Внимание – потулените истини за хлебната мая!

Темата за хлебната мая и скрития и забравен убиец в нея ме потресе първия път, когато попаднах на нея. Тъй като няма нужда да откривам на ново топлата вода, директно реферирам към чудесния материал, над който са се потрудили приятелите ни от recipemagician.com. За пътя към суровоядството те ни разказаха в интервюто на Вери, споменавала съм ги и в други материали, свързани със здравословното хранене, а на сайта им ежедневно намирам вкусни вдъхновения.  Не е много лесно да се намери достоверна информация, която да бъде проверена от няколко различни източника, сортирана и представена в удобна за вас читателите форма. Затова пре-публикувам статията от recipemagician.com.

Нашите прадеди са казвали: “Хлябът е дар Божи”. Но със сигурност не са месили тестото си с термофилни дрожди. Този вид набухвател се е появил още преди войната. Учени, занимаващи се със изучаването на този въпрос са попаднали на документи от Хитлериска Германия в Ленинската библиотека, където се споменава, че тези бактерии са се отглеждали върху човешки кости и ако Германия не успее да превземе Русия, тогава тя ще бъде унищожена от този вид мая. Както винаги става в секретните документи на учените, е било забранено да се публикува информация за оригиналния документ, както и те да бъдат фотокопирани. Още на другия ден документите са изчезнали, а информацията е била засекретена и класифицирана…

И така, ако термофилните дрожди са се появили наскоро, то с какво се е приготвял квасният хляб в дълбоката древност и преди това? Добре познатите селски закваски са се приготвяли от ръжено брашно, овес, ечемик и пщеница. И до наши дни се е съхранила традицията в много селца, изолирани от съвременното кулинарно влияние. Именно тези видове природни закваски обогатявали организма с органични киселини, витамини, минерални вещества, ферменти, пектинови вещества и биостимулатори.

Изпичането на хляба в народната кухня е бил своеобразен ритуал. Тайната рецепта на неговото приготвяне се е предавала от поколение на поколение. На практика всяко семейство е имало своя рецепта за хляба насъщни. Обикновено се е пекло хляб веднъж на седмица, за което са били използвани различни живи закваски: ръжена, овесена, ечемичена и т.н. Макар хляба да е бил по-груб, използването на пълнозърнести и неизбелвани брашна е способствало съхраняването на всички полезни вещества, съдържащи се в зърнените култури. А при изпичането му в традиционните руски пещи хляба е имал незабравим вкус и аромат. Такъв хляб не е мухлясвал с месеци и дори години.

Но ето че вече няколко десетилетия хлябът се пече по друг начин. Използват се за това не природни закваски а изкуствено създадени за целта термофилни дрожди (захаромицети). Технологията на завъждането им може да се нарече направо чудовищна и неприродна. Производството на хлебните дрожди се основава на размножаването им в течни хранителни среди. За целта меласата се разрежда с вода, обработва се с хлорна вар, окислява се със сярна киселина и т.н. Странни методи, трябва да си признаем, се използват за приготвянето на хранителен продукт, още повече когато в природата си съществува естествена закваска от полезни дрожди като хмелевите и др.

Отдавна вече е забравена тревогата на учените от цял свят. Разкрити са механизмите на негативното въздействие на термофилните дрожди. Нека да се опитаме да внесем яснота какво представляват тези дрожди-захаромицети и каква роля играят те във влошаването на здравето на консуматорите на продукти, които ги съдържат.

Дрождите-захаромицети (термофилни дрожди), които се използват в спиртоварната промишленост, биреното производство и хлебопекарството не могат да се срещнат в природни условия. За голямо съжаление захаромицетите са много по-устойчиви от клетките на тъканите. Те не се разрушават нито в процеса на приготвяне, нито от слюнката и стомашните сокове в организма. Дрождите клетко-убийци унищожават чувствителните и по-малко защитени клетки на организма чрез отделяне на отровни вещества с малка молекулярна маса.

Токсичният белтък действа на плазмените мембрани, увеличавайки тяхната проницаемост към патогенни микроорганизми и вируси. Дрождите попадат първоначално в клетките на хранопровода, след което и в кръвта. Попаднали в благоприятна среда, те се размножават в геометрична прогресия и позволяват на патогенната микрофлора активно да живее и да се размножава, тровейки нормалната такава, благодарение на която в стомаха могат се изработват витамини от групата B и незаменими аминокиселини при правилно хранене. Под въздействието на хлебните дрожди по най-груб начин се нарушава дейността на всички органи на храносмилането:  стомаха, задстомашната жлеза, жлъчката, черния дроб и червата.

Стените на човешкия стомах са покрити със специфична лигавица, която е устойчива към киселините, използвани за преработката на храната. Обаче, ако човек злоупотребява с консумацията на кулинарни продукти, съдържащи хлебни дрожди и киселинообразуващи храни, тогава стомаха не може дълго да се противопоставя на този тормоз. Едно такова изгаряне на стените ще доведе до образуването на гастрит (прерастващ в язва), което ще доведе до силен дискомфорт в коремната област и нарушено храносмилане.

Консумацията на продукти, съдържащи термофилни дрожди, способства образуването на твърди съединения, които на по-късен етап се превръщат в камъни в бъбреците, жлъчката, черния дроб и задстомашната жлеза (панкреас). В стомаха нарастват процесите на гниене, в следствие на което се развива патогенна микрофлора, травмираща ресничните ивици. Забавя се изхвърлянето на токсичните маси от организма, образуват се газови джобове, където се залежават твърди образования (камъни). Постепенно те нарастват в слузести и подслузести слоеве на стомаха. Секретите на храносмилателните органи загубват своята защитна функция и снижават храносмилането. Усвояването и синтезирането на витамини е в недостатъчни количества, нарушава се усвояването на микроелементи в необходимите количества (най-важния от които е калция.)

Съвременната медицина с огромно съжаление отбелязва критично понижаване на нивото на калций в кръвта на децата. Ако по-рано той е бил 9-12 единици (в нормалните граници), то сега той не достига и 3 единици! Патогенните микроорганизми проникват чрез стените на стомаха и попадат в кръвоносните съдове. Микробната, гъбична, вирусна и паразитна флора лесно се внедрява в организма. Нарушават се обменните процеси на клетъчно ниво. Изменя се биохимичният състав на кръвта. В плазмата на кръвта се появява своеобразна тиня. Забавя се движението на кръвта по кръвоносните съдове, образуват се микротромби. Износва се лимфната система. Нервните тъкани претърпяват всевъзможни дистрофични изменения.

Още едно сериозно заболяване – ацидоза (нарушение на киселинно-алкалния баланс). Нараства умората, раздразнителността, появява се бърза физическа и умствена умора, гадене, парене в гърлото, сив налеп по езика, гастрит, тъмни кръгове под очите, болки в мускулите и загубата на тяхната еластичност (в следствие на повишената киселинност). Организмът се бори с ацидозата, губейки огромни количества енергия за възстановяване на баланса за сметка на собствените нужди. При такъв опит за възстановяване организмът започва масово разграждане на редица жизненоважни елементи – калций, магнезий, желязо, калий, натрий. Изземването на тези минерални елементи от костите на човека неизбежно води до тяхната болезнена чупливост, която се явява една от главните причини за остеопороза в произволна възраст.

Естествено всички по-горе споменати промени водят и до анатомични нарушения. При нормално функциониране на организма сърцето, белите дробове и всички по-ниско разположени органи получават мощен масов енергиен стимул от диафрагмата, която се явява главния дихателен мускул, издигащ се до 4то и 5то ребро. При развитието на дрождите в стомаха диафрагмата променя своя ход и не достига до нормалния си ход, тъй като заема принудителна друга позиция в следствие на надутия стомах. Сърцето се разполага хоризонтално, долните дялове на белите дробове и всички органи на храносмилането са силно притиснати от стомаха, който постепенно се деформира под влиянието на газообразуването. Не са редки случаите, в които жлъчката излиза от своето “легло” и дори изменя формата си. В нормално състояние диафрагмата извършва колебливи движения, способстващи появата на всмукващо налягане в гръдния кош, което притяга кръвта от долните и горните крайници, главата за да може тя да се пречисти в белите дробове. При ограничаване на нормалното функциониране на диафрагмата се намалява и ефективността на този процес на пречистване.

Всичко това довежда до подуване на долните крайници, малкия таз, главата и довежда в крайна сметка към варикозно разширяване на вените, тромбообразования, трофически язви и понижаване на имунитета.

Интересен и достоен за внимание опит е провел френският учен Етиен Волф. Той в продължение на 37 месеца е култивирал злокачествен тумор в епруветка с разтвор, в който се е съдържал екстракт от хлебни ферментиращи дрожди. В същото време 16 месеца е култивирал при същите условия стомашно-туморни клетки. В резултат на този експеримент е станало ясно, че в такъв разтвор размерът на тумора се е удвоявал и утроявал в течение на една седмица. Обаче, ако от средата се премахнел екстракта от хлебните дрожди, туморните клетки умирали. От там бил и направен извода, че в бактериалния екстракт се съдържа вещество, стимулиращо растежа им.

Не бива да се пренебрегва и отовора на въпроса: “Къде изчезна пълнозърнестото брашно, от което са пекли хляб нашите деди?”. Само пълнозърнестите брашна съдържат витамини от групата B, микро- и макроелементи, както и зародиш, който има фантастични лечебни свойства. Рафинираното брашно не съдържа зародиша и обвивката на зърното. Тези природни “лечители” се заменят с всевъзможни хранителни добавки и изкуствено синтезирани техни подобия, които никога няма да успеят да изпълнят това, което е създадено от самата природа в процеса на милиони години еволюция.

Рафинираното брашно се превръща в слузообразуващ продукт, който се натрупва на дъното на стомаха и затлачва нашия организъм. Рафинирането е скъп и необратим процес, при което се убива живата сила на зърното. Рафинирането на брашното е измислено единствено, за да се удължи неговия срок на съхранение. Пълнозърнестото брашно не може да се съхранява толкова дълго. Съхраняването на брашно изобщо не е наложително, тъй като много по-лесно, евтино и ефективно е да се съхранява зърното, което при нужда да се смели.

За да се възстанови здравето на идните поколения, трябва да се върнем към изпичането на хляб с помощта на естествени природни дрожди. Хлябът с хмелна закваска съдържа всички необходими аминокиселини, въглероди, витамини B1, B7, PP; минерални вещества: натриеви соли, калий, фосфор, желязо, калций, както и микроелементи: злато, кобалт, мед, които участват в образуването на уникални дихателни ферменти.

Хлябът с хмелна закваска активно извлича от панкреаса, черния дроб и жлъчката ферментите и другите необходими за пълноценното храносмилане вещества, подобряващи моториката на стомаха. Човек, употребяващ такъв хляб се зарежда с енергия, престава да боледува от простудни заболявания и грипове, възстановява си деформираната осанка и имунитета.

Все повече и повече хората осъзнават грешката на поколенията да игнорират старите рецепти за сметка на новата мода и се завръщат към традиционния вкусен и благоухаен домашен хляб от пълнозърнести брашна и природни закваски. В заключение искаме да се върнем към поговорката: “Всичко ново е добре забравено старо!” – с това може да се обясни защо в наши дни черния хляб, пълнозърнестите брашна и техните производни са доста по-скъпи от белия хляб, белите теста и всички останали кулинарни творения, съдържащи хлебни дрожди, независимо от факта, че за рафинирането на брашното вече са били направени редица разходи.

Не е никак трудно да си набавим зърно (най-добре е ако то е био), да си го смелим в домашни условия, да си приготвим домашна закваска и да си изпечете (ако консумирате) хляб. А ако не Ви се занимава, можете да погледнете тук за алтернативни предложения за различни видове крекери и сурови сушени пълнозърнести хлябове и теста.

Тази статия не е “скалъпена” от екипа а се явява превод от руски. Оригиналната статия можете да прочетете тук.

Бъдете здрави и ако все още Ви е трудно да се откажете от хляба, поне се опитайте да си го печете в къщи с домашни закваски. Така ще можете винаги да имате прясно изпечен хляб и да сте наясно какво се съдържа в него.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

26 Comments

 • Павлин Георгиев
  Отговор

  – За хлебната мая
  – за лекарството панадол за деца
  – за яденето на месо
  (Дотук всичко вреди на човешкия организъм)
  – за някои заболявания
  – за храносмилането, червата и пакреаса
  можете да чуете от руската докторка, която е биохимик М.В. Оганян.
  Или на латиница написано M.V. Oganyan.
  Д-р Оганян е учила медицина и биохимия в Москва.

 • Me
  Отговор

  “с това може да се обясни защо в наши дни черния хляб, пълнозърнестите брашна и техните производни са доста по-скъпи от белия хляб”

  Главната причина е, че има хора които ще платят… другото няма значение.

 • джон
  Отговор

  Да беее, знаете ли кога ще спра да пия бира заради някакви дрожди? Невър. Веднъж се живее. Може да е кратко, но нека е с кеф!

  • Ряпа
   Отговор

   и после сума ти години лекарства, 6олести и непълноценен живот, успех ти!

   • Galia
    Отговор

    Ряпа, от пиене на бира никой не е умрял, ако няма съпътстващи заболявания 😀 Освен ако не изпие много литри наведнъж и да се възнесе от препиване. То по тази логика не трябва нищо да ядем и пием – до такава степен всичко около нас е замърсено и буквално не знаем какво ядем. Така че където можем, спасяваме се. Където не можем, благославяме храната и я пречистваме енергийно, за да се справи с нея организмът ни леко и безопасно.
    Но не е нужно да се стресираме от всяка статия за вредностите около нас. Стресът и страхът ще ни изиграят много по-лоша роля, отколкото самият вреден елемент. Енергията следва мисълта. Успех!

 • Аз
  Отговор

  Четох и се смях от сърце!!
  Някой май умишлено пропуска факта, че при изпичането дрождите умират в следствие на високата температура, а пивото всъщност е пастьоризирана напитка.

  • Galia
   Отговор

   Именно. Затова в някои заведения се предлага “жива бира”, т.е. с живи дрожди, и така я именуват (между другото от такава бира може да се напиеш от една халба). Тази бира в бутилките не е “жива”. Ама си трябва усилие на мозъчни клетки, пък не всеки има желание да мисли 🙂

  • Сега пак ли ще се смееш? ФАКТИТЕ:
   Отговор

   “Проблемът е в термофилните дрожди на маята, които са много по-устойчиви от човешките клетки и тъкани. За разлика от алкохола, те не се разграждат или изпаряват по време на печене. По-лошото е, че са устойчиви и на човешката слюнка и стомашни сокове, т.е. те не подлежат на разграждане на нито един етап от процеса на приготвяне и консумация.”

  • фифи
   Отговор

   Аз5 юли, 2012 at 17:14 – Ние пък ти се смеем на теб!! То не е важно клетките на дрождите и бактериите дали умират, а е важно това, че отделят токсини, които остават и след изпичането!!

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Скъпи коментиращи, достатъчно високо мнение имам за авторите на този материал, за да реша да го пре-публикувам в сайта си. Моля за малко уважение за хората, отдали не малко от времето си в проучване, събиране на информация и свободното й предоставяне в полза на масовия читател. Много е лесно да отделиш минутка за да драснеш някой нафукан коментар, но някой замислил ли се е какви ресурси са отдали хората, създали този материал?

  Този сайт се стреми да тласка хората към самоусъвършенстване, личен път на свобода, развитие, и разширение на съзнанието, познание и грижа за всички тела. А в този процес на себепознание и усъвършенстване влизат и понятия като разбиране, приемане, толерантност и не-осъждане. Разбирам, че всеки от вас върви по собствения си път, със собственото си темпо, и приемам и разбирам и това. Но все пак напомням, че използването на ирония, сарказъм и всякакъв вид етикиране, осъждане и присмех не се толерират тук. Друг е въпросът, че не са от полза за ползващите ги и показват доста блокажи по пътя на развитие. Благодаря 🙂

  • Borisova
   Отговор

   А пък аз съм отделила много време в университет със специалност микробиология, за да знам, че въпреки отделеното време от авторите, не са прави. Хайде всички да се откажем и от киселото мляко, кашкавала и сиренето тогава. Защото имало бактерии и гъби в тях. Има нещо наречено нормална флора на тялото… Имате ли представа колко вида и брой бактерии имаме по нас и колко са важни те за съществуването ни?!

   • фифи
    Отговор

    Borisova24 август, 2013 at 22:52 – Да бе да, то от учене в университета ако се научаваше нещо, работодателите щяха да ти искат само диплома, а нямаше да ги интересува портфолиото ти! Прави са хората! Храната трябва да се произвежда в екологично чисти райони и по старите технологии, както е било навремето! А не като днес! Произвеждат “храна” пълна с Е-та и ГМО, които са си чиста отрова! В млякото няма мляко, в месото няма месо! Всичко е само синтетични бои, подсладители и аромати, модифицирани нишестета и бързо мухлясващи гуми като “подобрители” и сгъстители! Безалкохолните напитки и бирата са си чиста химия! Бира без живи дрожди не е бира! Кисело мляко без жив лактобацил не е кисело мляко! Животните за месо и яйца ги гледат в тесни пространства и ги тъпчат с ваксини, хормони, антибиотици и какви ли не още канцерогени!

 • Милен Костадинов
  Отговор

  Здравейте. Реших да се включа, за да стане още по-забавно на всички присъстващи (все пак нали това е идеята на Интернета – да ни е приятно заедно 😉 ).

  Поправете ме, ако греша, но май на някой или не му се е четяло всичко, или май-май му се е пийвала повечко бирица, защото в статията аз лично не откривам много много “клевета” за любимата на мнозинството слабо алкохолна напитка. След като засегнахме темата, обаче, искам да се възползвам от случая и да Ви информирам, че от бирата може човек да настине сериозно или да получи тежки физически увреждания и фрактури. За да не си помисли някой, че просто си плямпам (това не е рядкост за мен :P), ще приведа конкретни примери и доказателства:

  1. При прекалена консумация на бира, човек може да задръзне и усъмне в някоя пътна канавка. В резултат на подобно мероприятие, не би било никак трудно да се получи изстиване на крайници и сие телесни прелести.

  2. При аналогичен случай с N:1, ако преди да се настаним удобно в новото си “бетонено креватче” усетим на плещите си гравитационните сили и няколкосекундния свободен падеж (почти като безтегловност, но за доооста по-кратко), то тогава следват по-горе упоменатите фрактури и др. средни и тежки телесни увреждания.

  Именно по тези две причини аз лично избягвам да консумирам биричка, а и без това и двамата с половинката сме направо един човешки феномен – от 1 чашка ни се приспива сериозно и не сме подходяща компания за приятелите, така че…

  А сега в същия шеговит тон да вмъкна няколко уточнения:

  ‘АЗ’ – мисля, че ще ти е от полза да се запознаеш с разликите в терминологията м/у пастьоризация и печене/варене. В първия случай се губят някакви си ~30С 😉

  ‘Галя’ – абсолютен удар в десятката. Напълно подкрепям мнението ти за всяването на паниката и нейното ГЛОБАЛНО ПАГУБНО ВЛИЯНИЕ. Казано по този начин всичко изглежда розово до момента, в който някой не реши да не се вслушва и се надиша с живак, цианкалий и т.н. Все пак информацията се предлага за обща култура и е добре поне да знаем, че има някаква вероятност. Ако обаче заглавие на тема или самите писания Ви шашкат, стресират и/или шокират, аз лично Ви съветвам просто да ги игнорирате максимално и да се радвате на приятните мигове с близките, семейството, приятелите, хобитата и всичко онова, което Ви доставя истинско и неподправено удоволствие. Хора сме и имаме чувства. Ако негативните усещания започнат да пробладават, тогава нещата не са много на добре и би било прекрасно да преосмислим своето житие-битие.

  Марти, ще си позволя и теб да те поправя обаче (ако ми позволиш 😉 ), защото ние с Вери не сме автори на въпросния труд, а само на превода. Интересно е, че аз лично проведох доста разговори с научни сътрудници в опит да докажа или опровергая нашата “конспиративна теория за маята”. Всички лаборанти и мъдри личности са единни в мнението си, че може да се докаже кой крив и кой прав, но за целта се изкскват известни усилия за да се изолира конкретен щам, да му се осигури благоприятна среда за развитие, след което да се “изпече” и да се види крайния резултат. В резултат на това заключение нито един не се нае да опита и да разбере истината, така че за момента и едните и другите могат да си спорят по цял ден, но явни доказателства за момента нема. Ако някоя лаборатория се заеме, би доказала едното или другото може би за ден-два, но въпросът е, че никой не се е заел с това. Интересът ми към тази материя и любопитството ми ме човъркат отвътре и мира не ми дава въпроса “Защо никой не иска?!?”. Докато не открия сам начин да докажа правотата или да оборя авторските твърдения, аз лично предпочитам да ограничавам маята в хранителните продукти доколкото това е възможно. Има толкова натурални и естествени видове набухватели, че просто не виждам проблем да се ползва сода бикарбонат, амонячна сода, квас, хмел и и и.

  Тъй като всеки контролира своя живот, пожелавам на всички да направят оптималния за себе си и своето здраве избор, а кой какво казва и твърди – четете, информирайте се, смейте се, подигравайте се – с две думи нека само приятните за вас неща надделяват в това забързано и обременено от Интернет ежедневие.

 • Вери
  Отговор

  Има и учени, има и научни излседвания:

  этьен вольф

  http://www.premix.com.ua/info/art_010.html
  http://www.diet-clinic.ru/articles/art_46/

  “Долго сохранялась в народе древняя наука хлебопечения. Приходилось слышать о забавном случае, когда к министру легкой и пищевой промышленности пришли хлебопеки с удивительным подарком, который они принесли завернутым в холст. Показав, что это пышный каравай, они снова завернули и сели на него, потом встали, откинули холст и глазам министра предстала такая картина: хлеб, сдавленный весом крупных мужчин, на глазах расправился и приобрел прежние размеры. Умельцы заметили, что такой хлеб не заплесневеет и не зачерствеет и через год. В это чудо было трудно поверить. Этот хлеб тоже был выпечен не на термофильных дрожжах. Была известна на всю Москву булочная Филлипова, славившаяся своими хлебобулочными изделиями, живы еще свидетели нашего славного прошлого в области хлебопечения.
  Но вот уже несколько десятилетий хлеб пекут по-другому. И используют для этого не природные закваски, а выдуманные человеком термофильные дрожжи, сахаромицеты, которые в природе просто не существуют. И технология их приготовления антиприродная.
  Давно уже забили тревогу ученые всего мира.
  Раскрыты механизмы негативного воздействия дрожжей на организм.
  Об этом пишут французский профессор Этьен Вольф, академик Ф.Г. Углов, 13.11. Искаков. П.П. Дубинин (Проблемы статистики и экономического моделирования.Труды ММНХа им. Плеханова),
  Розини Джанфранко (“Наличие убивающей особенности дрожжей”.
  Канадский журнал микробиологии”, 1983г.. т,29. № 10. с. 1462),
  Г.Басси и Д.А.Шерман (Убивающий фактор, – Биохимия, Биофизика, 1973г., № 298, с.868-879),
  С.А.Коновалов (“Биохимия дрожжей”, 1962, М., Пищепромиздат, стр. 13-14),
  собкор “Известий” Л. Володин, (Париж, 27 февраля по телефону, опубликовано 28 февраля с. 4),
  Рубин Б.А. (Брожение, – БМЭ, т. 3, 1976, с. 383-384),
  В.М. Дильман (“Четыре модели медицины”, Л., Медицина, 1987. стр. 40-42, 214-215),
  Мэрилин Даймонд, Дональд Шнслл, (США “Кислотно-щелочной баланс”),
  В. Михайлов, Л. Трушкина (“Еда – дело серьезное” М., “Молодая гвардия”, 1988г., стр. 5-7).
  Библиографию на эту тему можно продолжать, но лучше мы посмотрим, что такое термофильные дрожжи – сахаромицеты и какую роль они играют в снижении здоровья тех, кто употребляет в пищу продукты питания, приготовленные с их применением. ”

  http://fenixforum.ru/viewtopic.php?f=8&t=66

 • fifi
  Отговор

  Това че се прави преработка на меласата с хлорна вар и сярна киселина не е от значение, тъй като ние тези химикали не ги ядем в крайния продукт. Да, в хляба ядем умрели дрожди, това е ясно. Но, ядем и екскрементите на дрождевите клетки. Което не е ясно доколко е полезно. Във всеки случай на хората с разстроен стомах яденето на ферментирали продукти не се отразява добре! Това е факт! Ами яжте сурови продукти – пресни орехи, бадеми, лешници, зарзават, плодове и т.н.! Нито едно животно в природата не готви!

 • Ira
  Отговор

  Абсолютно посредствена статия, пълна с неверни сведения. Отначало се ядосах, после се смях с глас, буквално тук истината с лупа трябва да я търсиш. Отсявайте повече източниците си,защото така както им “вярвате” ще Ви подхлъзнат. И за да не съм голословна Ви казвам, че това е в сферата, както на бакалавърската, така и на магистърската ми образователно-квалификационна степен. Сиреч не се занимавам с научно-популярни статии, а с научни такива.
  Отсявайте!!!

  • Вив
   Отговор

   Е….Магистърска…ВашЕто “Ви” ми е странно….

  • elena
   Отговор

   В т.нар. заводски хлябове слагат мая – вреден и токсичен продукт, съдържащ термофилни дрожди (захаромицети). Още по времето на Хитлер е доказано, че милиони са хората със заболявания на червата, за които маята е истински бич. Защото термофилните дрожди са химически създадени микроорганизми, които изграждат твърди съединения. Те пък правят камъни в бъбреците и жлъчката, а в стомаха засилват процесите на гниене.
   Проблемът е, че количеството на маята в нашенския хляб е в пъти по-голямо от разрешената норма. Според българските стандарти тя не трябва да надвишава 4% от съдържанието на самия хляб. А в заводите бутат в тестото поне 4-6 пъти повече мая, плюс оцет и разни други вредни добавки. За да бухва тестото по-бързо. Така се печели време и се произвежда повече хляб.
   Целият производствен процес на един заводски хляб е точно 1 час и 55 минути. Докато истинските майстори в малките пекарни го правят мераклийски – за 22 часа. Те активират закваската няколко пъти в денонощието, понякога слагат малко мед, който е истински катализатор на процесите.
   В България се ползва и евтина турска мая, която е от живи бактерии, развъждани върху кости.
   Тя има специфичен и недобър мирис, който се усеща и в хляба. Никой още не е изследвал въздействието на тази мая върху организма.
   Нежните подобрители – така наричат пекарите не само добавките в хляба, но и в козунаците, кроасаните, бутертестото, корите за баница, тестото за пица. Иначе казано, всички онези тайни химикалчета, без които бизнесът им ще угасне. Клиентите дори не подозират, че има добавка, която пази влагата в хляба и вехтия козунак и пречи да се развива мухъл. Така те са дълго време „пресни”. А т.нар. кремове, примерно в кроасаните, всъщност са течни химически пълнежи. Отделно самият найлонов плик, в който се опаковат както хлябове, така и кроасани, е силно токсичен.
   Земята ни вече е уморена от химическите торове и хербицидите. Хлябът ни е силно химизиран още от полето. Затова здравето ни започва от нивата, а не от здравната каса.
   Причината е, че всичко, което дишаме, пием и ядем (не можем и без хляб!), се натрупва в човешкия организъм като отрови и тялото ни боледува. Как да се спасим?
   Може би ако всички подкрепим родното производство на здравословни храни. Но дава ли ни някой гаранция, че ще се откажем от братската дружба със зловещия химически концерн „Монсанто” и сроните им европейски такива?
   И, виждате ли, изведнъж ще изчистим почвите си от отровите му? Не. В България е сигурно само едно – че сме болни.
   Огнян Симеонов, диетолог

   Източник: http://hristiqni.com/novini-ot-balgariya/3490-vizhte-istinata-za-hlyaba-koito-vseki-den-yadem#ixzz4oWCmb7z3

 • ккккккккккккк
  Отговор

  Мартина Иванова, бихте ли посочили също така и чужди източници (по възможност не руски, а западни) за въпросната вреда от маята? Тази статия, преведена от някакъв руски форум, се върти вече няколко години из нета, но аз лично я намирам за несериозна. Във въпросния сайт в коментарите отдолу има достатъчно хора, които са се изказали по въпроса.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   ккккккккккккк, извинете, как точно да се обърна към вас? Човек ако иска да бъде взет на сериозно, най малкото застава с името си. Не е моя работа да ви търся източници и доказателства. Аз съм свършила каквото е необходимо. От тук насетне, всеки който има глава на раменете и има допълнителен интерес, ще си направи труда да проучи и да потърси източници, които да го удовлетворяват.
   Бъдете здрав / а.

   • ккккк
    Отговор

    Е, това е чисто заяждане. Може да се обърнете към мен точно, както сте се обърнали в предния пост. Точно защото съм търсил статии на чужди езици и ТАКИВА НЕ ИЗЛИЗАТ, затова помолих Вие да ми дадете.
    Все пак статия, преведена от форум, не е сериозна. Хубаво е, когато човек публикува нещо с такава категоричност, да потърси повече информация по въпроса. Все пак “главата на раменете” предполага мислене, а не просто копиране от тук от там.
    Сега влязох в сайта на recipemagician, кликнах на източника, откъдето е статията. Линкът води към пост в руски форум, който казва, че я е взел от друг линк, който води пак към форум, а най-отдолу е линк към друга страница, която дава грешка:
    http://sotvorenie.ru/sutra20863.html#20863

 • Дими
  Отговор

  На днешния човек му е трудно да направи връзката между лошата храна и болестите. Всичко което е неестествено, насилено и изкуствено със сигурност не е полезно. Хляб с мая втасва за по- малко от час, а на хляб с квас му отнема понякога цял ден. Това ми напомня за бързо хапче за болка, бърза храна,бързо облекчение…Е аз бих заложила на кваса, всички “мигновени” решения на цивилизацията е хубаво да се подлагат на съмнение.

  Аз не знам наистина дали маята е вредна, тоест нямам доказателства от личен опит, защото за щастие Бог ми е дал здрав стомах. Но баща ми, мъжът ми и свекър ми са със силно чувствителни стомаси, и тримата наред с други храни, смилат хляба много трудно, затова и го избягват. Когато им предложих домашно приготвен хляб с квас, останаха озадачени, вече нямаше тежест, дискомфорт и разстроен стомах. Ей това за мен е истинска проверка. Дали е заради маята, набухвателите или лошото брашно ( вкъщи брашното го купуваме директно от мелницата,няма никакви добавки) но има нещо в хляба от магазина което не е годно за консумация.

  Дими

 • tralala
  Отговор

  Прочетох само това.. толкова смешно казано
  иначе съм наясно с дрождите… но всеки да се прави на писател, за да звучи по интересно, а пък да не знае елементарна граматика и да не може да се изказва правилно????
  Ето го изречението което ме подразни и ми стана смешен човекът който е написал статията..

  “Ако термофилните дрожди са се появили наскоро, то с какво се е приготвял квасният хляб в дълбоката древност и преди това? ”

  Тоест от времето “наскоро” преминаваме във времето “дълбока древност” пък и “преди това”,
  къде е междинната част на тези две крайностти. ???

  Не можа ли да си зададе съвсем елементарно и ясно логически въпроса – примерно
  “Понеже днешната мая е измислена около 40-те години, през 30- те години на 20 век, каква ли е била истинската естествената мая за хляб?

  Или просто да пита баба си на село или някоя възрастна жена, какво са слагали в хляба и как е набухвал? Толкова е просто.

  друга гррешка е погрешната информация за дрождите.

  “Ако термофилните дрожди са се появили наскоро,
  -те не са се появили, дезинформирате читателят така.
  Те са създадени от хората съвсем нарочно и в естествени природни условия не може да ги откриете. Те са патогенни агресивно размножаващи се дрожди изкуствено създадени от човека.

  “Къде изчезна пълнозърнестото брашно, от което са пекли хляб нашите деди?”.
  Бих задала въпроса не- нашите деди, защото звучи архаично и като отодавна изчезнали хора, ами така:

  “Къде изчезна пълнозърнестото брашно, от което баба ми e пекла на младини хляб ?”
  тук вече имаме ясна, не толкова размита представа за времето, и ако баба ни все още е жива, даже може да я попитаме и за хляба, и за брашното и за естествената мая, как са я правели и тн. и даже ако досега не ви е научила как се точат домашни кори, е крайно време да се научите на нещо от баба си.

  Моля ви се разсъждавайте логично във времевото пространство.

 • студент
  Отговор

  Още с твърдението че дрождите не съществуват в природата аторът показва че говори АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ ! ! ! По всеки плод и зеленчук има дрожди.Според вас как “завира” гроздовата мъст в бурето в мазето ви? Вие ли му слагате дрожди? Не! Те са си вече там! Навсякъде в природата ги има,но вашето болно съзнание не иска да приеме истината.

 • Веси
  Отговор

  Наистина в днешно време хората вярват на всичко, което видят по телевизията или прочетат в интернет. Не трябва ли да се замислим и да направим свои проучвания преди да публикуваме нещо и да всяваме паника у хората. Аз самата водя здравословен живот от 20 г. насам и съм изчела доста книги още преди да се появи интернет в България. Всеки трабва да направи изводите за себе си и да види различни гледни точки. Това е линк към друга руска статия, в която авторът опровергава въпросната руска статия за “вредата от маята” http://sunnykitten.livejournal.com/212764.html

 • тони самиулов
  Отговор

  първо много малко са видовете дрожди които данеса сахаромицети (тоест данесе хранят със захари) ,
  баснята чеса отгеждани върху човешки кости е вярна само ако костите са плували в някъкъв сладък сироп(меласа) и именно плували а неса били напръскани или поръсени (дрождите немогат да ходят (предвижват)
  второ дрождите се заселват по самия житен клас на полето още преди то да бъде ожънато ,по житото са saccharomyces cerevisiae а по ръжта има и saccharomyces minor (има и други,но това поскоро са щамове (подвидове)на същите видове и в процеса на приготвяне и обновяване на натурално приготвените закваски (от брашно и вода) те умират неиздържайки на условията (висока киселиност и конкуренцията на по адаптивните cerevisiae и minor за храна -захарите) освен това неим се получава симбиозата с млечнокиселите бактерии
  и още дрождите cerevisiae i minor неса термофилни (поскоро термотолерантни -успяват да оживеят до към 60°) иначе би трябвало най добре дасе развиват и размножват при 50° -60° а те го правят от 5° до 35°-40° (при повисоки температури почват да измират
  за повече инфо на мейла ми пишете ще обесня и за ползите от жизнедеятелноста на дрождите и млечнокиселите бактерии в тестото какви витамини отделят,как разграждат фолиевата киселина и т.н

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.