Как да обичам себе си

Love to the loveless shown

Всеки който е тръгнал по пътя на самопознанието, на личностното израстване, търсейки път навътре и път към едно по-добро утре, рано или късно стига до този крайъгълен камък: “Любовта към себе си“. “Да обичам себе си”, е мантрата която отваря вратите към цяло едно ново ниво на съществуване, на себеусещане, на светоусещане.

Но как?!? Как наистина? Как човек да обича себе си? И тук се нареждат всички онези въпроси и вътрешно съпротивление.

Как да обичам себе си, като знам, че съм толкова несъвършен?
Как да отравя думи на любов към себе си, като знам какви тъмни емоции изпитвам?
Как да обичам себе, като знам как се гневя, как изпитвам завист, как понякога искам да хвърлям и удрям, и обиждам, и викам, и крещя, и плача от болка. Как да обичам себе си, като виждам колко съм мъничък, невзрачен, подтиснат?
Как да обичам себе си, когато ме е страх от тъмнината в мен, когато ме е срам от това, което тая в дълбините си?
Как да обичам себе си, като виждам това несъвършено тяло с всичките му некрасиви недостатъци?
Как да обичам себе си, като съм толкова малък, жалък, безсилен да се справя с тъмните си страни?
Как да обичам себе си, като имам това силно вкоренено чувство за малоценност. Като знам, че съм нищожен и неискан? КАК?

На първо време – можем да създадем почва и пространство в което да покълне това семенце което носи допускането, че “Въпреки, че съм всичко това, описано горе, аз все пак заслужавам любов” Заслужавам любов, защото идвам от сърцето на Бога. Защото съм частичка от Бога. И съм родена в любов. Защото Аз съм Божията любов, Божие творение и Божествен Творец – по Божий образ и подобие. Защото Аз съм рожба на Любовта, дишам в Любовта, израствам в Любовта. Защото въпреки трудностите и изпитанията с които се сблъсквам, въпреки негативните преживявания, болката и разочарованията, които са ме отделили от Любовта, аз все пак пазя спомена за нея дълбоко в сърцевината на моето същество. И заслужавам тази любов!

Защото при всяко едно предизвикателство което преживявам, всеки път когато се съмнявам в себе си, всеки път когато ми е трудно – Любовта продължава да присъства там. Единственото което се иска, е да си спомня за нея и да я призова. А тя извира от мен, от дълбините на съществото ми. Там е най-силният източник, най-наситеният извор на Любов. Но за да стига до него, трябва да си простя. Да простя, че съм всичко това, което съм. Да приема всичко това, което съм. С всичките ми сенки и светлини. И да си спомня, че заслужавам любов.

ggsujknnМожем често да се връщаме към тази мантра, която вече споделих:

 • Когато съм тъжен, заслужавам повече любов, не по-малко.
 • Когато съм ядосан и гневен, заслужавам повече любов, не по-малко.
 • Когато съм разочарован и тъжен, заслужавам повече любов, не по-малко.
 • Когато съм наранен, с разбито сърце, заслужавам повече любов, не по-малко.
 • Когато се чувствам изгубен, засрамен, виновен, несъвършен, провинил се, заслужавам повече любов, не по-малко.
 • Дори когато много ме е срам от стореното, заслужавам повече любов, не по-малко.
 • Когато се гордея със себе си и делата си, също – заслужавам повече любов, не по-малко.
 • Без значение какво съм направил, или как се чувствам – заслужавам повече любов, не по-малко.
 • Без значение какви мисли минават през главата ми – заслужавам повече любов, не по-малко.
 • Дори когато животът изглежда жесток, несправедлив и сякаш ме наказва за грешките ми – заслужавам повече любов, не по-малко.
 • В ежедневната ми борба със страховете, сенките и несъвършенствата си – заслужавам повече любов, не по-малко.

Колкото повече мислим, действаме и реагираме от състоянието разбиращо и прегръщащо идеята, че заслужаваме любов, толкова повече тази любов ще намира място в съзнанието ни, и ще ни позволява да опознаваме, приемаме и обикваме себе си. Колкото повече реагираме на дразненията в заобикалящата ни среда от позицията на Любовта, толкова повече тя ще пуска корени в нас.
“Да, в този момент усещам, че съм разтревожен и уплашен – виждам го, наблюдавам го в себе си. Позволявам си да бъда разтревожен и уплашен, това е част от мен. Позволявам си да я видя. Това малко, самотно, разтревожено, уплашено дете в мен. ОБИЧАМ ТЕ.”

“Този човек насреща се държи ужасно грубо и надменно. Иде ми да му фрасна една, толкова ме ядосва. О! Това е онази част от мен, която се чувства наранена и гневна. Виждам те. Позволявам ти да съществуваш, защото ти си част от мен. ОБИЧАМ ТЕ. И теб, агресивни човече отсреща – ОБИЧАМ ТЕ”

Трябва ясно да си дадем сметка, че онези части от нас които са гневливи, уплашени, раними, неуравновесени, яростни, завистливи и които опитваме да подтиснем и загърбим, защото ни е срам от тях, СА ЧАСТИ ОТ НАС. Ние буквално отхвърляме части от нас, защото те не са приемливи. Този вътрешен конфликт винаги ще създава напрежение и ще създава усещането за неискреност и фалшивост, когато се учим на любов към себе си. Затова – първата стъпка към Любовта към Себе си, е да се изправим срещу огледалото и да видим без да премрежваме очи всички онези наши части, които сме пренебрегвали и отхвърляли. И да отправим тези прости думи към тях: ОБИЧАМ ТЕ. Вътрешното ни дете е изоставено, отхвърлено, разкъсвано от болка… и единствено има нужда от изцелителното приемане, прегръдка с разбиране, и тези тихи думи: ОБИЧАМ ТЕ.

Колкото повече реагираме от позицията на Любовта, толкова повече ще даваме сили и плътност на програмата “ЛЮБОВ” в подсъзнанието.

Нека ви разкажа как работи подсъзнанието. То се базира на навици. То учи чрез повторение. Всъщност, доказано е, че учи чрез три основни начина (има и четвърти, който е изцяло в негативен, разрушителен спектър, затова го пропускаме):
1. Чрез повторение
2. Чрез хипноза
3. Чрез методите на енергийната психология (Ако искаш и ти да можеш да ги прилагаш в дълбочина за всеки проблем, нужда и цел в живота си, препоръчвам ти да вземеш книгата “Изцели живота си с ТЕС и Пренареждане на Матрицата” и да следваш стъпките от този брилянтен практически наръчник.)

И най-добре учи, когато към повторението се прибави и силна емоция, изостряща възприятията. Когато достатъчно на брой пъти е чуло, видяло, възприело по определен начин нещо от външния свят, то го запаметява и създава навик. Това е автоматизирано изпълнима програма, която разпознава сходните външни дразнения, възприема ги по запаметения вече начин, и реагира по запаметения начин.
Подсъзнанието борави с две категории: “Това което ми е познато” и “Това което ми е чуждо”.

Съвсем възможно е отправянето на думи и енергия на съпричастност, разбиране, нежност и любов към вас самите в началото да ви звучи трудно, неискрено, фалшиво, неистинно. И за това има причина! Какво ако през по-голямата част от досегашния ви живот, проявите на нежност, грижовност и любов са били обусловени? “Ще те обичам, ако бъдеш добро дете”. “Ще те обичам ако си изядеш цялата вечеря”. “Обичам те защото си толкова красива”. Обичам те, когато носиш добри оценки”. “Обичам когато си толкова послушен и кротък”. Прегръдките, приемането, усмивките и жестовете на нежност се случват когато си си оправил стаята, бюрото и домашните са написани. Само когато “заслужиш”. И така в подсъзнанието се оформя ясната програма, че любовта е нещо което се заслужава. Само при определени обстоятелства. Как така ще можеш да се обичаш, ако си тъжен, неуспял, малък, гневен, несъвършен?! Такава програма просто е непозната за подсъзнанието – тя е в сектора “Това ми е чуждо”.

 

Когато започнете да отправяте тази любов към себе си, към собственото си сърце, и чувствате тази липса на истинност в началото, това е просто вашето подсъзнание, което казва “Това не си го правил досега. Не ми е познато.”

Ето тук е вашата възможност да поставите едно ново начало. Истински обрат, Истинско пренаписване на тази програма в подсъзнанието. Същинска любовна революция. Всеки път когато кажете “Обичам те” на самия себе си, или пък изпратите мислено благословия “Обичам те” към някой друг – вие прокарвате пътечка на тази нова програма. Утвърждавате я все повече и повече, правите този модел по-познат за подсъзнанието. И така с времето, то започва да го разпознава като нещо познато.

Когато това се случи, цялата биохимия на тялото, ума и емоциите се променя. Те се подравняват с вибрацията на тази най-високо честотна енергия – любовта и започват да резонират с нея като към най-голямата, чиста и автентична истина. Когато подсъзнанието ви се изравни до такава степен с честотата на любовта, тогава ще бъдете в състояние да усещате онази безопасност, стабилност, подкрепа, одобрение, вътрешна пълнота от която винаги сте имали нужда, но сте търсили навън, в лицето на другите хора.

Разбира се, не винаги е толкова лесно и просто – само с повторенията. Затова и имаме тези изумителни техники от енергийната психология като “Пренареждане на Матрицата”. Коренчето на негативното убеждение-програма може да има нужда от по-дълбок поглед, изчистване и трансформиране. А после – заместване на негативната картина и убеждения, с позитивна картина и градивно убеждение. Това действа с размах!
Но ако включим паралелно още един от методите за препрограмиране на подсъзнанието – чрез съзнателно изграждане на нови навици – тогава резултатите биха дошли още по-бързо и категорично. Още повече, че ключът към качествената трансформация, първата и най-важна стъпка е ОСЪЗНАВАНЕ.

Никога не забравяйте, че тялото ви, биологията ви, убежденията ви, и след тях – холографската реалност която изживявате, са живо изражение на най-често отправяната към вас самите дума или фраза.

Живо изражение на най-познатата и често повтаряна в подсъзнанието ви фраза.

Запитайте се сега – какви са думите, които най-често отправяте към себе си?

power-of-words
……

Нека сега ги подменим.
И да започнем да повтаряме новата фраза толкова често, колкото се сетим.

ОБИЧАМ ТЕ.

Ако все още ви е трудно да го направите, започнете с приемането на факта, че ви е трудно да обичате!
Изказването на този факт, премането му, е акт на освобождение, който автоматично освобождава пространство и хвърля товара.

Не знам как да обичам тъгата която чувствам.
Не знам как да обичам страха който долавям.
Не знам как да обичам страха завистта която забелязвам.
Не знам как да обичам осъждането което проявявам.
Не знам как да обичам миналото което помня.
Не знам как да обичам хората които са ме наранили.
Не знам как да обичам празнината в себе си която усещам.
Не знам как да обичам тъмнината в мен.
Не знам как да обичам нещата в себе си които мразя.
Не знам как да обичам жертвите които отказват да се променят и израстнат.
Не знам как да обичам насилниците които злоупотребяват.
Не знам как да обичам всичко това, което съм.

И признавайки, че не знам как да обичам всичко това, аз освобождавам и пускам всеки конфликт, бреме, тежест и трудност, навлизайки в територията на свещеното ми сърце.

Дайте си момент на тишина за да усетите думите.

Заявявайки и приемайки всичко това което не знаете, се отпускате и се пускате, и се освобождавате, оставяйки Вселената вътре във вас която знае и може всичко, да поеме действието.
А в следващия момент, освободеното пространство вече ще може да приеме в себе си още една частичка от онази всеобхватна любов, която знае.

И със силата на навика, повторението, стъпка по стъпка, започваме да изграждаме онази нова основа, върху която да построим новата си реалност.

Просто със силата на ОБИЧАМ ТЕ.

Вижте още: Изцели живота си с ТЕС и Пренареждане на МатрицатаВодени медитации;  Консултация и терапевтични сесии с Мартина

Благодаря ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

8 Comments

 • Людмила Крумова
  Отговор

  Благодаря,Мартина!

 • Нели Иванова
  Отговор

  Благодаря, Марти.Днес моята мила майчица предаде Богу дух.Днес имах нужда да прочета и почувствам цялата сила на написаното от теб.Въпреки, че го знам, истиността на текста дълбоко ме разтърси.Почувствах го със сърцето си! Още веднъж- благодаря!

 • Мариела Конова
  Отговор

  Здравей Мартина, най-накрая да прочета нещо което дава как да тръгнем по пътя със себеобичането, а не само теорията колко е важно това. Винаги нещата идват при нас когато сме узрели и когато са ни нужни, така и твоята статия дойде при мен в момент, когато се чувствам готова и решена да започна да работя със себе си за едно по-осъзнато Аз. Споделих я с приятели вчера, и днес получих съобщения от една от приятелките, как точно от това е имала нужда. Благодаря ти! Разгледах и медитациите които предлагаш, ще си поръчам като дойда в България. Благодаря още въднъж! Любов!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Сърдечен привет, Мариела!
   Благодаря ти на свой ред за обратната връзка. Силно вярвам, че всяко знание, информация и преживяване, идват при нас, когато сме готови за това. Радвам се, че написаното е било полезно и знам, че това е само една важна стъпка от пътя. Нека е лек и благодатен! До скоро!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.