За менящата се гледна точка и непостоянството

Имам неколцина критикари, които (съдейки по коментари под мои статии), с особена горчивина пишат “Ама Мартина, при теб явно всичко е на принципа проба-грешка, и с новите статии все казваш различни неща, противоречиш си и нищо при теб не е последно” 🙂
И аз като всеки съм склонна да търся все в себе си грешки, та сериозно се вгледах в себе си, за да видя греша ли някъде, какво и защо се случва. Пък и като човек със сериозна чуваемост в пространството, и на когото са се доверили хиляди хора, нося отговорност. Замислих се – как така една шепа хора твърдят недоволно това, а пък хиляди други намират в текстовете ми упование, помощ, ценна и надграждаща се инфорация..?

И разбрах: Всичко е точно така. И не е така. И двете твърдения са истина 🙂02
Човек, който не може да разбере как така две наглед диаметрално противоположни твърдения са истинни, скоро няма да съумее да разбере природата на живота на тази планета изобщо.

Всеки ден, всеки човек си разказва различна история, при което създава преживяването на различни успоредни реалности. И докато си разказвате дадена история, вие създавате преживяването на преместването си в друга успоредна реалност. Вие изграждате своето преживяване на основата на историите, които си разказвате и които са най-верни за вас – историите, с които най-силно се идентифицирате според своите системи от убеждения. Ако нещо ви изглежда по един начин и бива разпознато по определен начин от ума ви на база от натрупаните впечатления, възприятия и убеждения, то създава за вас едно преживяване. Та дори то да е свързано с прочита на един текст.

Ако друг човек чете същия текст, според неговата система от впечатления, възприятия и убеждения, той разбира и преживява нещо съвсем различно. От вас зависи да определите кое е истина и тайната е: „Всички истини са верни”. Това е природата на безкрая, в противен случай той не би бил безкраен, нали?

Всички истини са верни, всички са равни и валидни! Изберете своята и я преживейте … докато не си смените мнението за това кое е вярно за вас в следващия момент и преживеете тази истина, докато смените мнението си, и докато радостната възбуда смени посоката.

А няма ли нещо лошо в това да смените мнението си? Не ви ли прави това лицемерни, непостоянни, лъжливи?
Нека отговоря с друг въпрос. – Има ли нещо нередно в промяната, израстването, движението, еволюцията? Животът е непрестанно движение и еволюция. Еволюция на материята, на тялото, еволюция на съзнанието. Вечното преобразяване и трансформация е в основата на Живота. Всеки феникс ще ви го каже 🙂

С времето, с научените уроци, с преодоляните предизвикателства, с израстването и разгръщането на съзнанието, човек се променя, променя гледната си точка, разширява хоризонта си, разширява границите си, надгражда себе си и избира да преживява нещо ново, по нов начин. Всъщност, ако гледната ви точка се бетонира и затвърди около само една твърда и категорична позиция, това би било един доста тревожен сигнал – че развитието ви е в застой. Гъвкавостта и допускането на промяна са две от жизнено необходимите съставки в алхимичния процес наречен “развитие и израстване”.

09А различните гледни точки, не винаги и не задължително се отричат взаимно, променяйки се. Те могат да се допълват, надграждат и обогатяват, давайки по-цялостна и богата представа. Но за да съумееш да видиш това, се изисква да можеш да виждаш, мислиш и чувстваш многоизмерно. Ако виждаш само в черно-бели краски, ако плоскостта за теб има само две страни, то ще виждаш само грешно-правилно, двуизмерно, дуално. В съзнанието няма място за другите краски и измерения, и това задължително поражда сблъсък и противопоставяне. Разбирам го.

А пък преживяването проба-грешка е прекрасно и безценно! Защото само по този начин човек се учи и добива реални знания за живота. Нима едно дете не изучава света чрез личния си опит с проби и грешки? Нима не се учи самичко как се става след всяко падане? Единствено личният опит, лично преживяното и изпрактикувано знание се превръща в житейска мъдрост. Иначе сме просто информирани. 

Смело експериментирайте, скачайте във вировете на живота, вкусвайте, пробвайте, скъпи приятели. Обогатявайте и развивайте гледните си точки, и смело ги заявявайте, без да се притеснявате кой какво ще каже. Малко градивна критика може понякога да бъде полезна и да допълни гледните ви точки. Но извън това, чуждото мнение за вас се отнася за този, който го изказва, не за вас.

Да живеят развиващите се и надграждащи се гледни точки, които са в основата на вечно променящия се в движение Живот!

Колкото по-гъвкави сме и колкото по-склонни да допуснем системата ни от убеждения да търпи трансформация, разширение и надграждане, толкова по-лек и благодатен ще е еволюционният ни път.

Единственото сигурно и постоянно нещо в този живот е промяната. И това е прекрасно 🙂

Мартина

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

3 Comments

 • Стилиян
  Отговор

  Мартина прекрасна си…бъди благословена 🙂

 • Vladimir Hristov
  Отговор

  Така е Мартина.

  Непостоянството е в основата на будизма.
  Освен това имаме пресни примери с ръководители почитатели на “твърдата линия” от близкото минало и дори настоящето – Куба в частност.

  Всичко се мени постоянно и ако ние не следваме кривата на промените това би довело до излишно страдание.

  Живи и здрави :-).

 • Krasimira
  Отговор

  Дълбоко впечатлена съм! Респект и поздравления за статията!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.