Статията, която ще спаси животи! Проверихте ли B12?

13007308_260497664291273_5634286342396011657_nТези състояния познати ли са ви?

 • Нервни ли сте? Палите ли лесно?
 • Имате ли проблеми със съня?
 • Не ви достига енергия?
 • Или пък се затруднявате със съсредоточаването, с фокусирането, с равновесието?
 • Имате ли проблеми със сърцето?
 • Схващат ли се/изтръпват крайниците?
 • Имате ли познати с подозрения за епилепсия, МС?
 • Имате ли познати, преживяващи тежка депресия и паник атаки?
 • Вие, или ваши приятели неуспешно правят опити за забременяване от години, или са диагностицирани като безплодни?
 • Навестяват ли ви натрапчиви негативни мисли?
 • Или имате познато детенце диагностицирано с аутизъм, или някаква форма на парализа?
 • Веган ли сте? Вегетарианец? Ядете ли месо?

Ако отговорът е ДА дори на един въпрос, то продължете да четете нататък. 

Papazova-B12Съвременната медицина е колкото напреднала, толкова и неука и некомпетентна. Къде умишлено, къде просто поради незнание. За радост обаче, все повече жизнено важна информация започва да излиза наяве. Ето такава информация взехме от една скорошна лекция на уважаемата д-р Мария Папазова от пролетното издание на фестивала “Свободата да бъдеш” 2016. И за улеснение и удобство на читателя, организирахме в писан текст. Инвестирайте в четене едни 5 минутки, те могат да се окажат животоспасяващи.

В модерният свят върлува епидемия. Скрита епидемия. Цяла лавина от погрешни диагнози – започвайки с безплодие, и свършвайки с инсулт и рак. Потайният убиец води до стотици хиляди здравословни провали в световен мащаб.

Ето няколко кратки примера – съвсем действителни случаи.

 • 40 г репортер: постепенно губи баланс, координация, “полудява”. Диагноза: Алцхаймер
 • 8 месечно бебе, което постепенно спира да издава звуци, да реагира, а накрая – не може и да седи само
 • 20 г. жена внезапно изпада в тежка депресия и прави опит за самоубийство
 • Млада балерина, която се озовава неподвижна в инвалидна количка след пластична операция (на нос)
 • 69 г. жена с проблеми в равновесието пада и получава тежка фрактура
 • 38 г. жена след операция също прикована към количка
 • 54 г. жена с параноидни налудности и агресивни изблици, диагностицирана като МС
 • 4 г. детенце диагностицирано като аутист
 • Млада жена с първичен стерилитет
 • 96 г. мъж грабва нож и в налуден пристъп намушква жена си. Без никакви индикации за психични проблеми

Диагностицирането в медицината е голяма игра на предположения. Ние лекарите, се опитваме, ако нещо не ни прилича достатъчно убедително на определено заболяване, да го докараме така, че да заприлича. Гледаме в едни книги, за които вие не подозирате и броим симптоми. Има ли 5 от 6 симптома – значи тази е диагнозата. И от там насетне, подходът към т.нар. “лечение”(а то е медикаментозно въздействие), е стандартен. Вие вече не сте личност, индивидуалност, а сте “Алцхаймер”

b2

Всички изброени горе диагнози са били поставени погрешно. Действителната причина за тези толкова различни състояния на пациенти на всевъзможна възраст е хроничен дефицит на B12!

В близкото минало се твърдеше умишлено, че Витамин B12 е канцерогенен. И докато B12 в големи дози може да подпомогне лечението на ракови състояния, то раково болните избягваха старателно този витамин, заради вярването наложено от този упорит слух. B12 всъщност помага!

Ето кои са героите, които са се захванали с нелеката мисия да разбулят митовете и неистините за B12 и да ограмотят широката общественост, включае медицинското съсловие. Сали Пачолок е спешна медицинска сестра, лично изстрадала дефицита на B12, съпругът ѝ Джефри е спешен лекар. Сали прие да дойде в България през септември 2016 и да изнесе 5 семинара, напълно безплатно. Търсим подкрепа, за да можем да финансираме идването и престоя на Сали и Джефри Стюарт в България. Книгата “А дали не е В12?” от Джефри Стюарт и Сали Пачолок вече излезе от печат. Можете да се сдобиете с нея в сайта на Кибеа или в най-добрите книжарници! Невероятно ценна книга, обобщаваща всичко важно което трябва да се знае за B12.

Ние, лекарите, не внимаваме за B12. Проблемът се омаловажа, дори и добрите лекари не знаят и не обръщат внимание на B12. Това просто не се учи! И дори на мен, преди 2 години, когато обезумялата от тревога майка дойде при мен с парализираното си детенце на 8г., с диагноза “адренолефкодистрофия”, и през ум не ми мина за B12. За жалост, сега вече е твърде късно. Мозъкът, нервната клетка, не чакат ние да се сетим къде е проблемът, че може би в учебника нещо е пропуснато, не чакат безкрайно дълго да си наваксаме дефицитите. Дефицитът на B12 е много чест случай, и се предава от майката на детето. Хиляди деца растат с B12 в гранични стойности, нещо, което може да се окаже фатално и да се активизира при едно по-сериозно психично натоварване в училище.

B1

Милиони хора с етикет Алцхаймер, Аутизъм, Ранен Паркинсон, Множествена склероза, Депресия, Биполярно разстройство, Диабетна невропатия, Шизофрения и др. често нелечими болести, са вероятни жертви на лесно откриваемия и напълно лечим в ранен стадий НЕДОСТИГ НА B12. 

Ако мислите, че мулти витамините на таблетки, които може би взимате от време на време, са добра превенция и тази информация не се отнася до вас, то помислете отново. Тези витамини не се усвояват изобщо. Лъжите в тази индустрия са огромни. Няма как да си набавите витамин B12 в мултивитамини. Когато говорим за профилактика, можете да направите промени в хранителния си режим, но при остър дефицит, решението е медикаментозно въздействие инжекционна форма на синтетичен B12. Веганите и вегетарианците действително са в силно рискова група, но това не означава, че месоядните са по-защитени. Ще обясня след малко защо. В никакъв случай не пледирам към месоядство!

Да си припомним важни факти за ВИТАМИНИТЕ. Те са 13 на брой, в две различни групи. Общото между тях е, че ние трябва да ги получаваме отвън, не можем да ги синтезираме. Името им ВИТ-АМИНИ показва, че са много важни за живота. Всички те имат аминна група в химическата си формула. Едни са мастно разтворими и създават в организма депо – като Витамин А, Вит D, Вит E. Други са водно разтворими, като витамините B. Но всички за изключително важни за цялостното ни изграждане, метаболизъм, за способността да извлечем енергия от храната, да се движим – за абсолютно всеки биологичен процес. Разбира се, те са свързани с минерали и други важни ко-фактори, но без витамин, дори ако всички други фактори да са налице, резултатът не е същият. Мастно разтворимите витамини могат да се натрупват в резерни депа в тялото, но водно разтворимите се изхвърлят с телесните течности (ако случайно има излишък) от тялото на ежедневна база.

b3

За съжаление B12 се произвежда само в животинския свят. В растителния свят се синтезират други изомери, наподобяващи B12, които за жалост не само, че не помагат на този дефицит, но и могат да го задълбочат, тъй като се конкурират за едни и същи рецептори.

Усвояването на B12: Цялата група на B витамините се нарича “кобаламини”, тъй като общото е съдържание в молекулата на микроелемента кобалт. Когато търсите препарат, за да си набавите витамин B12, непременно търсете МЕТИЛКОБАЛАМИН. Има и цинкови форми, но не са достатъчно добри. Има и растителен продукт обогатен с B12, който е добър за ежедневна употреба, но когато стане въпрос за дефицит, той е недостатъчен.

b4

Това, което прави този витамин толкова странен, е неговото поведение в организма, той се държи като крал. Има един куп условия и изисквания, които трябва да са налични, за да може първо да се “разкачи” от храната, да премине по дългия път на червата и най-накрая, на края на тънките черва се намират рецепторите, които евентуално могат да го усвоят. Изисква се за начало специфична киселинност на стомашния сок, която ако например сте изпили сутринта една сода с лимон, не е налична. След това се иска супер здрава стомашна лигавица. На около 30г. възраст тя вече не е такава, защото войнстващите антитела на един видимо здрав и неалергичен човек, без той дори да подозира, в следствие на нетипичната храна която поемаме, вече са успяли да увредят стомашната лигавица. И това води до огромната вероятност, организмът да не може да произвеже т. нар. “вътрешен фактор”, който да поеме B12 и да го пренесе до края на стомаха. Има нужда от още няколко белтъка и здрави не възпалени черва, за да премине още 7-8 метра до края на тънките черва, където се намират рецепторите, чрез които може да бъде най-сетне усвоен и да премине в кръвния поток.

brole

Отношение на B12 към холестерола: Ще се наложи да намесим малко биохимия. Колко от вас са убедени, че трябва профилактично да си изследват общия холестерол? Поколението на родителите ни, все още е убедено. Същоите тези хора, които все още ядат маргарин, и не ядат яйца за да си пазят холестерола. През 1962 г., д-р Маккъли, който доживя тази книга за която говорим днес, установява, че на общия холестерол нищо му няма, той не може да бъде вреден. Важно е съотношението на триглицериди, добър и лош холестерол – в тройна комбинация.

За съжаление обаче, под напора и финансовата инжекция на фармацевтичната и отровително-вкусовата промишленост, един друг доктор – Ансъл Кейс, щедро фалшифицира едно проучване, премахва 8 държави и променя крайния резултат, с което “доказва”, че общият холестерол е изключително вреден. В това време, д-р Маккъли не само, че доказва, че общият холестерол не е вреден, но и че има едно много важно вещество, нар. “хомоцистеин“.  Приемаме от храната метионин, който се превръща в хомоцистеин, и е нужно отново да бъде рециклиран от организма до метионин. Именно химичният процес на превръщането на вредния хомоцистеин в метионин, който ние приемаме с храната, е ключовото нещо. Има 4 генетични типа хора, които реагират по различен начин на наличието на хомоцистеин. Само 1/4 нямат никакъв проблем с него, и могат да имат колкото си искат висок холестерол, без сърдечно-съдов риск. При останалите 3/4 обаче не е така. Всички излишъци от хомоцистеин и цялото му трансформиране обратно в метионин зависят от наличието на B6, B12 и фолиева киселина. Ако те са налични, целият процес на трансформиране на тези вещества протича неусетно за няколко часа и човек е извън всякакъв здравен риск.

download

При липсана на B6, B12 и фолиева киселина обаче, хомоцистеинът се натрупва в депа и това вече представлява риск! В книгата е описано подробно как повишените нива натрупан хомоцистеин водят до: аборти, остеопороза, риск от тромбоза, инфаркт, аутизъм и много други.

Причини за дефицит на B12:  Неправилно хранене, бедна на хранителни вещества храна (а тя вече изцяло е такава), веганско хранене, гастрит (понижена секреция на солна к-на), медикаменти против киселини, медикаменти при диабет, H2 блокери, антидепресанти, антиконвулсанти, анорексия, гастритен байпас (с цел отслабване), всички чревни операции, всички чревни възпаления, автоимунни възпаления, райски газ, ваксини със съдържание на живак и алуминий, който затруднява преминаването на кобаламина през мозъчно-кръвна бариера; наркотици, алкохол, ПАРАЗИТИ. Простият факт е, че 99% от човечеството е опаразитено. Наличието на паразити ви лишава от възможността да имате B12 в организма си. Тези двете вървят ръка за ръка: паразити и дефицит на B12. Всяко автоимунно заболяване трябва да е сигнална лапма за вероятен дефицит на B12!!!

download (1)

Симптоми за дефицит на B12: Ще маркираме само някои от големите симптоми:

Психологични:

 • агресия и раздразнителност
 • промени в характера
 • апатия, депресивност (вкл. следродилна)
 • сънливост
 • загуба на памет
 • подозрителност, параноя
 • тревожност и панически атаки
 • халюцинации
 • дементни състояния
 • аутизъм (това е чревно заболяване всъщност!)

Неврологични:

 • всичко под шапката на демиелинизация (загуба на миелиновата обвивка на невроните):
 • тръпнене, мравучкане
 • нарушена походка
 • слабост, непохватност
 • двойно виждане
 • схващане, изтръпване, парене
 • проблеми с равновесието, затруднени движения
 • падане, тремор, парализа
 • объркване, склонност към забравяне
 • главоболие, загуба на зрението

Сърдечно съдови:

 • абсолютно всичко, което засяга сърцето – от кръвно до инфаркт
 • всичко, което е хематологично: умора, слабост, анемия, задух, левкози

Имунни:

 • трудно заздравяване на рани
 • повишена податливост към инфекции
 • повишен риск от онкосъстояния
 • затруднен оизработване на антитела

Храносмилателни и други:

 • ГЕРБ
 • гастрит
 • нарушено храносмилане
 • подуване на корема
 • коремни болки
 • констипация
 • диария
 • загуба на тегло
 • Порочен кръг: Ако имате тези симптоми, не усвоявате B12, а дефицита му води до същите симптоми
 • недостиг на въздух
 • обща слабост
 • хронична умора (пролетна и т.н. умора)
 • загуба на апетит
 • Шум и бучене в ушите
 • Витилиго
 • Хиперпигментация на кожата
 • Преждевреенно посивяване на косата

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО ЗА ВСИЧКИ БРЕМЕННИ И ПЛАНИРАЩИ БРЕМЕННОСТ!

Приемът само на фолиева киселина не е достатъчен! Приемът на фолат (фолиева киселина) само маскира дефицита на B12. Трябва да се взимат цялата група витамин B, и отделно B12. Той е нужен, за да може да се усвои фолиевата киселина. Честотата на B12 в неонаталния период се подценява, и това води до нежеланите дегенеративни промени и неврологични увреждания.

Откъде да си набавим B12?

Идеята да си набавим този толкова важен витамин само от храната, е недостойна. Аз самата приемам добавъчен B12 непрекъснато. Важното е да се намери наистина действаща добавка, и то във форма на метилкобаламин. Важно е да се предприемат мерки за справяне с паразитите в организма и измежду многото добавки на пазара, да се вземе предвид вида, начина на усвояване на витамина, ако трябва да мине през целия храносмилатенен тракт! Таблетки за смучене, или капки усвоими през лигавицата не минават през стомаха и се усвояват ефективно! Има и таблетки, и капки, по 5000 микрограма всяка, взимат се през ден. Ако има остър дефицит, нужно е медикаментозно вливане с инжекции, и паралелно с това – таблетки, или капки.

Референтни стойности на B12:

Хората са слабо информирани по темата, голяма част от медицинските лица – незаинтересовани и също невежи. В момента референтните стойности в лабораториите са изкуствено занижени. Самите изследвания се неправилни. Изследванията би трябвало да бъдат върху: кръвен серум концентрация на B12 и хомоцистеин,  плюс изследване на един метаболит метилмалонова киселина в урина (не се прави все още в България) Понястоящем смятаме, че нормалните нива на серумен В12 следва да бъдат над 550 pg/ml. С оглед на здравето на мозъка и нервната система и превенцията на заболявания при хора в по-напреднала възраст, серумните нива трябва да се поддържат около и над 1000 pg/ml. За превенция на заболявания и здрава нервна система е хубаво да бъдат около 1000 pg/ml.

 • деца от зародиш до 8г – 1000 пикограма
 • средна възраст – над 400
 • Сива зона за средна възраст – от 300 и надолу

ДЕФИЦИТ:

За дефицит се приемат стойности на витамина в кръвта в следните граници:

 • B12 < 200 pg/ml – тежък дефицит
 • B12  200 – 350 pg/ml – умерен дефицит
 • B12 350 – 450pg/ml – начален дефицит

Важно е да се обърне внимание и на мерните единици, като се има предвид, че 1 pg/mL  = 3.671 pmol/L). Това е много по-ниско от препоръчителните стойности, за да функционира организма ни правилно. Важно е да бъдем информирани, и повишавайки нашата осъзнатост, и тази на медицинското съсловие, да въведем реални промени в здравната ни система. Започвайки от самите себе си. Едно изследване, макар и несъвършено, може да даде много ясна представа дали болестта може да е свързана с В12 дефицит. Това е масова епидемия, не се касае за единични случаи! Един елементарен прием на В12 МОЖЕ ДА СПАСИ ЖИВОТ и доведе до обрат в едно “нелечимо” заболяване.  Нека първо да повишим информираността, да създадем специализиран център и лаборатории, които компетентно да се справят с дефицитите и състоянията причинени от тях. И както Сали казва – да не се предаваме. Заедно сме в това!

httpv://www.youtube.com/watch?v=nMtcwapQ82w&feature=youtu.be

Вижте още:

Д-р Мария Папазова за дефицита на витамин Б 12 и капките за нос с метилкобаламин

httpv://www.youtube.com/watch?v=JqINjJcyfc0

Фалшива епилепсия, или как спасихме живота на дъщеря ни:

httpv://www.youtube.com/watch?v=PQZK2_fXlok&feature=youtu.be

Дефицит на витамин Б12 | Моите симптоми

httpv://www.youtube.com/watch?v=HIfMS77vtwo

А дали не е В12?: Авторката Сали Пачолок към българския читател

httpv://www.youtube.com/watch?v=H0dMbrMblXk

Д-р Мария Папазова в предаването На кафе при Гала за дефицита на Витамин Б12

Втора част на участието на Д-р Мария Папазова в предаването На кафе при Гала за дефицита на Витамин Б12


Благодарим ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

58 Comments

 • Яна
  Отговор

  Как да си го набавим ?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Д-р Папазова казва, че е важно когато избираме добавка на Б12, да избираме формата метилкобаламин, обяснено е в статията.
   Има различни марки, производители и качество на B12 на пазара.
   Ние лично сме избрали това което считаме, за най-доброто,
   а именно подeзична формула и назална формула, които и двете позволяват директно преминаване на готов и усвояем B12 през лигавицата в кръвния поток, без да се минава през усложненията на храносмилателното усвояване.

   Ето назалната форма: http://shop.svoizbor.com/bg-vitamin-b12-methylcobalamin.html
   И подезичната на таблетки: http://shop.svoizbor.com/bg-product-details-46.html

 • Veronika
  Отговор

  Каква е разрешената доза на Вит. Б 12 в БГ и ЕС ? Доколкото знам това е 50 микрограма? Та се чудя как препоръчвате добавки от 5000 мгр.?
  Явно някой нарушава, друг рекламира и отново става дума просто за пари.
  А ние пациентите …а бе кой го е грижа!?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте, Вероника.

   Ние нищо не препоръчваме. Както ясно се казва с началото на статията, тук сме свели до текст, лекцията на д-р Мария Папазова, която вече има позицията да препоръчва едно или друго нещо.
   Разрешена доза надали съществува, при положение, че Витамин Б12 е водноразтворим и ако изобщо има предозиране, то излишъкът се изхвърля от организма. Щом се произвежда и употребява по цял свят – значи е разрешено!

   А иначе, дори инжекционните разтвори, продавани в аптеките, съдържат 1000 микрограма, така че едва ли информацията Ви за разрешени 50, отговаря на истината,

 • MA
  Отговор

  а добавка за деца на 3 има ли?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Добавките на капки и за смучене са съвсем ОК за деца.
   Има и лепенки, които тепърва проучваме, за да се уверим, че наисина помагат.
   Виж, инжекциите – надали. Те са изключително болезнени… 🙁

 • Maria
  Отговор

  Къде препоръчвате да се изследва, за София?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Не бих могла да препочъвам нищо за сега. Не съм попаднала на лаборатория, която да прави адекватен тест, нито да работи с адекватни референтни стойности. Всички са приемливи компромисно.
   Но ако д-р Папазова сподели, ще пиша и аз.

 • Darina
  Отговор

  Марти, за бременни без усложнения тези витамини подходящи ли са,т.к. Пише,че трябва да се консултирам с лекар,като се има предвид,че за тях референтните стойности са други,веднага ще ми препоръчат да не взимам.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Абсолютно всяка добавка и медикамент съдържат предупреждение за бременни, кърмачки и деца. Задължително.
   Не само, че са подходящи, но са препоръчителни.
   Ако не се доверяваш на лекуващия лекар, потърси адекватен такъв, чиито съвети имнение ще са ти от полза.

   • Росица
    Отговор

    Да, ако лекаря не препоръча вземането на тая добавка, разбира се трябва да го сменим с по-адекватен, дето препоръчва. Нали целта е да си продадете таблетките за 75 лв

 • Веселина Иванова
  Отговор

  Здравейте!
  Само да попитам за бременни не е ли достатъчно 1000 mcg на ден?

 • Таня
  Отговор

  Много скъп 75 лв, незнам как един българин който не се храни пълноценно поради финансовата си възможност, точно тези хора са най- рискови биха могли да си го позволят.

 • Vanina
  Отговор

  Имам Б12-191 и хомоцистеин-15.Трябва ли да взимам Б12 и колко.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Ами здравословната долна граница на В12 е 400. Преценете сама.
   191 е на ръба между сивата зона и дефицита.

 • Svetlana Ivanova
  Отговор

  изгубих си времето да изчета статията, а то просто било реклама:)

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Наистина ли го вярвате?
   Моля за извинение за загубените 10 минути от времето Ви.
   Аз отделих около 3 часа, за да изведа в текст видео лекция, за която повечето хора нямат време и търпение да изгледат. За да бъде по-лесно за възприемане и бързо за изчитане.

   Аз вярвам, че това е жизнено важна информация, която може да помогне на много хора да се справят със здравословните си проблеми. И тази информация е нова за мен. И за хиляди други хора.
   Но ако за Вас е нещо познато, отново моля за извинение за загубените 10 минути от времето Ви.

   Поздрав,
   Мартина Иванова

   • Elena Magerova
    Отговор

    Bravo,Martina za vajnata informacia!Za men imashe mnogo cenni,no nepoznati dosega podrobnosti,koito mislia che shte pomognat mnogo na men i na semeistvoto mi.A i ne samo.Takiva vajni svedenia obiknoveno se poluchavat sled usurdno tursene,no i ne vinagi,taka che vremeto,koeto ste otdelili naistina obobshtava neshtata suvsem iasno i lesnosmilaemo za nas potrebitelite.Blagodaria ot surce i vi jelaia vsichko nai-hubavo!!!

 • Анна Божинова
  Отговор

  Здравей, Мартина! С благодарност за усилията ти най-напред!!! Защо се задоволяваш с приема на синтетичен продукт? Това за мен е лош знак. Води до пристрастеност и изкривявания от Пътя(знам, че ще разбереш). Вярвам, че подобна липса може да бъде ЗАМЕСТЕНА от Приридата ни от друг природен, благоприятен елемент. Нямам познание и мнение какво може да е. Но вярвам, че чрез познатите ни досега: повече вода-чиста,въздух-чист и висок, разходки…,плодове-чисти-собствено производство!!!:) от високо място…,добро настроения, вяра, обич… Тялото ни ще намери вариант да е добре.
  Така че смятам, че по добре е човек да инвестира в такъв начин на живот, отколкото да плаща на индустриите, които все намират начин как да ни измамят за пари.
  Поздави! И всичко най-добро!!!

  Ще се изследваме все пак.
  Блаодаря!!!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Ще ти отговоря със същия коментар, който писах неотдавна във фейсбук, мила Анна:

   Толкова сме сладки, ние хората, докато се лутаме и люшкаме във всякакви крайни мнения, страсти и заблуди!
   Аз лично, преди година, бях готова с леко махване на ръка да пренебрегна алармиращата тема за В12. “Абе, какви витамини, я моля ви се, не ме занимавайте с глупости! Храня си се балансирано, осъзната съм в мислите, емоциите и делата си, енергията е над материята, не ми трябват витамини”

   Сега, засичам много подобни позиции, даже имам разочаровани фенове 🙂 “Ама как така, Мартина, нали с осъзнатост и намерение, и висока енергия, и бла-бла…”

   Други пък казват “О, аман от тези търговци, само гледат как да излъжат хората, нямаме нужда от никакви добавки, всичко си е в храната”.

   Истината, както винаги, е по средата. Да, всичко е енергия. Да, всяко хранително вещество може да бъде генерирано от телата ни. Да, съзнанието е над материята. Да, с намерение, слова, емоция, енергия – можем да се лекуваме, престуктурираме. Можем да преструктурираме локалните ни енергийни полета, както писах и в предишния пост.

   ОБАЧЕ
   По пътя ни към нов тип светлинни тела, по пътя на трансформирането на въглеводорода в силиций; По пътя на изместването на помощните патерички и възцаряването на осъзнатото изграждане на реалност, ИМА СТЪПАЛА. Еволюционни. ТОВА Е ПЪТ.

   И докато стигнем до онзи етап на майсторство, до онзи етап в който сме готови изцяло да се справяме с всичко използвайки единствено енергия, все още ще имаме нужда от патерички.
   Та в този смисъл – дори храната е патеричка! За какво ви е храна, ако сте достигнали такава степен на майсторство? Защо не черпите сила и енергия само от праната, от слънчевите лъчи? От медитацията и общението с духовния свят?

   Така. Все още имаме нужда от патерички. И то понякога имаме нужда от спешна употреба на патерица, защото в противен случай бихме могли да застрашим живота.
   И ако трябва да изберем между две патерици, като едната е агресивна химия абонираща те доживот, и то увреждаща химия; а другата е витамин – обезмислящ и изместващ сериозна част от индустрията, която вреди и консумира… Какво бихме избрали?

   Аз знам за себе си 🙂

 • Веселина Иванова
  Отговор

  Здравейте!
  Все пак може ли да ми отговорите, 1000 мгл не са ли достатъчно?
  Благодаря!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте.

   Никой тук не може да ви каже със сигурност кое е достатъчно. В книгата наСали Пачолок са описани смайващи факти за успешно лечение в едно не толкова далечно минало с огромни (за днешното ни разбиране) дози В12. Ставадума за грамове! А ние тук се чудим за микрограмове.

   Ваша преценка. Достатъчно за какво? Изходната позиция каква е – какви са стойностите Ви към момента? Да, ако изберете, можете да започнете с продукт, съдържащ 1000 микрограма. Всеки ден. Със сигурност ще даде някакъв резултат.

   Ето този цитат от книгата, който силно ме впечатли:

   “Преди повече от 50 години е доказано, че лечението с високи дози витамин В12 е безопасно
   Заради страха от предозиране на витамин В12 лечението често се намалява под честотата, която е неоходима за пациента или още по-лошо – спира се напълно.
   В резултат на това симптомите могат да се появят отново и отново и дори да станат необратими.
   Лечение на базата на симптомите, вместо на кръвните стойности
   Препоръчителното лечение в Холандия се състои от инжекция хидроксокобаламин от 1 мг на всеки два месеца, след първоначална доза от 10 инжекции за 5 до 10 седмици. Японски изследвания от 1994 г. на резултатите от лечение с В12 на пациенти с множествена склероза
   показват, че една таблетка от 60 мг метилкобаламин на ден за период от шест месеца не е токсична. Половината от пациентите дори са започнали с инжекции от 5 мг В12 на ден направо в кръвта за период от две седмици.
   През 50-тте години, когато химиотерапията все още не съществува, деца с невробластом (тумор на вегетативната нервна система) са лекувани с инжекции от 1 мг витамин В12 всеки ден от 2 до 3 години в Лондонската педиатрична болница. От 1957 г. дозата е коригирана до 1
   мг на 7 кг телесно тегло. При по-голямата част от пациентите туморът изчезнал напълно или частично и шансът за оцеляване значително се увеличил.
   Високата стойност на серумния B12 не означава, че симптомите се лекуват достатъчно. Тази презумпция може да има вредни последици за пациентите с неврологични симптоми, които могат да станат необратими при недостатъчно лечение.
   Липсата на опасност от предозиране се подчертава допълнително от съветите за лечение на пациенти с неврологични проблеми с две инжекции седмично в продължение на повече от две години, ако е необходимо. Това също така означава, че симптомите, а не кръвните стойности, трябва да се използват като насока. Ако серумните стойности са били решаващи, дори за пациенти с неврологични проблеми може да е достатъчна поддържаща доза от една инжекция на всеки два месеца след първоначалната засилена доза.
   Неразбиране за кръвни и референтни стойности
   И все пак често лекарите намаляват инжекциите или дори спират изцяло лечението поради страх от предозиране с B12. Резултатът е, че много пациенти са оставени с повтарящи се или трайни симптоми, които могат да бъдат освободени от по-чести инжекции. След инжектиране стойността на серумния В12 нараства бързо и над горната референтна стойност (средно 150-700 пикомола / L), последвано от бавно намаляване. Очевидно основната идея е, че е необходимо да се запази стойността между (горна и долна) референтните стойности.
   Въпреки това, нивото на серумнияB12 в кръвта нараства независимо от терапевтичната ефективност.
   През 1999 г. в Япония пациенти на бъбречна диализа с полиневропатия получават по 0.5 мг метилкобаламин по 3 пъти седмично интравенозно в продължение на 6 месеца. Поради липсата на бъбречен клирънс, серумните стойности нарастват до повече от стократно от 422 пикомола / L средно до 54 000 пикомола / L, с 67 000 пикомола / L като най-високата стойност без странични ефекти.
   Също така в Япония през 2007 г. пациенти с нелечими
   невродегенеративни болести (болест на Лу Гериг) получават
   ежедневни инжекции с 25 мг метилкобаламин в продължение на 4 седмици, последвано от ежедневно инжектиране на 50 мг венозно, следвано от 50 мг на седмица. В дългосрочен план, лекуваните пациенти оцеляват по-дълго, отколкото нелекуваните пациенти.
   Свръхдози от витамин B12 като животоспасяващ антидот
   Безопасността на лечението с витамин В12 се илюстрира от десетилетно използване на хидроксокобаламин като антидот срещу отравяне с цианид, често причинено от вдишване на дим. В Холандия линейките, службите за пожарна безопасност и спешните отделения имат CYANOKIT на свое разположение. В животозастрашаващи ситуации 5 гр хидроксокобаламин се прилагат интравенозно в рамките на 15 минути, количество, което съответства на 5 000 инжекции по 1 мг витамин B12. Хидроксокобаламинът реагира в тялото с цианида и образува цианокобаламин, който се отделя с урината.
   Серумната стойност на В12 може да се повиши до средна стойност от 560 000 000 пикомола/L в рамките на 50 минути. Ако е необходимо, това лечение се повтаря в рамките на няколко часа, правейки обща доза от 10 грама. Страничните ефекти, които се появяват, като зачервяване на кожата и урината и промени в сърдечната честота и кръвното налягане, са временни и безвредни. Накратко: 10 000 инжекции на ден все още не са достатъчни за предозиране на витамин В12.
   Регионален Дисциплинарен Медицински Съвет: витамин В12 не може да се предозира
   През 2009 г. Регионалният Дисциплинарен Медицински Съвет в Айндховен заявява много ясно, че предозирането не е възможно: “Не може да има никакво съмнение за предозиране на хидроксокобаламин, като надвишеното количество се отделя с урината от бъбреците и затова не може да се натрупва в организма.” Медицинският Съвет се произнася по повод пациент, който претендира, че влошеното му здраве се дължи на продължителното лечение с инжекции с В12.
   Пациентът получавал ежемесечни инжекции в продължение на 10 години. Лекарят не е бил порицан, защото пациентът е лекуван съгласно указанията.
   Дефицитът на В12 често е погрешно диагностициран като депресия, ME/CFS, фибромиалгия, желязодефицитна анемия, множествена склероза или хипохондрия.
   Пациентите често ходят на лекар много пъти, посещават няколко различни лекари и правят многобройни тестове, преди да бъде открит дефицитът на B12.
   Заключение
   Недостигът на витамин В12 може да доведе до много различни симптоми, сред които са сериозни неврологични проблеми. Лечението с инжекции с високи дози В12 е не само напълно безопасно, но и за щастие е също много ефективно. Чрез правилното лечение на пациентите те могат да се възстановят напълно. От съществено значение е да се започне веднага с него, тъй като това е продължаващо лечение, за да се достави на тялото достатъчно количество В12 за пълно възстановяване. Заради това е много важно пациентите повече да не са изложени на реалната опасност от необратими симптоми заради въображаем страх от предозиране.

   ПРЕПРАТКИ:
   1. Voedingsnormen: vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12. (Nutritional standards: vitamin B6, folic acid, vitamin B12)Gezondheidsraad.Publicatienr. 2003/04, Gezondheidsraad, (Dutch National Health Counsel) Den Haag 2003:130-31
   2. How I treat cobalamin (vitamin B12) deficiency. Carmel R. Blood 2008;112: 2214-21
   3. College voor Zorgverzekeringen. Farmacotherapeutisch Kompas. CVZ, (pharmaceutical reference book) Amstelveen 2011
   4. De betekenis van een te hoge cobalamineconcentratie in het bloed. (the significance of a high cobalaminconcentration in blood)Ermens AAM, Vlasveld LTh, Van Marion-Kievit JA, Lensen CJPA, Lindemans J. NTvG 2002;146:459-64
   5. Inherited disorders of folate and cobalamin transport and metabolism. FentonWA, Rosenblatt DS. In: Stanbury JB ea. (eds). Online Metabolic & Molecular Bases of Inherited Disease, The McGraw-Hill Companies,
   New York 2001:3897-933
   6. Vitamin B12 metabolism and massive-dose methyl vitamin B12 therapy in Japanese patients with multiple sclerosis. Kira J, Tobimatsu S, Goto I.Intern Med 1994;33(2):82-86
   7. Neuroblastoma: an evaluation of its natural history and the effects of therapy, with particular reference to treatment by massive doses of vitamin B12. Bodian M. Arch Dis Child 1963;38(202):606–19
   8. Intravenous methylcobalamin treatment for uremic and diabetic neuropathy in chronic hemodialysis patients. Kuwabara S, Nakazawa R, Azuma N, Suzuki M, Miyajima K, Fukutake T, Hattori T. Intern Med 1999;38(6):472-75
   9. Clinical trials of ultra-high-dose methylcobalamin in ALS. Izumi Y, Kaji R. Brain Nerve 2007;59(10):1141-47
   10. European Medicines Agency (EMEA). Europees openbaar beoordelingsrapport (EPAR) Cyanokit,Londen 2007
   11. Hydroxocobalamin as a cyanide antidote: safety, efficacy and pharmacokinetics in heavily smoking normal volunteers. Forsyth JC, Mueller PD, Becker ChE, Osterloh J, Benowitz NL, Rumack BH, Hall AH. Clin Toxicol 1993;31:277-94
   12. Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Eindhoven. (Regional Disciplinary Medical Board Eindhoven verdict)Uitspraak van 15 april 2009 nr. 113b Juni 2011”

 • Росица
  Отговор

  Не разбирам какво точно пречи да се усвоява с храна този витамин ? Преди 100 години хората имали ли са таблетки с витамини и други такива глупости.
  От статията става ясно, че няма друг начин, освен капсулите, обикновените хранителни добавки не вършат работа разбира се, само този невероятен препатат се усвоява пълноценно, само срещу 75 лв, нищо работа…
  Ако лекарят ви не е съгласен -сменете го, той е некомпетентен, референтните стойности са ви в норма – лабораторията не е в час и там нищо не разбират …
  Колкото до симптомите – там е най – забавното, че то има ли симптом, който не е споменат 🙂 то не бе главоболие, то умора, раздразнение, тремор, проблеми със съня…
  Ако пък случайно ги нямаш тия има още – сърцебиене, холестерол..
  За всекиго по нещо..
  Напомня ми една реклама – това не е блендер, тоа е Хранителен екстрактор, който не прави нектар от плодове и зеленчуци, не не, това е нутрибомба, и струва само 250 лв 🙂
  Голямо нещо е рекламата, ей 🙂

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Аз, като човек, разбиращ и работещ с човешката психика, разбирам напълно отричането. Разбирам огорчението и резултатите от агресивния маркетинг в последните няколко десетки години.
   Но това не бива да пречи на разумната преценка и важната информация, която може да пребори триумфа на фарма мафията, триумфираща именно на този криворазбран пазар.

   Ако си направите труда да прочетете статията, или да изгледате видеото, веднага ще ви стане ясно какво пречи на усвояването на В12 от храната. Ама много ясно е обяснено.

   Ако все пак не се разбира, ето един друг източник, преведена статия от големия Гейбриъл Казънс: която също обяснява този въпрос: http://stefibozhilova.com/?p=988

   Нашите тела даже самички произвеждат В 12! НО, цитирам: ” ние произвеждаме B12 от бактерии в дебелото черво, но тъй като този B12 се произвежда в област под тази, където B12 се реабсорбира, ние всъщност не можем да го усвояваме. Някои хора привеждат доводи, че много видове от низшите бозайници не се нуждаят от B12. Причината за това е, че много видове, които са главно животни на растително хранене, ядат изпражненията си. Изследвания при хората показват, че ако ядеш изпражненията си, ще получаваш достатъчно B12.”

   Темата наистина е отговорна и не е разумно с махване на ръка да се пренебрегва Има стотици хора, страдащи от наистина сериозни заболявания, чието решение се оказва един прост витамин. Потърсете в интернет – дори има клипче на майка, която по алтернативни методи, стига до яснотата, че детенцето й не страда от епилепсия, а от дефицит на В12. И го спасява!!! А този случай можеше да няма хепи енд.
   Затова, моля Ви, не принизявайте всичко до търговски интереси. В12 има и за левче във всяка аптека – инжекции.
   ВЪпрос на избор е източникът на В12.
   Информирането – също.
   Желая Ви здраве!

 • Nadia Koleva
  Отговор

  В книгата има формули за превръщане на дименсиите pmol/l и pg/ml- в нашите лаборатории се дават резултати pmol/l

  pmol/l = (pg/ml x 0,738) – 200 pg/ml
  под 350 pg/ml се налага терапия

 • Ани
  Отговор

  Здравейте ! Аз съм с МС. Посъветваха ме (не доктори) да си направя това изследване за дефицит на В12. Защото в моя случай ако с МС за ръчичка върви и този дефицит , нещата се усложняват ?. На изследването ми пише референтна стойност 141-489. Моят резултат е 247,6 pmol/l. И понеже на различни места чета за противоречиви референтни стойности , според Вас в моя случай има ли място за притеснение ?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Референните стойности в 98% от лабораториите, са изключително занижени. Според д-р Папазова, и информацията в книгата на Сали Пачолок, 500 милимола е стойността, която приемаме за достатъчна за възрастен индивид.
   Около 300 се приема за сива, гранична зона.
   Под нея – опасно ниско.
   Вземете си книжката, тя може да даде наистина важна информация на всеки човек. Тук съм опитала просто да опиша в текст (по-лесно смилаем), една лекция на д-р Папазова, която опитва да хвърли светлина върху проблема, но не дава дълбочина по всички въпроси.

  • Тинка Гогошева
   Отговор

   Здравей Ани и всички читатели на темата! Като допълнение мога да кажа само, че и аз съм с МС, изгледах предаването по Нова ТВ с д-р Папазова … изчетох книгата на Сали Пачолок … и в крайна сметка си направих изследването за Б12 (272 pmol/l) , Б9 и намерих лаборатория в Германия, която да ми направи останалите изследвания, които доказват или отхвърлят евентуален дефицит на Б12, тъй като тук в България никога не са ми правили такива изследвания … да не говорим, че две от тях дори не се правят в България … При тази ниска стойност на Б12 как тогава разбраха лекарите, че всичко е “нормално” с витамините, които получавам с храната? Защо изобщо се заблуждаваме, че имаме лекари, който ни лекуват?

   • ...
    Отговор

    Здравей Тинка ! Би ли споделила в тази лаборатория в Германия , какви са референтните стойности на В12 . И когато резултата е както при теб (272 pmol/l) има ли дефицит ?

 • Maria
  Отговор

  Здравейте Марти Иванова 🙂 Бих искала да ви попитам,дали при Витилиго,което имам от малка е задължително постоянен прием на Б12?Питам,защото миналата година доста почетох по темата,купих си подезичните хапчета на марка… и забелязах,че малкото петна които вече имам започват да възвръщат нормалната си пегментация на кожата. Преди това си бях пуснала изследване и резултата ми беше 200 pmol/l. Сега отново мисля да започна да го приемам.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте, Мария!
   Аз точно не съм най-големия авторитет към когото можете да отправите този въпрос, не съм специалист!
   Но съм се информирала достатъчно много, от адекватни и авторитетни източници. Можете да си вземете книгата на Сали Пачолок и сама да обогатите знанията си. Даже тя ще посети България след месец и ще има редица безплатни събития с граждани и медици: http://vitaminb-12.com/program.html

   И конкретно по въпроса Ви: Доколкото стигат моите познания по въпроса, състоянието витилиго е непосредствено свързано с дефицита на В12 и би следвало адекватен засилен прием на витамина, да повлияе положително.

   • Maria
    Отговор

    Благодаря много за препоръката на книга и споделеното мнение!Да,аз от личен опит видях положително влияние на Б 12,и за това исках и да споделя и за хората,които имат витилиго.

 • Михаела
  Отговор

  Здравей,аз съм на 25 години и съм с диагноза МС,имам и анемия таласемия минор.В момента съм бременна в 8-мия месец и едва разбирам за този витамин,който като изчетох е жизненоважен за мен.Иследвах се и съм в гръпата на умерения дефицит 202.Незнам на какъв лекар да отида и да поискам съвет,при мен нормално ли е да има дефицит след като си имам заболяване и късно ли е вече да приемам капки или хапчета,за да няма увреждане детето ми?

 • Ина
  Отговор

  Здравейте имам син на три години с резултат от б12- 379.60pg/ml.Лекърите казват че в нормално но като чета той е с начален дефицит или в сивата зона. Мога ли сама да му давам капките, те достатъчно ли ще са, по колко и колко време се дват или трябва инжекция.

 • лилия копчева
  Отговор

  до мартина иванова
  това е цитат от вашата статия. предполагам сте направила неволна грешка:

  “Понястоящем смятаме, че нормалните нива на серумен В12 следва да бъдат над 550 pg/ml. С оглед на здравето на мозъка и нервната система и превенцията на заболявания при хора в по-напреднала възраст, серумните нива трябва да се поддържат около и над 1000 pg/ml. За превенция на заболявания и здрава нервна система е хубаво да бъдат около 1000 pg/ml.

  деца от зародиш до 8г – 1000 пикограма
  средна възраст – над 400
  Сива зона за средна възраст – от 300 и надолу ”

  последният ред може би е нагоре, а не надолу. моля ако е така да го коригирате, а ако не да ми обясните защото така написано не ми се връзва никак с горното.

  и още нещо – изобщо не се съмнявам в твърдението ви че лабораториите изкуствено занижават референтните стойности. не намирам логично обяснение за това обаче. вие имате ли някакво обяснение.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте.
   Няколко пъти прочетох цитата, и не разирам кое в него Ви смущава. Не, няма техническа грешка. За човек в средна възраст, сивата зона (тоест тази граничеща с дефицит), е с горна граница 300 пикомола и надолу. Тоест всички стойности от 300 и надолу очертават сива зона. Колкото по-надолу – толкова повече се влиза в зона на остър дефицит.

   Колкото до занижените референтни стойности в лабораториите – това не са мои твърдения, а на д-р Мария Папазова и на д-р Сали Пачолок, автор на “А дали не е В12”. Ако прочетете книгата, ще успеете да си отговорите на много въпроси.
   Поздрави!

 • Моника
  Отговор

  Искам да попитам може ли да си го набавям, без да имам недостик или дефицит (не съм си правила ПКК) ?

 • НИКОЛИНА РАДКОВА
  Отговор

  Здравейте,
  Аз съм Николина на 64 години и имам обратния проблем,през април 2017 си направих тест за В12 резултата беше 964, личния лекар каза че е грешка,през май повторих теста в друга лаборатория в Стара Загора ,резултата е 1150 при горна граница на референтните стойности около 630.Уж е водоразтворим и не се натрупва в организма , защо при мен продължава да се увеличава, като се има предвид че рядко консумирам местни продукти средно веднъж седмично.

 • Гена Узунова
  Отговор

  Здравейте, синът ми е н 4г.и половина и б12 при него е 233pg/ml. а хемоглобина 110. Със изоставане в речта .Личната лекарка смята, че проблем с б12 няма.Бил на долната граница но всичко е наред… Въпроса​ ми е при тези параметри трябва ли да започна с капките първата седмица по често или два пъти седмично стигат? Благодаря ви.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте,
   Вече имате подробен отговор от колегите и ползвате капките. Но ще оставя и тук отговор, за да е видим и за другите търсещи, които четат и търсят тук информация.
   Отговорът на личната лекарка според мен, е меко казано безотговорен и дезинформиращ. Но и лекарите просто нямат адекватна информация по темата. Капе се в едната ноздра, през ден – това са обичайните съвети на д-р Кадъм. Можете да редувате ноздрите. И определено обърнете внимание на менюто, което от другите разговори, установихме, че е еднообразно и не съдържа почти никакви качествени нутриенти.
   Ако ви е трудно да се справите и да убедите детето да яде качествени храни, се обърнете за помощ към нутриционист. Препоръчвам ви Магдалена Пашова – тя е специализиран нутриционист в работа с деца.

 • Ogi
  Отговор

  Здравей, Мартина! При В12 – 111pmol/l, явно се налага лечение с инжекционна форма, но в България се предлага само цианкобаламин, а не препоръчваната форма метилкобаламин. Има ли рискове при поставянето на цианкобаламин, каква да е честотата и за какъв период от време, ако ампулата е 1000мкг? И може ли едновременно с това да се приемат и капки или таблетки с метилкобаламин?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Привет, Оги!
   Нещо много интересно разбрах при посещението на Сали Пачолок в България. Аз отчаяно търсех инжекционна форма на хидроксикобаламин за мои близки, със сериозно заболяване, за което исках ударна доза, в най-добрата форма. Покрай сали, която непрекъснато говореше за тази инжекционна форма, бях развила убеждение, че това е най-доброто.
   За мое огромно очудване, се оказа, че Сали говори за нея, поради съвсем различни причини: Първо защото в Америка не са им познати други форми освен таблетки (несериозно) и инжекции. Едва тук, тя се запозна с капките за нос, и колеги ѝ подариха от капките.
   Оказа се, че в онези много сериозни случаи за които си мислех, че само инжекциите ще спасят положението, капките с метилкобаламин за нос са ако не повече, то еднакво ефективни с инжекционната форма. Хора с краен дефицит и сериозни състояния, се подобряват видимо и бързо след ползване на капки: https://shop.svoizbor.com/bg-catalog-details-10.html

   Kолкото до честота на поставяне на инжекции – не съм медицинско лице, за да дам съвет. В подобни случай, знам, че препоръчват една инжекция седмично. Или пък две. Комбинирането с капки е съвсем ОК.

   Но преди всичко е добре да се разбере какви са причините за дефицита и да се отстранят. Медикаменти, нправилно хранене, паразити. Последното е налично при всички.
   Крайната цел все пак е, да се достигне здравословно ниво, без да се суплементира непрекъснато.

 • Албена
  Отговор

  Здравейте, капките, които предлагате са под формата на метилкобаламин. Вече се предлагат и под формата на хидроксокобаламин. Коя е по-добрата форма за употреба?
  Благодаря предваритено!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте!
   Да, вече можете да намерите капките и във формата хидроксикобаламин. Можете да я поръчате и в нашия магазин: https://shop.svoizbor.com/bg-catalog-details-10.html
   Внасяме я, за да има разнообразие за предпочитанията на хората. Но категорично по-ефективната формула е метилкобаламин.

 • v.
  Отговор

  Здравейте!
  Резултатът ми е 39.0 pmol/L .Чувствам цялостна умора от месеци. Дали е от това?

 • Атанасова
  Отговор

  Здравейте, може ли да коментираме изследване на 7 годишно дете. B12 229pmol/l при норма (182-866). Лекарката е изписала Muravital по 1 капка в едната ноздра два пъти седмично. Моят въпрос е – тъй като Метилкобаламиба в Muravital e 5000 mcg тази доза не е ли твърде висока за 7 годишно дете

 • Галина Атанасова
  Отговор

  Здравейте,искам да коментираме резултатите на 7годишно дете. Измерен е B12 със стойност 229.2 pmol/L при норма (182-866). Изписан е от лекар Marivital по една капка в ноздра два пъти в седмицата . Тази доза не е ли твърде голяма за 7 годишно дете

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Здравейте, г-жо Атанасова.
  Щом лекар Ви е препоръчал такъв прием, можете да се доверите. Малко са лекарите в България, които са грамотни по темата В12 и масово го пренебрегват. Лекарят който Ви е обърнал внимание и Ви е насочил към суплементиране с капки, е наясно.
  И ние потвърждаваме – дозата е съвсем добре премерена. Замерените нива на В12 при детето наистина са ниски и се доближават до застрашителен дефицит. Ползвайте капките както са Ви посъветвали, разумно е.

 • Дарина
  Отговор

  Здравейте,

  Моля да напишете лаборатории в които изследват нивата на В12?
  Благодаря предварително!

 • Stoyanka
  Отговор

  при стойност на вит. в12 -136 (240) долна граница,какво ще препоръате,става дума за мъж на 60 год. с пернициозна анемия и резекция на стомаха през м.септември 2017 г.

 • Александър
  Отговор

  Купих б12 фикс метилкобаламин 1000mg не разбрах Едно хапче ли е толкова няма упътване и колко хапчета да вземам на ден хапчетата са за смучене

 • Данило
  Отговор

  Здравейте , имам гореспоменатите симптоми , изследвах витамина и резултатите са 193 pgmol от 140-850 , та не знам дали това е дефицит , като видях във статията ви и за мерните единици , мисля че имам дефицит , какво е вашето мнение ?? Защото съм раздвоен и не знам какво да правя . Пожелавам ви всичко добро 🙂

 • Диди
  Отговор

  Много добра статия, диагностираха ме с Пернициозна анемия и очебииния дефицит на В12 който имах лекарите казваха че съм с психически отклонения и че си втълпявам симптомите. Лекарите въпреки многото статии и всичко което се говори за дефицита на този така важен витамин не обръщат внимание на пациента. И все пак благодаря на Д-р Папазова аз сама разбрах че имам тежък дефицит от нейните статии и Сали Пачулок разбира се. Искаше ми се малко повече информация по отношение на Пернициозната анемия, как се лекува тя, защото при всеки човек е различно а медицината дава една схема и смята че е универсална за всеки. Така де за доброто метаболизиране на В12 е необходимо феритина и фолиевата киселина да са на оптимално ниво, отне ми много време да го разбера, четейки англииски сайтове. И за край към дамата която казва че вашата статия е реклама, Боже, госпожо радвайте се и молете да не изпадате в дефицит на В12, това състояние е ужасно и това че се храните здравословно не ви спасява. Най страшно е при децата. Следете нивата си правете изследвания, когато сте малко уморени, това може да е началото на ужасния дефицит на В12. Още веднъж благодаря! Поздрави.

 • иванка бегова
  Отговор

  при стойности на в12 140,0pmol/1 ми изписаха 12 инжекции 1000гами по 1 ампула всеки ден после таблетки метилколабамин 1000гами за месец.това с инжекциите не е ли много висока доза за всеки ден

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.