобрители” и е минало няколко етапа на преработка.. мерси.. Истинската храна не се рекламира и не носи такава печалба.. затова нямат изгода от нея. Ама нищо де, такива като нас си жужат из пространството и всеки, който е готов да прогледне си намира каквото трябва 🙂

 • Дими
  Отговор

  Който е месил хляб със собствените си ръце със сигурност е забелязал следното:

  1. Домашния хляб е по- твърд от купешкия. Поправете ме ако греша, пробвала съм и хляба на баба, която умее чудесно да меси – и с мая пак не става толкова пухкав. Защо? Защото колкото е по- мек хляба, с толкова повече набухватели е наблъскан. Това е първата причина да избягваме супер мек хляб. Един от най- меките такива които съм намирала на пазара е този от витрините на Кауфланд, а може и да го има и в други вериги. Докарват го у нас омесен, готов и замразен и пълен с “чудесии”.

  2. Не съм много сигурна каква е разликата между различните хлебове – черен, грахам,и т.н. Но за пълнозърнестия знам че е цяло зърно – смила се цялото житено зрънце. И отново, който е правил такъв хляб вкъщи знае че такъв хляб обикновено става средно твърд – заради триците на зрънцето. Твърд казвам в сравнение с купешкия. Е значи няма как хляба в магазина, който носи гръмкото име пълнозърнест да е мек като памук – или в него няма никакви трици и зародиш, като тъмния цвят се постига отново с оцветители, или са в минимално количество колкото да се отбие номера за да не ги хванат съответните власти че не продават пълнозърнест хляб. Значи почти никаква разлика с белия хляб.

  Но българина иска на масата си меек хлебец, много мекичък ако може. Как да се продаде истински полезен хляб като сме свиканли на подправения с овкусители и всякакви химии от магазина? Вкъщи когато се стигне до купуване на хляб предпочитам да избирам възможно най-твърдия, не защото и той е цвете за мирисане, а защото все пак е малко по- добрия избор. Та нали фибрите които почистват храносмилателната ни система са твърди,представете си мекия бял хляб как полепва по стените и.

  Дими

 • Аз
  Отговор

  Натуралният сок е вреден, хлябът (не само черният) също, супите също, ама това за млякото… Това за калция и костите е… как да се изразя по-меко, пълна глупост. Просто не е вярно. Калцият от млякото е напълно усвоим, иначе всички бебета щяха да страдат от липса на калций. Да, някои хора имат проблем с млякото, но за много други си е здравословна храна и пълноценен източник на калций. Проблем може да са и хормоните в млякото (не само изкуствените, но и естествените), но отново, това, че млякото изсмуква калций от от костите просто не е вярно.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Госпожо, или господине АЗ, благодаря ви за бързия тур който сте направил/а из сайта ми, и за мъдрите и категорични коментари които сте оставил/а тук и там.
   Това, че някой е написал нещо, някъде далеч не го прави категоричен факт, освен това противоположни становища и то добре аргументирани има всякакви, по всички теми.
   Колкото до млякото, бих ви предложила да се информирате добре преди да коментирате така категорично зад псевдоним и несъществуващ мейл адрес. Човешкото същество синтезира в тялото си ензима лактаза, който съответно служи за да разгражда лактозата в млечните продукти – факт. Само че синтеза на този ензим престава някъде след първите 2-3 години. Тоест – възрастният индивид не притежава ензими, които да разграждат лактозата.
   Всъшност за вредата от млечните продукти има тонове инфомация, научна, лекари също споделят, медици, един куп авторитетни и добри източници. Има статии, научни трудове, филмчета по темата. Няма да ви пускам линкове, лесно се намират ако човек има желание.
   Можете да се информирате. Само ако искате 🙂
   Благодаря, че се отбихте в сайта.
   Поздрави.

   • Аз
    Отговор

    Това за лактазата е вярно за определена част от хората и има научни доказателства за него. Но това за калция не е. Не го приемайте лично, нямам нищо против сайта ви, просто в случая сте се подвели и давате грешна информация. И да, вярно е, че това, че някъде нещо го пише, не го прави вярно. Затова е необходимо да има серия научни изследвания, които го доказват (ин витро, ин виво, с животни, после с хора, контролирани експерименти, които да могат да се повторят и да показват статистическа значима зависимост), а дори и тогава е трудно с категоричност да се твърдят много неща. Всеки може да твърди каквото си иска, даже да пише книги по въпроса, само че нищо не бива да се приема без доказателства без значение кой го казва. И да, млякото е проблемно за някои хора, дори може би за повечето хора, но е един от най-добрите източници на калций и това твърдение за изсмукването на калций от костите просто не е вярно. Не го приемайте като атака към личността ви, разбирам емоционалната ви реакция, но в случая са важни фактите и само фактите. Добре е човек да може да си признава грешките, макар че това е едно от най-трудните и болезнени неща. Ето нещо накратко по темата, авторът е дал линк към научните изследвания. http://chriskresser.com/does-dairy-cause-osteoporosis Той е един от безпристрастните блогъри и променя позицията си, когато има достатъчно доказателства. Никъде няма сериозни доказателства, че млякото изсмуква калций от костите. Да, лактозата е проблем за някои хора. Да, казеинът е проблемен за някои хора (макар и не много на брой). И да, млякото не е единственият начин да се получи калций (например рибешки глави и рибешки кости са добър вариант – да се ядат цели малките рибки примерно). Но отново повтарям, не целя да обидя егото ви или да блесна със знания, а просто да посоча една сериозна грешка, която може да повлияе на много хора. Вече ако нямате намерение да сте от блогърите, които търсят истината и си признават грешките, които търсят истински дебат и искат наистина да са полезни на другите, тогава няма проблем, само кажете и ще спра да коментирам. Но все си мисля, че критичното мислене не е излишно.

 • Аз
  Отговор

  Еволюцията не работи така. Няма никаква връзка между местожителството в град и лактозната поносимост. Еволюцията не става за едно, дори не и за две-три поколения. Необходими са хиляди години за малка промяна. А да не говорим, че допреди 100 години повечето хора са живеели с села, а дори и живеещите в градове са консумирали долу-горе същото, защото храната се произвежда в селата. Няма как един човек да “еволюира” в рамките на краткия си живот по забележим начин. Възможно е определени гени да се активират или не в зависимост от средата, но това не бива да се бърка с еволюция. Та или имаш непоносимост към лактоза, или не, но има начини тя да се “заобиколи”. Например чрез ферментация. Суровото мляко има предимства пред пастьоризираното, но и недостатъци. Съществува риск от заразяване с болести, което е и причината да се пастьоризира, Крис Кресър има една статия по въпроса. Също така хората, които имат проблем с кравето мляко, понасят доста по-добре козето (то е близко по състав до човешкото и ако не се лъжа, съдържа по-малко лактоза) и биволското. Аз имам ужасни реакции към прясното мляко, но домашното биволско кисело мляко ми се отразява много добре. Хората с алергии към каезин обаче трябва да внимават и с това. Най-добре пробвайте с елиминационната диета и бавно въвеждане на възможните алергени, така ще знаете кое точно ви е проблем.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.