Що е то добра храна и за какъв дявол ни е тя?

В навечерието на един от най-магическите и шарени празници, когато повдигаме воала между света на духовното и света на материята, реших да пусна още едно дяволче на свобода и да повдигнем завесата и разсеем мъглата около още една интересна тема – какво представлява всъщност добрата храна (и как да я разпознаем) и за какво ни трябва изобщо да я търсим…

Да направим един бърз обобщаващ преглед на масовата храна, с която сме свикнали (в повечето случаи) да се храним. Бял хляб (или набеден черен), маргарин, колбаси, сандвичи, захарни изделия, всевъзможни кифлички, бутерки, кашкавалки, банички, фурнети, дюнери, пици, хамбургери, натурални сокове (минават за здравословни – ха!), газирани напитки (които дават път на “щастието”, чипсове, снаксове, разтворими супички, мюслита, зърнени флейксове, вафлички, бисквити (даже здравословни!), наденици, кренвирши, детски кремчета, млека и пълнозърнести (уж) млечни мечета… мисля да спра до тук. Разпознахте ли менюто си? Е, всичко това НЕ Е добра храна.

Но пък се рекламира непрекъснато 🙂 А кой има интерес да рекламира храна? Индустриите. Ще продължа да ви го казвам: индустриите се грижат за собствените си финансови интереси, чийто инструмент сте вие. Простичката схема на действието им е: Човек се храни с боклуци, напълнява, разболява се и изпада в депресия. Натрупаните килограми мазнини замазваме с всевъзможни магически кремове за отслабване и премахване на целулит, купуваме си най-новото и революционно откритие на фармацията, стреса подтискаме с антидепресанти, купуваме си най-новия модел обувки, или…. хапваме буклуци. И ето ви кръговрата на паричните средства в икономиката…

А какво бихме спечелили (НИЕ, а не индустриите), ако се храним с качествена, добра храна, вместо гореописаните.

1. Силно тяло, лишено от излишни мазнини
2. Ще се сбогувате с купчина съпътстващи затлъстяването болести и неудобства – затруднено дишане, тежест и неподвижност, хипертония, висок холестерол, сърдечни проблеми, липса на енергия и др.
3. Ще прочистите тялото си на клетъчно ниво (особено, ако приложите и програма за детоксикация) – клетките започват да комуникират помежду си по-лесно, лишени от мръсотията, с която ги затлачваме. “Изненадващо” можете чрез правилно хранене с добра храна да се лишите от болести като: псориазис, подагра, ревматоидни болки, акне, диабет и др.
4. Ще имате енергия за движение, каквато някои от вас от години не са изпитвали
5. Ще имате по-добър тонус, по-ведро настроение и ще виждате живота в много по-положителни краски. Няма да сте така раздразнителни и нервни.
6. Ще се радвате на по-чисто и ясно съзнание – ще съумявате по-реално и правдиво да оразличавате ситуациите, в които се намирате и ще съумявате да реагирате разумно, спокойно и обмислено. Чистото и спокойно съзнание е необходимост и за по-ясни, осезаеми и дълбочинни духовни преживявания.
7. Ще започнете да усещате вкусът и аромата на храната по начин и интензитет, по който не сте и предполагали, че е възможен.
8. Ще ви е вкусно! Абсолютен мит е твърдението, че здравослновната храна не е вкусна (за сметка на джънка).. Интересно, пак ви питам – защо ли битува това убеждение и чии интереси подхранва…? 😉
9. Ще спестите пари. Да. Здравословната храна в никакъв случай не е по-скъпа, нито трудна за набавяне. Освен всичко, инвестирайки в добра храна, инвестирате в здравето си. Директно можете да съкратите до минимум перото от бюджета за лекари и лекарства.

Е, достатъчно добри ли са причините? Има ли смисъл да започнете да се храните с качествени храни? Ако отговорът е ДА, хвърлете един поглед към основните отличителни белези на добрата храна.

1. Добрата храна не се рекламира. Тя е достатъчно простичка и евтина, за да си заслужава инвестицията за реклама.
2. Добрата храна не идва в лъскави и шарени опаковки.
3. Добрата храна е непопулярна и определено не е модерна.
4. Ако е пакетирана, на етикета не са изписани думички като: консерванти, сгъстители, овкусители, подобрители, оцветители, коагуланти, Е-та.
5. Добрата храна е най-близо до природния си вид. Ако е минала поне два етапа на преработка – стойте далече от нея.
6. Добрата храна няма срок на годност до следващата Коледа.
7. Добрата храна се продава по свободните пазари, или тук-таме по забутаните крайни щандове в супермаркета.
8. Добрата храна не се продава в будките за бърза закуска.
9. Добрата храна не се произвежда от мултинационални компании, чието мото е “Ние произвеждаме добра храна”.

Списъците могат да се продължат и дописват… но това можете да направите сами, веднага след като вземете решение да започнете да слагате на трапезата си добра храна. Няма смисъл да си обещавате да го направите от следващия понеделник. Ако сте решени на промяна, ако цените тялото си и здравето си, ако искате да дадете пример на децата си… моментът за промяна е СЕГА. Имате право на свободен избор. Само и единствено вие имате силата да го приложите.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

7 Comments

 • Johnny Loca
  Отговор

  Само не разбрах на мюслито кое не му е доброто? Или на киселото мляко? То е ясно, че има някакъв консервант, но не може все пак да живеем на село, само и само да се храним, колкото се може по-здравословно

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Мюслито е пълно със захар и консерванти 🙂 И киселото мляко, особено това, произведено от една любима фирма, която твърди, че млекцата й са много полезни няма нищо общо с млякото. Хидрогенирни мазнини, сгъстители … Ето тук съм разказала повече по темата: https://www.svoizbor.com/2011/08/zdravoslovno-pred-tv/
   Не е нужно човек да живее на село, за да избира умно храната си 🙂 Поздрави.

   • Венцислав Тодоров
    Отговор

    Налага се да Ви поправя-не мюслито а корнфлекса съдържа захар . За киселото мляко съм напълно съгласен! Какво ми прави впечатление ,обаче?! Постепенно на пазара се появяват стоки с надпис “био” или “еко” и не малко хора лудват по тези продукти, давайки луди пари…Това е следващата вълна храни за снобари или хора нямащи опит! Наскоро опитахме кисело мляко от екоферма Елата, в планината Плана….Поне нямаше консерванти ( надявам се ) но млякото определено беше разредено !
    Не искам да съм скептик, но многото говорене за зравословна храна ми прилича на подготовка за вкарването на прескъпите и прехвалени без покритие еко и био …За мен истината е , да се доближим до храненето на нашите родители и водим по-активен живот!

    • Martina Ivanova
     Отговор

     Абсолютно прав сте за корнфлейкса. Но тъй като повечето хора не различават двете понятия, а в миксираните смеси, наречени мюсли задължително има корнфлейкс, съм избрала такъв начин за поднасяне на информацията.

     Вманиачаването по разни “модерни” храни е просто превключване към подхранването на друга пазарна ниша. Аз съм привърженик на умереното, умно потребление и избиране на продукти от производители. А защо не и собствено градско/селско земеделие. Много са хората вече, които го пракикуват. Поздрави!

 • vanilla
  Отговор

  Браво и пак браво, и пак браво!
  Кратко и сбито с всички безумни митове за хубава и моредна храна!

  Дано такива неща се четат повече, отколкото се гледат рекламите на кола, данон, нестле, и т.н…

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.