Чудото на Айенгар йога

Ако попитате хората какво наистина искат в живота, може и да получите някой и друг заблуден отговор – като нова кола, или добра кариера. Но повечето хора биха казали просто, е искат да са щастливи и здрави.

Но съвременният западен свят изглежда сякаш заговорничи срещу щастието и доброто здраве. Хората работят много, жонглират между семейството и кариерата, ядат лоши храни и прекарват твърде много време пред компютъра. Резултатът е дълъг списък от заболявания, включващи сърдечни болести, депресии, диабет тип 2 и затлъстяване.  Западната медицина, която се базира на лекарства, може да ни помогне да закърпим положението, когато симптомите са се появили, но не и да се справи с болестта.

През последните 40 години се увеличи броят на хората, които откриха, че една от най-успешните стъпки към щастието и здравето е да следват пътя на йогата. Аз лично се запознавам с все повече отворени, пробудени хора, които са намерили своя собствен истински път към здравето и щастието. А много от тях вече споделят наученото и повеждат по пътя и други хора. Една от тях е моята приятелка Маги от от InSight Yoga Studio, където се провеждат редица събития, свързани с йога и здравословен начин на живот. На нея дължим разкриващите се тайни на Айенгар йога. Ако разпознаете вашия начин да поддържате добро здраве и тонус, Маги може да ви ви отведе още по-далеч 🙂

Защо Айенгар йога?

За много хора по Западния свят името на Айенгар е синомим с думата йога. Разпознат като един от най-големите йога учители по света, Айенгар, който сега е на 93, е практикувал йога повече от 75 години. Когато той започва да изучава йога от своя зет Шри Кришнамачаря, на възраст от 15 години, той бил изключително болнав младеж. Докторите не са давали много шансове да оцелее, но той се захваща за йогата и сега, въпреки преклонната си възрст, той е в цветущо здраве
Гениалността на Айенгар се основава на неговата способност през много години на практика да използва своето тяло, за да изучава различни пози и дихателни практики. До ден днешен той изучава всяка асана по няколко часа, вниквайки как влияе на човека, и прилага знанията си в общ и терапевтичен контекст.

Той е световно известен със своя лечителен подход към йога, използвайки множество помощни средства – въжета, възглавници, чували, блокчета, постелки и одеала. Г-н Айенгар е работил съвместно със западни доктори с огромен успех за преодоляване на проблеми в областта на сърдечните и имунните заболявания, гръбначни и ортопедични проблеми. Този иновативен подход в преподаването и йога терапията идва от използването на камъни, домакински блокчета, маси и други обикновени предмети, с които той си помага в ранните си години. Постепенно той адаптира и преобразува класическите асани, така че хората с различни заболявания и тези, които не са гъвкави, да имат подкрепа в позите, без болка или риск от бъдещи увреждания. Много спортисти откриват йога и я използват в развитието на своята концентрация, увеличавайки своята мобилност и за възстановяване от травми.

Отвъд упражнението: специалните акценти на Айенгар йогата

Подравняването (правилното позициониране на тялото), издръжливостта, последователността, както и свързването на една асана с друга са уникални в практиката на Айенгар йогата.  
Благодарение на всичко това се работи на много дълбоко ниво – физическо, емоционално и духовно.

Медитация в движение

Г-н Айенгар казва, че в своята практика, човек може да изпита Дхяна или активна медитация чрез своето движение. Повечето хора възприемат медитацията като нещо пасивно. Успокояването на ума в позиция на асана, така че всички ментални функции да са притихнали, се нарича пасивна медитация.
Динамичната медитация се появява, когато човек се вглъби напълно напълно в изпълнението на асани, а умът е концентриран във всяко движение и позиция на тялото. За тази медитация в движение Айенгар казва “Аз въвеждам концентрация в тялото, докато ви уча на асани и пранаяма. Карам ви да наблюдавате тялото и ума във всяка асана.  Докато правите йога вие наблюдавате една точка от тялото си, и в същото време цялото тяло. Това помага да развиете изкуството на концентрацията и тя да прераства естествено в медитация.”

Айенгар йога учителите

Всички учители по Айенгар йога, навсякъде по света, са обучени и сертифицирани по международните изисквания, дадени от г-н Айенгар. Обучението за първо ниво учител отнема около 6 години. Списъкът с всички сертифицирани учители може да намерите на сайта на Айенгар – www.bksiyengar.com/.

Айенгар йога в България

В България все още нямаме лицензиран Айенгар йога учител, но от 23 до 28 януари, нашите приятели от InSight Yoga Studio, канят Кристос Павлу, който ще проведе интензивен Айенгар йога курс. Той ще е насочен към начинаещи и ще се сформират две групи – сутрешна и вечерна. Ако вече сте убедени, че искате да овладеете тази уникална наука за тялото, можете да видите повече информация на сайта на студиото и да се запишете на insight.yoga.studio@gmail.com и  0899 18 69 34.

И да не забравите да ни разкажете, или дори покажете новите си умения и да се похвалите с добро здраве!

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

2 Comments

 • Polina
  Отговор

  Dear Martina,

  Thank you for your article.
  I am a certified Iyengar yoga teacher (level Introductory II), I am Russian and a member of Russian Iyengar Yoga Assocciation), but I also have open a small yoga studio in Bulgaria, in Ravda Village, near Nessebar (www.yogastudio108.com). The studio is equiped with all the necessary props for Iyengar yoga classes.
  I am very interested in Iyengar yoga popularization in Bulgaria, as I can see it is still not very popular in this country, but I am sure that as soon as it will be presented to Bulgarian people it will be very popular, as all over the world.
  I would like to welcome everyone who are interested in Iyengar Yoga to my studio, now I start to study Bulgarian language, but I can lead classes in Russian which is understood by many Bulgarians, or in English.
  I also would like to invite all yoga teachers of other yoga schools to organize their workshops in my studio.
  And I am very much interested in how popular yoga in Bulgaria now, what perspectives does it have, and I would be obliged if you can help me with this issue.
  Kindest regards,
  Polina

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.