Гръбнакът – стълб на здравето

Винаги съм казвала, че основите на които се крепи доброто здраве са няколко – правилното хранене, водата, редовната работа на отделителната система, прочистване на организма, сън и почивка, духовна работа и спорт. И всичко това се върти около една централна ос – стълбът на доброто физическо, емоционално и енергийно здраве. Гръбнакът. Координатната система на физическото ни тяло.

Когато гръбначният ни стълб е в перфектно, изправено състояние, жизнената енергия на човек протича директно, плавно и безпрепятствено. При идеалната стойка на тялото, разглеждано в профил бихме могли да прокараме мислена перпендикулярна на пода линия от ухото, през раменната става, лакътя, тазобедрената става, коляното и глезена. Тази права е линията на симетрия.

При такава правилна стойка на тялото, освен правилната циркулация на жизнена енергия, тялото се радва на добра стойка от визуална гледна точка, равномерно разпределение на тежестта на тялото, без болежки и затруднения, добра двигателна активност, възможност за безпроблемно спортуване.

Но за съжаление такава идеална правилна стойка се среща все по-рядко. Многобройни са начините, по които се изкривява гръбначният стълб. Съвсем не е рядкост да го видим при възрастните хора, но все по-често се случват гръбначните изкривявания при децата и младежите.

Освен чисто естетичната страна на изкривяването на гръбначния стълб, то води до много здравословни проблеми: вътрешни органи се притискат и изместват, не функционират правилно, възникват неврологични нарушения, появяват се мускулни (във врата, раменете, гръба и кръста) и ставни болки, появяват се безброй блокажи. Поради все по-влошаващата се двигателна култура на хората, всичко това е придружено (и често причинено) и от липса на добра мускулатура. Мускулите буквално нямат сила да придържат гръбнака в правилна позиция, човек се привежда, прегърбва, изкривява се, новата неестествена позиция на тялото води до още по-големи затруднения, дисбаланс и недобро функциониране и на мускулите. Получава се затворен порочен кръг.

Различават се няколко основни изкривявания на гръбнака:

Кифоза: деформация на гръбначния стълб, която се характеризира с неестествена извивка на гръбнака в горната му част, което води до появата на гърбица (както и на скъсяване на дължината на гръбнака). Това е най-честият проблем със стойката и се наблюдава при хора, които прекарват повечето време в седнало положение. Кифозата упражнява натиск върху белите дробове и притиска храносмилателната система. Това може да доведе до дихателни проблеми, до изтръпване на пръстите на крайниците поради недостатъчното снабдяване на тъканите с кислород.

Лордоза: Изкривяване на гръбнака в областта на кръста, като прешлените са извити към корема. При тази деформация се усещат болки в областта на кръста и дискомфорт при седене в правилна позиция, чисто визуално се получава изпъкване на корема.

Сколиоза: Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която се състои в изкривяване на гръбнака настрани (латерално) т.е. на ляво или на дясно. Счита се за най-сериозния вид деформация. Обикновено се получават допълнителни кривини по гръбнака, тъй като тялото се стреми да се стабилизира, както и накланяне на главата, раменете и таза в противоположни посоки. Води до изтръпване и болка в крайниците от едната страна. Болка в сърдечната област, затруднения в дишането и лесна умора се наблюдават при по-тежките случаи на заболяването.

А понякога се случва и комбинация от всичко. Много често срещано при момичетата е S-образната стойка – комбинация от лордоза и кифоза.

Проблемът е, че няма ясна, достъпна и приложима информация за това какво да правим, как да компенсиране часовете в неподвижно седене на бюро, пред компютъра. Хората не си дават сметка, нямат информация какво причинява реално този начин на живот на телата им. Неправилната стойка, нездравословните навици, фрактурите при злополуки също водят до размествания и болки в гърба и врата. В резултат на това жизнената ни енергия не тече нормално, а в един момент идват и вътрешните болести. В един момент стигаме до зряла възраст, за която вече сме приели, че е “нормално” да сме болни, изкривени, прегърбени (от годините?!). Поредната заблуда.

За да внесат още по-голяма паника, лекарите масово твърдят, че единственото лечение на такива случаи е оперативно.

Да, ама не.

Гръбначните изкривявания са поправими в голяма степен чрез лечебни масажи, юмейхо терапия, йога, дихателни упражнения и … силови упражнения. Ако юмейхо и изобщо източните практики балансират и възстановяват симетрията в тялото, то спортът изгражда мускулния корсет.

Професор Павел Добрев, дългогодишен преподавател в НСА, занимаващ се със непопулярната дейност реювенация (подмладяване) и рехабилитация (възстановяване от травми) със силов спорт, твърди, че силовите упражнения подобряват зрението, координацията, двигателният апарат – дори в напреднала възраст.

Много от трениращите хора също имат такива проблеми. И за съжаление редовните им тренировки не само, че не помагат, но и утежняват положението. Причината е проста – хората не знаят как да тренират, правят упражненията хаотично, без ясна цел (или поне не с цел оправяне на тези проблеми) и не владеят правилната техника.

Фокусираната тренировка с ясно намерение, добре построена и редовно изпълнявана, добрата правилна техника са в състояние да направят “чудеса”, които медицината счита за невъзможни. С правилната техника и добър личен треньор, който да ви води и наблюдава, гръбначните изкривявания в голяма степен са поправими.

Ако си давате сметка, че гърбът ви е слаб и мускулатурата ви не успява да се справи с тежестта на тялото, ако се привеждате, ако ежедневието ви е в пасивно положение пред компютъра и усещате болки във врата, раменете и кръста и при най-малкото усилие и физическа активност, то е време да се замислите и да вземете мерки, преди нещата да се задълбочат. Достатъчно важно е. На карта е здравето и добрата ви кондиция. А избора е във вашите ръце.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

18 Comments

 • Цветан Василев
  Отговор

  Поздравления за желанието да помогнеш на хората. Само искам да ти обърна внимание на 2-3 неща.
  Първо хората не се контузват само заради лоша техника. Дори тия с дорба техника имат болежки, т.е. има и друг фактор. За съжаление повечето треньори тук биха попречили по-скоро, отколкото помогнали. Достъпна информация има колкото си щеш – живеем в информационната ера.
  Колкото до гръбначните изкривявания – някои са поправими, някои не. Конкретно кифозите в повечето случаи са структурни и се оправят по-бавно. Както и има доста повече комбинации от кифоза и лордоза(или липса на такава).

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Ъммм… аз никъде не твърдя, че се контузват от лоша техника 🙂 Оценявам разходката, която си направил снощи по сайта ми, но ми прави впечатление, че винаги когато решиш да коментираш, то е провокирано от желанието да критикуваш, или опровергаеш нещо, да покажеш колко ти знаеш повече, пък автора.. ряпа да яде 🙂 По форуми, сайтове, дискусии.. навсякъде.

   Казала съм, че “са поправими в голяма степен”, далеч съм от твърдението, че всички са поправими. Освен това не мисля, че е необходимо да се впускам в детаили да изброявам всички възможни гръбначни изкривявания, те са прекалено много. Изброила съм най-масовите 🙂
   Много ще ме изненадаш, ако някога (независимо къде) прочета твое мнение, което не е критикарско, ами просто изразява положително чувство и одобрение.

 • Vanilla
  Отговор

  Май и аз страдам от кифоза, знам ли….чеесто ме боли гърба от тежката раница, а компютъра не е толкоз страшен- стига да имаш удобен стол, клавиатура и бюро =) Честно!

  Марти, аз мисля, че един от най-добрите начини за справяне с тези проблеми е плуването. Но пак си идваме на думата- правилното плуване!

  Чудесна статия, Мартиии!

 • Мио
  Отговор

  Твърдя най-сериозно и отговорно,че абсолютно всички деформации на гръбнака са лечими.Колкото е по-сериозна е кривината, толкова по-плавно се подхожда в лекуването,ако лицето няма някакви други тежки нарушения.Работата е там,че ако има едно изкривяване и не се оправи,с времето се образуват и други кривини и костни деформации на други стави.Например:след година -две нелекуване на гръбнака,може да започнат подобни процеси в ходилото или китките на ръцете,както и в пръстите.Всяка кривина на костите има за причина аномалия в гръднака,не непременно изкривяване,но задължително причината е там,основната причина.По леките деформации могат да се излекуват с помощта на йогистка практика-асана,без да се практикува пранаяма.Но тежките случаи,за които се съмнявате ,че могат да се оправят, се лекуват като освен асана се практикува стриктна йогистка диета.Освен това колкото и крив да е човека в гръбнака,може да се оправи,но не бива да общува с болни хора изобщо,ако може да бъде сам или с хора в перфектно здраве.Но най- тънките трикове се намират в диетата и в отвари от билки.Това ,което се знае за правилното хранене-е така ,наистина,но има някои на пръв поглед неща,които се пропускат.Не точно пропускат,а не се виждат от веганите и вегетарианците.Имам пред вид някои нелогични смесвания ,които са неправилни,според съществуващите най-широки сващания в тази област.Например едно такова противоречие е следното:защо йогите ,които са вегетарианци по принцип смесват някои храни от различен род като мляко и ориз,или мляко и някои корени.И ако това не се приема как тогава да се определи невероятните им възможности да лекуват разни “нелечими” болести.Друг пример за противоречие е ,че П.Дънов е предлагал рецепта срещу депресивно състояние -ядене на сланина.А се знае много добре отношението ,което е имал към уптребата на месо!Мога да дам и други примери.С това искам да покажа,че не всичко което не изглежда добре и логично неправилно е невярно.Затова и твърдя ,че лекуването на много крив гръбнак,е възможно с помощта на методи ,които допълват познатите ни.Искам да кажа ,че идеално бялото прилича малко на сиво…и че истински правата много прилича на крива…Всичко е възможно,само метода не винаги ни е известен и под ръка,но това не значи че не съществува.

 • Алекс
  Отговор

  Мио, и откъде да намерим тази информация? Има ли някой специалист или йога в София, който да е запознат с тези методи?

 • Велина
  Отговор

  А може ли да дадеш някаква информация къде да намерим такива специалисти или поне как им се казва длъжността, защото със сигурност имам поне едно от тези неща, а се съмнявам дори, че съм станала S-образна и тъкмо се чудех защо ми изпъква корема като не е дебел ;д и защо от обикновено ходене за кратко ме боли гърба все едно съм носила камион :Х А на всичко отгоре напоследък ми е затруднено дишането , мисля, че трябва да ходя да се прегледам докато съм младичка още :/

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравей, Велина. Ако визираш някой, който да направи нещо вместо теб… мога да ти дам координатите на много добър кинезитерапевт, но само с наместване няма да стане – трябва да засилиш мускулатурата на определени места, за да повлияеш и на гръбнака. В този смисъл – препоръчвам спорт. Чудесни специалисти в тази област с доказани резултати са Лазар Радков Livetolift.com и Юлиан Tодоров http://www.yulisgym.com/blog/wordpress/

 • YM
  Отговор

  Мио, … Появяваш се, заявяваш че абсолютно всички деформации на гръбнака са лечими включително и тежките, тоест и тези които се водят за операция и изчезваш. И нищо повече не казваш.
  Ако наистина искаш да помогнеш дай по подробна информация къде в България с чия помощ човек може да оправи по сериозно увреден гръбнак. И то при възрастен….

 • Надя
  Отговор

  Здравейте Марти, дали може да ми кажете специалисти за Пловдив, става въпрос за дете, благодаря Ви!

 • Божидар Цендов
  Отговор

  Това са силовите упражнения е добре. Под силови се разбира например щанги, тежести и т.н. Идеалният случай е, когато човек със собствената си тежест прави неща на успоредка, висилка или лицеви опори. Ако сте забелязали, малките деца, момченца и момиченца, идеално си висят и се набират на катерушки, лостове и други подобни. Реално човек би трябвало да може да прави такива неща до края на живота си.

  Също толкова реално човек не би трябвало да има не-нормален гръбнак, ако е в мир със себе си и света. Ако почнем отгоре надолу, проблемите във врата като схващания, болки, трудна подвижност се дължат на прекалена упоритост, искане да си най-добър, обвинения към другите. Всичко това, както и другите схващания на гърба се коренят в непримиримото отношение към единия от двамата родители – да се мислиш за по-голям, по-добър от родителите си. Колкото и да е странно тези проблеми се повлияват чудесно от фамилните констелации.

  Човек трябва да следи постоянно да са му отпуснати врата и гърба, защото само тогава, освободена, главата заема автоматично нормалното си положение и енергията протича нормално и необезпокоявано. Иначе човек може да стигне дотам, че да не вижда ясно реалността и да си мисли, че това, което вижда като свое отражение, му е сведено от архангел Михаил, например (особено, ако има несъзнавано активиран жизнен канал 20-34).

  Като вървим надолу по гърба се изреждат като влияния страха от неодобрение, обвинение към другите, обвинения към себе си, страх за материалното благополучие.
  Относно това как се оправят болките в гръбнака, нещата са доста зависими от пола. За мъжа е добре да се занимава със силови тренировки. Хм, всъщност всяко истинско мъжко занимание, ако му е наистина отдаден, ще му оправи всички кости. За жената е добре да е жена, да отдава любов. Ако жената има проблем в долната част на гръбнака, който се изразява във всякакви проблеми в краката, значи не отдава правилно любов към мъжа до себе си.

  Ето едно упражнение за изтягане на гръбнака. Сядаме, слагаме двете ръце на таза, палците назад, другите пръсти напред като средните пръсти са на предното издадено кокалче на таза. Започваме да натискаме надолу и да изправяме физически и с концентрация, и фокус гръбнака започвайки от края на опашката нагоре, докато стигнем до върха на главата. Стремежът е всеки прешлен да се изправи в правилно положение. Прави се всеки ден.

  • ИРИНА
   Отговор

   ЗДРАВЕЙТЕ , ТОВА ПОСЛЕДНОТО УПРАЖНЕНИЕ НЕ ГО РАЗБРАХ.СЕДНАЛО ПОЛОЖЕНИЕ И ПРЪСТИ НА КРЪСТА.ИЗПРАВЕНИ КРАКА ЛИ КРАСТОСАНИ.ЩЕ ВИ БЪДА БЛАГОДАРНА АКО УТОЯНИТЕ ИЛИ ТЕЛЕФОН ДА МИ СЕ ИЗШСНИ,БЛАГОДАРЯ ВИ.

 • Мария
  Отговор

  Като независим консултант на уважавана китайска компания бих искала да изразя своето мнение относно лечението на проблемите на гръбначния стълб. Съгласна съм с авторката на статията, че правилните упражнения, правилната стойка, здравословния начин на живот спомагат за подобряване на нашето здраве, което включва и гръбначния стълб. Бих искала да добавя две важни неща освен горенаписаното. Първо, необходимо е да се пие достатъчно количество чиста вода, По 30 милилитра на килограм тегло и да се употребява храна, съдържаща калций. За съжаление, калцият в хранат не винаги се усвоява добре и се получава недостиг в организма. Един ден недополучаваме калций, втори ден недополучаваме калций и после се чудим Защо имаме толкова Много проблеми. Недостигът на калций води до повече от 150 заболявания в организма, едно от тях е изкривяването на гръбначния стълб, болестите на опорно-двигателния апарат.

 • Emil Ruscgev
  Отговор

  Здравейте!

  Случвало ли Ви се е като застанете на стол в идеална поза с изправен груб да имате затруднения с дишането, а когато се облегнете назад в C-форма да Ви се нормализира.

  Много се озадачавам как да седя в правилна поза като ми е трудно да дишам…

  Бъдете здрави!
  Емо

  • Admin
   Отговор

   Емо, това е частен случай. Много е вероятно при определено положение на тялото нещо да притиска белия дроб и да затруднява дишането ви. Най-добре е да отидете при опитен мануален терапевт, който да провери въсточнието ви и да намести каквото е нужно. И съответно да ви даде насоки за упражнения и допълващи практики, които да възстановят и стойка, и здраве, и всичко.
   Ако имате желание, можем да ви препоръчаме един от най-добрите специалисти в София, който е направил чудеса и с нас, и с наши познати, приятели, клиенти.

   • Росен Кръстев
    Отговор

    До Админ: Здравейте!
    Надявам се, че голямото закъснение на моя реакция на горния ваш текст от 3/11 2014 няма да е пречка да ми отговорите: кой е този специалист в София, направил чудеса с вас и др. ?
    Такива специалисти би трябвало да са максимално известни и прозрачни за обществото, нали?
    Благодаря за отговора ви!

    • Жоро
     Отговор

     Емо понеже видях , че ти препоръчват да отидеш при опитен мануален терапевт и по горе споменават името Евгени Манолив, моят съвет е не ходи при това лице , което за мен е абсолютен шарлатанин, изпитах го на свой гръб и още се опитвам да си излекувам последствията причинени от неговата терапия. А относно за мануалната терапия , не я прави по частни кабинети за лечение на болката, които са някакви апартаменти. Тази теряпия трябва да се провежда в медицински заведения под зоркото око на ЛЕКАР (Лекари) . Причината за това е че без лекарски надзор тези лица си позволяват да прилагат техники в областа на гръбначинят стълб които са твърде рисковани и не запознават пациентите с рисковете които крият. Поради редица случаи на пациенти останали на масата или кушетката на мануалният терапевт много от техните методи за забранени от съвремената медицина. Съществува и заблуждението, че мануалната терапия е вид масаж. Напълно погрешно схващане , тя лекува травмата с причиняне на нова травма за да въстанови първоначалното балансирано състояние на мусколно ставната система. Проблемът тук е че много често Мануалният терапавт не знае спрямо всеки пациент колко голяма сила да приложи по време на манипулация и така стават сакатлъците. За повече инфо прочети тази статия : http://spaplovdiv.com/%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82-%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.