Петимата тибетци-тибетски тайни за здраве и дълголетие

Противно на всички очаквания, днес няма да ви занимавам с фитнес 🙂 Нито дори с аеробика, или упражнения за перфектно дупе (макар, че и за него има упражнение тук 😉 ).

Днес ще ви разкажа за една древна система за оздравяване и подмладяване на тялото – Петимата тибетци.

В голяма степен упражненията в тази система се доближават (и допълват) познанията на тези от вас, които практикуват йога. В продължение на хилядолетия йога се развива, а адептите са открили и свързани методи, които са още по-въздействащи и полезни за физическото и духовното здраве.

„Петимата тибетци”, или “Петте ритуала на младостта и жизнеността” са йогийска система от елемен­тарни, изпълващи с енергия упражнения, произлезли от Хималаите. Те са пренесени в нашия западен свят в началото на 20-и век от британски офицер, който ги усвоил в будистки манастир в Тибет. Информацията за произхода им е противоречива и никой съвременен източник не може да потвъдри със сигурност кога точно е развита тази система. Едно е сигурно – това е поредното древно познание в съкровищницата на предците ни, достигнало до нас през хилядолетията.

Питър Келдър е първият, който пише през 1939г. за тибетските тайни на извора на младостта, а по-ново време Кристофър Килам и книгата му “Петимата тибетци” ни връща отново към тайните на здравeто и младостта.

Безкрайно много и изумяващи логиката са отзивите от практикуващите тази оздравителна система (включително мои лични познати). Подмладяване, изглаждане на кожата, потъмняване на побелялата коса, подобряване на паметта и зрението, облекчаване на артрита, неизчерпаема енергия, отслабване, облекчаване на болки, отлично самочувствие – това са част от ефектите на тибетските ритуали.

Съвременните спортисти биха причислили упражненията от системата към изометричните упражнения. Те действително помагат за задравяване на мускули и стави, подобряват гъвкавостта и общия тонус, но истинската полза от тях е в заздравяването и хармонизирането на енергийното тяло – хармонизирането на скоростта на въртене на отделните чакри.

Това, което обикновено не се споменава в описанието на упражненията е колко е важно контролираното дишане към „петимата тибетци”, чрез което ефектът им достига максималната си стойност.

Но да не се бавя повече в описателност – ето и самите упражнения.

Според инструкциите в книгата всяко упражнение трябва да се изпълнява до 21 пъти. Моят съвет е първото упражнение да изпълнявате 33 пъти. Числото 33 не е случайно, а въртенето толкова пъти има пряко отношение към активирането на 12-те слоя ДНК (но за това по-подробно – друг път). В началото правете толкова повторения, колкото можете и ви е приятно, и толкова бързо, колкото е подходящо за вас. С практиката, мускулите ви ще станат по-силни и енергията ще се увеличи.

1. Тибетец No. 1

Заемете “Звездната поза” със силно раздалечени стъпала и ръце, разперени на височината на раменете. Представете си как енергията влиза през дланта, която е обърната нагоре, минава през тялото и излиза през дланта, обърната надолу. Сами изберете интуитивно коя длан накъде да бъде обърната. Ще чувствате гореща енергията, идваща от горе, а студена – тази, която връщате в Земята. Разперете ръце встрани хоризонтално като дланите са обърнати съответно нагоре и надолу. После се въртете с ваша собствена скорост по посока на часовниковата стрелка. Изберете си предмет в стаята, върху който да се фокусирате, или пък се съсредоточете върху палеца на водещата (дясна) ръка, за да избегнете замайването. Дишайте контролирано и осъзнато. След като приключите и с последното завъртане, вдишайте дълбоко, задръжте дъха и издишайте рязко и силно, докато изпразните дробовете. Съберете дланите пред сърдечната чакра (като за молитва).

Завихрянията от това упражнение вляят най-силно на коленете, половия център, черния дроб, далака, щитовидната жлеза, хипофизата и епифизата, ускоряват всички чакри.

2. Тибетец No. 2

Легнете по гръб с изпънати крака, ръцете са отпуснати покрай бедрата а дланите сочат надолу. С координирано движение като издишате през устата и стягате долната част на корема (към половите органи), повдигнете едновременно и двата крака, и главата. Коленете са изправени, краката събрани, когато стъпалата се извеждат над главата. Брадичката трябва да се притисне към гърдите. Тазът остава долепен до пода.

Вдишайте дълбоко и бавно положете главата и краката на пода. Повторете до 21 пъти.
Това упражнение служи за стимулиране на гърления и половия център.

Завършете упражнението със съзнателно дишане – 3 повторения (Шива-Шакти Мудра):
1. Застанете с разтворени крака – на ширината на раменете. Колената са леко свити, а гърбът – изправен. Вдишайте дълбоко, като придвижвате ръцете си нагоре покрай кръста, с обърнати нагоре длани. Представете си как изтегляте енергия от Земята.
2. Издишайте като изтласквате ръце право напред на височината на раменете: отдавате енергия
3. Вдишайте дълбоко, като повдигате ръце страничко (ръцете сочат 10 и 2 ч. по циферблата)
4. Издишайте бавно, докато ръцете слизат надолу в две големи дъги. Дланите са надолу. Ръцете долу се пресичат пред гениталиите (не докосвайте ръцете!).

3. Тибетец No. 3

Коленичете на пода, с ръце подпрени отзад на бедрата, с изправен гръб. Стъпете на пръстите на краката за да стимулирате рефлексните точки за епифизата и хипофизата. Издишайте през устата и притиснете брадичката към гърдите, без да се превивате в кръста. Дръжте долната мускулатура на корема стегната. (помага, ако стегнете мускулите на ануса/шийката)
Като вдишвате през носа, наколонете се назад колкото може повече като отпускате главата назад и разхлабвате мускулите.

Повторете до 21 пъти, а после направете 3 Шива-Шакти Мудри.

Това упражнение стимулира половия център до пълно задействане. Ако отначало усетите замайване, дръжте очите отворени, докато свикнете с притока на енергия. След като свикнете го правете със затворени очи.

4. Тибетец No. 4

Това упражнение може да ви се стори трудно в началото, но с малко практика ще се убедите, че е наистина просто и мощно стимулира енергийните центрове при гърлото и коленете, както и половата чакра. (А също така стяга мускулите на бедрата и дупето, мили дами:-) )

Седнете на пода с крака, опънати напред. Поставете ръцете на пода до таза. Издишайте през устата, опрете брадичката в гръдния кош и свийте долните коремни мускули (и ануса/шийката)
Двишайте, отпуснете мускулите и вдигнете таза напред и нагоре колкото се може по-високо, така, че гърбът да е в хоризонтално положение. Главата се отпуска назад.
Издишайте като се връщате в изходна позиция. Повторете до 21 пъти, после направете 3 мудри.

5. Тибетец No. 5

Това упражнение е добре познато на практикуващите йога. То стимулира мозъчния, гърления и половия център. Подобрява гъвкавостта на гръбначния стълб, разтяга мускулите по цялото му протежение, заздравява ръцете и коремните мускули.

Като лежите по корем, поставете ръце на пода, на широчината на раменете, пръстите сочат напред и избутайте тялото до поза “кобра”. Тазът е отпуснат надолу, гърбът е извит. Главата също е извита назад, очите гледат нагоре. Тежестта се държи на ръцете и пръстите на краката.
Издишайте през устата, изнесете таза право нагоре, така, че тялото да заеме формата на буквата “Л”. Брадичката се притиска към гърдите, коремните мускули са стегнати.
Вдишайте през носа, отпуснте мускулите и се върнете в изходна позиция. Повторете до 21 пъти и продължете направо към финалната част от упражнението, която служи да се разтегне гръбнакът, за да може енергията да се изкачи.

Легнете по гръб на пода, вдишайте, вдигнете ръцете над главата и ги опънете бавно назад. Задръжте дъха си като опънете максимално ръцете нагоре и пръстите на краката надолу. Изпънете гръбнака. Издишайте като отпускате краката и вдигате ръце да покриете лицето си. Повторете три пъти.

6. Тибетец No. 6

За това упражнение се споменава някак “между другото” и в допълнение към основните пет упражнения. Тибетците го препоръчвали на онези, дали обет за безбрачие, за да могат да контролират, оползоворяват и освобождават сексуалната енергия, която иначе би се натрупала в тялото и би създала един куп енергийни блокажи. Шестият ритуал има за цел да пренасочи излишъка от сексуална и репродуктивна енергия, генерирана от активността на първа чакра (намираща се в основата на гръбнака) към по-горните чакри – особено към чакрата между веждите и чакрата на върха на главата, чиято активност е свързана с духовното осъзнаване и някои психически способности. Това упражнение следва да се изпълнява, само когато усещате излишък от сексуална енергия. В противен случай то ще причини повече вреда, отколкото полза, като пресуши енергията на първа чакра.

Заемете разкрачен стоеж, стъпалата са на широчината на раменете. Поемете въздух през носа, като вдишвате продължително, до максимално изпълване на дробовете с въздух. После рязко изпуснете целия въздух от дробовете си. Подпрете се напред на коленете си, като опитате да издишате още. Изправете се с ръце, подпряни на кръста, без да вдишвате. Задръжте така максимално дълго. Когато бъдете принудени да вдишате въздух, вдишайте през носа. Когато дробовете ви се напълнят, издишайте през устата и отпуснете ръцете естествено отстрани на тялото. После вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти през носа или устата.

Обикновено три повторения са достатъчни.

Със желание и постоянство с тези упражнения ще подобрите енергийния баланс на тялото си, ще регулирате функциите на голяма част от органите и системите си. Ако в допълнение преосмислите и хранителния си режим и предприемете практики за прочистване на физическото тяло от шлаки и натрупвания, съвсем скоро ще се разделите и с излишните килограми и ще се радвате на крепко здраве и повишена енергетика.

Въпрос на избор е.. да преборите мързела и да направите нещо добро за себе си 🙂

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

78 Comments

 • Назар Захир
  Отговор

  Къде има курсове на опитен инструктор на тези упрзжнения ?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Ами доколкото знам няма специализирани курсове само за тези упражнения. Има единици фитнес и йога учители, които включват тези упражнения към другите. Като мен 🙂

 • neda
  Отговор

  1…. като придвижвате ръцете си нагоре покрай кръста, с обърнати нагоре длани. Представете си как изтегляте енергия от Земята.
  2. Издишайте като изтласквате ръце право напред на височината на раменете: отдавате енергия

  1.Не мога да разбера ръцете странично до горе ли се вдигат или напред и до горе?!
  2.Тук също не мога да разбера това “изтласкване”

  Извинете,но не съм се занимавала с йога.Правила съм Тибетците,но без тази част и ще съм ви благодарна за малко разяснение.

 • Иван Желев
  Отговор

  Ооо, прекалено доволен съм от тибетчетата. Препоръчвам ги на всеки , който се оплаква ,че няма свободно време. И само да добавя,че колкото по -бавно ,толкова по-ефективни стават упражненията 🙂 Също така на 4тия тибетец както пише да отпускаме главата назад ,ви предлагам вместо да я отпускате плавно , да го правите без да стягате мусколите на врата си. Получава се рязко движение и притока на енергия е по-голям. Успех

 • Светлана
  Отговор

  Благодаря за статията! От многобройните публикации на тема “Петима тибетци” тази е по-пълната и истинна версия-вижте книгата “Скъпоценност в лотоса”.Медитацията ОМ-АХ-ХУМ е ключът към пълното оползотворяване на позите за подмладяване.Както позите стимулират и настройват грубата енергийна система , така тази медитация настройва по-фините енергийни пластове на тялото за самолечение и дава повишена способност да се лекуват другите.

 • Галя
  Отговор

  Наистина професионално написано и обяснено. Поздравления! Само да добавя нещо от моят опит. Когато започнах петимата тибетци преди време, имах голямо желание да постигна бързи резултати, в следствие на което си травмирах рамото… и така трябваше да спра. Така че, увеличавайте бавно и слушайте тялото си!

 • ccacheva
  Отговор

  Аз всяка сутрин в 6:30 ч изпълнявам комплекс асани и завършвам с тибетските упражнения и медитация.Резултатът при мен е гъвкавост,жизненост,осанка и изчезване на артрозните болки.

 • vanya
  Отговор

  Имах постоянни болки в гърба. Неможех чиниите да измия. Започнах ги, още първата седмица болката изчезна. Вълшебни са просто. Чела съм, че са помагали и при астма…

 • Стефка Петрова
  Отговор

  Изглежда само аз не намирам някакви чудодейни ефекти от тези ритуали.Бях много ентусиазирана след прочитането на двете излезли на на български книги,както и споменатата Скъпоценност в лотоса,която конкретизира някои техни аспекти. Практикувах ги 6 м,като първите два ги правех по 2 пъти.Не смятам,че се почувствах с нещо по-различно от това,ако бях правила някакви други упр. от този вид.Може би авторите не побликуват нещо,което е съществено за описаните изумителни промени.Не видях и някой,който вдъхновен от такива случили му се, да побликува напр. снимки-преди/след. Ако нещо такова ти се случи-естествено е да искаш да го споделиш с максимален брой хора и да мотивираш и тях.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Да ви кажа честно, от моя опит – хората са много по-склонни да споделят, ако нещо не са доволни, отколкото ако са доволни. Тоест – масово предпочитат се се оплакват, а не да се хвалят.
   Има и изключения, разбира се.
   А снимките преди-след обикновено се правят само от хора, които имат конкретна цел – да популяризират нещо. Рядко ще намерите такива ентусиасти 🙂
   А защо нямате резултат.. остава само да гадаем. Очакванията и взирането в резултатите често ни играят лоша шега.

   • Mikarika
    Отговор

    Напротив хората са супер доволни обикновено от всичко свързано с тибет, йога и тн тн просто си изказват мнение и някои други хора при които не работи незнам защо се учудвате тук не става въпрос дали сме позитивни или негативни просто споделяне не оплакване 🙂

   • тибетеца
    Отговор

    от 180 години ги правя и съм много доволен.Докато ги правиш мисли си за нещо хубаво(около месец) 1 месец – не мисли ; следващият месец -например Исусовата молитва си казвай(наум, да не пречиш на дишането)Менталната настройка е по-важна от упражненията.УПРАЖНЕНИЯТА са в помощ за трасиране пътя на мисълта, не са самоцел.Егоистичната цел (да изчезнат белите коси напр.) пречи и унищожава ефекта.

   • Velin Nikolov
    Отговор

    много сте сладка. От отговорите Ви лъха позитивизъм. Харесвам!

  • vesi
   Отговор

   Здравейте,
   аз също съм практикувала тибетските упражнения без последното ,но тази статия е много по-подробно и професионално обяснена.Аз лично се чувствах много добре миналото лято докато ги изпълнявах даже и цигарите спрях.А относно снимките не зная какво очаквате,тя промяната е по-скоро вътрешна ,но и при редовното изпълнение се стягат мускулите ,а нали знаете ,че човек като е в хармония със себе си ,вътрешната красота е изписана и на лицето.Може би сте очаквали някакви чудеса или аз не зная.Но всеки преценява сам за себе си кое му е полезно,добро и т.н.Аз лично смятам да се възползвам и от допълнителните упражнения,защото от няколко дни започнах отново да ги правя.

  • tatiana
   Отговор

   Скъпа госпожо,вие може би сте единственият човек ,който не е усетил нищо добро от тези упражнения!Вече 10 години играя почти всяка сутрин Петимата тибетци!Благодарение на тях се чувствам страшно работоспособна ,независимо от възрастта си. Стари спортни травми успях да превъзмогна,дискова херния -не ми се обажда!Когато имам някакъв проблем от тялото си го оправям само с тези вълшебни упражнения!Аз съм лекар и съм ги препоръчала на стотици мои пациенти!Жалкото е,че малко остават последователите ми-не че няма ефект а просто мързела сутрин е в повече на много от тях!Снимки не са нужни,защото не отслабваш от тях ,но се чувстваш превъзходно през целия ден!Напоследък след тях правя и дишане-уджай и бастрика и излизам за работа заредена с енергия ,така ,че мисля
   вие просто не сте ги играли като хората заедно с дишането!

  • Mikarika
   Отговор

   И аз така нито йогата ми действа кой знае какво нито упражненията, сигурно сме по будни може би трябва да си внуша де да знам…

  • Драганов
   Отговор

   Правя упражненията вече няколко години. Почти съвсем редовно – правил съм само кратки прекъсвания по здравословни причини.
   Не мисля, че са чудодейни. Файдата, която усещам от тях е, че се пораздвижвам скоро след като съм станал сутринта (или по обед) и съм по-работоспособен. Неведнъж съм чел колко важно е дишането при тези упражнения, но не съм попадал на достатъчно ясни указания как да се диша при изпълнението им. Може би не го правя съвсем правилно, но все пак си чувствам, че старея (а не се подмладявам) – по-бързо се уморявам, наболяват ме стави, крака… Все пак мисля, че съм в доста прилична физическа форма за възрастта ми (67), но дали това въобще има пряка връзка с упражненията не мога да твърдя.

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Ах, да и разбира се – благодаря на всички, оставили коментар. Радвам се за вашите успехи!

 • Меди Ходжова
  Отговор

  Упражненията могат ли да се практикуват по време на бременност?

 • Е.Петрова
  Отговор

  От три седмици правя ритуалите,първата седмица по 3 пъти, втората увеличих на 5 но след първата седмица при изпълнение на 2-ия и 5-ия ритуал започнах да чувствам болка в коремните мускули ниско долу в слабините като от разтягане. Преустанових за 2 дни и продължих, но болката продължава и ми е невъзможно да изпълнявам тези два ритуала. Какво бихте ме посъветвали?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   ЗДравейте. До сега не ми се е случвало да чуя за подобни притеснения, дори и от хора които са със занижени възможности и не добра физическа подготовка.
   Бих допуснала, че се е появила някаква мускулна треска от втория ритуал, защото все пак там участват коремните мускули, но нищо друго не ми идва наум.
   Опитайте да починете за по-дълъг период от време, да видите дали ще отшуми.

   • Ирина
    Отговор

    Проблемът е с яичниците. Те се претоварват. Според мен, упражненията трябва времено да се спрат, а след няколко седмици да се подновят с много по-ниска интенсивност.

    • Е.Петрова
     Отговор

     И аз така си обяснявам проблема. Преустанових ги и от началото на тази година ги правя, но втория ритуал изпълнявам с леко сгънати крака, докато вляза във форма и засега болки няма. Благодаря за съветите:)и спорна Нова година!

  • Ovanes Tufektchian
   Отговор

   На много мъже който правят ТИБЕТЦИТЕ ,им излиза херния..2012–та година бях един от тези щастливци.След операцията,спрях Тибетците за около година,и после ги продължих…

 • гери
  Отговор

  Аз ги правя всеки ден за да се разпределя правило енергията по тялото ми.Имат невероятен ефект върху физиката на организма.

 • Николай Найденов
  Отговор

  Защо сайта няма бутон разпечатване? Като му дам от браузъра и половината лист ми е в реклами!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Вие сериозно ли? 🙂
   Разбирам, че потребителят вече е супер разглезен и очаква всичко да му се поднесе на тепсия – сдъвкано и изплюто, но някак си не го намирам за съвсем правилно.
   Ако се научим да обменяме енергия, и да сме благодарни за това, което някой е положил труд да ни даде безвъзмездно, ще престанем да чакаме наготово и само да потребяваме.
   Защото, г-н Найденов, не ми достигат възможностите и компютърните умения. Защото зад този сайт с необятна информация, поднесена наготово седи един единствен човек, който прави всичко на добра воля. С минимални усилия бихте могъл и сам да селектирате и разпечатате тази част от съдържанието, което ви е нужно.

  • Ж. Славчев
   Отговор

   Бихте могли да си запазите страницата като .pdf и после да я принтирате

   Например така –>http://www.bullzip.com/products/pdf/info.php

 • Мариян
  Отговор

  Здравейте приятели!
  От няколко седмици правя упражненията всеки ден, точно както е описано и показано на картинките. Чувствам се добре и се усеща напредък. Единствено тия неща с енергията не ги усещам, но явно трябва повечко практика. Бих ви посъветвал ако е ви е възможно да качите едно видео с точното изпълнение на практиките за да знаем дали ги изпълняваме правилно. В интернет отворих 4-5 различни клипа но всички се разминаваха като изпълнение. Предварително ви благодаря!

 • Ana
  Отговор

  Здравейте и аз правя тези упражнения от лятото като в началото ми беше трудно,макар че спортувам.Последното упражнение не съм го правела,но ми напомня по описанието на едно от упражнениата прикачени към ‘Козметика с пръсти’ на Джоузеф Корво и се казва Тибетско коремно- ключово упажнение http://spacode.mymall.bg/news/33/%D0%97%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%252d-%D0%B4e%D1%81e%D1%82%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%BDo%D1%82o-%D1%87%D1%83%D0%B4o-%D0%BD%D0%B0-%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%83%D0%B7%D0%B5%D1%84-%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%BE.html

 • Ива
  Отговор

  Здравейте! И аз съм много впечатлена от упражненията( както и от много от статиите в сайта ) Сърдечни поздравления за което!
  Моят въпрос е следния- при изпълнение на упражнение 3 къде трябва да се усети разтягне или напрежение? Когато го правя изпитвам само остра болка в кръста. Също така нещо не мога да си регулирам дишането при изпълнението на упражненията, но предполагам това само с практика се постига, та продължавам.
  Сетих се че имам въпрос и относно повторенията им пише до 21 пъти. Означава ли това, че ако започнем първото с 10 повторения трябва всички толкова да ги правим? Защото примерно аз 3тото и 4тото не мога да ги правя по 21 пъти и ги правя по-малко като за начало. Благодаря за вниманието.

 • Стилиян
  Отговор

  Здравейте…практикувам упражненията доста отдавна….отлично се чувствам и не мога вече без тях…Няма да описвам подробностите от тях,искам само да ви предопредя,че те са много силно действащи в енергиен план!Физиката ви ще ги издържи,но вътрешните ви органи не са подготвени…Може да се появят неразположения от различен характер!!!Идеята е че вътрешните органи и жлези с вътрешна секреция не са привикнали към енергията която нахлува към тях!Това е нормално тъй като човек може да не бъде в хармония с всяка една от чакрите му!Намалявайте ги,правете ги продължително време по малко,после ги вдигайте по едно,по едно…Действат много силно на някой хора!Не се отказвайте те са великолепни:)Но най вече слушайте тялото си,то знае кое е добро за него:)Споделям от личен опит,в началото имах и аз проблеми….но осъзнах,къде ми е проблема,просто ги намалих и така във времето докато не чувствах нищо притеснително:)Дерзайте…няма да съжалявате!!!

  • Ива
   Отговор

   Ива
   Това, което споделяш ще ми е много полезно, защото понякога явно и на мен ми влияят силно енергиино нещата. Вчера като ги направих с часове след това ми се повръщаше. Съгласна съм и че е важно да слушаме и разбираме тялото си, то най-добре ни показва. Като започнах да ги правя и осъзнах колко съм задръстена от отрови и токсини. Успех и воля на всички.

   • Стилиян
    Отговор

    Благодаря Ива…не се насилвай, не бързай.Дори лек дискомфорт да усетиш, веднага се върни на предишната бройка! Задържай бройката повече време, а ако не се подобрява състоянието ти…започни от началото! Което означава две или три повторения.Дори и тогава може да се усеща дискомфорт, при всеки е различно.Но това само по себе си показва че те работят:) Бързай бавно…бъди здрава:)

    • Ива
     Отговор

     Благодаря, за аъветите, за съжаление около мен няма хора занимаващи се с подобни практики, някой който да ме напътства. Хвърлих се в дълбокото от раз и трети ден страдам физически. Първия ден се напънах на 21 повторения от утре преустановявам на 5. Не искам повече да занимавам със себе си теб или четящите:-) бъди здрав и ти и успехи.

     • Стилиян

      И аз бях така:) Ако трябва започни от три бройки…изкарай така седмица, после качи на четери…ако няма напрежение продължавай така…още една седмица. И така до 21…успех:)

 • Дарина
  Отговор

  Здравейте, упражненията могат ли да се прилагат при хора с високо кръвно и по колко пъти на ден?

  • Olga
   Отговор

   Не знам каква е официалната гледна точка. Свалят високото кръвно, действат по-бързо от каквото и да е лекарство. Проверете. Правя ги с акцент върху отпускането, по-бавно. Сега съм на 15 повторения, изморявам се, но кръвното пада. Този ефект се появява при мен само след обяд. Сутрин го вдигат.

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Упражненията могат да се правят от всеки. Всъщност даже човекът, който пръв ги “внася” в западния свят свидетелства за критични здравословни състояния, които се изцеляват.
  НО – както можете да видите и от коментарите горе – всичко трябва да става постепенно, лека полека, без да се насилвате и да гоните резултати. Правете толкова повторения, колкофо тялото ви позволява. Не се пресилвайте. Увеличавайте плавно и постепенно бройките. Важното е да се чувствате комфортно и да оставите време на тялото си да се адаптира.

 • lidia
  Отговор

  Може ли да се изпълняват само четери.На мен петото ми е много трудно.

  • Стилиян
   Отговор

   Желателно е да се изпълняват и петте:) Не се претоварвай, действай внимателно.Не се напъвай да ги изпълниш перфектно! Прави ги до там, докъдето тялото ти позволява.Отпускането и гъвкавостта се появяват с постоянство:)
   Между другото във втората част на книгата се споменава за хранителния режим.
   Тялото, психиката и духът са взаймосвързани:)

 • Radost
  Отговор

  В книгата всичко е описано -започва се само 3 повторения на упражнение и т,н.

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Лидия – може. Всичо може 🙂 Прочетете споделеното от хората по-горе и ще намерите отговор. Започнете лекичко, доколкото ви е възможно, и с времето и практиката, ще се заздравявате и заяквате, така че и другите упражнения ще ви станат възможни. Не се пресилвайте.

 • Daniel
  Отговор

  Мила Мартина,
  Имам няколко годишен опит с “Тибетците” и десетилетен с йога…събирателствах доста в годините и бих искал да провокирам теб и участниците в блога с най-добро чувство 🙂

  В може би над 95 % от източниците в интернет се повтаря една и съща грешка в обяснението на практиката. Понеже често публикуваната информация се копира директно от друг източник в мрежата, не е чудно че разпространението на грешката нараства лавинообразно, особено когато заинтересованият читател не проявява внимание към детайлите или не сравнява с друг източник! Дори и да сравняваме, в 9 от 10 публикации, ще получим същата информация.

  Т. нар. грешка е достатъчно малка да не се забелязва и достатъчно голяма да сведе ефектите на цялата практика до една приятна гимнастика. Нека не забравяме, че “Тибетците” са процес…

  А ето и “провокацията” 🙂

  В подробното описание на второто и петото упражнение има неточност, която е в разрез с оригиналното описание на практиката, така както я дава Питър Келдър.

  http://www.booksbg.org//downloads/za_doma/zdrave/Christopher%20Killam%20-%20Petimata%20tibetci.pdf

  Тук може да се прочете описание на “упражненията”, което е еднакво с това Келдър.

  За наистина заинтересованите – сигурен съм че ще намерите разликите, ще нанесете малка корекция и ще се наслаждавате на практиката си повече!

  С най-добри чувства!
  🙂

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Благодаря за допълнението, Даниел 🙂 По принцип информацията тук е взаимствана от книга, а не от друга интернет публикация, но всяка допълваща гледна точка е ценна и добре дошла.

 • Ива
  Отговор

  Аз наминавам да споделя 5 седмици след началото съм много по-енергична, по-гъвкава и издържлива. Началото беше трудно и наистина изискваше да се вслушам много в тялото си, във вътрешните усещания и доведе до поглед навътре за да балансирам и ума. Олекотих и режима на хранене, усещам, че и токсини започвам да чистя, а плюса са 2 килограма по-малко. По-горе в коментарите четох, че в началото голяма час от практикуващите не усещат енергии. Аз в началото имах чувството, че главата ми ще гръмне с практиката усещам по-умерено но доста силно отваряне на фонтанелата и придърпване, топлина не знам дали е нормално, усещането ми преминава след часове. Много ми е странно, че откакто практикувам “тибетците” косата ми започна да се омазнява много бързо, дали това е свързано с изхвърлянето на токсини според вас?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Eха! Ива, това е находка! Благодаря, че споделяш! Досега никой не е споделял енергийните усещания от тибетците. Поне не и тук де.
   Със сигурност се е раздвижила кундалини и се изкачва нагоре.
   Това с омазняването не знам на какво се дължи. Може би просто метаболизма и всички процеси в тялото се активират и забързват. Интересното е, че и енергийните усещания, и това с косата.. са все съсредоточени към главата. Ще споделиш и нататък как се развиват нещата, нали?

   • Ива
    Отговор

    Ооо разбира се! За мен енергийните усещания не са нещо ново и си ги очаквах, но имам чисто физически и психологически много неща да изчистя за да се балансира всичко. Продължавам да навлизам все по-навътре в себе си докато ги правя, да се усещам и да се вслушвам. Направи ми впечатление, че санувам и все по-ярки сънища. Напоследък често наминавам да споделям и мои изживявани защото в блога ти се чувствам все едно съм се прибрала “в къщи”.
    Благодаря за гостоприемството! 🙂

 • Detelina
  Отговор

  Здравейте, чела съм, че упражненията помагат при паник атаки и агорафобия. Има ли някой с конкретни резултати ?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Aз нямам такива наблюдения, но пък предвид на това, че упражненията хармонизират и отприщват енергийните потоци в тялото, нищо чудно и на психиката да се оказва благотворно влияние.

 • Marchela Simeonova
  Отговор

  Здравейте, започнах да правя ритуалите и се почувствах много добре. Правя ги вече 5 седмици. и успявам да увеличавам повторенията всяка седмица. Започнах с 3, 5, 7 и т.н. Сега правя по 15 повторения . Забелязах, обаче, че последната седмица не мога да заспивам вечер. Дали ако спра да увеличавам повторенията и правя, например по 7 или 9 ще избегна проблема, а в същото време да има положителния ефект.

  • Стилиян
   Отговор

   Точно така Марчела…намали бройката на колкото е необходимо. ..докато се почувстваш отново комфортно:) Не бързай с крайната бройка…остави тялото си да привикне с новата енергия. ..Резултатът е положителен, няма да го загубиш…напротив, даваш си време да го усвоиш:)

   • Marchela Simeonova
    Отговор

    Благодаря за съвета Стилиян, това беше и моето усещане за нещата. Ще си дам нужното време и няма да се отказвам. Щастлива съм, че и децата ми започнаха да изпълняват ритуалите.:))

 • Maya
  Отговор

  Здравейте, правя тези управжнение с малки прекъсвания повече от петнадесет години. Много ми помогнаха наред с йога и медитация. Мога само да споделя, че започнах от 9 пъти за около месец, на втория увеличих на 12 пъти, третият – 17 пъти, и на четвъртия правех вече по 21. Правя петте упражнения по 3 пъти в седмицата, а понякога и повече. Изчезнаха някои психосоматични състояния (като замайване и неразположение при пътуване и др.), както и удоволствието да виждаш как се моделира и укрепва тялото. Лично аз ги получих от моя близка, която ги изпълнява вече 25 години. И последно – правя ги сутрин или поне 4-5 часа преди сън, тъй като са много зареждащи.

 • mase-a
  Отговор

  Здравейте, бихте ли уточнили за първото упражнение как е правилното положението на дланите ако има такова :). Тук пише едната надолу, а другата нагоре, но в други статии чета, че и двете трябва да са надолу. И клиповете, които гледам са с длани надолу.

 • Росица Андреева
  Отговор

  Аз съм поредния почитател на “тибетчетата”,открих ги преди много години,но не ги правех редовно…Оправданието НЯМАМ ВРЕМЕ работи безотказно! Преди 3 год. получих недвусмислено послание,че не обръщам внимание на здравето си-получих диагноза “рак”,спешна операция,химиотерапия,лъчетерапия и всички екстри! Е, вече нямаше как да си заравям главата в пясъка и да обяснявам защо да НЕ ,напротив, имам сериозно основание да търся КАК ДА…И така ,ходя на йога ,всяка сутрин тибетчета ,промених си храненето,лек ремонт на начина на мислене…Чувствам се чудесно! Посланието ми е- не чакайте, час по-скоро се погрижете за здравето си, още преди да получите някое “послание”!!!

 • daniel
  Отговор

  zdraveite,az imam diskopatiq i sa mi kazvali 4e ne biva da s enavejdam napred zaradi krasta,ako gi pravq,6te si navredq li s ne6to?

 • Инанова
  Отговор

  Много интересно наистина! Оправдания не бива да има! Всеки да се залавя за работа

 • Rosina Makedonska
  Отговор

  Много благодаря за прекрасните обяснения! За тези, които ползват Мас, ето линк с обяснения как да запазят страницата в PDF формат и да могат да я разпечатат

  http://www.mactip.net/print-as-pdf-file-on-a-mac/

 • Mile
  Отговор

  Здравейте,
  Включвам се в дискусията за тибетците с конкретен въпрос: имам направена онкологична гинекологична операция – вече ми липсват всички органи и лимфни възли в таза. В описанието на тибетците се посочва, че се стимулира и “половия център”. Не съм специалист , но при положение, че ги няма половите жлези и органи, това няма ли да се отрази по-някакъв начин негативно , къде ще отиде тази активирана енергия? Може би има някакви ограничения кой може да изпълнява тези упражнения
  Много ми се иска да ги изпълнявам и ще бъда благодарна ако някой може да ми отговори

 • svetliof
  Отговор

  Здравейте. През 2005г открих Петимата тибетци – изданието на Кристофър Килам. Заинтересуван, трескаво намерих оригиналите издадени през годините на Питър Келдер, а именно The Eye of revelation – 1939; The Eye of revelation – 1947; The Eye of revelation – 1975; Fountain of youth – 1985; Fountain of youth – 1999. Трябва да ви кажа, че през годините рамката на концепцията е една, но съдържанието е различно. В първите издания е доста набързо претупано. Ако не се лъжа най-пълно е това от 1985г. Вътре с подробности се разказва за пътуването на полковника с ламата към далечният манастир (и как вечерта онзи си изпълнявал ритуалите), както и подробно за престоя в манастира. Където нямало огледала, и след 3 месеца не можал да се познае и т.н. Дишането във всичките версии е спестено, както и има различния при 6-тия тибетец.
  Да, Кристофър Килам го добавя, но недоумявам по пътя на каква логика той казва, че при 2 и 5 ритуал се вдишва при издигането? Посещавал съм курс на йога и съм дискутирал това с инструкторката. При нейните йога заниманията и при техните подобни варианти – се издишва. Факт е “Слънчевият поздрав” – при издишване вдигаш тялото на Л (вариант на 5 ритуал)…
  Това е тема за Петимата тибетци, искам само да спомена че успоредно се занимавам и с Цигун – китайска система за здраве. При нея се набляга на твърдението, че в човешкото тяло има 2 помпи – кръстна (в таза) и черепна. Именно те спомагат енергията да се изкачи. Именно тези помпи са ключовият момент и в петимата тибетци – да вземем например ритуал 3: Вдишва се, после кръстната помпа засмуква енергията и тя се изкачва по гръбначният стълб, накрая с издишва и с прибирането на брадичката се задейства черепната помпа. Така се създава хидравлично налягане, подобно на помпа на варел – помпиш, помпиш и енергията се изстрелва нагоре. Така и при Ритуал 4 – при издишването се прибира брадичката. Кристофър Килам казва че е йога инструктор, но не прилага същата концепция при 2 и 5. Книгата “Скъпоценност в лотоса” според мен казва най-правилно. Според нея и при 2 и 5, когато е прибрана брадичката, тогава издишването (а не вдишването) е в своя край. От позицията на следващ пътя на Дао, бих се съгласил при 2 и 5 да се вдишва, но не коремно, а обратно вдишване (К.Килам дава само коремното).
  На 6-тия тибетец също се отделя много малко внимание. Всяка древна система има подобна техника за изкачване на сексуалната, да сексуалната енергия. Тя бива възбудена и невъзбудена. При ритуалите се работи с възбудената сексуална енергия, която зарежда мозъка с енергия. Ползвайки най-доброто и от 2-те системи, аз работя и с невъзбудената сексуална енергия. При състемата на Мантак Чия това упражнение се казва “Тестисно и яйчниково дишаше”. За него М.Чия казва че другото му име е “Отписване името ти от книгата на мъртвите и запиването в книгата на живите”. И именно с тази невъзбудена сексуална енергия са работили всички знаещи тайната хора – от светци, до монаси. Те всекидневно изтеглят сексуалната енергия до мозъка – въртят водното колело и изкачват водата (сексуалната енергия). Упражнението за издигане на горещата сексуална енергия се нарича “Голямото изтегляне”, а в Крия йога “Кобра дишането”. Във всичките системи за здраве целта е една, да се издигне сексуалната енергия до мозъка. В Цигун системата обаче е недопустимо тя да се остави в мозъка. Той може да приеме и трансформира енергията, но е вредно тя да остава в главата. Дао-сите са казали: “Това което се издига, трябва да се спусне”. Затова в системата на М.Чия има и 2-ри канал, не само по гърба където се издига енергията, а 2-ри спускаш се по предната част – Микрокосмическа орбита.
  Всяка древна система има за цел да подмлади тялото. Това става когато (мъжете разберат), че оргазма и еякулация за 2 отделни неща (на запад се отъждествяват). Спре ли се прахосването на семенна течност дали в невъзбудено състояние, или при нагорещено има ред древни техники сексуалната енергия да се изкачи до мозъка и обезателно след това да се завърти по микроорбирата с цел цялото тяло да получи енергия и тя да бъде правилно разпределена. Накрая енергията не се оставя в главата, а се съхранява в пъпа (долният дан-тиан).
  Петимата тибетци са чудесна система, но при нея 6-тия тибетец дава крайният резултат – издигането на енергията, но не дава методиката. При Цигун за да влезне енергията в кръстната кост и гръбначният стълб, трябва да бъде засмукана от обратно вдишване и стискане на ануса. След това тя се издига и с помощта на черепната помпа стига до главата. При тибетците се използва идшването и вакума създаден след това изтегля енергията (възбудената, говори се за излишък на сек.енергия). От фазата на оргазма (при мъжете) до семеизпразването и 1-2 сек време. Всяка древна система толерира генерирането на енергията (от самозадоволяването или сексуалният акт) и получаването на оргазъм, но след това те учи как вместо да имаш еякулация, да издигнеш тази енергия за подмладяване (иначе корена изсъхва).
  Когато аз я издигам, опитвам различни варианти: и с Кобра дишането и чрез Голямото изтегляне и разнообразявам с 6-тия ритуал. При последният наистина се усеща главата пламнала. Взимайки наученото от различни системи обаче, аз издигам тази енергия, зявихрям я в главата за подмладяване, но след това задължително я спускам по предният канал и съхранявам с пъпа. Не рамката е важна, а съдържанието, защото крайната цел на всяка система е подмладяването.
  И като финал още един аргумент за дишането при 2 и 5, както е при 3 и 4. Когато тялото се напрегне при 2,3,4, и 5 в тяхната фаза, то е под напрежение. При отпускането му и връщане в изходна позиция се вдишва и в системата се вкарва кислород. Така клетките получават прана/ци. Много други древни системи за здраве стъпват върху този принцип (напрягане, задържане, отпускане и вдишване), като напр. “И дзин дзин” до “Осемте къса коприна”.
  Поздрави

  • Gabriela Sokolova
   Отговор

   Ех, Светльо, един не-лаик , за Живота! 🙂 <3

  • Gabriela Sokolova
   Отговор

   Свтльо,
   И еще одну щуточку, более интересное – если не бьил тьи некому бьило говорит об етом. Коментарик нашла в руского чата 🙂 :

   Влад / 23.01.2016
   Кундалини йога использует око возрождения всего лишь как разминку перед крией для второй чакры. напомним что чакр 7. После упражнений крия идут мантры. то есть Око всего лишь маленькая толика в системе Практики, чтобы ожидать ,,чудес,,

 • Виолина
  Отговор

  Би ли ми казал някой по колко пъти на ден трябва да се изпълняват упражненията?

 • Ани
  Отговор

  Здравейте! Правих тибетците 2 години почти всяка сутрин. Като забременях – спрях да ги правя.Искам да ви попитам колко време след раждането мога да започна да ги правя пак?

  Благодаря 🙂

 • Инеса
  Отговор

  Здравейте!
  И аз реших да се включа в темата 🙂
  Изпълнявам 5-те тибетски ритуала от няколко седмици,чувствам се прекрасно,тръгвам за работа заредена и силна.След като изпълня всички ритуали,после хапвам смена от чиа и изсушени плодчета годжи бери,след около час закусвам с пресни плодове.
  Е такъв баланс,такава енергия…,казвам ви до сега не съм се чувствала така.Като преродена съм 🙂 А от няколко дни колежките ми казват,че сияя и изглеждам много добре,което ме радва допълнително.
  Както беше казал някой:”Здравето отвътре личи отвън” .
  Не се напрягайте и помнете,че промяната започва от вашето АЗ,отвътре навън,не очаквайте магически резултати за физиката си,тя просто сама ще се нагажда към “новата” ви душа.:)

 • Vanq
  Отговор

  Здравейте и от мен , искам и аз да кажа , че тези упражнения излекуваха мен и съпругами , но ми казаха,че не бива да се спират , започнешли ги веднъж не трябва да ги пропускаш , може само веднъж . Някой запознат ли е стова , моля да ми кажете .

 • Mariana
  Отговор

  при бременност могат ли да се правят?

 • Ovanes Tufektchian
  Отговор

  Двете длани сочат надолу..33 пъти е изключителна глупост,нелепица ,измислица и ПРОСТОТИЯ….Правя тези упражнения повече от 10 години ..студена и гореща енергия,глупости на търкалета!!!Иначе останалото е както трябва,но 1–во упражнение (си го насрал ама хубаво си го наакал)И преди да споменеш нещо на Келдър,първо го прочети!!!!

 • Даниела Величкова
  Отговор

  Практикувам първите пет упражнения повече от 15 години. Ще добавя, че първоначално е трудно, завихрянето е много силно. Затова се започва с три пъти за всяко упражнение през първата седмица, пет – втората, седем третата, докато се стигне до 21. В оригиналната книга между упражненията не се прави нищо допълнително. И не е нужно специално обучение, стига да се спазват указанията. Успех на всички!

 • Десислава Василева
  Отговор

  Эдравейте 🙂

  Наистина ли това са оригиналните упражнения, срещнах и друг вариант на първото ( эа ръцете). Правя по 10 от два дни вече.

 • Десислава Василева
  Отговор

  Эдравейте, това ли са оригиналните упражнения?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.