Ти можеш да се промениш към добро! Искаш ли? Ето как!

Промяната е нещо, което плаши повечето хора. “Откъде-накъде ще се променям? Така съм си добре. Просто животът не е добър, хората са лоши, държавата е зле, обществото е болно.” Или просто: “Аз съм си такъв. Така съм роден, откакто се помня съм такъв. Просто не мога да се променя”. И това обикновено означава “Не искам. Не ми стиска. Страх ме е. Трудно е. Не знам как.”

Знам, че да си жив и да живееш, е един от най-големите страхове на човешкото същество. А животът е вечна промяна, нестихваща еволюция и трансформация. Иска се осъзнаване и степен на емоционална и духовна зрялост, за да стигнеш до това решение. “Искам да се променя.” Искам да бъда по-добра версия на себе си. Искам да живея по-добре. И страхът от промяната просто пада, когато разбереш, че промяна = израстване.

И понеже ти, прекрасни човече, който четеш този текст, вече си стигнал то дози етап, или скоро ще го завършиш, това е точно за теб.
Би могъл да си зададеш въпроса “Какво да променя, за да стана още по-добра версия на себе си”

И тук могат да изскочат десетки, дори стотици препятствия които да те спънат и да се върнеш в точка 1.

  • Аз съм смотана
  • Аз съм мързелив
  • Аз съм лакома и затова – дебела
  • Аз съм страхлива и не мога да напусна тази ужасна връзка
  • Аз съм супер притеснителна и винаги съм била така
  • Аз съм истински провал. Винаги се провалям
  • Аз съм негативен човек. Нищо не ме радва, на всичко намирам кусури.

Списъкът може да безкрайно дълъг и там да се крият и твоите препъни-камъни. Можеш да ги потърсиш. И така, да видим сега какво се крие зад това общо понятие като си зададем някои въпроси. Част от тях, адаптирани, са част и от реални терапевтични сесии с клиенти.

“Аз съм смотана”. – По какво разбираш, че си смотана?
“Винаги правя смотани неща” – Ама винаги, винаги ли?
“Е, не съвсем. Когато трябва да взема решение, и то все се оказва смотано” – А колко често ти се случва да вземеш такова смотано решение? Колко процента от времето ти изобщо?
“Около 20%” – Аха, а през останалото време, когато не си смотана, какво се случва?
“Правя чудесни неща за мен и семейството ми. С някои от тях съм наистина горда” – Аха, значи в 80% от времето ти, ти изглежда си чудесен човек, който има с какво да се гордее?
“…ммм май е така” – А в тези малки 20% какъв тип решения взимаш, че да са така смотани?
“Отнасят се за мен. Взимам решения, които са в мой ущърб, и задоволяват нечий чужд интерес” – Аха, значи не харесваш поведението си, че даваш предимство на другите, против твоите желания?
“Да, така изглежда. Майка ми винаги ме е притискала да правя неща, които тя иска и смята за правилни, и цялото ми същество се бунтува срещу това. Не мога да кажа НЕ” – Значи всичките 20% смотаност се изразяват в това негативно твое поведение – да се съгласяваш с неща, на които всъщност ти се иска да кажеш НЕ?
“Да. Точно това поведение искам да променя” – И ето, че това вече изглежда напълно възможно. Защото това е просто поведение, това не си ти.

 

 

Дори само осъзнаването, че това негативното нещо в съзнанието ти, “невъзможното” за преодоляване, НЕ СИ ТИ, а е просто поведение, има огромна терапевтична и трансформираща мощ.

И когато имаме под ръка мощни трансформиращи методики като енергийната психология, Пренареждане на Матрицата и други техники за пренареждане на невронните връзки, поведението лесно може да се видоизмени.

“Аз съм супер притеснителна и винаги съм била така” – Съвсем винаги, всяка секунда от живота ти?
“Е, не точно. Но когато трябва да общувам с хора” – С всички хора ли се притесняваш да общуваш?
“Лесно ми е с близките, но когато трябва да завързвам нови контакти с непознати, умирам от притеснение” – Какво е най-лошото което може да се случи когато си пред непознати?
“Да се изложа, да се представя зле и да ми се смеят” – И ти какво правиш за да не се случи това?
“Обикновено мълча и ме взимат за надута, или от притеснение говоря пискливо на висок глас и разказвам всякакви глупави истории” – А имало ли е моменти в живота ти, когато си била супер уверена и спокойна?
“Да, с познатите ми и близки хора съм изключително уверена и дори им помагам в трудни ситуации, истинска опора съм за тях” – А можеш ли да вземеш усещането от това твое поведение и с него да пристъпиш към новото познанство?
“Колко е различно… май всичко опира до поведението?” – ТАКА Е!

“Аз съм негативен човек. Нищо не ме радва, на всичко намирам кусури. Искам да променя това, но няма как” – Как разбираш, че си негативен?
“Ами шефът ме дразни, не желае да промени неработещите неща в работата. Колкото и да упорствам и да му показвам проблемите, той не прави нищо.” – А защо ти е важно той да промени тези неща?
“Защото тогава ще има ред, правила, ще има напредък” – И когато нещата работят и има напредък, какво означава това за теб?
“Че се развивам, че вървя напред спокойно. А сега нищо не върви” – А има ли момент когато е вървяло и си бил доволен?
“Да, в предишната работа. Там имаше ред, аз взимах решенията и всичко се случваше спокойно” – Значи на едното място ти си взимал решенията и всичко се е развивало спокойно. На другото място всичко е в хаос и нищо не зависи от теб. Какво ти даваше предишното място, а го няма сега?
“Спокойствие. Сега всичко е изнервено и напрегнато” – А ако все пак шефът ти склони и направи промените които искаш – това ще ти даде ли спокойствие?
“Не… май не искам това. Искам просто спокойствие” – А когато си спокоен, виждаш ли кусури?
“Не, тогава всичко е прекрасно и забелязвам хубавите неща около мен. Май не съм толкова негативен, а просто съм се стремял към нещо което не искам.” – И ако промениш посоката в която действаш, ще продължиш ли да бъдеш негативен човек?
“Аз не съм негативен човек, просто съм действал по неправилен начин. Сега знам какво да направя”

Разбирате ли приятели – това, което често сме склонни да припишем на себе си и с което да се определим, е САМО ПОВЕДЕНИЕ. Това не си ТИ.

Склонни сме да си сложим етикетче, дамга, белег и да го оставим да виси там години наред и да се превиваме под неговата тежест и неизбежност. Но това е илюзия. Ти не си твоето поведение. Ти си нещо повече от това. Ти си онова разумно, многоизмерно, съзнателно, вечно променящо се същество, което държи в ръцете си командния пункт за емоциите, действията, поведението си. Поведението не е константа, то изцяло подлежи на промяна и модификация. В живота си ние минаваме през различни етапи на развитие, през различни опитности, различни идентификации. Ти не си дошъл на този свят с това поведение. Придобил си го, научил си го, станало е навик за който не се замисляш. И също така можеш да подмениш, видоизмениш, надградиш това поведение. Можеш да придобиеш ново такова, дори ако то не е регистрирано в твоята лична опитност. Бич могъл да наблюдаваш чуждо поведение, което ти харесва, да го изучиш и приложиш в живота си.  Поведението се изучава, придобива, видоизменя, моделира. Дори ако не знаеш как – можеш да потърсиш помощ от специалист. Да намериш причините за това поведение и да ги пренапишеш в подсъзнанието, задавайки нови програми. И също така можеш и сам, следвайки въпросите от горните примери, да стигнеш до дълбините на проблема който искаш да разрешиш. И сам да осъзнаеш в каква посока да тръгнеш.

Защото е съвсем различно да живееш с тежестта на вярването “такъв съм”, което носи усещането за необратимост, отколкото да осъзнаеш, че всичко опира до поведение, което може да се промени. Стигнеш ли веднъж дотам, нещата изглеждат и се чувстват много по-възможни, по-достъпни и е само въпрос на избор, решение и действие да пристъпиш към така желаната промяна. Искаш ли?

 

 

Благодарим ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.