Как да преодолеем пролетната умора

Съвсем наскоро си честитихме настъпването на пролетта. Природата се пробуди, виждаме го, усещаме го с всеки полъх на вятъра, всяко разлистило се клонче и слънчев топъл лъч. Ту усещаме приповдигнато настроение и напираща жиненост и сила, ту се сблъскваме с апатия, липса на енергия, сънливост, липса на тонус. Това състояние е съвсем нормално и естествено – нищо нередно не се случва с тялото и емоциите ни, просто е един от онези моменти, когато е хубаво да си обърнем малко повече внимание, дори да се поглезим и да възстановим хармонията в организма ни.

Понякога ние хората се чудим защо цялата природа се събужда и енергизира, а ние се чувстваме апатични, уморени, спи ни се и дори сме склонни към депресия. Наричаме това състояние “пролетна умора”. Важното е да знаем, че това е нормално състояние, и ако се появи, да сме подготвени защо се случва и как да се справим с него.

Какви са причините за пролетната умора:

 • Задръстените с токсини клетки от зимното хранене и активирания процес на естествена детоксикация

По време на студените зимни месеци имунната ни система е станала в една или друга степен по-отслабена. Липсата на пресни плодове и зеленчуци, консервираната, в чести случаи тежка и мазна храна са позадръстили клетките ни. По-бавният метаболизъм обуславя по-бавното абсорбиране на хранителни вещества.
Но сега, пролетно време – цялата жизнена сила на природата, включително тази в нашия организъм се пробужда! Това е най-активният период за черния дроб и колкото повече сме го товарили през зимата, толкова по-изтощени се чувстваме сега. Всички процеси се засилват, тялото започва да се изчиства. И също настоява за нужната порция ензими, витамини и хормони, които да забързат и неговия собствен ритъм, за да се изравни и хармонизира с този на външната среда.

 • Хормоналната промяна в тялото вследствие на повишеното слънчево греене – адаптация

През зимата слънчевото греене е било много по-малко. Тъмната част от деня е преобладавала, и с това – преобладаващите хормони в тялото са ни подтиквали към застой, почивка, сън. С рязката промяна в количеството светлина, тялото се опитва да се адаптира и създаде нова хормонална среда, отговаряща на външните условия. Това може да отнеме известно време, в което да се чувстваме все още апатични, докато всичко навън кипи от живот.

 • Емоционалните блокажи в енергийната ни система 

Раздвижването на външната енергия, влияе и върху жизнената ни енергия, циркулираща в енергийните меридиани на тялото. Наличието на сдържани, подтиснати емоции, емоционални блокажи, започва да се чувства още по-доскомфортно когато енергията се забърза. Представете си маркуч за вода, изпълнен с камъчета и песъчинки. И ако водата досега е текла едва-едва, положението някакси е било търпимо. Но когато тръгне силна струя вода, и все още имаме от тези затлачвания отвътре, затрудненията биха били силно осеаземи и направо неприятни. Ето това се случва и в енергийната ни система.

Ето защо този все още забавен ритъм на организма спрямо забързаните, динамични енергии наоколо, с идването на пролетта минаваме през един временен, граничен период, в който се чувстваме изморени, неработоспособни, апатични, отпаднали и лениви. Пролетта е мостът свързващ зимата с лятото, времето в което е хубаво да положим грижи за себе си, да се отърсим от натрупаните шлаки и отрови през зимата, да олекотим тялото си и да подсилим имунната система.

Ето как можем да си помогнем:

 • На първо време можем да обърнем внимание на възможностите за детоксикация на организма. Сега е най-доброто възможно време на годината, когато можем да направим детоксикиращи процедури. Да оставим тежките, мазни, месни , рафинирани и преработени храни настрани – цяла зима сме се хранили с тях. Черният ни дроб буквално се задъхва след един такъв продължителен режим с много меса, рафинирани и преработени продукти. Като добавим алкохол, цигари, замърсен въздух,  замърсена вода, храни със синтетични добавки, вече няма нужда да ви убеждавам колко е важно да очистим организма си от натрупаните шлаки, отрови, че и тежки метали.


Винаги можете да се обърнете към Природата – има не малко известни начини да прочистите и черния дроб с детоксикация с лимонов сок и зехтин, да използвате масло от бял трън, да оставите родопското чудо зеолит-клиноптилолит меко и продължително да изчиства организма, да прочистите дебелото черво с методи като шанка-пракшалана, или поредица клизми, или пък да подходите комплексно и да направите клетъчна детоксикация. Детоксикацията и пречистването са основен момент в постигането на оптимално здраве, повече енергия, жизненост и повишен имунитет. Само чистото тяло е способно да усвоява витамините и минералите максимално. Замърсеният организъм не може да функционира нормално. Ключов микроелемент в клетъчната обмяна и изчистване на токсините е минералът магнезий. Когато магнезият е недостатъчен, тялото акумулира токсини и киселинни утайки, а в резултат дегенерира по-бързо и остарява преждевременно.

“ Магнезият в определена концентрация е изключително важен за живота” – заявява д-р Бойд, като подчертава, че “ в основата на всички механизми за детоксикиране лежи енергията, необходима за изхвърлянето на съответната отрова, следователно процесът не може да се задвижи без магнезий и АТФ. Нищо в тялото не може да се извърши без енергия и без магнезий. Тази енергия не може нито да се произведе, нито да се използва.”

 •   Друго, което можем да променим е хранителния си режим. Вместо досегашните рафинирани, консервирани храни, захарни изделия, тежки меса, можем да наблегнем на пресни и свежи плодове и зеленчуци, особено зеленолистни; сурови ядки и семена, водорасли, варива, пълнозърнести храни. Те съдържат незаменимите за организма магнезий, цинк, селен, калций, желязо. Тъй като е трудно да достигнем необходимите дневни дози от тези минерали само чрез храната, колкото и правилна да е тя, можем да се подпомогнем с допълнителни витамини и минерали. Освен така важните изброени, е есенциално да си набавим освен магнезий, витамини B12, B6, B1, B2. Когато избирате витамини и минерали, внимавайте да са органични, а не синтетични. Най-масовата форма на магнезият например е сулфид или цитрит, но това са синтетични химизирани формули, които не се приемат добре от организма. Търсете магнезиев хлорид от натурални соли, вместо това. Когато взимайте калций, гледайте да е органичен – например от корали. Масовата форма на калциев карбонат също е ниско ефективна формула.
 • Не подценявайте и факторът почивка. В забързаното ни ежедневие твърде често пренебрегваме почивката си, работим до късно, ставаме рано, отиваме на работа уморени и цикълът се повтаря отново и отново…  Опитвайте се да сте спокойни и да не допускате емоционално да навлизате в служебни разпри и неуредици. Бъдете наблюдатели. Гледайте нещата отстрани и не се включвайте в театъра. Той така и така ще отмине.
 • Използвайте ТЕС – Техниките за емоционална свобода, за да подпомогнете мощно емоционалното освобождаване и да освободите енергийните потоци в меридианите в тялото. Можете да използвате видеото с водена практика, за да почувствате облекчението: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=sCKVBRhc8GA

Пролетта е сезон за глезене и релакс. Идете на масаж, взмете си отпуска, отидете на излет, усамотете се за няколко дена в природата, общувайте с нея. Ангажиментите и работата няма да избягат, но и светът няма да се срине, ако оставите “неотложните” ангажименти за известно време. Релаксирайте, почетете любима книга, вижте се с приятни хора. Или пък останете в компанията на най-приятния ви човек – вас самите 🙂

И така – да обобщим – лесно и просто в няколко стъпки. Пролетта е време за активиране на енергията, за съживяване на организма, за изчистване на нежелани неща на всякакви нива. Какво да правим, за да се възползваме максимално:

 • Да намерим своя метод за детоксикация на организма и пречистим тялото
 • Да обърнем специално внимание на черен дроб, дебело черво
 • Да променим хранителния си режим
 • Да подсилим имунната система чрез коктейл от витамини, минерали и всякакви ключови микронутриенти
 • Да изчистим душевните и емоционални боклуци, да простим
 • Да използваме ТЕС за да освободим токсичните емоции
 • Да намерим своята физическа активност – спорт, танци, разходки, йога
 • Да си подарим време за себе си – книга, разходка, медитация, масаж
 • Да се наслаждаваме на Живота 🙂

Бъдете светлината и спокойствието, което искате да видите в заобикалящия ви свят 🙂 Отговаряйте на негативизма, нападките и намръщените физиономии с усмивка, блага дума и спокойствие – и ще видите как дори в динамичния, забързан, сив град, вие ще се превърнете в островче спокойствие и хармония дори за прителите си.

Отделете си време за себе си… пролетната умора е само поредното бутонче, което ви подсказва накъде да тръгнете и какво да направите. Помните ли – най-добрия индикатор за това дали си на прав път е начинът по който се чувстваш. Ако има напрежение, страх, стрес, неувереност, неудовлетворение – значи това не е правилният път. Но там, където се усещате спокойни, радостни, бланасирани … това е пътя, който трябва да последвате.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.