Житен режим – лечебницата на природата

Често клиентите ми идват при мен с оплакване, че се чувстват задръстени, тежки, лишени от енергия, апатични. Лесно се уморяват, все са сънени и уморени, появяват се какви ли не неразположения, болки в главата, корема, кожни и ставни проблеми. И дори самите те виждат ясната свързваща нишка на всичко това с храната. Казвала съм го многократно и няма да се уморя да го повтарям – хранатa, скъпи приятели е както една от основните причини за болестите на съвремието, така и може да бъде лек!

Бърза храна, животински белтъци, синтетични добавки, наситени мазнини, транс мазнини, мъртва плът “обогатена” с хормони и антибиотици … дори не се замисляме какво вкарваме в тялото си. Храната, която консумираме буквално задръства тялото ни – клетките се задушават от токсини, шлаки и всякакви натрупвания. Е как тогава да функционират правилно, как да се чувстваме силни, бодри, енергични?

Добрата новина е, че природата и древното знание са ни оставили достатъчнo инструменти да излезем от това състояние, да се поддържаме здрави и млади. Една от универсалните детоксикиращи програми, щадящи организма, които предлагам на клиентите ми, с 20-дневно отключващо действие, без гладуване и лишения изчиства изцяло организма на клетъчно ниво. Но ето и един от малко познатите сред масата методи за прочистване на тялото, освобождаване на духа и хармонизиране на емоциите.

Житния режим ни е оставен в наследство от Учителя Петър Дънов. Житното зърно е нещо свещено, съдържа в себе си цялото познание на Вселената, носи Живот, зърното е дар от Боговете. Все повече се множат хората, които ни убеждават, че зърнените храни са наш враг.. а дори не са чували, че хранителен режим, базиран на покълнали житни зърна е в състояние да излекува почти всяко заболяване.

Накратко, какви са ползите от житния режим:

 • Повишена енергетика, желание за движение
 • Повишено самочувствие, ведрина, удоволствие и радост от живота
 • Справяне със здравословните проблеми като главоболие, болки и тежест в тялото, кожни проблеми
 • По-ясно съзнание, преценка, концентрация
 • Увеличена сензитивност за вкусовете на храна и напитки
 • Прочистване на храносмилателно-чревния тракт, редовен стомах
 • Килограми изхвърлени токсини

По същество – как се прилага житния режим:

ПОДГОТОВКА

Житният режим не е само програма, прочистваща биологията, или за отслабване. Това е свещен акт на хармонизиране на духа, тялото, емоциите. Опитайте поне 10-тина дена преди да започнете, да сложите в ред и покой мислите, да се “изчистите” от негативните емоции, съмнения, раздразнения, гняв, ревност, агресия. Четете духовна литература, молете се, медитирайте. Изхвърлете хранителнителните продукти от животински произход от менюто си.

Набавете си един килограм сурово жито (може и грухано, има различни мнения по въпроса), или още по-добре – ЛИМЕЦ, 30 ябълки, 30-тина ореха, 20-тина литра изворна вода.

Разделете за всеки ден по 100 гр. жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържането на живота), три ябълки (за сърцето), девет ореха (за мозъка), шест-осем чаши преварена вода (изворна, но не минерална).

ПРИЛОЖЕНИЕ

Вечерта, преди да започнете житния режим, измийте много хубаво 100 гр. жито. Сложете го в добре запазващ топлината термос. Залейте го с 1,5 до 2,5 чаши вряла вода (0,4 – 0,6 литра) и затворете термоса добре.

Първият ден, сутринта, кажете формулата (1 път) : “Гоподи, приеми ме в лечебницата на природата за 10 дни”. След това внимателно излейте от термоса само житената вода и я изпийте на гладно (може да добавите мед и лимон за вкус). Житото разделете на 3 равни части (за закуска, обяд и вечеря). Когато го ядете, можете да го подслаждате с мед.

По време на житния режим ще пиете само преварена вода, подправена с лимонов сок и мед. Най-добре е да не разтваряте меда във водата, а да го ядете с лъжичка, която ще поставяте на горната част на небцето. Като отпивате от водата, медът постепенно ще се разтвори и ще се усвои по-добре. Чрез този начин на хранене вие ще захраните мозъчните си центрове с хранителни вещества, усвоени в устата, а не чрез стомаха.

Житото ще ядете, като преди да го глътнете, ще го дъвчете бавно поне 99 пъти. Преди да изядете ябълката, подръжте я в ръка, разгледайте я, свържете се с нейната аура, порадвайте й се, благодарете на дървото, на слънцето и т.н. Спазвайте правилото дадено от учителя да се храните с любов и благодарност. Добре е да съберете семките от ябълката и да ги посадите на подходящо място. По този начин ще изразите Вашата благодарност за нейната саможертва. По време на житния режим не употребявайте никаква сол. През тези дни станете слънчеви хора, бъдете винаги усмихната и не допускайте в себе си никакви отрицателни мисли, чувства и постъпки.

ОТПОСТВАНЕ (ЗАХРАНВАНЕ)

На десетия ден към житото на обяд и на вечеря прибавете ангелска супа (цели обелени картофи, магданоз, лимон, вода, малко сол ). В дните след режима не трябва да преяждате. Всички отпадъци от храната (орехови черупки, лимонови кори и т.н.) не изхвърляйте на боклука, а ги съберете в плик. Когато свърши постът, ги заровете на някое чисто място сред природата.

В следващите дни, можете да обогатите ангелската супа и с други зеленчуци. Хапвайте последователно в дните на отпостването: картофи, ориз, елда, просо, фасул. Подходящи са зеленчуци и плодове, шейкове (смутита), прясно изцедени сокове. Трудно смилаеми храни като зрял фасул яжте чак след 4-5 дена. А храни с животински произход (ако ядете такива), нека бъдат въведени много бавно и постепенно след поне седмица.

ВНИМАНИЕ:

Ако имате тежки заболявания на еднокринната система, сърдечни заболявания, резки колебания в кръвното налягане, тежки стомашни заболявания и др., се консултирайте с медицинско лице, преди да предприемете житния режим.

Тъй като организмът започва сериозно очистване по време на житния режим, може да се сблъскате с някои от описаните неразположения. Те са съвсем нормални и уместни – когато организмът се чисти, процеса винаги е придружен с неразположения. Затова пък енергията и здравето, които следват този период си заслужават всеки ден!

– отпадналост;
– затруднено концентриране;
– раздразнителност;
– лош дъх;
– обложен език;
– промяна на кожата (при някои- мазна,при други-суха);
– затруднена концентрация;
– накъсан сън;
– стомашно разстройство;
– леки схващания.

Тези проблеми най-често са свързани с повишена киселинност в организма ви. Затова е важна подготовката ви. Много хора я пренебрегват и затова имат някои от тези проблеми.
Можете при подготовката да хапвате повече банани, боб, цвекло, моркови, бадеми, сушени плодове. Това са алкални храни. Киселинни са зърнените храни, месо, пиле, кафе, алкохол, тютюн.

Къпете се по-често (заради токсините, които се отделят), грижете се за устната си кухина (заради дъха си), следете състоянието на кожата си и направете необходимите корекции с натурални кремове.

КОГА СЕ ПРАВИ ЖИТНИЯ РЕЖИМ:

Житния режим обикновено е обвързан както с цикъла на Луната и Слънцето, така и с делничните дни, в които започва/завършва.

Когато последната част от него е в новолуние,то той много по-трудно се завършва./осми-десети ден/. Неподходящо е да се започва и във фаза пълнолуние или един ден по-рано или по- късно /общо три дни/.

Основният цикъл, в който повечето хора правят житен режим е през февруари. Ако човек започне режима сутрин, е отлично, ако го започне на обед е много добре, а вечер – добре. Сутрин след изгрева на Слънцето има най-много слънчеви енергии и ако човек започне режима тогава, ще се свърже с Животворящите слънчеви лъчи. На обед Слънцето до 12.00 часа е положително и дава енергии на Земята. Следобед то става отрицателно, а Земята – положителна. Тогава преобладават земните енергии, които материализират човека и го свързват с центъра на Земята.

Когато правим Житен режим за пречистване на разсип на Луната и Слънцето се намира в знака Овен – от 22 март до 22 април, тогава ние се очистваме от нашите низши чувства, желания и страсти, от животинското в себе си, през което сме преминали в миналата епоха. Така ще придобием една мекота, разположение и ще престанем да се караме с хората и няма да проявяваме повече насилие над околните. Това е особено полезно за младите приятели, които имат много силни неизживени чувства и малко опитност в живота. Те ще престанат да бъдат толкова резки, прями в посочване на отрицателните качества на околните, ще намалят своята импулсивност, която често им пречи в живота. Ще дойдат до съзнание, че не само те могат да бъдат водачи на хората, но и други могат да изпълняват тази длъжност.
Ако Житният режим се прави при нова Луна, тогава човек ще усили волята си, но едновременно с това желанията и чувствата си, но те ще бъдат стерилизирани и омекотени, доведени до една разумност, необходима при сегашното ни развитие. Изобщо житото, през което текат ангелските сокове, в нашето развитие въздейства пряко на сърцето, като го облагородява и дава финес на чувствата.

От 22 април до 22 май, когато Слънцето преминава през знака Телец и правим Житен режим при разсип на Луната, той ще помогне на човека да се освободи от ненужните наслоявания и тлъстини, да усили дълбокото си дишане, да развие гласа си – да пее и музицира. Ще развие упоритост и настойчивост – изчерпателност във всяка работа, която ще върши с голяма любов.
При нова Луна се разбива търпение и мълчаливо съпротивление срещу всяко насилие, придружено с постоянна и неизменна любов. Новите идеи, които мъчно възприема и някои са непонятни, ще започне да ги помни и разбира и постоянно да ги прилага в живота. Постепенно ще стане горещ приемник и проповедник на новите идеи.

От 22 май до 22 юни Слънцето преминава през знака Близнаци и ако правим Житен режим при разсип на Луната, ще се активизираме да учим и търсим новото навсякъде в проявите на живота, да намираме причините и разбираме каузалността, с която природата постоянно работи. Така човек ще намали значително своята променливостта и ще престане да се разочарова от неуспехите в живота си.
При нова Луна човек ще придобие много добри вътрешни условия за учене и разбиране на знанията, които получава и методите за тяхното правилно използване. Той може да стане преподавател, да намери всички източници на знание, които дълго време е търсил, или да си обясни някои интересуващи го факти. В неговата душа ще се събуди силно желания да ходи, обикаля и проучва природата и живота на хората в страната и чужбина. Ще развие своя обективен ум, с който ще започне правилно да се справя с всичките материални противоречия, които се явяват в пътя му. Ще започне успешно да се справя с всички ненужни желания и наивността, която често проявява, и ще престане да греши от прибързани действия.

От 22 юни до 22 юли Слънцето преминава през знака Рак— вратата на живота. Когато Житният режим се прави при разсип на Луната, човек ще се задълбочи в тайните на съзиданието на живота и обществото, като започне от първата негова клетка – семейството. Ще разбие силни духовни и психически качества, които ще го доведат до пряка връзка с невидимия свят. Така човек ще стане носител на един красив, скрит дълбоко в него вътрешен живот, крайно чувствителен към външните и особено към вътрешните постоянни промени. Ще има голяма привързаност към своя дом, в който ще си създаде една силна аура, под влиянието на която стаята му ще бъде най-хубавото му място за работа, отмора, за трансформиране на всички отрицателни състояния, придобити от външния достъп с хората.
При нова Луна чрез Житния режим човек с пълно упование може да трасира един духовен път, насочен към Бога. Той лесно ще се приспособява към всички лоши външни условия, ще придобие сдържаност, мекота и постоянна благодарност.

От 22 юли до 22 август Слънцето преминава през зодиакалния знак Лъв. Житният режим, направен при разсип на Луната ще помогне на човека да облагороди и омекоти сърцето си и ако е болно, да го излекува. Той ще придобие ангелски характер и ще започне щедро да дава от времето, парите, знанието си, без да мисли за себе си. Може да стане много добър оратор и разпространител на новите идеи, като прояви едно духовно обаяние, чрез което силно ще въздейства на хората.
При нова Луна Житния режим дава на човека смелост и сили за постигане на целите му. Той ще намали гордостта и омекоти достойнството си, които му пречат и го спъват в живота. непрекъснато ще търси истината и светлината на Живота, в които постоянно ще се движи.

От 22 август до 22 септември Слънцето преминава през зодиакалния знак Дева. Житният режим, направен при разсип на Луната, помага на човек да се приспособи много добре към знанието – да учи с голяма лекота, да го придобива с леснота. Ще може лесно да усвоява чужди езици, ще започне да се изразява красиво и правилно и може да развие поетична и писателска дарба. Ще стане носител на голяма външна и дълбока вътрешна чистота, такава каквато притежават ангелите и тогава ще се свърже с тях. Тази чистота ще го освободи от болезнените му състояния, през които минава – от отровите и напояванията в червата му.
При нова Луна Житния режим дава на човек възможност да намери най-правилния път за учене и придобиване на външно и вътрешно знание. Да защити някоя теза, да се издигне в науката на по-висока степен. Да постигне главно научни резултати от задачите, които си е поставил.

От 22 септември до 22 октомври Слънцето преминава през зодиакалния знак Везни. Когато Житният режим се прави при разсип на Луната човек подобрява музикалните, артистичните или художествени дарби и способности, които притежава, като намира вътрешната връзка на нещата и стига до Любовта — най-важния фактор за създаване на красиви форми и отношения в изкуствата и живота. Ще подобри хармонията и разбирателството в семейството и чрез ред и порядък да създаде уют в дома. При нова Луна Житният режим дава на човек възможност за големи постижения в музиката, изкуството, художеството, за придобиване на външна и вътрешна красота, чрез светли мисли, топли чувства и благородни постъпки.

От 22 октомври до 22 ноември Слънцето преминава през зодиакалния знак Скорпион. Житният режим направен при разсип на Луната помага на човек да се лекува от някои свои недъзи, главно в половата област, да въздейства с ума си на низшето и животинско атавистично състояние и го замести със силна привързаност към окултните тайни науки.Така той може да има добри постижения като астролог, хиромант, графолог и др. Това са богати възможности за стимулиране и правилно насочване на ума по пътя на еволюцията и правилното човешко развитие.
При нова Луна Житният режим помага на човек да се бори с противоречията и мъчнотиите в живота си и винаги да излиза победител. Но тъй като животът не е борба, а разумно използване на благоприятните условия, при които се намира даден човек, то той трябва да се бори със собствените си недъзи и низши прояви, да се справи с ада в себе си. Никога да не проявява насилието като метод за постижение, защото целият ад е изграден само от насилие и когато човек, съзнателно или несъзнателно прояви насилието, то той поканва целия ад на гости у дома си.

От 22 ноември до 22 декември Слънцето преминава през зодиакалния знак Стрелец. Житният режим направен при разсип на Луната помага на човек да придобие една ясна представа за идеите, които го вълнуват, и ще намери най-правилния начин за тяхното приложение в живота. Ще развие благородството, мекотата и послушанието, чрез които качества ще влезе във връзка с ангелската мъдрост, която коренно ще промени живота му и ще улесни пребиваването му на Земята. Така човек попада под покрива на Всевишнаго и винаги е запазен от силите на небето – от Бялото Братство.
При нова Луна Житният режим помага на човек да реализира някои духовни идеи, да се издигне в религията и братството чрез вътрешно самоусъвършенстване. Да прояви благородството и справедливостта във всички области на живота.

От 22 декември до 22 януари Слънцето преминава през зодиакалния знак Козирог. Житният режим, направен при разсип на Луната, помага на човек да очисти съзнанието си от много ненужни отрицателни мисли: съмнения, подозрения, ревност, скъперничество.
Да изработи един светъл ум, носител на новите идеи, като изостави бъркотиите на човешкия порядък, които дотогава са заемали първо място в неговия обективен ум. Да подчини човешката правда на Божествения промисъл, който ще му покаже какво представлява Божията Правда, която, като дойде на Земята, ще създаде в миниатюр царството Божие.
При пълнене на Луната Житният режим помага на човек да постигне високите си желания и намерения, отправени към ръководството в човешкия порядък. Човек може да стане директор, министър, управник на държавата. Но в духовно отношение той трябва да стане цар на себе си – на своите мисли и чувства и постъпки и така да бъде неуязвим за човешкия порядък и неговите закони.

Понеже сега сме в епохата на Водолея, епохата на планетата Уран и Божествената мъдрост, най-правилно е да правим Житния режим при разсипа на Луната през месец февруари, да се очистим от всичките неправди, които носим в света, да възстановим хармонията на пълното единство на силите в организма ни и да влезем в новите условия на разумния живот – на Любовта, Мира, Братството и Хармонията между народите. Голямото пресяване, през което човечеството минава, ще създаде благоприятни условия за идването на Шеста светеща раса на Любовта, при която хората ще излязат от сегашния порочен живот, ще възкръснат в доброто и любовта и ще посеят новите семена на хармонията, музиката и красотата по лицето на цялата Земя.

Житният режим е един добър педагогически метод за превъзпитание и пречистване на хората и подготвянето им за новия Живот, който идва на Земята – за постигане на великите идеали на човечеството.

Ако човек започне режима в неделя, той се свързва със Слънцето, Духът и Светлината в живота и тогава е много подходящо да чете и проучва Библията. После ще завърши във вторник, ден на борба, в която активно ще участва умът на човека.

Ако Житният режим започне в понеделник, човек ще се свърже с развитието на своята душа, ще възприеме любовта в сърцето си и ще пречисти всичко около себе си. Ще завърши в сряда – денят на Природата, с която човек трябва да се свърже.

Ако Житният режим започне във вторник, човек ще работи активно за развитието на своя ум и придобиване на положително знание за живота. Целта му ще се постигне само с воюване и чистене от човешките наслоявания – от отрицателните човешки мисли, които пречат много за придобиване на знанието. Режимът ще завърши в четвъртък – ден на благородството и развитието на човешката личност чрез волята.

Ако Житният режим започне в сряда е най-добре, защото влизаме в лечебницата на природата за 10 дни и завършваме в петък – деня, в който е създаден човекът. Тогава, ако искаме да постигнем нещо в живота си, трябва усилено да работим за развитието на сърцето си и животът ни да стане напълно съзнателен. Целта ни ще бъде постигната с усилена умствена работа и системни сериозни занимания.

Ако Житният режим започне в четвъртък, ние ще проявим своята воля, ще придобием сила, с която ще превъзмогнем мъчнотиите, изпречили се в пътя на живота ни. Сами ще решаваме въпросите и ще работим за собственото си развитие. Режимът ще завърши в събота – деня на Бога, към когото трябва да насочим целият наш личен и съзнателен живот.

Ако Житният режим започне в петък, ние ще се свържем с Живото Слово Божие – изявената Божия Любов на Земята, което ще ни озари със своята светлина и ще стане господар на нашата съдба, на нашия Живот. Това може да се постигне само при пълно проявление на Божията Любов. Режимът ще завърши в неделя – ден на Духа, науката, изобретенията и прогреса в Живота, ден на постоянно Веселие и непреривна вътрешна радост.

Каквото и да изберете, направете го съзнателно, с радост и очакване да пречистите тялото и духа си. Направете го със съзнанието, че правите нещо добро за себе си. Ако подходите с мисълта, че ви предстоят 10 дена мъчения и лишения, няма да се справите. Поддържайте тялото, мисълта и съзнанието си чисти и ясни. Ако почувствате силно неразположение, по-добре спрете, като направите нужното захранване! Възможно е, ако това е първия ви опит да не успеете да стигнете до края. Дори няколко дена да правите режима, тялото ви пак ще ви се отблагодаря.
Слушайте интуицията си и действайте смело.

Използвани са материали от https://www.bratstvoto.net

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

27 Comments

 • Дес
  Отговор

  Чудесно описание на житния режим, Марти – браво! Чел съм го на няколко други места и не вярвах, че ще науча нещо ново, но научих…
  Имам следния въпрос към теб:
  От известно време си покълвам семена. В началото опитах доста варианти и в крайна сметка най-много ми допадна комбинацията “жито-ръж-слънчоглед” – хапвах си я с удоволствие без да я овкусявам с нищо друго. В последствие, не знам откъде ми се разбръмча из главата идеята за глутена в житото и реших да си оставя само ръжта /слънчогледа отпадна, защото не забелязвах да покълва/. Та сега си карам на ръжени кълнове и ръжен хляб с ръжена закваска /собствено производство/… Не се оплаквам – и така ми харесва, но предполагам, че по този начин се лишавам от даровете на житото. Та въпроса ми към теб е: Пречи ли ми глутена в житото и ако не – защо?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Привет и благодаря 🙂 Извинявай за забавения отговор, но достъпа ми до компютър тези дни е силно ограничен. Слънчогледа покълва, само, че е трудно да го забележиш 😉 След като се е киснал цяла нощ, разгледай го – на острото му връхче има едва забележима издатинка – е това е кълненето му, не изглежда като при другите семена ;-)При всички положения е по-добре всички ядки и семенца да се киснат – така във водата се изхвърлят разни инхибитори, които в една или друга степен възпрепятстват цялостното приемане на хранителните вещества.

   Глутена би ти пречил, ако изрично имаш установена непоносимост към него, или ако ядеш някакви производни храни, съдържащи глутен.В тях са отнети ценните обвивки на зърното и е оставена само вътрешната част, съдържаща предимно нишесте и глутен. https://www.svoizbor.com/2011/10/our-bread-thefood-of-gods/ Ей тук съм споменала повече по темата. Поздрави! 🙂

   • Таня
    Отговор

    Много хубава статия, както и целият сайт всъщност.
    Един въпрос във връзка с инхибиторите – защо при житния режим се пие водата, в която е лрестояло житото? Не са ли точно там те? Някакъв желан ефект ли имат в случая на детоксикиране, или по-скоро нещата работят въпреки тях?
    Поздрави 🙂

 • Невена
  Отговор

  Възможно ли е този режим да се спазва при кърмене?

  Благодаря предварително!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте, Невена. Има различни становища по въпроса за житния режим и кърменето.. Едни казват, че детоксикирайки се организмът, в кърмата също попадат токсини. От друга страна пък, тялото съдържайки всякакви отрови, така и така ги предава и в кърмата. А храната,поемана през житния режим съдържа абсолютно всички необходими хранителни вещества, от които има нужда и малкото човече. По-скоро – преценете дали (не)одобрението и вмешателството на хората около вас няма да ви създадат някакъв стрес, страх и неприятни емоции. Важно е да сте спокойна, в мир и хармония със себе си и заобикалящия свят. Ако сте решила – пробвайте как ще се чувствате и следвайте сигналите, които ви дава собственото ви тяло.

 • Теодор Димитров
  Отговор

  А защо глутена се пропуска в статията и всичките благинки, които предизвиква? Също така невъзможността на тялото да усвоява витамините и минералите от житните култури? Както и постоянно диабетично състояние на тялото, докато ги обработва, независимо от ГИ? А намалената инсулинова чувствителност?
  П.С. Не се заяждам, а ми е любопитно какви отговри ще получа.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Тедооо, слънце ненагледно 🙂 Глутена никога не съм го пренебрегвала, но никога не съм била привърженик на твърдението, че “житните култури ни убиват”. Всичките благинки за които говориш присъстват във всички обработени – термично, химично, механично и прочее хранителни продукти. Тук не говорим за банички и кифлички, а за покълнало сурово жито. Навярно знаеш, че хранителният състав е лееко по-различен? И всъщност, всичко което е познато на съвременната диетология, в частност – тази, която е позната на теб и останалите спортисти е чудесно, но то далеч не е всичко.
   С цялото ми уважение към тези познания, но… Петър Дънов, учениците му, особено Димков са всеизвестни и световно признати мъдреци, лечители и хора, разпространяващи познания, отвъд псевдонаучните граници и човешки предразсъдъци. Този режим се прави 10 дена с цел лечение и детоксикация на тялото, не е начин на хранене, който да се следва постоянно. И това работи. доказано. Не случайно е казано, че хора със сериозни проблеми с ендокринната система би следвало да се консултират с лекар, преди да пристъпят към този режим.

 • Венцислав Славев
  Отговор

  Ако, за някой е толкова от значение глутена-има такава мека пшеница “еднозърнест лимец” която е без, или почти без глутен.

 • Rositsa Petkova
  Отговор

  Здрасти, Марти!
  Чудя се напоследък за следното нещо: дали би било добре за организма, ако всеки месец, например при намаляваща луна, се спазва режима, пък дори и не за 10 дни, а например за 5. Т.е. – всеки месец на намаляваща луна се спазва житния режим за 5 дни например. Според мен, по този начин, циклично на регулярен период от време, ще поизчистваме токсини и нечистотии. Не зная, обаче, дали това няма да е затормозяващо за организма. Как мислиш ти?
  Благодаря и хубав ден 🙂

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравей, Роси! Извинявай.че забавих отговора си. Ами да, защо не – много добро хрумване. Аз даже го осъществих декември месец. Имах такъв стимул и се впуснах в една миксирана програма – направих няколко дена от иначе 21-дневната детоксикация, която изготвям на клиентите ми, после продължих с 5 дена житен режим и завърших с 3 дена сокове по пълнолуние.
   В зависимост от конкретните цели, човек би могъл да съобрази хода на Луната и дните от седмицата и всеки път, когато поиска – да направи нещо добро за себе си. Не виждам какво може да затормози организма, а по-скоро ще се разтовари 🙂

   • Rositsa Petkova
    Отговор

    Благодаря ти! Смятам да стартирам с такова темпо след пълнолунието през февруари. Сигурна съм, че ще е добре 🙂

    Поздрави от мен!

 • Юлия
  Отговор

  Здравейте,
  благодаря за статиите и за споделянията, научих доста неща. Имам един въпрос: Може ли човек да направи житен режим при извадена жлъчка? Операцията ми е направена преди 5 месеца и все още съм на диета, в която много неща не ми е позволено нито да ям, нито да пия. Но бях тъпкана с какви ли не лекарства, а и гадната упокйа…имам нужда да се погрижа за черния си дроб
  Аз съм правила житен режим в проъдлжение на 8 години, миналата година не успях да го направя заради стомашни проблеми, което в последствие се оказа проблем със жлъчката. Иска ми се да науча повече, за да съм спокойна в избора си.
  Благодаря ви.
  Юлия

 • Таня
  Отговор

  Здравейте, искам да попитам дали житния режим е полезен по време на бременност, ако си в 6 м.?

 • Вехади Солейко
  Отговор

  Дали можете да правите Житен режим при отстранена с операция жлъчка?Ако питате лекарите-по-скоро-не.Ако питате мен-много медицински забрани бяха ”опровергани’ през последните три години при правене на режима.И някой от тях бяха много ”по-страшни”…Ти все пак имаш само ”директно”вливане на ”сок’ в стомаха…То не зависи от режима.Той си е вид хранене и не е дразнещо и тежко.Понякога проблем могат да бъдат допълнителни изчистващи процеси,свързани с черния дроб.Можеш да се пробваш за по-къс период,но не по-малък от 5 дни.Ако почустваш болка или тежест- спри.И не се страхувай.Няма как проблемът да е животозастрашаващ,ако при операцията всичко е изчистено…

 • Вехади Солейко
  Отговор

  За бременните и Житния режим….Проблемът не е само в необходимите калории,разнообразната храна…По-големият и по-сериозен проблем е чисто психологически.Той не е изследван и за него почти не се говори или пише.Проведените през последните години стотици режими доказват,че често се появяват психологически скокове и влияния на по-фино ниво…Изостря се и чувствителността.Затова аз лично не препоръчвам да правят Житен режим бременни и кърмещи.Но..изборът е ваш…

 • Румяна
  Отговор

  Здравейте, за първи път ще го правя и ми простете невежеството. Ще покълне ли житото, залято с вряща вода? И какво мислиш, Марти, за препоръките, че с лимец е по-добър режимът? Ти специално с какво го правиш и откъде го купуваш?Благодаря.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Руми, здравей. Няма такова нещо като невежество. Всички се учим постоянно, взаимно 🙂
   Ако се залее с вряла вода, не остава много живинка след това действие, няма как да покълне. Всъщност Дънов е дал като компромис това с врялата вода, само заради хора възрастни, които не могат да дъвчат.
   Хубаво е водата да е умерено топла. Но от опит знам, че обикновеното жито си остава доста твърдо.
   С лимеца направо се преродих. Заливам го с хладка водичка и само след няколко часа вече е готов, мек – просто прекрасен! Е, като казвам мек, не си представяй да се топи като мед в устата. Пак е твърдо. НО в сравнение с житото, просто няма равен!
   И хранителните му качества са несравними. Имам едно интервю с производител на лимец, който разказва за разликите между лимеца и всички други зърнени култури. Ето тук: https://www.svoizbor.com/2012/10/spelt-the-carier-of-love/

   От него взимам лимец и го разпространявам където има интерес, защото още много хора или не знаят за него, или няма от къде да си го вземат: https://www.svoizbor.com/super-foods/

 • Bilyana
  Отговор

  Здравейте,
  аз нещо тази година не съм наясно с началото на житният режим…Кога стартира?

 • Zlatina Rahneva
  Отговор

  Моля, периодът между януари и март за започване на режим липсва, 2014 г. е добре да се започне на 19.02. – напишете и за този период. Благодаря 🙂

 • Ваня Атанасова
  Отговор

  Здравейте, искам да попитам, може ли някой да ми каже защо при мен се провали житният ми режим. Започнах го в сряда, но следобяд след 16.00 часа, започнах да повръщам и така до вечерта 4-5 пъти, докъто не излезе всичко, пребледняване, главоболие, прибрах се в къщи и в леглото. За главоболието взех хапче, отпусна ме към осем вечерта, но на другия ден не ми се ядеше нищо, само препечена филийка и сирене. А с такъв ентусиазъм и желание започнах този житен режим. Споделете и благодаря!

 • Вехади Солейко
  Отговор

  ”Набавете си един килограм сурово жито (може и грухано, има различни мнения по въпроса), или още по-добре – ЛИМЕЦ, 30 ябълки, 30-тина ореха, 20-тина литра изворна вода.”
  Toва количество орехи ще стигнe само за три-четири дни…И то-ако са качествени.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Единствената допусната грешка е в орехите 🙂 Да, те са 9 на ден, значи – 90 бр.
   Иначе всичко останало е въпрос на просто сметки:
   – 1 кг. лимец х 100 гр./ден за 10 дена = точно
   – 30 ябълки х 3/ден за 10 дена = точно
   – 20 л. вода х 2 лл./ден за 10 дена = точно (е, приблизително в зависимост от човека)

   Мисля, че уточнихме количествата 🙂 Благодаря!

 • Antoaneta Stoeva
  Отговор

  Аз благодаря за информацията. Доволна съм. Вече 5ден се чувствам отлично в лечебницата.Поради причината че не съм в България си купих турско жито,полски ябълки,български мед и здрави прекрасни орехи.

 • Ели
  Отговор

  Здравейте! Много ми се иска да направя житния режим, но тъй като съм със анемия малко ме е страх, въпросът ми е възможно ли е да направя всичко което казвате, но да се храня с по лека храна, примерно със плодове и зеленчуци , по леки супи, риба, ядки сурови. Ще има ли ефект при това положение житния режим?

 • Trendafila
  Отговор

  Имате ли информация за датите: 22.01-22.02 и 22.02-22.03? Благодаря.

 • Gery
  Отговор

  Здравейте!
  Днес ми е четвърти ден от житния режим.Чувствам се прекрасно, с изключение на болките в кръста и краката, които изпитвам от втория ден насам.Сутринта не можех да си намеря място в леглото.Много се надявах днес да нямам болки, тъй като от четвъртия-петия ден започвало регенерирането на клетките, но макар да са непостоянни, продължават. Имам и запек, макар че се старая да пя вода от 1.5 л. до 2 л. на ден.
  Мола да ми пишете ако сте чували за подобен ефект и какво мога да очаквам до края на режима.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.