Здравословно през телевизора – I

Да, няма печатна грешка. През телевизора. Посланията, с които ни заливат всеки ден рекламите, развяващи гордо кухи твърдения какви супер-мега-гига незаменими и уникално здравословни продукти продават. Здравословно рафинирани, преработени, консервирани, овкусени, обезмаслени, а после с добавени мазнини, фибри, омега киселини, витамини и кой знае какви още “здравословни” чудеса.

Това с телевизора и “ползите” от него си е цяла една отделна тема, на която също ще обърнем внимание, но сега нека веднъж завинаги разгадаем какво се крие зад “здравословните” продукти в рекламите. С годините сме натрупали твърде много заучени, наложени от интересите на различните индустрии и закрепени и утвърдени от собственото ни невежество убеждения. Затова, нека наистина знаем за какво става дума. За да можем да направим информиран избор.

И така, ето един кратък преглед на топ набедените за здравословни, че и отслабващи продукти:

1. Маргарин.

Унищожителят на маслото. “Здравословният” продукт, синтезиран от петролни продукти. Години наред се води война срещу маслото, което бе обявено за причинител No1. на всякакви сърдечно съдови заболявания. Пълна заблуда! Маслото всъщност е прекрасен продукт, който бих препоръчала на всеки, който иска да се храни здравословно. Маргаринът ми стана още по-голям любимец в периода, в който една от марките насочиха рекламната си кампания към децата.. с уловка детски летен лагер за най-верните фенове, добавени омега 3 и 6 мастни киселини и един куп витамини. Стига бе! Това наистина е нагло. Ако някой има енциклопедични интереси, ето тук може да проследи изобретяването и развитието на този продукт. На мен лично ми направиха впечатление няколко акцента:

 • изобретен от химик
 • продължителна битка между разни промишлености и лобита
 • трансмазнини

За тези от вас, които не са най-добри приятели с химията, ще разкажа повече.

Маргаринът на практика може да се прави от всякакви течни мазнини, включително се използват частично и животински. Основното преимущество пред маслото е, че… производството е чувствително по-евтино. Контролът в България върху произхода на тези мазнини е смехотворно безотговорен. Липсата на холестерол в никакъв начин не прави маргаринът полезен. Холестеролът всъщност е много необходимо вещество, участващо в изграждането на клетките. “Хидрогенизиране” е ключовият момент, тоест процесът на втърдяване на мазнината. Насищането в този процес се осъществява с помощта на водород. В цялата тази процедура освен насищането на мазнините протичат и други неприятни процеси (както и се твърди, че се използва канцерогенен катализатор) и това продуктът старателно се филтрира и очиства от нежеланите съставки. Добавят се ароматизатори, вода и емулгатори и един куп подобрители. После веществото се излива в кутийките, изстива и се продава под гордото название “здравословен маргарин”. За който се конкурира всяка филия 🙂 Тези хубави мазнинки са на практика неразтворими, натрупват се по стените на кръвоносните съдове, стесняват ги, респективно кръвното налягане се вдига, за да може кръвта някак да премине през стеснения отвор и… обвиняваме холестерола 🙂
В процеса на производство се отделят щедро количество транс-мазнини. За тях се споменава сякаш ей-така между-другото, нещо като редовете със ситен текст в хитро скроените договори. Основният чар на трансмазнините е, че те повишават “лошия” холестерол и понижават “добрия”, могат да причинят запушвания по кръвоносните съдове, да причинят диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, да увеличат сериозно риска от сърдечнo-съдови проблеми, имат отношение към затлъстяването, различните метаболитни проблеми , артеросклероза, та дори и рак. Транс изомерните мазнини не са безвредни дори в минимални дози. О, да. И в никакъв случай няма да отслабнете, ако ползвате маргарин вместо масло. Най-много да понадебелеете, че и да завъдите нйкоя болест. Изборът е ваш 😉

2. Кока кола лайт.

Вече дори най-невежият потребител поне веднъж е чул, че кока-колата наистина е доста подло удрящо здравето напитка. Къде заради количествата захар, къде заради газировката, къде заради ценните минерали, които напускат тялото веднага щом се задвижи диуретичният ефект на колата. Ето тук всеки любопитко може да проследи какво точно се случва в тялото му след чаша кола. И тъй като вече сме наясно, че захарта е голям враг на здравето, веднага гениите в Кока-Кола изобретиха още един инструмент на масовия геноцид” Кока-Кола Лайт. Което, разбира се продава като диетичен, здравословен, алтернативен вариант. Гордият заместник на захарта тук е аспартамът. Аспартама, който с последователността и упоритостта на сериен убиец, компаниите продават от години на диабетици. Ако някой се заинтригува и потърси подробна информация, със сигурност ще намери обширни и информативни научни материали. Аз ще се огранича само да изброя последствията от употребата на аспартам: натравяне с метанол (което имитира симптомите на множествена склероза), мускулни болки, спазми, гърчове, виене на свят, болки в главата, депресия, ставни болки, шум в ушите, влошаване на зрението. Аспартамът е особено опасен за диабетиците. Аспартамът способства нивото на кръвната захар да стане неконтролируемо, в резултат на което много от пациентите могат да изпаднат в кома. За финал само ще допълня, че аспартамът е едно от гордите изобретения на печално известната компания Монсанто. Е, отворете път на чие щастие? Вие избирате.

3. Мюсли.

Особено любима комбинация с набеденото за мега полезно кисело “мляко”. Мляко в кавички, защото продуктите в масовото производство са всичко друго, но не и кисело мляко. Някаква суха бяла маса, отново хидрогенирана, обезмаслена, окислена – наново се забърква с добавени отпадъчни мазнини, насипва се в кофички и се продава за кисело мляко. Единствените ценни неща в тази храна остават лактобацилите. Основното добро качество на този тип закуска, е че се приготвя бързо. Мюслито като първоначален замисъл всъщност е нещо много хубаво и е прекрасна закуска. То и комунизмът като първоначална концепция и намерение е бил чудесен замисъл всъщност …

Та мюслито в основата си би трябвало да съдържа поизсушени ядки и пресовани житни култури (овесени, ръжени и прочее ядки), както и парченца сушени плодове. Само, че за да бъде по-овкусен, подобрен и търговски приемлив, в мюслито се добавят разни царевични корички, нишестени формички, шоколадови парченца и един отбор подобрители, овкусители, стабилизатори, транс мазнини и захар. Което автоматично прави закуската ви не чак толкова добра идея. Е, разбира се, ако мечтаете да постигнете желаната фигура и в продължение на две седмици се храните САМО с няколко порцийки на ден от гореизброеното, както агитира рекламата (което на практика си е гладуване), в крайна сметка ще изгубите някой и друг килограм. Но това ще бъде предимно вода и активно телесно тегло (от мускули и органи), а не мазнини. В дългосрочен план закусването с мюсли може да доведе само до закръгляне на задните части По-добрият вариант е да си вземете обикновени овесени ядки, да добавите желните ядки, сушени плодове и мед и да похапнете наистина здравословно.

4. Детски десертчета, бисквитки, подсладени млека и прочееприятели на детето”.

Рекламните послания, разбира се са трогателни. Използвани са най-прекрасните хранителни продукти чисто жито, пълнозърнесто брашно, овесени ядки, замразени плодове, мляко, че и то не какво да е, ами обогатено с калций! И най-важното – само Х калории. Звучи добре, нали. Хайде сега да погледнем състава на произволно избрана супер храна от изброените. Имаме си:

 • Мляко на прах (така гордо заявената UHT технология на ултра-пастьоризиране, всъщност води до унищожаване на всички полезни ензими и витамини). Но това не е всичко – следва сушене, което води до оксидация на холестерола в млякото. Консумацията на оксидиран холестерол води до здравословният инфаркт на миокарда.
 • Моно и ди-глицериди. Или на безвреден език от етикетите – емулгатори. Продукти на вече любимата ни хидрогенизация на растителни мазнини. Демек боклукът на процеса хидрогенизация. В случая са добавени тъй като: въпреки, че са мазнини, те официално не се отчитат като мазнини и съответно производителят може да твърди, че продава обезмаслен продукт. Продуктът си има мазнинки, но официално твърдим, че няма. За ефектите от яденето на хидрогенизирани мазнини или пък на остатъчните им продукти вече говорихме.
 • Захар. Има ли смисъл да говоря за нея? Всеки, който поне веднъж се е заинтригувал за това как да се храни здравословно, е наясно с три основни врага на здравето: захар, сол и бяло брашно. Диабет, затлъстяване, развалени зъби и сърдечни заболявания са гордите етикети, които вървят с белите кристалчета.
 • Гуар (гума) често употребяван за сгъстяване.
 • Соеви продукти (пак сгъстяват).
 • Още един куп Е-та.
 • Транс-мазнини. И в бисквитките. Вече ги познавате Обаче съдържат само 100 калории! (Успех с отслабването )

Преди време ми направи впечатление обява за работа за работник в една от известните компании, произвеждащи млека. Беше формулирана, цитирам по памет “специалист, забъркващ бялата маса”. Да ни е вкусно и полезно, а за химиците – поздравления!

5. Рафинирано олио

Колкото по-рафинирано, толкова по-добре! Класата се вдига! Да бе, това да не е тройно дестилирана водка!? Рафинираните мазнини не съдържат почти нищо полезно за организма, да не кажем нищо. В тях се съдържат наситени мастни киселини (вече говорихме за процеса на насищане), които докарват проблеми с кръвното, сърдечно съдовата система, храносмилателната система, която пък е един от стълбовете на доброто здраве (и първопричина за почти всички болести при неправилно хранене), нарушава баланса на омега 3 и омега 6 мастните киселини, което пък отслабва имунната система, увеличават риска от поява на злокачествени образувания, заради съдържащите се в тях химични замърсители и поради окисляването на линолеичната и олеиновата ЕМК. Слънчогледовата мазнина в студено-пресован вид (шарлан) всъщност е изключително полезно нещо, съдържа безценни витамини и хранителни вещества, които обаче почти изцяло изчезват в процеса на преработката (рафинирането). Често хората си казват “Е, добре де, разбрах, че рафинираното олио не е много добро нещо, ама все пак ще си го пазя за готвене поне” явно на принципа “дозата прави отровата”. Ами приятели, не си правете експерименти, ако цените здравето си. Тази отрова си е отрова, независимо как я ползвате. Дори малките количества се натрупват и ако в момента нямате здравословни проблеми, то след години те ще започнат да се проявяват един по един. Използвайте студено пресовани мазнини като шарлан (слънчогледова), зехтин, сусамово, тиквено, орехово и т.н. олио. Когато готвите с тях, добавяйте мазнина в края на готвенето, когато температурата е чувствително понижена. Не пържете и не загрявайте на силна температура и тези мазнини, защото високата температура води до нежелани промени в молекулярния състав на мазнините, което отново ги извежда извън списъка с полезни и здравословни храни.

Списъкът на набедените за здравословни храни е дълъг.. и няма да успеем да се вместим в рамките на една, че и две публикации. Затова ще ви оставя нещо и за десерт в следващите публикации. А междувременно хранете се умно, с благодарност и уважение към храната си. Информирайте се и избирайте умно, не чрез рекламите по телевизията.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

1 Comment

 • Стефан
  Отговор

  Разпратих тази статия сред своите приятели, и прочетох десетина други – отлична работа! Ще си позволя малка забележка – избягвайте ” демек ” – все още не сме потурчени.Имаме си родна дума ” сиреч “, или в краен случай – руската ” тоест “.Важно е как се изразяваме, и е свързано с приемането ни от останалите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.