Посланията на тялото и емоциите

Заболяванията на тялото не съществуват сами по себе си. Негативният поведенчески модел не идва от никъде. Страховете и фобиите не са причинени от страшни животинки или опасни места. Алергиите са абсолютно фантомни и с неясен за медицината произход. Общото между всички тези състояния е, че те не произхождат от материята.

Те имат енергиен произход. Мисълта е енергия. Емоцията е енергия. Начинът по който възприемаме обкръжаващата среда и себе си – това е енергия. Мислите, възприятията, думите които (не)гласно отправяме към себе си, спомените, с времето се окрупняват, подсилват и се превръщат в убеждения.

А тези убеждения създават подсъзнателни програми, които без да подозираме, управляват генетиката, биологията, химията, поведението ни, начинът по който се чувстваме, по който мислим, по който действаме, по който комуникираме, по който живеем. Над 98% от ежедневните ни действия се ръководят от подсъзнателни програми.

12316302_10206174487500329_44536554095186415_n
Илюстрация: http://psychological-disease-equivalent.blogspot.bg/2016/03/blog-post_55.html

“Болестта” възниква на физическо ниво, за да ни даде сигнал. За да привлече вниманието ни към духовната причина, която сме пренебрегвали достатъчно дълго, та се е наложило тя да се прояви на физическо ниво.

Сензитивните усещания, във вид на болка, силно физически осезаеми, или необяснимите усещания които възникват в определени области от тялото, когато сме под влияние на определена емоция – ни говорят. Говорят на свой език, опитвайки се да ни подскажат посоката в която да търсим.

Убежденията ни, начинът по който се чувстваме в определена ситуация, болестите от които страдаме – всички те имат своето материално изражение, което подсказва къде да търсим причините. А те винаги са навързани по обратен ред с: убеждения -> мисли -> емоции -> преживявания -> възприятия. 

“Начинът по който възприемаме света, е съзнателност, оформена от вярванията ни. Вярванията и убежденията ни контролират възприятията ни. Пренапишете вярванията си, и ще промените възприятията си. Пренапишете възприятията, и ще пренапишете информацията в гените и поведението си.
Свободни сме да променим начина по който възприемаме света. Ние не сме жертва на гените си. Ние сме майстори на собствената си генетика. И това майсторство започва с убежденията.” – Проф. д-р Брус Липтън

Може ли да има нещо общо между тези три примера?:

 • Трябва да говорите пред публика, а ръцете ви се потят, пробожда ви нещо под лъжичката, гърлото пресъхва. Чувството е страх от провал, несигурност, чувство за непълноценност.
 • Трябва да изкачите висок връх, а колената ви омекват, наливат се олово и не можете да направите и крачка. Гърлото се сковава в страх, остри болки прорязват корема.
 • Борите се с някаква форма на кожно заболяване. Дерматит, акне, псориазис. То сърби, боли, тръпне и ви покрива като втора бодлива кожа. Иска ви се да се скриете от целия този агресивен свят

Това е събирателен пример на десетки мои клиенти, всеки с различно страдание, но една и съща причина. Има общо! И това са мисловните модели, формирали убеждения, които изкривяват възприятията. По този начин сме склонни да възприемаме дори най-баналната и безобидна ситуация като опасна, застрашаваща, стресираща, трудна, невъзможна.  Колкото по-дълго и по-наситено съществува едно негативно убеждение, толкова по-силно става то. Толкова повече изкривява начинът по който възприемаме заобикалящата ни среда, и толкова повече доказателства за съществуването си увлича към себе си. Толкова повече стрес създава. И толкова по-силно се изявява фобията, болката, страхът, физическото заболяване.

Много съвременни науки вече обръщат внимание на връзката между емоциите-мислите-убежденията-болестите. Вече не е тайна за никого, че болестите възникват от стрес (а какво е стрес? – енергия, начинът по който възприемаме обкръжаващата среда и нейното влияние върху нас).  Вече е ясно, че не тялото боледува. Боледува енергийната ни същност. Боледува душата. А я разболява умът. И физическото проявление на болестта/страха/неуспеха са виковете за внимание и помощ на духовната ни същност.

Но само с осъзнаване на този факт, или дори на вероятностните причини за състоянието, не е достатъчно да изцелим и трансформираме състоянието. Защото докато не се пренапише програмата в подсъзнанието, съзнателният ум може да цикли с години в четене, философия, духовни практики и възвишени постулати.

Духовната и физическата еволюция на човек е цялостна, когато признаем в себе си, че сме цялостни същества, изградени от дух, душа, физика, електромагнетизъм, емоции, мисли. Имаме физическо тяло, ментално тяло, емоционално тяло, етерно тяло. И докато не обърнем внимание на цялата тази съвкупност, все ще гледаме едностранчиво , независимо дали се вторачваме само в твърдата материя, или хвърчим в ефирната духовност.

problem_bolest
Снимки: http://psychological-disease-equivalent.blogspot.bg/2016/03/blog-post_55.html

С посланията на тялото, емоциите, спомените, убежденията, работи изключително ефективно енергийната психология. Методът “Пренареждане на Матрицата въздейства съвкупно върху всички тела на човека. Потупвайки по точки на тялото, активираме енергийни меридиани, които въздействат точно на онези болкови точки които са неизменно свързани с определени усещания, преживявания, вярвания, емоционални страдания, акумулирани спомени и изкривени възприятия. С психотерапевтично подбутване, клиентът лесно стига до ключови (и често несъзнавани) спомени, в които е настъпила някаква травматика. И там вече можем да пренапишем програмата!

 

Спомените, емоциите, мислите – всички тези енергийни проявления на човешкото същество, всъщност не живеят в клетките на тялото. Нямат нищо общо с физиологията. Продължителността на живот на всяка клетка е ограничена. Клетките на цялото тяло се подменят през определен период от време, те няма как да пазят спомен от преди десетки години. Така твърди и бележитият Брус Липтън, клетъчен биолог. Те живеят в локални морфични полета около нас. Които пък са част от колективното енергийно поле, наричано с различни имена – “колективно съзнание”, “енергийното поле на Вселената”, “Матрицата”.

Работейки едновременно върху ключови точки на тялото,  ключови спомени, ключови убеждения, ключови емоции и ключови възприятия, ние ефективно пренаписваме информацията в подсъзнанието и променяме модела. Било то мисловен модел, модел на поведение, модел на общуване, модел на себеизразяване, модел на здраве/болест.

Затова следващият път когато усетите страха, болката, схващането, пронизването, онези ледени тръпки по гръбнака с неясен произход, изпотените ръце и свиването на сърцето – не бързайте да вземете обезболяващо хапче, антидепресант или да подтиснете надигащото се усещане, независимо дали е физическо, емоционално или странно неопределимо. А се вслушайте в него. Дайте му шанс да се изяви. Общувайте с него, вижте какво се опитва да ви каже. Защото всички онези последствия които носят дискомфорт, са развяти флагове, привличащи вниманието знаци с които духовните причини се опитват да комуникират с нас.

Мартина.

Благодаря ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

4 Comments

 • Ели
  Отговор

  Напълно съм съгласна с написаното,но все още не мога да контролирам ефекта на мисълта и емоциите върху физическото ми тяло.А много бих искала

 • star
  Отговор

  Мисълта определя чувството /емоцията/. Наблюдавай ума си, мисловния процес, и ще се научиш да го контролираш.
  Всъщност научаваме се да управляваме ума, когато се научим да го спираме, това става чрез медитация.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   И е така, и не е така 🙂
   Помага. Много. Но само донякъде. Въпросът не винаги опира то това да контролираме, а да умеем да слушаме и да разбираме посланията.
   Има неща отвъд мисловния процес, и те идват от подсъзнанието. Подсъзнателни автоматизирани програми, които могат да бъдат променени само и единствено в подсъзнанието. Там контролът не важи.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.