Как излекувах алергията си с енергийна психология

За енергийната психология пиша и разказвам отдавна. В годините в които се развива и разгръща този новаторски дял на психологията, методите й търпят надграждане и развитие. Понастоящем, Техниките на Емоционална Свобода (ТЕС), разработени от Гари Крейг и Пренареждане на Матрицата – създадена от Карл Доусън, са най-усъвършенстваните, ефективни и бързо работещи методи на енергийната психология. Много често резултатите от терапия с енергийна психология дават бързи, видими и осезаеми резултати в областите които искаме да подобрим, и то само в рамките на няколко сесии, докато терапиите с конвенционалните когнитивни науки често отнемат години, а резултатът е променлив.

За всеки един метод и терапия разбира се, има място, необходимост и уместност. Годините себепознание и вътрешна работа, често могат да се окажат решаващото допълнение, което спомага за още по-бързи и качествени резултати с ТЕС или Матрицата.

С тези иновативни методи човек на практика може да работи за подобрение във всички области на живота. Това може да бъдат (но не само изброените):

 • нервност, тревожност, страх
 • ниско самочувствие
 • панически атаки
 • алергии
 • фобии
 • болести и хронички болки
 • липса на мотивация
 • депресивни състояния
 • мъка, загуби и травмиращи случки
 • самоботиращо поведение
 • ограничаващи вярвания
 • блокажи, липса на вяра в себе си

В богатата ми практика с клиенти, имах възможността лично да се уверя в ефективността на тези методи. Те са толкова мощни и изумитени (и в същото време нежни), че въпреки подготовката ми, всеки път се изумявам от постигнатите резултати.

Днес ще ви разкажа не за мой клиент, а за мой собствен случай, в който аз бях главният герой. А темата беше АЛЕРГИЯ ОТ ЯГОДИ. Преди години писах друг материал за борбата ми с тази алергия и вярвам, че за онзи етап от развитието ми, това преживяване е било съвсем на място и съвсем уместно. Осъзнаванията тогава действително ми помогнаха да преобърна тежката алергия. Но трябва да призная, че въпреки това, хапвах ягоди с лека боязън и в премерени количества – не повече от 5-6, за да не активирам алергията. Нейните симптоми се надигаха понякога полека с гъдел в гърлото, но тъй като се отнасях внимателно към ягодите – не се стигна до тежка криза. А кризите преди години никак не бяха приятни – затруднено дишане, свистене на дробовете като на стогодишен пушач-астматик.

И така, на едно от поредните обучения в Пренареждане на Матрицата, в което бях емоционален помощник на мастър Карл Доусън, изявих желание аз да бъда демото когато той обучава новите ученици в работа с алергии.

Знам, че работата с подсъзнанието изисква човек да се отпусне и каквото и да изникне като мисъл, усещане, спомен – да му се довериш и допуснеш, въпреки склонността на рационалният ум да го отрече като невярно, измислено, ирационално, нелогично. И още при първия въпрос на Карл, в самото начало на сесията “Какво е усещането за теб да ядеш ягоди?”, в съзнанието ми изникна нелепият отговор “грях е”. Боже мой, какъв грях, та ягодите са  прекрасен, вкусен плод! Но се доверих и го допуснах. Карл е изключително умел терапевт и умело ме поведе в Матрицата, потупвайки по акупунктурните точки, с които работи ТЕС. Минахме през поредица от спомени, в които аз бях виновна, несъвършена, сгрешила пред татко, а той ми се караше за моята неспособност да се справя. Всеки от тези спомени беше достатъчно емоционален, за да се подлъже един неумел терапевт и да се впусне в тях. Един или два действително наложиха работа, но ядрото на проблема още не бе намерено. Затова Карл ме подбутваше още и още назад. Докато стигнахме до момент в който наистина изискваше човек да се довери изцяло.

Стигнахме то крехката несъзнавана възраст от около 2 години, от която човек не пази съзнателни спомени. Картините които изникват във вътрешния екран са неясни, сякаш едва доловими отдалеч. Усещането е “Струва ми се, че нещо се случва, че виждам нещо”, но то е фино и недоказуемо от рационалния ум, който вечно бди за рационална истинност. В такъв момент е изключително важно за успешността на сесията, клиентът да е наистина отпуснат и да се доверява на себе си. И така – в моята картина в бебешка възраст, видях малкото детенце което седи в дървената си кошарка, очевидно разстроено и разплакано, а мама и татко се карат. Карат се защото мама иска да гушне и приласкае детето, но татко смята, че гушкането и милувките са лигавщина която разглезва и никак не е правилно да се прилага. “А какво общо имат ягодите?” – попита Карл. Оказа се, че в цялата разгорещена схватка около това дали е редно или не гушкането – купа с ягоди пада от масата и се чупи.

Човек лесно би могъл да си каже в този момент “Е, хайде Мартина, ама че развихрено въображение”, както и аз непрестанно се подозирах. И бих се поддала на съмнението, ако в точно този момент не ме връхлетяха симптомите на алергията ми. Не толкова обострени като при криза, но достатъчно силни, за да затруднят дишането ми.

Е, очевидно стигнахме до ядрото на проблема и тъй като завършването на сесията щеше да отнема още време, Карл изпрати мен и моя колежка от Румъния – Оанна Суреску, в другата стая, където Оанна довърши сесията. Мама и татко поговориха, промениха гледните си точки, и в края на сесията, картинката вече беше позитивна, всички – усмихнати и играещи на пода във всекидневната. Помня как Оанна предлагаше какви ли не варианти в които бебето да бъде успокоено, но нещо в мен почти истерично нетърпеливо отхвърляше всичко и настояваше за прегръдка от татко. Стигнахме до съвършената семейна картина, пропита с любов, детето разбра какво и защо се е случило, промени гледната си точка, успокои се. И вярването, че “ягодите са грях” вече не съществуваше.

Това, което не споменах пред аудиторията в началото на сесията, но допълних впоследствие, беше важният факт, че моментът в който алергията ми от ягоди се прояви за пръв път, беше на около 19 години, когато бях в интимно преживване с момче. И разбира се – имаше ягоди. Помня как се събудих рязко в късните вечерни часове, неспособна да си поема дъх със свистящи дробове. Слава Богу, това отдавна отмина. Виждате ли как са се навързали преживявания, възприятия, убеждения и съпътстващите ягоди?

Гушкане – нередно е (грях е) – отхвърляне – травмираща караница – ягоди

Ето по какъв изумителен начин подсъзнанието събира и обвързва информация. Възможно е години наред да живеем спокойно и без проблеми, но в някой момент се случва нещо, тригер, който активира отдавна зададена, дремеща програма. Оказва се, че много голяма част от алергиите са свързани с емоционална травма, докато съвсем малък процент се базира на чисто физиологична непоносимост. Често алергиите и фобиите се оказват обвързани със силен емоционален негативен момент, в който конкретната храна или животно е била част от картинката. Подсъзнанието свързва и капсулира в общата капсула на травмата – стреса, убеждението, решението, плюс всичко което съпровожда травматичното преживяване – вкусове, аромати, животни, хора, цветове, сетивни възприятия. И когато се случи събитие, което по някакъв начин наподоби първоначалната сценка в която е възникнала травмата, резултатът от нея рязко и неочаквано се активира. И това се отнася не само до алергии, фобии, но и болести, негативни модели на поведение, тревожност и панически атаки.

И с помощта на енергийната психология, тръгвайки от проблемната зона и това което знаем за нея в момента, можем да стигнем до корена на проблема, който често изумява. И още по-изумително бързо можем да изцелим травмата, променим възприятието, убеждението, а с всичко това – да направим качествена промяна в живота си.

 

Този случай с алергията ми от ягоди е толкова ярък, че вече е част от учебния материал на Карл и обикаля света с него 🙂

Разбира се, моят вечно буден рационален ум имаше нужда от потвърждение – дали наистина е имало такъв епизод в живота ми. Майка ми потвърди, че ранното бебешко детство е изобилствало от такива схватки – редно ли е, или не е редно да се гушка бебето. За ягоди не помнеше нищо, но кой да ти обръща внимание на такива дребни детайли.. Кой…освен подсъзнанието на едно малко дете…

И ако се чудите дали днес си хапвам ягоди, мога да ви уверя, че дори килограм не ми се опъва 🙂

Ако и вие искате да усвоите от професионален преподавател и практик, изумителните Техники за емоционална свобода и Пренареждане на Матрицата – специално издание на обучението по ТЕС 1 ниво предстои онлайн. 

Благодаря ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.