Как Луната влияе на тялото ни

Снимка: Начо Каменов - Кубето.Как всяка фаза на Луната  влияе на нашето тяло

Едва ли има някой от нас който да не е чувал за лунната диета, или за различни здравни ритуали, изпълнявани при определени фази на Луната. Какво означава обаче всичко това и имаме ли обяснение защо Луната влияе на тялото и защо нашето здраве се обвързва с лунните цикли?

Още от дълбока древност хората са наблюдавали и познавали добре движението на небесните тела и тяхното влияние върху техния живот както на макро, така и на микро ниво. Древните, за разлика от нас са изучавали нещата отвън навътре, т.е. от големия мащаб към малкия; от Вселената към отделния човешки организъм. В днешно време сме поставили човека в центъра, изучавайки го от ниво клетка към ниво организъм, и изключвайки външните фактори които му оказват влияние. Този начин ни дава един наистина детайлен поглед върху нещата, който за съжаление се оказва неочаквано повърхностен.

 Снимка: Начо Каменов – Кубето.

Нашият естествен спътник има определени фази, свързани с осветяването й от Слънцето и това как се наблюдават от Земята. Няма никакъв спор по въпроса, че тези фази оказват влияние върху световния океан под формата на приливи и отливи чрез колебания в гравитационните сили.

След като 70% от теглото ни е вода, защо ни е толкова трудно да приемем че фазите на луната влияят и върху човешкият организъм? Това важи с особено голяма сила за женския организъм, чийто менструационни цикли са също обвързани с луната.

moon cyclesРазбирайки точно фазите на луната и техният ефект върху нас, можем да планираме ежедневието си така, че да ни носи повече здраве и да ни зарежда с енергия.

Фазите на луната са няколко, като тези, които ни оказват най-голямо влияние са Новолуние и Пълнолуние.

Новолуние е тогава, когато луната е обърната с тъмната си страна към Земята и обикновено не може да бъде видяна, тъй като се намира между Земята и Слънцето. Това е времето на отливите в световния океан. Във вековните традиции на йога, това е моментът, в който енергията апана, която отговаря на последната фаза на издишането, елиминационните и прочистващи процеси в тялото, е най-висока.

Изхождайки от тези знания, можем лесно да се досетим, че времето от деня след пълнолуние, до новолуние, т.е. времето на намаляваща луна, е най-подходящото за провеждане на очистителни процедури, като гладуване, детоксикация и други, свързани с изхвърляне на отпадни вещества и токсини от тялото. Това е и времето, когато най-лесно успяваме да понижим теглото си.

Пълнолуние е момента, в който Земята е между Луната и Слънцето. Тогава в повечето случаи можем да видим целият и диск. Това е времето на приливите, времето когато жизнената енергия прана, която ни дава жизнената енергия, е с най-високи нива.
Пълнолуние и времето на нарастваща луна (след новолуние) е момента, в който хранителните вещества се усвояват най-пълноценно. Това е и времето, когато ще имаме най-голям ефект от приеманите хранителни добавки или лекарства, затова е добре да сме внимателни с това, което приемаме по това време. При нарастваща луна и пълнолуние, гравитационните сили започват да ни оказват по-голямо внимание и можем да се сдобием с някой килограм отгоре. Тук е времето, когато няма да постигнем добри резултати от диетите и разтоварващите режими.

През дните на Пълнолуние и Новолуние е възможно да изпитате сериозни колебания в нивата на жизнената си енергия или неразположение, така че може да се окаже добра идея да пропуснете физическата дейност предвидена за деня.

Дори и да не вярвате на „лунните съвети”, можете да направите експеримент със себе си и да прецените за себе си дали е добра идея да уважавате движението на небесните тела в ежедневния си живот или не.

Автор: Маргарита Манева, Strenght&Grace.

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

7 Comments

 • Vladimir Hristov
  Отговор

  Важи, ма нали уж луната не се въртеше?

 • Velichka Rancheva
  Отговор

  Moje li novolunieto da mi vliqe zle-za vtori pat zabelqzvam che po vreme na novolunie mi stava mnogo losho, gadi mi se , boli me stomah, vie mi se svqt….s dve dumi mnogo mi e zle.
  Mislila sam I po vaprosa da sam priela mnogo otricatelna energiq, no naposledak sam se zamislila dali ne e ot lunata……nadqvam se da ne e zdravosloven problem….shte sam vi mnogo blagodarna ako mi otgovorite
  viliran@abv.bg

 • Georgi Kostov
  Отговор

  Не е точна изцяло информацията.Има и съществени неточности. Моля запознайте се с биоритмологията. Изводите на са така “плоски”. А и от хилядолетните традиции на източната медицина знаем, че дните Екадаши са във втора ( преди пълнолуние) и четвърта( преди новолуние) фази на Луната, а денят на Двете тръби е във втора фаза. Това са най-добрите дни за прочистване. Освен това и Лунната диета ( за прочистване на лимфата) и прочистването на черния дроб се правят през периода на втора фаза на Луната. Има книги за биоритмологията с подробно описание на циклите, изследвани и описани от руски учени ( академик Чижев)

 • mallvina
  Отговор

  Винаги когато има пълнолуние и новолуние ми става лошо.Чувствам се много неспокойна ,немога да си поема въздух и изобщо е много гадно,даже на няколко пъти виках и бърза помощ ,като ми стане така взимам валериан и глог по 50 капки и успокояващ чай с жълт кантарион ,валидол ,магнезий и вит б и чак тогава ми попреминава .Изписаха ми и ривотрил за успокоение ,питам се докога ще ми става така всеки път когато има пълнолуние и новолуние без да знам за него ми прилошава .На 25г съм и съм така от близо 6 години вече.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.