Гладуването – ползи и вреди. Премислете още веднъж.

Може ли гладуването да ни помогне за да бъдем здрави, слаби и в добра форма. А какви са скритите опасности? Всички гледни точки накуп.

starvation

Месеци наред се сдържах с публикуването на този материал. В последните месеци широко и много надъхано се говори за невероятните ползи от едно дългомесечно гладуване. Дълго време стоях настрана, наблюдавах тихичко и се опитвах да не се замесвам изобщо, досещайки се какъв бурен и гневен отзвук ще предизвика един коментар от моя страна. Накрая все пак се престраших. Е, отзвукът наистина беше бурен и гневен, в тон “Не ми се бъркай, аз си знам най-добре, ти пък какво си мислиш, че знаеш изобщо, аман от доброжелатели”. Добре. На никого няма да се бъркам. И тази незряла поривиста реакция още известно време ме държеше настрани от темата. Но няма как повече да мълча, разбирате ли… Когато човек е на позиция, която малко или много създава и оказва влияние върху обществените нагласи, той носи отговорност. Тук вече не играе “Правя го, защото ме кефи”. И още тук, в самото начало, искам да кажа ясно и открито – не се противопоставям на никого, не желая конфликти, нито противоборства. Просто хората имат право да чуят всички гледни точки, и после сами да изберат кое е най-добре за тях. И моят дългогодишен опит, познания и практика ме задължават да споделя това, което знам по темата с вас. С цялото ми уважение към всички опитности, знания и преживявания на отделните хора, които могат да се разпознаят тук.

И така, след това дълго предисловие, да минем по същество към темата. Гладуването. За него са изписани безкрайно много книги, от авторитетни и доказали се практици, повечето даже медицински лица. Лидия Ковачева, д-р Емилова, д-р Гайдурков – все медици, които дълбоко уважавам и чиито знания и умения са излекували стотици тежко боледуващи, които конвенционалната медицина е отписала. Затова няма да откривам топлата вода, а ще изброя всички ползи, на които човек може да се радва, ако приложи правилно и умно едно гладуване. Под гладуване разбираме режим, в който тялото получава енергия предимно от вода, чайчета, прясно изцедени сокове и слънчева енергия.

Ползи от гладуването:

Дълбока и трайна детоксикация. Както добре знаем, в тялото на човек, в следствие на редица външни фактори – отрови в храната – хормони, антибиотици, пестициди, тежки метали, вредни напитки, вода, замърсен въздух, пръскане с химикали (chem trails), лекарства, алкохол и пр., в тялото на човек се натрупват огромно количество шлаки, тежки метали, слуз, всевъзможни нежелани натрупвания, от които клетките буквално се задушават, спират да функционират правилно и водят със себе си един куп нежелани последствия, започващи от леко неразположение, кожни проблеми, липса на енергия, за да се стигне до наистина тежки заболявания. Разбира се, винаги можете да прилагате постоянно някакви изчистващи методи, като да пиете зеолитова вода, да използвате сребърна вода за дезинфекция, да правите клизми, житен режим. Методите са много. Но едно продължително гладуване със сигурност  ще ви отърве от килограмите шлаки, които сте трупали през годините.

Излекуване на редица тежки заболявания. Това си е логично следствие от предходната точка. Доказано е в практиката, че голяма част от “нелечимите” заболявания се лекуват с глад. Като започнем от тежки проблеми с черния дроб и жлъчката, с храносмилането и отделителната система, екземи, псориазис, бъбречни заболявания, хронично главоболие, какво ли не! Разбира се, всичко това трябва да бъде проследено и асистирано от наистина компетентно лице, защото покрай едно заболявание тръгват още един куп други, та се получава един букет от болести, при някои от които едно гладуване може да се окаже извънредно опасно. Като диабет например. Затова – умната!

Постигане на емоционален баланс и лекота. По-ясна мисъл. Няма нищо мистериозно в това, съвсем нормален ефект е. И пак е свързано с детоксикацията на тялото. Когато клетките са в онова замърсено състояние, в което буквално се давят в тиня и се задушават, това оказва влияние и на емоционалното състояние на човек, на чистотата на ума.  Хората често са агресивни, обидчиви, неспокойни, мнителни, склонни към свади. Умствената умора идва бързо, често и достъпа до интуитивното познание е блокиран. С изчистване на физическо ниво, всички тези нежелани ефекти също изчезват. Човек става по-спокоен, по-толерантен, по-цеshower1нтриран, емоционално стабилен. Интелектуалният труд не уморява както преди, мисълта е по-ясна, концентрацията се повишава. Е, това не е панацея за млади, прибързващи и емоционални младежи, все пак израстването и мъдростта изисква опит и време. Но е едно добро начало!

Започвате да чувате гласа на тялото си. Неведнъж сме говорили, че телата ни са съвършени, интелигентни, самолекуващи се и самовъзстановяващи се машинки. Но задръствайки ги, ние заглушаваме тази природна интелигентност. Изчиствайки се от физическите блокажи, възстановяваме тази изначална връзка с клетките си и буквално чуваме какво ни говорят. Знаем дали една храна е добра за нас, или не, знаем от какво има наистина нужда тялото ни във всеки момент.

Прилив на енергия. Отново “страничен ефект” от първоначалната полза – детоксикацията. Телата ни изначално са създадени силни, здрави, изпълнени с енергия. Ние просто задушаваме и дърпаме надолу тези възможности, докато тровим и задръстваме телата си. Когато се освободим от боклучавия товар, съвсем нормално е да тръгне прилив на енергия, да се чувстваме леки и енергични. Но този ефект идва в последствие. По време на самото гладуване е най-вероятно да изпитвате предимно слабост.

Тласък към духовно израстване. Изхождам от идеята, че духовната същност на човек отново е нещо така нормално, изначално заложено, че в момента, в който се отървем от физическите блокажи в телата ни, ние отново си спомняме кои сме и тази чистота и лекота ни тласка към откриване и обгрижване на духовното ни същество. По време на гладуване човек може да получи уникални и дълбоки духовни преживявания. Не е казано, че задължително се получава при всеки, но пак е една много добра предпоставка.

Ще загубите известно количество килограми. Това с лека условност го слагам към положителните страни, като си оставям вратичка, за да продължа за килограмите в другата полярност.

Дотук всичко звучи чудесно, нали? Хайде сега обаче да погледнем и другата страна на монетата.

damagesВреди от гладуването:

Гладуването въвежда тялото в режим на сериозен стрес. Това не е обичайният режим на работа на тялото, то разчита продължителното гладуване като стрес и шок, истинско бедствие. И тъй като както казахме – тялото има съвършен саморегулиращ се механизъм, то стартира процеси, които са най-общо казано спасителни.

Липсата на храна е заплаха за тялото ни. Затова то пуска в ход програмите за натрупване на колкото се може повече мазнини,  защото ние подаваме сигнал “Храна няма”. И тялото отговаря “Добре, значи ще пестим!”. За тялото това е въпрос на оцеляване.

Метаболизмът се забавя. В следствие на подадения от нас сигнал, както казахме, тялото влиза в бедстващ режим, в който всяка капчица енергия трябва да бъде съхранена за “черни дни”. Поради тази причина тялото има всички причини да стартира програмата “бавен метаболизъм”, за да пести сили и енергия. Защото знае, че скоро храна няма да има!

Гладуването не е метод за отслабване!!! Иска ми се да подчертая с три черти, десет удивителни и да го извикам на висок глас!!! НЯМА ДА ОТСЛАБНЕТЕ С ГЛАДУВАНЕ! Не и трайно. Не и качествено. Върнете се нагоре и погледнете отново изброените негативни ефекти от гладуването. Всичко това води ли логиката към редуциране на мазнини? Не, разбира се! Гладуването наистина помага да се are-you-skinny-fatсбогувате с голямо количество килограми. Само че тези килограми са преди всичко активно телесно тегло – мускули, а не мазнини. Да, със сигурност и доста мазнини се изчистват. Но в съотношение със загубените килограми от мускули, определено мазнините са по-малко. Визуално обема на тялото е намален. Но както писах и в една предходна статия – тялото е слабо, но мазно. Говорила съм за феномена skinny fat момичета. Припомнете си този материал. Щипнете гънките на корема, на ханша, на ръцете, на бедрата. Усеща се къде свършва мускулът и къде започва мазнината. Колкото плът защипете – ще добиете представа за мазнините там. Още ли си мислите, че нямате мазнини, само защото сте се добрали до мечтаното “слабо” тяло?

Тялото никак не изглежда добре. Всъщност – зависи от гледната точка. Ако сте свикнали манекенската визия да изгражда представата ви за добре изглеждащо тяло – значи всичко изглежда перфектно. Но ако имате базата за сравнение като мен – стегнато, силно тяло, чудесни стегнати форми, то ще можете да видите висящите месенца като вдигнете ръка, плоските като ударени с лопата задни части и поясът тлъстинка над колана на дънките. Пък уж сме отслабнали… А всъщност освен мазнини, сме изгубили и голяма част мускули. Погледнете двете снимки отдолу. И двете изобразяват слаби тела. Коя визия ви допада повече? 😉

cindy-crawford-bikini1  the difference

Не е добра идея да тренирате докато гладувате. Поне не и да правите истински интензивни, динамични и натоварващи тренировки (а само те имат смисъл така или иначе). Просто защото докато сте в този бедстващ режим, и не доставяте на тялото нужната енергия. ще изпитвате слабост, липса на сила и издръжливост. Пада кръвното налягане, пада кръвната захар, телесните функции просто се зануляват – тялото автоматично изключва системата, за да не стане късо съединение. И ако се насилите да тренирате, можете я да припаднете от изтощение в залата, или пък в още по-лошия случай да активирате докрай хормона на стреса, благодарение на който да изгубите и малкото останали мускулчета.

В дългосрочен план работите мазнините да се запазят трайно. Няма нищо друго, което с такава сигурност да ви гарантира, че загубените в гладуване мускули, бързо ще се възвърнат под формата на мазнини. И те ще се заседят. Трайно. На това се дължи и популярният йо-йо ефект при повечето диети всъщност. Дали ви е направило впечатление, че масово популярните диетоложки в България, привърженици на гладуването са прилично закръглени?

Човек се пристрастява към гладуването. Веднъж вкусил от ползите на гладуването, съвсем възможно е човек да кривне и да започне да гладува ей така – за щяло и нещяло, защото така го кефи. А това е опасна игра с огъня.

В допълнение само ще добавя разказът на едно прекрасно младо момиче, което дълги години екеприментира с гладолечението и вече може да сподели опит от много страни. Гръмко разпространяваните истории за гладуване напоследък притесниха и нея и сама пожела да сподели личната си история, за да помогне на лутащите се. Благодаря на София Жекова за споделения опит! Дано да ви е полезен!

Искам само да ви споделя нещо от моя личен опит, защото ми се иска по малко хора да научат тези неща „по трудния начин”, или най малкото , да се чуят повече гледни точки по въпроса.
Без да навлизам в излишни подробности, ще кажа само, че лечебното гладуване мен лично ме излекува от две различни по същество болестни състояния, за които традиционната медицина предлага  само операция. Такива случаи като моя има много…безкрайно съм благодарна за този опит, за възможността да изпитам от първа ръка мъдростта и способността на тялото да се самовъзстановява.
 Практикувала съм подобни режими в продължение на общо 12 години , с различна продължителност от 3 до 30 дена, от строги до „омекотени” плодово-чаени-сокови и т.н. форми. Обаче забележете – лечебния ефект  съм  получавала, когато е бил нужен само един курс с дължина около 14-20 дена. Останалите съм ги правила ей така, защото  искрено съм вярвала, че това е път към истинското здраве, че е някаква магическа пръчица едва ли не… Докато най накрая разбрах, че късите пътища не съществуват, че няма никакво значение какво ще правиш през 20-30 или 40 дена от годината, а именно какво си избрал да направиш  през останалите 325 дни – как се храниш и спортува тогава.  Не, не,  всъщност позволете ми да се поправя веднага – ако сте избрали да ги прекарате тези 40 дни в гладуване, от какъвто и да е вид, без конкретна, основателна причина, а просто защото е много хубав метод да се „изчистим” и „да свалим излишните килца” – значи е твърде вероятно да сте се отдалечили от целта си толкова много, че  останалите 325 дена вече да не ви стигнат за да се върнете в правилния курс.

Разбира се, ако сте млади, здрави  и практикувате тези неща сравнително отскоро,  ще получите „впечатляващи”  и даже „зашеметяващи” резултати. Уау!  Колко жалко обаче, че тези резултати никога не остават с нас за дълго.  Вълчият апетит само дебне момента в който най-после ще се захраним, а с течение на годините няма как да не забележите, че усилията ви изобщо не се увенчават вече с подобен успех. И след като хубаво се оплетем в този омагьосан кръг, вместо да виним нашето прекрасно тяло, че постоянно саботира сериозните ни  усилия, дано най накрая да разберем, че то прави всичко това за нашето най-голямо добро, защото вижда сериозна заплаха в това периодично да изпадаме в подобна шокова и  стресова ситуация, каквато е липсата на храна. Тогава „супер-компютърът” пуска в ход програмите за натрупване на колкото се може повече мазнини, които явно имат голям приоритет и не се топят току така, защото е много вероятно скоро да настъпят едни „гладни зими”, дето трябва да ги преживеем, въпрос на оцеляване е, разбирате ли ??

Има случаи, в които „Гладуването може да спаси живота ви”, както пише Х.Шелтън в едноименната книга, но според мен лечебното гладуване не е панацея, нито е пък е подходящо за всеки. Ако сте решили да се лекувате по този начин, моля убедете се че имате достатъчно знания да го проведете правилно. Ако пък сте решили, че това е методът да постигнете мечтаното стройно и стегнато тяло, съжалявам че трябва да ви разочаровам но сте се заблудили жестоко.

Ако това което виждате в огледалото, насаме бихте окачествили като „безформено” или поне „недобре оформено желе”,  повярвайте ми даже и с минус еди си колко килограма и сантиметра, картинката изобщо няма да изглежда по-добре, освен ако не направите нещо което да му придаде форма – иначе казано да се сдобиете с извесно количество активна мускулна маса. Как става този фокус Марти може да обясни най добре.
 От мен само един последен съвет – имайте предвид, че по време на всяка една практика свързана с какъвто и да било вид гладуване стопените килограми са колкото от мазнини, толкова и от така ценната ни активна мускулна маса. Особено пък ако правите грешката и да тренирате по време не гладуването, със сигурност загубата на мускулна маса ще е още по голяма, защото мускулите се нуждаят от възстановяване чрез подходящо хранене, която вие не можете да им осигурите пиейки вода, чай или каквито и да било сокове. За съжаление лошата новина тепърва предстои – качената обратно маса след захранването си е вече  100%  мазнини, плюс клетъчната памет която следващия път ще се погрижи да бъдете доста по „енергоефективни”.
Моля, помислете още веднъж, преди да изберете своя собствен път …..

Ако сте стигнали до тук, искам само да обобщя вече изложеното. Много е просто. Гладуването е превъзходен метод за лечение, дори на “неизлечими” болести, който трябва да бъде прилаган умно, с добра преценка, и най-добре – консултирайки се някой, който има компетенцията, опита и нужните знания. Не превръщайте това в прищявка, или в модно увлечение. Гладуването е най-лошият възможен метод, който можете да приложите с цел отслабване и оформяне на тялото. Защо толкова акцентирам на отслабването ли? Защото 99% от тези, на които им хрумва да пробват гладуването го правят с тайната идея да смъкнат няколко ненужни килца. А останалият един процент наистина търси изцеление, а там приоритетите са други.

Надявам се изложената информация да ви е била полезна и да ви дава още една гледна точка към бълбукащия от информация интернет. Приемайте всичко като един шарен букет, а от вас зависи кой цветенце и коя китка ще ви пасне най-добре.

Във всеки случай, каквото и да изберете – премислете го още веднъж и знайте, че само и единствено вие носите отговорност за собственото си здраве и добруване. Използвайте правото си на свободен избор умно!

Вижте още: Моите простички правила за добро здраве и тонус; Изцеление на човешкото същество – практически наръчник; Ключ към доброто здраве; Как да отслабна и да се сдобия с желаното тяло – вълшебна рецепта;

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, споделете я с приятели чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които  имат нужда от нея! Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

38 Comments

 • Мария
  Отговор

  Здравей, Мартина! Статията е много интересна и полезна. Напълно съм съгласна с това което си споделила, защото и аз съм изпитала някои неща и са точна така както си ги написала. Мартина би ли споделила какъв е твоя режим на хранене и по колко часа на ден тренираш и какво. Правиш ли си пречиствания. Блогодаря!

 • galja
  Отговор

  Точно тези неща казва и Джон Гейбриъл в книгата си. Ако искате повече подробности, прочетете “Методът Гейбриъл”. Има я издадена на български.

 • Петя
  Отговор

  Здравей!

  Страхотна статия за гладуването!

 • Dimi Spasova
  Отговор

  Марти, прекрасна си, чудесна статия, благодаря ти че изкара на бял свят нещо което мен ме човъркаше отвътре от иззвестно време :))) Извини ме за приятелското обръщение, знам че не се познаваме, но много са ми присърце думите ти като цяло

 • Mariana Tincheva
  Отговор

  Аз самата напоследък се сблъсквам с материали по темата от разни “експерти”,които ме изненадват с изключителната си крайност.Така че не мога да не ви поздравя Мартина,за изключително обективната статия.Успех!

 • Avgustina Todorova
  Отговор

  Мартина, мисля си и се чудя как досега някой друг не изрази подобно компетентно и честно мнение по въпроса… В близкото си обкръжение имам тамън два примера за безконтролно и периодично гладуване, което доведе до много стрес, неоправдани с времето естетически очаквания и скрита омраза към “тялото, което си е родено дебело и мързеливо”! Поздравления за материала! С две ръце ЗА кратките очистителни (лечебни) режими и с шест ръце Против емоционалното и неоснователно гладуване.

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Здравейте, дами!
  Благодаря за споделените мнения!
  Мария, аз лично се придържам към вегетараинско хранене, като млечните и яйцата са сведени до абсолютен минимум – ям си само ако много силно ме изкуши някое ястие. Иначе основно сурови зеленчуци и плодове, варива, ядки, семена, кълнове. Имам си дни в които предпочитам много фрешове, повече течности и плодове, им дни в които си хапвам по-сериозно. Особено ако е тренировъчен ден.
  Тренирам 2-3 пъти седмично кросфит при най-добрия треньор в София – Юлиан Тодоров. Макар че това, което преподава той е толкова широкообхватно, че трудно може да влезе в стадартната рамка на кросфита, която е дисиплина, измислена, за да създава универсални атлети. Там има гимнастика, изправителна и коригираща кривини по тялото, трениране на правилните мускулни групи така че е в баланс тялото, йога, много изомертични упражнения.

  Дъщеря ми, която е на 8г., аз, и съпругът ми се чувстваме еднакво добре там, за всеки се измислят индивидуални упражнения и трнировъчни планове, така че целите ни са постигнати.
  С ръка на сърцето го препоръчвам! https://www.facebook.com/yulisgym?fref=ts

 • Mina
  Отговор

  От няколко години едната ми тазобедрена става блокира, имам непрекъснати болки и според официалната медицина има един изход – смяна на става. Тъй като не вярвам много на това (все ми се струва, че може и да не е 100% възстановяване, но може да се направи не малко, за да се води нормален живот), започнах с алтернативна медицина – хомеопатия, енергийни лечения, иглотерапия, гладуване и т.н. – възможности много. Но едно непрекъснато ми беше повтаряно – не прави излишни движения, пази крака, не се натоварвай, не спортувай….. Е, резултатът е налице… Сега след средата на 40-те си години толкова се обездвижих, че започнаха да ме болят и други стави и какво ли още не. Сега вече знам колко е важно движението, само не знам колко съм закъсняла…
  Марти, на това място на което ти тренираш може ли да се направи програма за мене? От толкова пазене да не натоварвам крака в момента двигателната ми култура и толкова ниска, че не знам откъде да започна – нямам почти мускули, въпреки че все още си ходя , хм…, да кажем „нормално”.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Мина, здравей!
   С абсолютна убеденост ти отговарям ДА. Първо защото в залата виждам жени и мъже, които очевидно не помпат мускули, а правят едни бавни и много прецизно изпипани движения, които изправят разни разкривени и блокирани части от тялото.
   Аз самата преди време бях спряла спорта, защото имах много силни болки в лактите – някакви проблеми със сухожилията имаше там. Болки в коленете също, изобщо по целия гръбнак проблемчета. Знам първорпичината де, ама това не ми попречи да се сдобия с чудни блокажи и болки 🙂
   И предприех мерки – съответните упражнения при Юли, които заздравяват и изправят каквото трябва, пиене на Сириус-Д и мазане с магнезий. И нещата се случват. Опитай, атмосферата при Юли е много приятна и предразполагаща, за всеки има място и съответното индивидуално внимание.

   • Mina
    Отговор

    Марти, благодаря много за почти светкавичния отговор!!! За кой ли път чрез тебе научавам полезна и (без)ценна информация! Не ми трябва повече убеждение, просто ще отида, личния опит е единствения учител. Пак ще пиша, когато имам резулт!
    Успех на Марти и на всички осъзнали СвойИзбор!

  • Бат Баян
   Отговор

   Мина, здравей!
   Имам опит с болки в колената и тазобедрените стави. Претоварих ги с тренировки и ме боляха постоянно повече от година. Не ходя на лекари и не знам какъв ми е точно проблема, но се пробвах с глад и по точно сух, абсолютен глад. Юни 2013 гладувах 4 дена. Болките спряха за около месец. После се появиха отново. Декември 2013 изкарах 7 дена. Сега е 15.02.2015 и нищо не ме боли. Имах пародонтоза повече от 20г. Клатеха ми се дъвкателните зъби и имах възпаления и болки при хранене.Според медицината това е нелечимо и предписват антибиотик родожил, който не лекува, а задържа процеса. Любимото на сухия глад са възпаленията, изяжда ги бързо. Е, след 7 те дена не ми се клатят зъби и си ям както преди. За отслабване не говоря, защото 10 те килограма, които свалих ги възстанових за 3-4 дена. Говорих с едно дж пи и мнението и беше, че съм оживял защото съм задържал вода и тя ме е спасила. Ха-ха, аз от 20 годишен съм 80 килограма и не съм се подувал от задържане на вода.
   За сухия глад може да четете на руски, колкото си искате. Практикува се в Русия от 90 те години на 20 век.

   • Володя
    Отговор

    Бат Баян, вредите от сухо въздържане от храна са много повече от ползите… Особено след третия ден. Не е много етично да съветваме без достатъчно знания..

  • Володя
   Отговор

   Мина, ако още не си оперирала тазобедрена става, не е нужно! Има решение, решавал съм много запуснати случаи… Володя, -0887 199 141.

   • Бат Баян
    Отговор

    Може ли да споделиш за вредите.Имам предвит от личен опит, а не от учебниите от преди 100-200 години, когато земята в Европа още е плоска и е ентър на вселената.

    • Володя
     Отговор

     При непиене на вода организмът изразходва големи количества калций от костите и зъбите. Ако в началото на сухото “гладуване” човек вече има дълга история на системно обезводняване, той вече има намалена костна плътност и при случайно по-рязко натоварване (падане) може да счупи кост(и), което да наложи обездвижване с всички отрицателни последствия. Нито един от руските автори не показва резултати от мерена костна плътност преди и след сухи …лечения. Освен това – едно е да се лекуваме в специален център, високо в планината, под непрекъснатия надзор на голям специалист, а съвсем друго е – от нещо чуто или прочетено, в голям град, без откъсване от работа, семейство и т. н..

 • Мария
  Отговор

  Благодаря ти Мартина за изчерпателния отговор!

 • Аз
  Отговор

  Статията е написана с добра мисъл, това е ясно и е много хубаво, че авторката се опитва да помогне на хората. За съжаление, това за изчистването на токсините е дезинформация и няма никакви доказателства за него. Разбирам защо авторката се е подвела да повярва на тези неща, те звучат убедително, аз също им вярвах едно време, но накратко – това просто не е така. Няма никаква нужда да пречиства човек организма си – организмът може да се пречисти сам и има много механизми за това. Няма никакви доказателства, че гладуването помага за изчистване на токсините. Това са ала-бала приказки. Да, ако човек яде нездравословни храни, определено ще се чувства по-добре, ако ги спре за малко, а също така при много хора пропускането на някое хранене не е фатално (макар че в никакъв случай не бива да го правят слаби жени с проблеми с цикъла) и дори може да е полезно, макар че доказателствата не са категорични все още.

 • Володя Коцев
  Отговор

  Мартина, Мартина… Почти вярвам, че се опитваш да предпазиш една част от хората, настойчиво искащи да решат проблем главно с външния си вид, и то сега, веднага, да, ако не може с магическо хапче, може с нещо толкова “лудо”, “ексцентрично”, “модно” и пр…като “гладуване”. Добрите намерения обаче не би трябвало да ни оправдават за използване на думи и изрази, внушаващи мисли, без никакви преки доказателства. Това е недопустимо!
  Разбира се, така нареченото от Вас и много други “гладуване” може да бъде опасно, дори вредно. Но би трябвало ясно да кажете (след като се опитвате да създавате “правилни” нагласи у хората), че опасностите ВИНАГИ идват от неправилно, неграмотно, невежествено, небрежно и пр. прилагане на метода, а НЕ защото той бил вреден! Да започваме поред:
  1. Живеенето ЗА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ без приемане на храна и с извършване на голям брой специални дейности, се нарича Временно Въздържане от Храна.
  2. ГЛАДУВАНЕ се нарича живеенето без храна СЛЕД разграждането на всички мазнини. ЧАК ТОГАВА организмът ни започва необратимо(бавно обратимо) да “изяжда” мускули, кожа, сухожилия, кости… Тези процеси започват далеч след 20тия, дори 30+тия ден (зависи от човека) и медицината има съвсем ясни критерии за недостигане до тях!
  3. Разбира се, че Временното Въздържане от Храна не е метод за отслабване. Не познавам автор, или лечител, които да се съгласяват да “отслабват” хора с такива желания.
  4. Цитати: “…дългомесечно гладуване…”, “…Пръскане с химикали (chem trails)…” – дори споменаването на това показва силна неосведоменост. А привеждането на аргументи с използване на неистини е нечестно спрямо читателя… Кой точно лечител, в коя публикация препоръчва/провежда “дългомесечно гладуване”??! Никой. Ако прочетете/погледате малко по-подробно, ще разберете, вероятно с облегчение, че т.нар. “chem trails” (= химически следи, химически вещества, оставящи следи след летящи самолети) са просто водни пари и т.н.
  5. Заявления като “Липсата на храна е заплаха за тялото ни” , “Човек се пристрастява към гладуването”, “Не е добра идея да тренирате докато гладувате” и др., отправени без повече обяснения, звучат като “доказани” истини, а не са! Как изобщо може да твърдите, че въздържането от храна е заплаха, СЛЕД като по-горе сте изброила толкова сензационни ползи, след като хора с класическо медицинско образование са изучили и блестящо прилагат този метод?!?! За да знаете, че човек се пристрастява, трябва да сте наблюдавала подробно и отблизо МНОЖЕСТВО хора….? А твърдението, че не е добра идея да се тренира при въздържане от храна, е направо смехотворно! Има предостатъчно леснодостъпна информация, доказваща неистинността на тези Ваши твърдения… Не ги одобравам.
  6. Мартина, приемам, с известни съмнения, че мотивите Ви да напишете горния текст са включвали искрена загриженост за нарастващия брой самолечители-експериментатори и дори да ги предпазите от попадане на откровени мошеници, НООО, аргументите, доказателствата, с които си служите, трябва да са проверени и ЧЕСТНИ! НЕПРАВИЛНОТО използване на метода може да бъде дори смъртно опасно, (но не по-опасно от изпиването на бутилка водка… а не виждам да искате забрана за продажбата на концентриран алкохол…?)

  Все пак, сме на едно мнение поне по убеждението, че е необходимо да се обсъждат всички методи за постигане и поддържане на здраве, колкото и странни да изглеждат на пръв поглед.

  П.П. Виждала ли сте човек, който не е приемал веществена храна например 1 година, или 2 години? Ходи на работа, води нормален живот? Той дали има мускули, или са “изядени” по време на “гладуването”? Без лоши чувства, нали?

 • Plamen
  Отговор

  Володя, а Вие кой бяхте, и къде са вашите факти? и много бих искал да ми дадете пример за долното :

  “А твърдението, че не е добра идея да се тренира при въздържане от храна, е направо смехотворно! Има предостатъчно леснодостъпна информация, доказваща неистинността на тези Ваши твърдения”

  Покажете ми човек, който тренира пълноценно, гладува (или се въздържа от храна) и се чувства добре? Покажете ми не някой феномен, един на милиони, посочете ми тези множество примери, за които говорите ?
  Иначе и вашите твърдения просто увисват във въздуха и остава само агресията против авторката на материала…който материал аз адмирирам,защото не залита по черно или бяло а се опита да покаже многопластово нещата, както и всички гледни точки. И за разлика от вас авторката помества интервю с изпитал диетите човек, чували ли сте поговорката не питай старило, а патило? А вашите примери къде са ?
  Човек, който не приема храна от 1 година е природен феномен, изключение от правилото.
  той трябва да е обект на медицински анализ в добрия смисъл на думата, и не трябва да сравняваме масата хора с такива индивиди.
  Има и хора които повдигат един тон, които живеят без да спят, по тялото на които растат растения, това са феномени, изключения, не можем да кажем ето той го може значи и всички останали трябва да могат да го правят.

  “3. Разбира се, че Временното Въздържане от Храна не е метод за отслабване. Не познавам автор, или лечител, които да се съгласяват да “отслабват” хора с такива желания.”

  Наистина ли, защото аз познавам доста, с лопата да ги ринеш…именно заради част от тях е и смисъла на тази статия…

  и повярвайте ми мускулите могат да се изяждат и преди да са изядени всички мазнини, просто се допитайте до добър фитнес инструктор да ви обясни процеса…

  въздържането от храна, което се е превърнало в мания и навик е разбира се опасно, както всяка една друга мания….системното недохранване може да доведе до появата на редица болести и смърт…не ме карайте да давам примери, защото наистина ще стане смешно 🙂

  КЪДЕ СА ВИ ВАШИТЕ ПРОВЕРЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА г-н ВОЛОДЯ КОЦЕВ , С КОИТО ВИЕ БИХТЕ СЕ ОТЛИЧИЛИ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ШАРЛАТАНИ ?

  п.с.
  Вие как разбирате кога тялото ви преминава от процес на въздържане от храна към процес гладуване 🙂 да не си говорите с мускулите на ти 🙂

 • Plamen
  Отговор

  “Как изобщо може да твърдите, че въздържането от храна е заплаха, СЛЕД като по-горе сте изброила толкова сензационни ползи, след като хора с класическо медицинско образование са изучили и блестящо прилагат този метод?!?!”

  Вие сериозно ли ? В смисъл сериозно ли не допускате едно действие, лекарство, дума, факт да доведе след себе си както ползи така и негативни неща ? Пример : за антибиотик чували ли сте ? И ползите, същевременно негативните му страни ?
  Много повърхностно разсъждавате г-н Коцев, не обхващате от всички страни проблема, а сте се взряли в него от една педя разстояние, а авторката гледа от хълм….Да, добре се изразявате и сте грамотен, но това в случая не означава, че сте обективен ( не казвам прав или крив, а обективен и логичен) 🙂

 • Plamen
  Отговор

  г-н Коцев, искате емпиричен опит – имам такъв – няколкостотин хиляди души, които са се “въздържали от храна”, по една или друга причина, и са извършвали интензивна работа….били са настанени на едни места, наречени Освиенцим, Дахау, Бухенвалд…резултата известен ли ви е ? или сте пропуснали часовете по история? да, наистина предния Ви пост в момента изглежда доста глупаво…

 • tanq
  Отговор

  Правила съм 4 пъти за по 10 дни лечебно гладуване,сваляла съм по 5 кг и до сега нито веднъж не съм ги върнала!

  • Володя
   Отговор

   Пламен, най-кратко:
   Имам вече 26 годишен опит от прилагане на метода “Временно въздържане от храна+ упражнения…” Досега нямам “пациент”, който да се е влошил или починал, макар,че съм имал доста тежки случаи.

   В писмени коментари на една статия:
   1. Не може да се изложат всички аргументи. Най-често срещаното явление е – поради естеството на писменото общуване – някой да се хване за дадена дума(израз), да си преувеличи, дори абсолютизира вложения от автора смисъл и така по-лесно да я “разгроми”.
   2. Краткостта на коментарите винаги остава недоизказани неща. Недоизказани не означава несъществуващи. Всички преминаващи лечебния курс всеки ден извършват МНОЖЕСТВО ЛЕКИ физически упражнения – според конкретното си състояние. (Например прилагам плуване в апнея).
   3. Явленията, протичащи в човешкото съзнание, дух, душа и тяло по време на ПРАВИЛНО ПРИЛОЖЕНО временно въздържане от храна са огромен брой. Съвсем различни от явленията при т.нар. “фитнес”(=пригодност) занимания.
   4. Вашите познати, прилагащи някакъв вид въздържане от храна (дето “…с лопата да ги ринеш…) с цел отслабване или не разбират същността или просто искат, както повечето хора, с едно изнурително, но кратко усилие, да решат интересуващите ги въпроси… не става. Но това, което те прилагат не е методът, който прилагат запознатите с него.
   5. При желание от Вас, Пламен, можем да обсъдим нещата и на живо, с повече подробности.

   • Димитър Димитров
    Отговор

    Приветствам мненията на Володя.
    Не виждам и никаква агресия в постингите му, само различната гледна точка.
    Аз също забелязах, че авторката базира крайното си мнение само на личен опит. Жена, която не се занимава сериозно с тренировки.
    Няма нищо лошо в това, но е крайна генерализация да се говори за безформени тела и плосък задник.
    Аз лично прилагам “плодоядене” от 16 години, като почти всяка година правя по един дълъг цикъл 20+10 дни. Първия път ми беше в център на д-р Емилова. Където доста обстойно съм се запознал с подробностите по метода ѝ.
    По време на плодоядене тренирам редовно, включително и силово. Разбира се, на по-олекотен режим. Никога не съм констатирал намаляне на мускулна маса и някакво “изяждане”. Дори мускулите работят с по-голяма лекота и е необходима по-малко разгряване. И преди и по време на плодояденето си правя по 20-25 кофички, 5-10 набирания, клякам със 70-80кг щанга. Играя баскетбол, и други подобни. И съм 90 кг.
    След плодоядене губя средно по 0.5кг на ден и в края тялото губи само мазнините и се орелефява много. Мускулите изпъкват. Това е моят опит.
    Много е важно по време на процеса да се пресече “забавянето на метаболизма” именно чрез тренировки. Пропуснеш ли го този момент, и тялото тръгне ли да забавя метаболизма, именно тогава започва да ти става лошо, да ти пада кръвно, да си ленив, да ти се спи, и дори да припадаш. Оттам естествено, ако не си редовно трениращ и се напънеш изведнъж в залата, може и наистина да припаднеш, както пише авторката. Но това не е заради самото трениране, а заради нередовността му.
    Всичко това, с уговорката, че не прилагам нито сухо нито мокро гладуване. А само плодоядене.
    Има го момента организма да “изпива” мазнините” по мускулите. И затова да изглеждат по-малко обемни. Но в никакъв случай няма загуба на самата мускулна маса. Принципно при мъжкия тип структура мазнините са повече разположени в коремната област и повече си личи, че пречиствателните режими консумират именно мазнините. Докато при жените мазнините са разположени равномерно по цялото тяло, включително и между самите мускули. И лесно човек може да се обърка, че намалянето на обема на целия мускул, е заради загуба на мускулна маса.
    Т.е. тезата ми е единствено че, нещата зависят от конкретния човек и начинът му на живот и тренировки. Но не може да се генерализира, че по принцип пречистващите режими водят до загуби на мускулна маса и безформено тяло.

 • Коцето
  Отговор

  Поздравления, добра работа! Чудесна статия!

 • Коцето
  Отговор

  Пламене, ти си един невероятен тъпанар. Типичен представител на Българина!
  Опортюнист на всичко. И уникален комплексар и олигофрен!
  Максимално си тъп, повече от това не може!

 • Kalin Ganev
  Отговор

  Към вредите от дългосрочното гладуване може да се прибави и загиването на полезната чревна микро-флора, която след това е необходимо да се култивира наново – с хранителни добавки (пробиотици/синбиотици) или с храни като кисело мляко, които напоследък са с доста съмнително съдържание на полезни бактерии.

 • Ирен
  Отговор

  Правих гладолечението на Лидия Ковачева 10 дена ,а след това 10 дена захранване.Имах кожна алергия от слънцето,но след гладолечението вече нямам!Не съм спирала да тренирам.Много е важен спорта за да остане тялото стегнато след диетата!Отслабнах с 6 кг, но след това продължих с хранителен режим за да си запазя теглото.Е от време на време си похапвам вредни нещица,но само един-два пъти в седмицата!

 • Sergio
  Отговор

  Здравейте всички. Научих случаино за системата на Др. Шелтон когато бях първа година в университета. Имах субфибрилна температура от 37 и не се чувствах добре. Първото гладуване направих за 5 дни, на 3тиа ден е първата лечебна криза. Всичко изчезна завинаги. Статиате е много добра. Ще допълня само, че прочистването на тялото отвън и отвътре е решаващо. За да минете през лечебните кризи не приемайте нищо друго освен вода. Упражнениата на йога и дихателните са много ефективни. Аз преподавам източни бойни изкуства от много години и винаги включвам лечебното гладуване в тях – max 17 days. Извинете правописните ми грешки, не живея в българиа от много години и не ползвам кирилица. Поздрави и успех.

 • Sergio
  Отговор

  Пропуснах да споделя – ако дъхът ви започне да мирише на ацетон, спрете гладуването.

 • karasko54
  Отговор

  Практикувам сухо лечебно гладуване повече от 20 години . Организма ми е възприел и усвоил гладуването като начин да се самолекува . Човешкото тяло с годините се превръща в нещо подобно на контейнер за отрови . Сухото лечебно гладуване дава шанса този контейнер периодически да се освобождава от тях . При това драстично гладуване , организма избирателно ползува за храна огнищата на възпаления , инфекции и болести . Практикуването на сухото лечебно гладуване изисква желязна мотивировка и воля и преди всичко , стриктно спазване на методиката на провеждането му . В противен случай може да настъпят непоправими вреди за здравето на практикуващия .

 • желязко Желязков
  Отговор

  Правел съм един път лекия вариант на гладолечението – 15 дена като ядях само 800гр плодове ,тежях 110кг преди да започна,след това 97кг ,чувствах се много добре и тренирах , бръчките около очите ми изчезнаха,кожата ми стана гладка и сияйна,започнах го поради това ,че заради стрес ми се виеше свят всеки ден имах и паник атаки след гладолечение всичко изчезна … само човек който не го е пробвал може да пише глупости против него , доколкото съм запознат гладолечение се използва от хиляди години ,хората никога не са били така лакоми както в нашето време …

 • Ivan
  Отговор

  щом казваш че при доктор емилова върви…лично съм бил там! Върви и при гарабитов , върви и по принцип! Разбира се при лекарко наблюдение е по добре , а и в тези клиники е много лесно да се спазва режим. Те така или иначе ти дават насоки за вкъщи! Много от нещата които казвач са така и от едната или другата страна! Аз съм нутриционист и съм учил по доста съвременна система, която не само изследва хранането, аначинът на живот като цяло, активност , уелнес, болести, дефицити, спорт , всички модерни диети с плюсове и минуси и тн. освен това съм готвач по професия , но и като образование. Работил съм и в старчески дом като главен готвач в англия 5 години с хора в различна възраст имаше и млади със заболявания, най различни, даже такива за които повечето хора не са чували, съответно и различни диети. Отделно се интересувам по темата и съм изчел доста. Бари Сиърс, Пол Брек, Др. Фърман. Яж и тичай на Скот Юрек, изгледал съм и доста материали. Какво мога да кажа е ,че системата по която съм учил отричаше гладуването по начина по който ти го правиш, сиреч, загуба на нуриенти , влошаване на здравето и баланса, противоречив ефект. Без да отрича или заклеймява всички диети като Аткинс, Зоната на Сиърс, разделно хранене, вегетарианска диета, Веганска, още няколко модерни, високопротеиниви , ниско маслени, високо въглехидратни. признаваше ползите , но и потенциалните проблеми от всяка, като извеждаше балансираното хранене и начин на живот като оптималният вариант. Много добре и съм съглесен с тиоова , както и дълго време го препоръчвах. Въпреки всичко, от опит върху себе си и пак на база на образованието си и знанията си, казвам , че има състояния, но не само, щото малко или много почти всеки човек днес е в определено състояние, при което е нужно изчистване и детокс, преди да се започне балансираният начин на живот и хранене. Най малкото защото един задрустен и болен организъм не усвоява по най добрият начин полезните вещества с които го храним, особено пък след лечение и лекарства. Така , че переодите са временни, и аз това на др Емилова и дори на Грабитов не го наричам гладуване в пълна степен, щото има в единият случай чай с мед и плодове, в другият сладък мадал бал сироп! Това значи че организмът получава известно количество енергия и необходимото му количество – малка доза въглехидрат който СПОМАГА за разграждането на мазнините!!! Дори гладуване само на вода за известно време не би било проблем! Важното е захранването след това, консултацията със специалист и потдържането на балансирано хранене после! Това не е прогресивно гладуване или гладуване с недохранване за дълги периоди от които може да има малка полза , по скоро някаква вреда и йо-йо ефект!
  прави се за период до 30 дни с 10-15 дни захранване , но може и за по кратко. пълното гладуване за който го практикува би следвало да е значително по кратко. до няколко дни, максимум седмица. Но аз не съветвам , хора да го практикуват просто така.

 • sit
  Отговор

  “Благодарение” на подобни луди статии и луди “доктори”, тъща ми е 37 килограма и бавно но сигурно умира от глад. Тя изглежда като извадена от концлагер, но сигурна в преценката на Гайдурков и Ковачева, смело продължава да се “лекува” с глад.

  Пожелавам по-добър успех на всички гладуващи!

 • Ани
  Отговор

  Здравейте, бихте ли ми казали дали с няколко(5-6) кратки курса по 3-4 дни примерно( ако е нужно и повече) на вода, чай с мед , фрешове и леки плодове , бих успяла да си прочистя ушите, носа и гърлото от постоянно отделящите се нечистотии от тях? Имам всяка сутрин налепи на гърлото, дишам от години само с едната си ноздра, в едното ми ухо имам гъбички и се запушва ежемесечно. Преглеждала съм се нямам синузит или др. Просто изхвърлям повече секрети. И от 4 г съм с 30 кг отгоре. Знам, че и те влияят, но ми е мн.трудно да ги сваля.

 • Георги
  Отговор

  Здравейте,
  като човек, който практикува гладолечение /последните 4 г. по 20 дена на вода/ мога да кажа, че много добре сте го написала, но по-скоро ми звучи като на човек, който не практикува гладолечение, следователно не вярва. Човек ако не вярва в гладолечението по-хубаво да не го започва, докато не приеме достатачно информация, която ще отвори съзнанието,а то да подготви тялото. Най-опасното заболяване, което не позволява гладолечение е диабета, но да не забравяме, че всяко тяло е различно и това не означава непременно не го прави. Трябва да се пробват варианти. Любов към Бог…Ще спра до тук ,защото има риск да стане още по-скучно. Това ,което бих посъветвал хората е да пробват, но преди това да подберат необходимата литература. Успех на всички! Бог да ви пази!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.