Да бъда, или да не бъда Бог? … Да бъда!

На един 11 октомври преди повече от десетилетие, учителят Ошо посрещнал новодошлите в ашрама си със следните думи:

Поздравявам Буда, който живее в теб! Може би не го съзнаваш, или никога не си го и мечтал, но ти, точно както всеки друг, си съвършен. Състоянието на Буда е ядката на съществото ти. Не чакай да се случи в бъдещето, то вече се е случило.

Но ти спиш дълбоко, не знаеш кой си. Не ти трябва в никого да се превръщаш, просто трябва да се разпознаеш, към своя собствен извор да се завърнеш, да погледнеш в себе си. Позволи на твоето сърце да разбере. че ти си съвършен. Зная, че това звучи тщеславно, звучи съмнително, но можеш напълно да му вярваш. Естествено е. И разбирам.

Но позволи на тази мисъл като семка да покълне в теб и ще видиш някои неща, които ще се случат, и някои неща ще разбереш.

Прегърнеш ли идеята, че си съвършен, че си благодатен Буда, вече имаш всичко, остава ти да сложиш всяко нещо в правилния ред.
Единственото от което имаш нужда е малко повече съзнание.

Съкровището чака, трябва само да си донесеш фенер. Когато мракът се разсее, не ще си вече просяк, а ще си Буда. Ще си владетел, ще си император. Цялото царство е за теб, трябва само да го поискаш.

Разбира се, не можеш да го сториш, ако вярваш, че си просяк. Мисълта, че си просяк, грешник и невежа е проповядвана от толкова амвони и от толкова отдавна, че е успяла да те хипнотизира. Трябва да сложиш край на тази хипноза.

И понеже искам да я разваля, започвам с този поздрав:

Поздравявам Буда, който живее в теб.

Поздравявам Буда, който живее в теб, скъпи читателю. С дълбока почит и уважение поздравявам Величието в теб, поздравявам Бога, или Богинята в теб!
Знаеш ли че си един от милиардите Богове въплътени във физическо тяло на прекрасната ни планета? Знаеш ли, че си участвал в Сътворението й? Знаеш ли, че Божествената искрица в теб все още е в състояние да съ-творява чудеса? Знам, че го знаеш. И ти го знаеш, защото въпреки съпротивлението, което разума ти изпитва, всяка клетка на тялото ти вибрира и разпознава тези думи. Единственото, което трябва да направиш е да си спомниш.

Към това ни призовава и Ошо. Да си спомним, да осъзнаем действителността на това, което сме. Сами сме се съгласили, влизайки в урока на дуалността да забравим кои сме, да забравим за произхода си, да забравим за светлината, любовта, почестите и величието, което ни очаква след напускането на физическото тяло… Ако не го бяхме забравили и не бяхме създали онзи страх от “смъртта”, то тогава при първото предизвикателство, при първата пречка и трудност в този ни живот, щяхме да се откажем от него.

От еони ни се насажда страх.. страх от себе си, страх от израстване, страх от просветление… запечатали сме в дълготрайната си памет образа на скитника, на просяка, на монаха, на пораженеца, на грешника. И това беше удачно в отминалите времена. Но времето сега е друго – съзнанието се пробужда и разширява, духовната еволюция помита всички предразсъдъци и стереотипи. Време е да си спомним. Време е да си дадем разрешение. Цялата Вселена ни наблюдава и ръкопляска.. защото това, което се случва сега е уникално. Защото сме единствената планета на свободният избор, защото единствени носим Божествената искрица в себе и единствени можем да направим това евюлоционен скок.

Нека започнем от нещо простичко – да си дадем най-висшето разрешение да бъдем себе си. Да престанем да чакаме нещо или някой извън нас да ни помогне, да реши проблемите ни, да ни удостои с разрешение да БЪДЕМ. Защото няма нищо извън нас, няма Бог извън нас, няма нищо между нас и другите, всичко необходимо е вътре в нас.

Нека си дадем разрешение да се възползваме и защитаваме правото си сами да определяме как да чувстваме нещата – добри, лоши, неутрални – така, както повелява сърцето ни, а не както общоприетите вярвания убеждения и стереотипи ни налагат. Нека бъдем свободни в съзнанието си, без да се страхуваме и пресмятаме кой какво би казал, или би си помислил за нас. Нека започнем да живеем и да правим нещата в живота си заради себе си, не заради някой друг.

Нека си разрешим свободата, която ще ни позволи да определим мястото, което заемаме в този свят, призванието ни, отношенията с околните. Тази свобода ще ни позволи да осъзнаем, че можем и трябва да поемаме рисковете, които искаме да поемем, и че носим отговорност за решенията си и резултатите от тях – каквито и да са те. Да разберем колко е важно да поемем истинска и пълна отговорност за съществуването си – за да си позволим да се гмурнем в живота, да направим промяна – вече готови да намерим и осъществим онова, което наистина искаме, най-съкровеното, което до сега е било подтискано.

Съвсем възможно е много хора около вас да не са доволни, че все повече се превръщате в този, който сте. Не е изключено да се разгневат, да ви критикуват, да се опитат да ви иронизират и осмеят. Мнозина ще се опитат да се отдалечат от вас, ще ви обявят за луд, странен, различен. И какво от това? Собствения си живот ли живеете, или този на другите?

Ако не си дадем това разрешение, няма да има пробуждане, нито път, нито посока, нито истинско щастие. Ще продължим да бъдем като толкова други хора, които се страхуват да бъдат различни и остават послушни и доживотни членове на клуба на отказалите се от правото да бъдат себе си.

Обществото диктува общоприетите норми, в които всички се стараят да се впишат, за да не бъдат различни, да не бъдат отхвърлени, за да се “приобщят”. Много хора се загубват по този път и посвещават живота си на усилията да бъдат нещо, което не са, принуждават се да бъдат там, където не искат и прекарват дните си занимания, които не са им по сърце. А кой и защо налага нормите….? За кого са удобни те?…

Оставям отговора на вас.

Времето е уникално. Случват се неща, които никога до сега не са били позволени. Живеем в епохата на неограничените възможности, на безсмъртието. Светлината е толкова силна, че дори да вървим със затворени очи, пак ще я видим.

Точно сега трябва да си спомним, че имаме право на свободен избор, че сме пълни господари на живота си и на всичко което ни се случва, време е да се разделим с илюзията, че сме зависими от други хора или външни обстоятелства.

Всичко зависи от теб.

Поздравявам Буда, който живее в теб.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

7 Comments

 • Дес
  Отговор

  Буда, който живее в мен благодари на Буда, който живее в теб!

 • Greenthumb
  Отговор

  ах ах ах ах колко си права, прекрасно!
  Благодаря
  in lac’ech

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Ин лакеш 🙂 Намасте ♥

 • джинжър
  Отговор

  с тези думи ошо ми прилича на хипнотизатор.да с някои от думите му съм съгласен но посоката в която те водят е като утопия.само повярвай и всичко ще ти се нареди.не намирам дълбоко разбиране в тези думи а приказка за търсещите правилният път хора.а пък и ако се замисля какво представлява личността в човека са сещам за много отрицателни качества.какво означава да бъда или да не бъда личност та нима има хора без личност.

 • Vladimir
  Отговор

  Здравейте!

  Тук се питам, не трябва ли радикално да сменим нашия начин на живот. Не трябва ли да отидем да живеем сред природата, както го е правил Ошо със своите ашрами. Там сред сродни души изграждайки новия свят, който вече е на прага ни. Подготвяйки се да го посрещнем.
  Тук приятели https://sites.google.com/site/shestarasa/home, ще намерите повече относно това предложение.
  Елате и вижте и ако ви хареса нека заедно да започнем да градим бъдещето.
  Владимир Досев

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Владимир, благодаря ти за коментарите по сайта. Искам да те уверя, че и един призив да посетим твоя сайт е напълно достатъчен, не е необходимо да слагаш един и същ коментар под няколко публикации – това вече отива на към спам 🙂 Благодаря ти и желая успех!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.