Духовния бизнес (или нашествието на лъжепророците)

Рядко започвам публикациите си с уговорка, но този път ще го направя. Ако случайно някой се разпознае тук (а ще има такива), то моля ви, преди да подпалите егото и започнете да се оправдавате и да роптаете на висок глас, помълчете малко и се вгледайте в себе си. Ама хубаво се вгледайте, искрено и честно. И си признайте дали ви харесва какво виждате. И не си мислете, че аз откривам топлата вода и я показвам на хората – съвсем не. Те си ги знаят тези неща и си ги споделят и ги коментират.. далече от вас. Пък аз имам тази особеност и дарба – да казвам на глас неудобните истини.

И така – що е то духовен бизнес в България и какво ни дава/взима той?
В общия случай има няколко ясно отличаващи се лагера.

Тип No. 1: Хора, които с годините духовни търсения (и откривания) са издигнали собствените си вибрации, опитности и познания до ниво, на което могат и изпитват потребност да ги споделят. Рядко се намират такива, които го правят безвъзмездно (но ги има). А други взимат реална и доста приемлива финансова отплата за това което дават. Което е съвсем уместно – за да протича енергията правилно е редно да има приемане и даване и от двете страни. Това, което е много отличително за тези хора е, че не поставят ясни рамки и граници на даването от тяхна страна. Дават от сърце, дават от душа. Дават отвъд това, за което си решил да платиш. Дават и приятелство. Често най-истинските и можещите сред тях са маскирани под супер непретенциозна и скромна професия.

Тип No. 2: Хора, които са яхнали поредната успешна бизнес вълна. Те са ловки, гъвкави и приспособими. Надушват какво е модерно, какво се търси, надушват обществените нагласи. Често пускат въдички в стил “Разигравам томбола и спечелилите имат уникалната възможност, САМО днес да получат безплатно, или на уникална цена еди-каква-си услуга”. Интересното е, че след получаване на зарибяващата услуга, или продукт, ти се обяснява как в продължение на следващите няколко седмици или месеци трябва да си купиш поне още 10 пъти от същия продукт, за да ти реши проблема/търсенето, комплект магически много специални кристали с цената на половин средна заплата. В допълнение да посетиш още няколко курса за да си отвориш третото око, после още един – за да почнеш да си общуваш с Ангелите, а накрая супер промоционално, само днес, само при тях – да се метнеш на топлото Възнесение. На промоция, разбира се. Всичко това е добре прикрито под маската на духовност.

Тип No. 3: Хора, които са започнали дейността си с чисти намерения, с уж свещена и идеалистична мисия, но вероятно под напора на финансовите потоци са се трансформирали в Тип No. 2. Демек – минали са откъм тъмната страна на силата.

Да поразсъждаваме малко над особеностите на текущото време. Вече не помня къде го бях казала.. май беше за един вестник, извинете ме ако се повтарям. Та – целият ни живот, планетата, битието ни е създадено и се върти около числото 12. Има 12 часа в денонощието, 12 месеца в годината, 12 зодии. А в момента ни предстои еволюционен преход към 13 – просто следващия съвсем обичаен, очакван квантов скок, който се случва на зададен период от време. 11:11:11, или числото 33, числото, което носи Христовото съзнание. Енергията на 11:11:11 е много тясно свързана с енергията на числото шест, която се трансформира в Триада, и се появява като 666. Сега се пробужда, разчупва стари шаблони и стереотипи, връща съзнанието на хората към произхода им, към мисията им. От гледна точка на метафизичната нумерология, движението на човечеството и цялата планета Земя от 11:11:11 към 12:12:12 е движение на 6 към 9 (вибрация), това е движение от разделението с Висшето АЗ към обединяването с него.

Следите ли ми мисълта? – 666. Което число се оказва, че всъщност носи чудесни вибраци, трансформация и израстване. А не е числото на Дявола, на злото. Та за този период, в който се проявяват трите шестици и Христовото царство на Земята, всички древни текстове говорят, че ще се появят водач/и, но редом с тях ще има и много лъжепророци, които трябва да оразличаваме.

Водачите мисля, че ги разпознавате, че и те самите започват да се осъзнават и поемат мисията си.

Ами лъжепророците? Сещате ли се кои са те? 🙂
Ето няколко ясни знака, по които да разпознаете модерните лъжепророци:

– Обикновено имат студио/холистичен, духовен център – изобщо легализирана бизнес дейност (НО има и много свестни такива!!)

– Започнали са дейността си с един основен семинар, който в последствие са разбили на поне 10 сегмента (иначе въртящи се около едно и също), като всеки отделен от тях има поне по 5 нива, като без преминаването на първите, няма как да стигнеш до “върха на айсберга”.

– Титуловат себе си като “гранд-мастер”, “велик учител”, “пазител на знанието” , “гуру” и твърдят, че те са тук ЗА ДА ВИ НАУЧАТ. Защото вие не знаете. Вие не можете. Но пък те могат и само те ще ви научат как.

– В собствените си сайтове (и изобщо из интернет пространството) изобразяват себе си с ангелски крилца, обрадени от мистични сияния, изображения на светци, Ангели, Архангели и прочие светли същности.

– В интернет пространството (и предимно в социалните мрежи) умело боравят и щедро цитират чужди послания, мъдри мисли, духовни откровения. Чужди. Рядко от тях излиза нещо авторско – демек от сърцето и душата. Те просто цитират и предизвикват умиление в четящите 🙂

– Още при първите контакти научавате колко още нива, курсове, цветни капки, или незаменими добавки трябва да посетите/закупите, за да си оправите проблема. Всъщност ТЕ ТЪРСЯТ проблема във вас – все пак той е кукичката, която ви закача за тях – и то продължително. Каквото и да правите, винаги има и още и още и още, което трябва да си купите, за да постигнете щастие, хармония, духовно извисяване.

– Умело използват всякакви нарочени за свещени, сакрални дати, за да организират (високо платени разбира се) екскурзия, медитация, семинар, супер-мега-гига специална практика, като само и единствено там, с тяхна помощ някаква сила във вас може да бъде активирана. Ако не е при тях – не става.

– Оставят ви с убеждението, че имат нещо като запазени права върху определен тип енергия, контакт с определени извисени учители и влизане в информационно пространство. САМО ТЕ могат да ви инициират и дадат тайната парола за там. Иначе не може!

Стига ли толкова? Мисля, че схванахте идеята 🙂 Тези хора всъщност все пак поназнайват нещо. Добре са подплатени. Чули са, прочели са, понаучили са нещо. Имат някои добри умения. И така умело го използват, че когато започнете (евентуално) да се съмнявате и да се усещате, вече сте наляли доста пари. Пък просветлението все не идва. Може да си платите за следващото ниво… или да се осъзнаете.

НЯМА НИЩО И НИКОЙ ИЗВЪН ВАС, КОЙТО ДА МОЖЕ ДА ВИ НАУЧИ, ДА ВИ ПРОМЕНИ И НАПРАВИ ПРОМЯНА ВМЕСТО ВАС!

Всичко онова, което се надявате тези хора да ви научат всъщност вече го знаете. Раждате се с изначалната мъдрост, носите я в себе си, във всеки един момент може да посегнете към нея и да си припомните и овладеете отминали опитности, запазени в океана от Вселенска мъдрост, от колективното съзнание към което принадлежите и вие. Как ли? Ами обърнете се към себе си. Наблюдавайте себе си. Наблюдавайте мислите си. Опознайте функциите на съзнанието си. Медитирайте. Хранете се с чиста храна, за да е чисто и ясно съзнанието ви. Потърсете помощта на някой от по-опитните от вас, вече успяли да повдигнат леко завесата на дуалността. Но избирайте тези хора със сърцето си. Интуицията е безпогрешна. А емоциите са съвършения инструмент, който ви показва дали сте на прав път. Чувствате ли страх, потиснатост, несигурност, когато контактувате с тези хора? Чувствате ли се дребен, нищожен, незнаещ, пък човекът срещу вас е голям, можещ, обещава да ви оправи? Ако отговорът е да – бягайте надалеч.

Ако човекът, който сте избрали да ви помага по духовния път ви кара да трептите от радост и възторг, ако се усещате приповдигнат, радостен, ако ви провокира да мислите и да откривате сами важните отговори, ако вървейки до него осъзнавате собствената си значимост и чувствате как започвате да се доближавате до потулената ви мъдрост и знания – значи пътят и човекът са правилните.

Всъщност и едните и другите имат уместно място в цялото пъзелче и им благодаря. Дори на лъжепророците, които чрез действията си ни помагат да оразличим контрастите на светлините и сенките и намерим собствения си правилен път.

Времето е уникално. Сбъдваме промени, които до момента не са се случвали в тази Вселена. Човечеството отиде отвъд всичко, което е допускано, че ще се случи, а възможностите и потенциалите са безкрайни. Вие сте уникални същества. Всеки един от вас. Всички сме равни по сила и възможности частички от Цялото. Не забравяйте, че имате право на свободен избор. Мислете и избирайте със сърцето си, не с разума. Намасте.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

43 Comments

 • Georgi Kirov
  Отговор

  Намасте, Мартина! Тази статия определено трябва да стане достояние на колкото се може повече търсещи! Много добре си представила ситуацията с всички тези учители, които след всяко следващо ниво на техните курсове ти обещават просветлението и едва ли не решаването на всичките ти проблеми да дойдат само след още едно ниво, още една сума… продължавай все така… 🙂

 • Труден
  Отговор

  Предлагането е според търсенето.
  Ако човек осъзнае, че всичко е от Любовта, и че тя не се учи, а е вътрешна същност, нещата ще си дойдат на мястото, а лъжепророците ще си отидат завинаги.

 • Йорданов
  Отговор

  Много хубава статия, поучително и ясно посочване на видоветете гурувщина.Много хора ще се разпознаят, а другите ще ги познаят тях.
  Най-хубавите обяснения – винаги са простички и ясни. От мен поздравления.

 • Йорданов
  Отговор

  Аз споделих тази статия във фейсбук, и помолих приятелите си и те да я споделят. Аз самия пиша лекции на духовна тематика и поддържам духовен център

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Благодаря ви за положителните отзиви. Важно е да се говори за тези неща. Хората са много отворени и се доверяват сляпо.. уязвими са, а има безскрупулни хора, които ги увличат. Всъщност, имайки поглед над социалните мрежи, точно онези хора, за които пиша и които очаквах – (не)реагираха по очаквания начин. М-дааа. Истината боли.

  • Дес
   Отговор

   Привет, Марти!
   Аз пък си мисля, че хората са по-скоро много затворени и много трудно се доверяват. Болшинството от масата дори не иска да чуе за духовна страна на живота /в това болшинство влиза и масата, която отъждествява религията с духовността/… Ако хората умееха да се отдават истински – всеки би могъл да им е учител, даже и неодушевен предмет /перефразирам по спомен Ошо/. Проблемът на хората е, че търсят помощта отвън – и докато е така, винаги ще има и кой да се пише способен да им я даде /обикновено срещу пари/. Истина е /за мен/, че учителя идва тогава, когато ученика е готов. Дори “лъжеучителите” са учители и тези “уязвими” хора, които попадат на тях явно имат нужда точно от тях – това е техния урок.
   А за това, дали е възможно някой да увлича някого можем да си спретнем цяла тема със спорове навярно /според мен не е възможно/. А се сещам и за още една тема, по която можем да си наговорим куп приказки – за назоваването на конкретни имена… Ти какво мислиш по нея? Себе си си легитимирала, но това всеки може да си изтълкува по много начини. Подскочи ми в главата този въпрос, във връзка с очакваните от теб /не/реакции на определени хора – при положение, че ти така или иначе вече ги намеси в темата – смяташ ли, че има нещо лошо да ги назовеш и поименно?…
   А пък за истината – според мен тя по-скоро сърби…

   • Martina Ivanova
    Отговор

    Не масата пише историята, а личностите. Масата така или иначе е зомбирана, психирана и манипулирана от шепа хора, чрез инструменти като “обществени рамки”, медии, политика, религия и прочее.
    А онази сравнително малка, но растяща общност от пробудени хора, търсещи по пътя на духовното са доста отворени и податливи на такива, които пък са готови да се възползват от тях. Ако много държиш, в лична комуникация мога да споделя някои от имената, които искаш да узнаеш. Иначе оповестяването им в пространството би означавало открита нападка – нещо, което не бих си позволила. А и бих отнела правото на свободен избор на онези, които трябва да се доверят на собствената си интуиция. Нека развиват тези си умения хората, а не да закърняват, докато чакат все някой отвън да им каже и покаже.

    • Дес
     Отговор

     Благодаря ти за този отговор – много ми хареса!
     Съгласен съм, че не трябва да се посяга на личния избор /но като се замисля – възможно ли е въобще да се посегне на него/…
     Но за нападките, в момента какви са – скрити? Според мен никой не прави нещо на мен и аз не правя нищо на никого, така че като изказвам мнението си открито, реално не атакувам и не засягам никого. А иначе, ако някой иска да се почувства засегнат – то той може да го направи дори и ако посегна да го прегърна…
     Имената на хората нямат значение за мен – попитах само теоретично защо ги премълчаваш /не че бягам от лична комуникация – напротив, мисля, че много ще ми хареса такава, но тя сама ще си дойде ако има място за нея/.
     Ще се възползвам от момента да ти благодаря и за това, което правиш със страничката си – лично на мен много ми харесва и продължавам да се наслаждавам на нещата, които споделяш!

     • KRASAVKA

      Не можах да разбера защо толкова искаш да каже имена…За да я разтъкават по съдебни дела ли ???

 • Боян
  Отговор

  Така и не разбрах къде я стяга чепикът авторката. За какво е целият този поток от думи — заради някакви курсове, гурувци и неспечелени пари или нещо друго? Апропо — дума „опитност“ в българския език няма.
  А това бомбастично твърдение „НЯМА НИЩО И НИКОЙ ИЗВЪН ВАС, КОЙТО ДА МОЖЕ ДА ВИ НАУЧИ, ДА ВИ ПРОМЕНИ И НАПРАВИ ПРОМЯНА ВМЕСТО ВАС!“ си е просто една безсмислица.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Абсолютно сте прав 🙂 Докато вярвате, че някой друг може да направи промяна вместо Вас и да носи отговорност за това – точно такава ще е Вашата истина.
   Tова, че не сте разбрал статията, говори, че просто не е предназначена за Вас 🙂 И аз не разбирам защо трябва да съществуват цели издания, които описват футболни мачове, но това не означава, че не са уместни и си нямат аудитория, която да ги оцени и разбира. Просто не са за мен. Което и леко ме озадачава – кое точно ви провокира да напишете коментар? 🙂 Предполагам за да демонстрирате познанията си по български език, което също е похвално. Благодаря 🙂

   Иначе чепиците са ми съвсем свободни, благодаря 🙂

  • existenz
   Отговор

   А аз не харесвам хора, които четат през 4 реда в петия… и не вникват грам в написаното – на каквато и да е тема… чепик – тук тази дума няма място, думата апропо – означава между другото. И такава дума има: … може да е отскоро, но я има и се използва, в случай, че не знаете господин Боян.
   П.С. Част от статията се отнася за хора като Вас.

   • Мирослав Стефанов
    Отговор

    Коя част се отнася за Боян?Питам човекът със странното име.Аз съм съгласен с неговото твърдение „НЯМА НИЩО И НИКОЙ ИЗВЪН ВАС, КОЙТО ДА МОЖЕ ДА ВИ НАУЧИ, ДА ВИ ПРОМЕНИ И НАПРАВИ ПРОМЯНА ВМЕСТО ВАС!“ си е просто една безсмислица.ОМРЪЗНА МИ ОТ КУЛТУРНИЯТ СТОКООБМЕН НА ДУМИ!!НАПИШИ ТИП ЕДИ КОЙ СИ И СИ СЛОЖИ БЪЛГАРСКОТО ИМЕ!0886680622

    • Martina Ivanova
     Отговор

     Мирослав, докато някои си играят с думи, други съ-творяват “чудеса” в собствената си реалност 🙂

     Поздрави 🙂

     • Мирослав Стефанов

      А те от къде знаят че е тяхната собствена реалност а не на родителите и прародителите им?Обществена реалност?Ближна реалност?Ти как стигна до тук?Сама ли?Има ли такова чудо собствена реалност? Щастливи дни!!!

  • kivotstranja
   Отговор

   За такива като вас-да,но не и за хората,които са над вашето ниво.

 • Цветан
  Отговор

  Освен чепиците бих добавил и съзнанието. Което е по-радко срещано явление в 21 век. За това се радвам, че те познавам.
  Усмивки!

 • Лора
  Отговор

  Някак си нещо ме подразни в тази статия… (Но много харесвам други този сайт – използвам да благодаря за тях. :о)
  Съгласна съм с Дес, че всеки ученик получава учителят, когото заслужава. И ако този учител не казва нищо свое, а само цитира чужди идеи/мисли, какво лощо? Както е казал великият творец Пикасо, всеки е плагиат. Просто творците успяват да пречупят всичко през своята призма и да го предадат на другите по своя начин.
  А и новата епоха, която настъпва не е епоха на водачи, а на учители. Т.е. не бива да се плашим от лъжеводачи, защото водачите по принцип не са актуални, така да се каже. :о) А лъжеучители, според мен, просто няма.

 • Ивелина
  Отговор

  Моного добра статия, Мартина. Според мен съвремието ни стана много тип” фаст фуд”, консуматорско мислене, сега и веднага. Винаги съм се опитвала да обясня, че между духовност и религиозност има разлика. Духовното развитие е процес. Лъжеучители ще има докато има хора, които вярват, че всичко се случва по причина извън тях или просто искат да си”купят” бързо решеие или титла, която да поласкае Егото.
  Поздрав
  Ивелина

 • 7K
  Отговор

  Съгласен съм с много от материала в поста. Чудесно е някой да го заяви тъй гласно и точно. Има много фалшива духовност, има много трици в езотеричните среди, заровени под гръмки и лъскави заглавия. Това е част от бизнеса, от консуматорски и крайно материалистично ориентирания ум. Когато каруцата е пред коня (материални подбуди зад уж-духовното), когато търсенето на истината е затисната под тях, едва ли можем да говорим за истинска духовност. Намирам, че духовните хора наистина излъчват едно сияние на спокойствие, което е обаятелно, за разлика от бледите имитатори.

  Единствено съм резервиран към някои от нумерологичните акробатики и имам добри основания за това. Но то е друга тема. 🙂

 • radi
  Отговор

  Здравейте Мартина. Поздравления за статията и за сайта. Преди да открия /или да си спомня за/ собствената си сила попаднах на такъв “духовен учител”, който наистина знае доста неща, но се е увлякъл от света на материалното. Та, за малко да се отровя от предозирани хранителни добавки, да не говорим за изпитите количества от бахови есенции, изчетените книги на издателството й, които по своята същност не са лощи книги, но в съчетание, със “съвета”, че не бива да четеш нищо друго… Всъщност започна да ми проблясва, когато усетих един особен модел на налагане на мнение и твърдения от типа ” аз съм духовен учител” и затова аз ще ви кажа, а вие ще ме слушате.Всъщност това ме отблъсна окончателно. Вече знам, че човек може да започне самоосъзнаването си напълно сам. На мен лично ми помогна Екхарт Толе със “Силата на настоящето”

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Ето, сама сте разбрала кои са ключетата, които подсказват..
   Ето това е нещото, което някои хора не съумяват да проумеят – осъзнаването сам. Книгите са чудесен помощник в този път – дават храна за размисъл, провокират и подтикват сам да намериш своята истина. Ето това е смисълът на думите ми “няма никой и нищо извън вас, който да ви научи”. Защото наистина цялото изначално познание и мъдрост са ни дадени и закодирани на клетъчно ниво..Просто трябва да съумеем да разсеем мъглата на дуализма и да си спомним.
   Поздрави!

 • Magi
  Отговор

  Привет Марти,
  Радвам се, че те познавам. Радвам се, че точно ти с-ътвори тази статия, която да пораздвижи дъховете. Имаме нужда от това, някой да ни каже истината в лицето. Не може да искаме всичко да ни се смели и ние на готово да го получим. Освен това се радвам,че това сакрално изречение предизвика толкова спорове. Значи хората започват да мислят, а това е добре. Пиши, мисля,че имаш какво да кажеш. Успех.

 • Healthy Cholesterol Diets
  Отговор

  I couldnt have said it any better to be honest! keep up the awesome work. You are very talented & I only wish I could write as good as you do 🙂 …
  My site is Healthy Cholesterol Recipes.

 • Мио
  Отговор

  Здравейте на всички.Изчетох статията и коментарите до един.И понеже всичко е казано,на мене не ми остана друго и се сетих за един стих от “Панчатантра”…хехехехе..та изкам да ви го кажа и ако можете да се посмеете,така както и аз се смях като четох всичко това.ето го:

  Лъжата считаме за правда,
  а истините -за лъжи.
  Така е този свят устроен
  и ти за туй се погрижи…

  имам доверие на старите мъдреци….

 • rv9999
  Отговор

  Много точно и добре казано, чудесна статия. Радвам се, че има хора, който имат способността да казват истината по правилния начин. Поздравления за авторката.

 • Deya
  Отговор

  Творецът Е в нас!
  Всичко друго звучи като: “крадецът говори- дръжте крадеца”, а времето е Единение и всички други вибрации на раз-единение и липса на Любов не се поддържат отдавна. Да бъдем себе си и да споделяме обичта и опита си 🙂

 • Deya
  Отговор

  Джо Витале и Ний Доналд Уош:
  “Не определяй какво е ценно за теб, като се сравняваш с другите.
  ~ Всеки от нас е различен!

  Не си поставяй цели спрямо това, което другите хора мислят за важно.
  ~ Само ти знаеш, кое е най-добро за теб!

  Не позволявай на живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето.
  ~ Живей пълноценно всеки ден, за да бъде пълноценен животът ти!

  Не се страхувай да поемаш рискове.
  ~ Приемането на предизвикателства ни учи да бъдем силни!

  Не пречи на любовта да влезе в живота ти, като казваш, че е невъзможно да я намериш.
  ~ Най-лесният начин да получиш любов е, като даваш любов! Най-бързият начин да загубиш любовта е, като не я цениш!

  Никога не се отказвай от мечтите си!
  ~ Да бъдеш без мечти, означава да нямаш надежда. Да бъдеш без надежда, означава да живееш без цел!

  Не преминавай през живота толкова бързо, че да забравиш не само къде си бил, но и накъде отиваш!
  ~ Животът не е състезание, а пътуване, на което трябва да се наслаждаваш във всеки един миг!…”

  Алекс Петров :
  “Етапи в развитието на човешкия ум и съзнание!

  1 Етап – Искра, запалване..!Аз търся своята воля, ничия друга!
  2 Етап – Аз търся твоята воля, желая обединение, отхвърлям разединението!Виждам смисълът и силата в единството!

  3 Етап – Аз търся волята на Бога, твореца, принципа, създателя..Моят поглед е непрекъснат през вечността!Осмислил съм много, но не всичко!Търся единение със Любовта и всичко произтичащо от Нея!

  4 Етап – Тотално сливане с природата!Аз съм вечен, безсмъртен, уникален..!Аз съм Бог, аз съм Любов, аз съм всичко, аз съм нищо, искам всичко, не искам нищо..Виждам само Светлина и тя струи от мен!!!Смисълът на моето съществуване е да давам и съзидавам Любов, Доброта и Светлина..! ♥ ♥ ♥”

  Бог Е Любов! Аз съм Любов! Ние с Бог Сме Едно !-предадена ми мантра от Учителя Дуно <3

  • spas mavrov
   Отговор

   Разсъжденията са правилини, анализът – също. Аз затова не приемам да ходя на семинари и обучения. Стига ми това ,което вече имам. Но и твърдението, че всичко е вътре в нас и просто трябва да го пробудим , ей така с вътрешен хъс и повече смелост, крие доста опасности. Имам няколко познати, които стигнаха до лудницата от такова вътрешно следване на поривите и нагласите си, които уж бяха много чисти и духовно устремени. Сега не искат и да чуят за духовност и школи. Ако не бяха нужни помощници – нямаше да идват такива хилядолетия наред, за да ни пробуждат и подкрепят. Всичко е вътре в нас – провалът също! Най-опасните позиции на едно съзнание, не притежаващо опит в духовното обучение, е самомнението , че знае по принцип и гордостта, че може само да осъществи промяната си. Нека да не забравяме, че дори Инелия говори главно за две базови качества на нашето съзнание: свободната воля за избор на Път и практическата възможност да го постигнем, но…чрез нейните упражнения, напътствия – методики, нали? Кой преди това беше чувал за Дармична линия или за едновеременни съществувания в различни реалности?! Имам предвид обществото, защото определени посветени отдавна знаят доста по този въпрос. Мартина правилно поставя въпросите, отговорите са в нас, но и в отношенията Човек-Човек, тоест Знаещ – Търсещ. И тук остава открит въпроса за качеството на знанието и нуждата именно от него за търсещият. Защото част от същността на това изследване опира именно до тава: КОЙ – КОМУ е нужен – може да бъде полезен?! Опасността от откритите,достъпни и неангажиращи Лично знаещите, семинари е в невъзможността да преценим параметрите на търсещата личност и възможността да й отговорим правилно, още повече да я обучим правилно.Това е ГОЛЯМА отговорност! И …строго кармична!Свободното освобождаване на Духа, може да доведе до Притчата за освобождавенто на духа от бутилката! Тогава???

 • Пилигрим
  Отговор

  И слезе на Земята Повелителя на Илюзията. Разтвори плаща си и от него излетяха множество красиви същества. Изпълниха ефира и хората се влюбиха в тях. Нарекоха се с нови, привлекателни названия. Отговориха на копнежа по възнесение, съвършенство, чистота на съзнанието и така им отнеха възможността ИСТИНСКИ И САМИ да ги постигнат. Когато Повелителят затвори плаща си, Земята бе напълно завладяна от неговите Адепти и човеците изпаднаха в ново Световно Робство. Самите те, поробени с новите илюзии смятаха, че са постигнали “нова и по-висока вибрация”. В това време техните сила и енергия биваха източвани в изобилие от съществата извън техния свят, които изпитваха огромно, космическо задоволство от това развитие на Играта.

 • Nikola
  Отговор

  Здравей Мартина,
  всичко това, което казваш, е въпрос на гледна точка. Твоята, моята, тяхната и т.н. Много мои познати смятат, че друга твоя позната, с която сте “кралици” и “лъчезарни” е тип No.2, но въпреки това ти я харесваш, което отново е разлика в гледните точки и няма правилна или погрешна. Всъщност пиша тук, за да отбележа едно, може би, непреднамерено смесване, с което, предполагам, си целяла по-дълбок ефект или пълнеж за статията. С капки на Бах, здравословна храна и екологичен начин на живот, просветление не може да се постигне. На никой не му хрумва това. И никой не очаква с пазарска кошница да постигне опознаване на вътрешната си същност. Когато отивам на диетолог или при хомеопат, отивам с цел подобряване на състоянието на тялото, емоциите или менталното състояние, това обаче само косвено е свързано с моята духовна същност, която остава незасегната от всичко по периферията. Обобщенията замърсяват истината.

  Същото важи и за следването на “собствените импулси” – когато те са животински и неосъзнати, ще водят до несъзнателен начин на живот. Което води и до следващото нещо, което ти се изплъзва от мисленето, а именно, че ако някой създава карма със своите последователи, то тези кармични отношения са винаги двустранни и колкото едната страна е замесена, толкова и другата. Не съществува някаква “невинна” прослойка от търсещи, които изведнъж и изневиделица се хващат в добре построен капан. Тук става въпрос за алчността на някои хора, които търсят лесният път и сами са причината за своите заблуди. Хитрият No.2 е само екран за техните мисли и ги допълва. Така действа кармата. А и както един приятел казва, кармата са нещата, които ти се случват по пътя, иначе с какво ще се занимаваш до просветлението?
  Всичко е въпрос на гледна точка, от моята гледна точка, твоето холистично студио е този сайт, твоите гости, са читателите ти, а продуктите ти – статиите. Признанието е също много мощна разменна монета, по която егото може да се увлече. И ако погледнеш нещата от малко по-различна гледна точка, съденето винаги се връща към теб. Но да избягаш от съденето изисква много повече житейски опит и път, който минава през доста по-голям свят, отколкото можеш да предположиш. Аз съм имал честта да бъда с десетки и десетки хора, които споделят своя опит и те не съдят света, че в него сме създали коректив на свободата като парите. Защото говориш за измерения и съзнание, съзнанието от 3-тото измерение живее в ограниченията и сами ги създава пред себе си, Единното съзнание се разширява без нуждата да ги създава и нито се бори с тях, нито ги заобикаля. Като се бориш, къде си?

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Здравей, Никола. Много ти благодаря за този коментар. Знаеш ли – за жалост тази моя статия стана едва ли не развяващия се флаг на всички, чувстващи се излъгани, измамени, подведени от златотърсачите в духовния бизнес. Може би и в това има някаква уместност и стана фенерчето, което на мен пък ми присветна. Размишлявайки, от позицията на времето, гледната ми точка е малко по-различна. даже написах един последващ материал, допълващ тези размисли – За зелените домати.

  За всяка гърбина има съответстващата й тояга и всеки от играчите и в тази сценка са си на място и не я разгиграват случайно. Съдене няма. Просто наблюдение.

  иначе това с типажите и различаването им е много хитро и коварно нещо. Наистина не знам за коя жена говориш, но сигурен ли си, че наистина я харесвам, или само така си мислиш? В последните месец-два толкова хора си разкриха истинските лица, умело прикрити под светли дрешки, че ми остана само да седна отстрани и да наблюдавам със зейнала уста. Е, от време на време понаболва, но и това е уместно явно 🙂

  Любопитството ми обаче много настоятелно ме пощипва – за коя особа говориш? Ако решиш, че искаш да споделиш, можеш да ми кажеш на ушенце 🙂 Даже подозирам кого визираш, а тя категорично е яхнала една подемна бизнес вълна… и мнението ми там е… Е, опитвам се да е неутрално. Леко съжалително-съпричастно.

 • Nikola
  Отговор

  Здравей отново,
  прочетох и следващата статия. Когато срещнах сайта ти, започнах от най-първата статия и докато стигна до тази, вече ми се пишеше и споделяше – “случайно” се включих тук.

  Аз не считам, че статиите флагмани са добра идея. Много често читателите имат нужда да се идентифицират с нещо или някой и това да си ти, е бреме, което с времето тежи все повече. Но виждам, че търсиш и намираш баланса.

  Ще ти разкажа една история и мисля, че ще намериш отговор на въпроса си. Много много хора започват своето духовно развитие като противовес на материалното. Може би им липсва нещо там или са пренаситени. Може би ги притискат проблеми във взаимоотношенията, работата, издръжката и искат да създадат за себе си оазис на спокойствието. Работата е там, че тръгват от една крайност или започват с борба и ако такава ти е основата, тогава просто тласкаш махалото в другата посока. А докато се движиш така, как ще откриеш центъра си? Та въпросната приказка започва с един човек, който дълго време се е движил само в едната посока и е отишъл доста далеч, откривайки колко не-хармония може да има, ако позволяваш на егото да се намесва в личните отношения, колко сладка може да бъде борбата с живота, желанието да го завладееш и да се докажеш. Е в един момент омръзва. Доста хора наричат това омръзване, катарзис, но всъщност това е моментът, в който махалото е стигнало крайна точка, застинало е за момент и започва да се връща. Нещата се обръщат и вместо борбата да е с живота, човекът започва да се бори със себе си. Обръща всички усилия навътре, но защото пак има усилия и борба, егото е доволно, сменило е бойното поле, но самото то не се е променило. Сега нещата придобиват уж различна стойност, но само външното е сменено – когато кажеш на някого, че цел в живота ти са парите, си един от многото и дори могат да те съдят, че си алчен. Но когато започнеш да казваш на хората, че цел в живота ти става докосването до ангелското царство, тогава започват да те числят към светците. Лека промяна на фокуса и черното става бяло.(От гледна точка на Единството и двете, черно и бяло, защото са свързани в полярност помежду си, мъждукат със сива светлина и без блясъка на осъзнаването.) Та този човек сменя ролята на материалния човек с ролята на светеца. Даваш себе си за пример непрекъснато, защото светците познават пътя към Бог и трябва да водят. Измислено е отдавна, започваш да си създаваш свое собствено паство, да свириш на тънката струна на спасителя, който знае по-добре и да измисляш мисия и цел. Например за духовно обединение.

  Но духовно обединение не може да съществува. Нито пък мисията за обединяване на духовното и материалното. Парадокс. Нито обединяване на хората. И това си личи във всяка стъпка. Колкото по-вече искаш да обединяваш, толкова повече личи илюзията за разделение. Защо?

  Ако гледаш наистина на света от сърцето, той си е единен. Винаги си е бил. Нищо не му е имало. Ти си бил в раздвоение по отношение на себе си. Създал си външен аз, откъснал си се от центъра. И това откъсване се предава през цялата ти реалност. През тези очи светът е черен или бял, има полезни и вредни неща, има хора, които заслужават да живеят и ги наричаш приятели, други според ума е по-добре да ги няма, защото са трудни и не можеш да се справиш с тях и ги наричаш врагове. Светецът обаче не може да си позволи да има врагове, затова тръгва да се обединява. Да променя, да тласка и да обяснява кой какво трябва да прави. Умът е много фин инструмент и не се подава толкова лесно на дресировка – неговите механизми са такива, че винаги ще се съхрани. Всяко действие, което идва от него, го подсилва. Единственото, което можеш да направиш е да отидеш в сърцето и да действаш от там, малко по-малко целият ти поглед към реалността се променя – и умът се успокоява. Но ако го оставиш той да прави всичко, никога няма да се успокой.

  Та как прозира тази илюзия на обединението в действията на този човек от приказката? Човекът, ако не разбра, си има Мисия. Мисия, която цели да покаже на хората, които търсят своя оазис, че са най-специални и са по-специални от другите човешки същества, в случая от тези, които не са българи. България е най-специалната. Същото това изобретение на умът, който е създал границите, но вече в нова епоха, но умът никога не разбира колко е неадекватен спрямо реалността. Жалкото е, че Новата епоха е епоха на Единство. Има един народ, земният. Сърцето не разбира къде минават политическите граници и че отвъд хората са различни. Всъщност от сърцето се вижда само една единствена жизнена сила, която пропива всичко – и хората и Земята, и Слънцето и звездите, от камъка, до Бог. Но това се открива в медитация. Истинска, автентична медитация, не просто затваряне на очите, докато тяло е заело демонстративна поза на святост и всички се държат за ръце, символ на обединяването.

  Човекът светец излъчва и други илюзии. Една от тях е за превъзмогването. Превъзмогване на вината, на срама, на това, че е бил потискан и не се е реализирал, така както умът му е искал на по-ранна възраст. Тази илюзия се изразява в обратното – сега аз съм силен, яхнал съм вълната, всички погледи са в мен, аз съм царска особа – моята мисия е да ви кажа, че и вие можете да бъдете такива, ако ме слушате, ако повярвате в себе си. Вярата е хубаво нещо, но ако бъде инвестирана в нова роля, в пребоядисване на егото, в създаването на нова личност, е пропиляна. Ако бъде инвестирана в дълбоко търсене на това кой и какво си ти, тогава се отплаща. Това е единственото усилие, в живот, който навсякъде извън ума си тече безусилно, което си заслужава.

  Хората обичат да следват. Казват, че са разочаровани от политиката, например. Но в случая заменят един политик за друг. А политиците, родените за такива, винаги напипват тънката струна, това, което липсва на електората. И започва да обещава, да героизира себе си, да се представя в определена светлина, понякога дори пренаписвайки личната си история или твърдейки, че защото е специален, няма нужда от такава и че е успял да направи неща, за които по принцип са нужни десетилетия, за две години в четене на книги и катарзиси – като подкрепя новата си история с твърдения на други, вече “утвърдени” светци.

  Политиците слушат само, когато трябва да разберат, какво още да обещаят. В случая нашият светец слуша и събира около себе си други по този път, за да разбере какво се харесва на публиката. Гледа реакциите и си прави своите безмълвни проучвания. Обогатява продуктите и идеите, които предлага, с това, което е модерно и което се котира на пазара на неговото паство. Въобще интересна игра. Но няма смисъл в нея, освен да научиш, че с приказки и обещания никога не става. Че тайно в себе си политикът-светец не те уважава, а само гледа на теб като придатък на армията си обожатели. Е ако го кажеш, ще бъде изиграна сценката с превъзмогването – не ме интересува “точно” ти какво мислиш, има кой да ме слуша – светецът е открил извор на сила, който да заглуши емоционалния багаж и демонстрира тази сила – това е централното място под прожектора. И ако питащият е свикнал да бъде с групата, с поток от хора, замлъква и се примирява, сяда си на мястото и продължава да участва в играта.

  Но всичко това са театрални трикове, неща за сцената. Само дето винаги идва момент, когато завесата се спуска и зрителите, колкото и да са били потънали в играта, отрезвяват и си продължават по пътя. Всеки поне веднъж се е лъгал за някой филм, че си заслужава.

  п.с. използвах всичко това, за да доразвия темата ти за бизнеса. Реших, че имаш нещо общо с въпросната дама от случайни разменени реплики между вас във Фейсбук. Но дори и да имаше, ти добре демонстрираш, че вървиш своя път и го споделяш.

  благодаря за вниманието

 • Nikola
  Отговор

  Един отговор до Спас Мавров:
  ходенето на семинари е прекрасен начин да си свериш часовника. Да чуеш и чуждо мнение, не само собственото. Лично аз го практикувам и професионално и по Пътя си. Слушането също така те учи и на смирение и точно, както ти каза, намалява горделивостта.

  Инелия не е първата, която говори за едновременни съществувания в различни реалности. Това е парадигма, която навлиза бавно и постепенно на Земята от десетилетия и се нарична многоизмерно съществуване. Ето така срещите с много и различни хора ти помагат да разбереш, че Истината е била и е навсякъде.

 • Vanya
  Отговор

  Много, много ми се иска в България да намалее националната ни черта на осъждане и осмиване на другите.
  Първата част от статията е посветена именно на това – осмиваме. те са лошите – ние сме добрите. Дори и каквото да се напише всеки човек си има път на тая земя и той е направи собствените си грешки, независимо дали чете тази статия или не. Може да се окаже, че срещайки и доверявайки се точно на мним духовен учител за него ще е по- добър урок отколкото да се предпазва?
  Смея смело да твърдя,че световната тенденция на духовния бизнес и изобщо на бизнеса се измества в нова по благородна посока и за това трябва време! време да се промени съзнанието на хората. В България енергиите са твърде ниски за да се усети това, а и който не е излизал и живял навън няма база за сравнение.
  В UK се създават групи на хора със собствени най-вече духовни бизнеси за колаборация и взаимно развитие и помощ на другите.
  Аз участвам в една такава група и енергийното усещане е невероятно!!!
  НЯМА осъждане! НЯМА грозни погледи! НЯМА сарказъм и нпревара! всичко,което съм изпитвала в БГ. Има креативност и взаимопомощ!
  Имах честта да присъствам на семинари на хора сдуховен бизнес,които печелят 6-цифрени суми на месец! като Джоана Мартин и Антони Робинс. В средите съм на много сърцати хора,които имат духовни бизнеси, но те РАЗВИВАТ БИЗНЕСА СИ, ЗАЩОТО ТОВА ОБИЧАТ ДА ПРАВЯТ – ДА ПОМАГАТ НА ДРУГИТЕ.
  Ако в България се развиват повече уж-духовни бизнеси – значи има да се учат уроци и енергийно хората да увеличават позитивизма си, А НЕ да критикуват! Да са ТОЛЕРАНТНИ и да ПРИЕМАТ!
  В основата на горепосочените бизнеси ядрото и главната стратегия идва от сърцето!
  Пожелавам това да се случи скоро и в БГ !
  колко много вреда сами си нанясяме даже не знаем – вреда на себе си и другите – със всяка осъдителна мисъл и негативно действие.
  Ако продължавате да се концентрирате върху – недуховните бизнеси – ще проявите повече от тях…
  По отношение на това, че никой не може да ни помогне отвън. В трудни моменти когато човек е готов учителя идва при него. Какъвто учител си привлечеш с мислите си – такъв урок ще трябва да научиш.
  Ние имаме пълния капацитет да се справяме сами с изпитанията си, ДА! Но понякога отговора е пред нас и ако няма кой да ни го покаже не можем да говидим. защото другите са нашето огледало.

  Изпращам много позитивна енергия и вяра на всички ви!!!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Най-сетне различно мнение 🙂 Как го чаках!
   Абсолютно сте права във всичко. Да не забравяме, че все пак има и втора част на статията, нали? 🙂 А освен това има и продължение на тази статия: https://www.svoizbor.com/2012/01/green-tomatos/

   За жалост в България още не са готови хората да достигнат тези висини, за които говорите. Все още преобладават хората, които казват “Абе вие като сте толкова духовни, защо искате пари изобщо”? Та това става причина да се пишат ей такива неща, белким на някой му светне: https://www.svoizbor.com/2012/07/spirituallity-and-money/

   Благодаря ви!

 • дизайн интерьера помещений
  Отговор

  Спасибо вам за сайт, очень полезный ресурс, мне ВСЁ-ВСЁ-ВСЁ здесь очень нравится…

 • Разумен Живот(Любов)
  Отговор

  Информацията от Духовните нива се дава безплатно , тя се дава за да може хората да подобрят живота си и кога имаме една чиста проява на Духовни или Божествени същности , информацията, само се споделя.
  И човека , правещ, споделящ това не набляга на физичното си тяло , понеже знае , че информацията остава и подобрява вибрацията , но тялото се сменя и то в случая не е важно , особено личността на самия човек , историята му , колко е постил , какви титли има и други.
  Все пак , този или които и да е човек е само проводник на енергия и мислите , знанията , частично, не са негови, а на енергията , душата , Духа му.
  Те само споделят информация и не критикуват , не казват , че тя е единствената , най важната или истината , а казват вие сами усетете дали вашата вибрация и сърцето са в синхрон с тази информация.
  Дават ви знания за това как вие да сте с подобни знания , как вие да сте лечител , как вие да достигнете и подобрите вибрацията ви.
  Всичко друго ви отдалечава от нужното за вас в това време.
  Дават ви избор и най важното , дават ви информация за всички въпроси , за да може вие сами да достигнете до вашата информация и до вашата истина , така вие заемате вашето и уникално место в пъзела на Земния живот. <3

 • "WAKE&HELP"CO
  Отговор

  Човек е нервно болен. Не само част от хората са нервно болни, а ВСЕКИ човек, сам по себе си, е нервно болен. Въпросът не е в това, да се оправят някои хора, въпросът е да се излекува ВСЕКИ човек. Неврозата е НОРМАЛНО състояние на човека, защото ВСЕКИ един преминава чрез НАСИЛИЕ (физическо, ментално и емоционално) през обучение, формиране и НАЛАГАНЕ на правилото – ПОДЧИНЯВАЙ се и ВЯРВАЙ, но ВИНАГИ на някой ДРУГ (ЛИДЕР – Господарят ти). Ти ВИНАГИ си представляван чрез НАСИЛИЕ (физическо, ментално и емоционално) от някой ДРУГ пред ТВОЯТА държава – политик и духовник, адвокат и т.н. Тогава ти реално кой си тук и сега?! Явно ти си като ВСЕКИ друг роб, който е точно КАТО теб в тази СИСТЕМА, и това ти приемаш ВИНАГИ за нормално, нали?! Когато робът е роден от роб и ОКОЛО него има САМО роби, РОБЪТ не може да разбере и почуства, че той е САМО един РОБ. На човекът НЕ му се дава ВЪЗМОЖНОСТ ДА БЪДЕ ТОВА, КОЕТО Е. ВСЕКИ Човек ТРЯБВА да бъде ВКАРАН в определен изкуствен и наложен с ИЗМАМА, и НАСИЛИЕ шаблон (ДИКТАТУРА). Този шаблон създава осъзнато и УМИШЛЕНО неврозите при човек. Само с една ЦЕЛ, човекът ЛЕСНО да е управляван ВИНАГИ от някой ДРУГ (ЛИДЕР – Господарят ти). С една дума вече е създаден ИЗКУСТВЕН фалшив и фасаден човек (БИОРОБОТ-РОБ). Този ШАБЛОН (ДИКТАТУРА) който те създаде теб, робът, е СИСТЕМАТА наречена представителна демокрация – ДИКТАТУРА, като: фашизъм, социализъм, капитализъм, монархия, република и т.н. Кой, кога, как, къде и защо, ТЕБ, робът, ВИНАГИ те представлява някой ДРУГ. Ти къде си тогава реално ТУК и СЕГА? Да правилно, причината е проста като теб, робе, ти си физически, ментално и емоционално ЗАРОБЕН от ГРУПА (шепа) алчни с болни мозъци представителни политици и духовници. Робе, поздрави СИСТЕМАТА.

 • ma
  Отговор

  наблюдението ми върху статията и коментарите е,че се прекспонира и преакцентира върху понятието духовност с особени претенции за принадлежност към него.наблюдавам състезание! бих попитала какво точно предтавлява тази духовост,така категорично разграничена от материалността? каква е причината да искаме така да отхвърлим някоя част от живота вярвайки,че това е чудесно? КОЙ НИ НАУЧИ НА ТОВА? има ли причина да се доверяваме на авторитети,понятия,термини и пр. и да ги следваме и защитаваме така ревностно? според мен има причина и тя е доста нездрава и съвсем не духовна,а доста материална! или по-скоро ментална повреда,която получаваме по наследство- недоверие към самия живот и собствената ни способност да го живеем качествено! това,което реставрира моята лична способност да се доверявам на себе си,е идеята,че от всеки и всичко можеш да научиш нещо чудесно,стига да не го възприемаш като авторитет и да не го приемаш насериозно! само така могат да се разпаднат от самосебе си всички йерархични структури,кото се образуват от хора с болно его в двете посоки.няма нормален човек,който обича да му целуват краката,нито има нормален,който обича да целува крака!… освен в интимен план,разбира се 😉

 • Момо
  Отговор

  Поздрави на всички участници.Едно питане имам.Как решавате кое е истина, и кое не за да “учите”хората?Кое е правилно , кое не.Форма,образец….Защото искам и аз да не правя нищо и да изкарам някой лев.Любимото ми е…елате на този семинар , без пари с дарение, минимум дарение 5 лева….за мен има ли спор на духовно ниво—няма духовно ниво.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.