Рак ли? Лечение на “неизцелимото” с храна!

“Ако искате да намерите причините за заболяванията си, погледнете на дъното на чинията си” – китайска поговорка

Добро утро в новата седмица, приятели. Нека е здрава, изобилна, хармонична, изпълнена с вътрешна сила, познание и радост.
Продължаваме с познавателния цикъл Как да се избавим от “нелечимите” болести.

Голяма част от работата ми е фокусирана върху работата с физическото тяло. Много хора работят в енергийното лечителство и съзнателно, или не – разпространяват заблуждението, че тези умения са дар за малцина, избрани. Но енергийното лечение е нещо много просто и достъпно за всеки от нас, не е “дадено” на избрани личности. Скоро ще имам удоволствието да ви поканя да поработим заедно и да си възвърнем това позабравено знание. Духовното познание и еволюция са ключови в тези турболентни дни на преход. Но огромна, значима и неизбежна част от цялата тази трансформация са физическите ни тела. Духовността не означава, че трябва да отречем материята, а напротив – трябва да изучим, почетем и овладеем енергията на материята точно тук и сега! За важните неща касаещи физическите ни тела по време на прехода ще говоря специално в изричен материал съвсем скоро, но сега ще привлека вниманието ви към нещо уж банално и просто, но така ключово и значимо. А именно – изцеление чрез храна.

Подобно на всичко останало на Живата Планета, телата ни са проектирани и структурирани да бъдат съвършени самоподдържащи се, самопречистващи се, самолекуващи се системи. Човешкото тяло първоначално е било създадено да живее повече от 200 години пълноценен, здрав живот. Разбира се – не говоря за историята, датираща от онези първобитни времена, когато средната продължителност на живота е била около 30 години. Все пак човекът не съществува едва от онези времена на познатата ни история.

Но виждате ли, тези съвършени машини са били програмирани да приемат определен вид енергия, за да могат да функционират по този начин. Ние обаче, водени от напредъка на “цивилизацията” сме се изхитрили и сме започнали да се храним по един безумен начин, ставайки жертва на ламтежите за пари и власт на определени кръгове. До таква степен е профанизирано ежедневието ни, че се въртим в омагьосания кръг “Храним се зле, разболяваме се доброволно, доброволно се подлагаме на химическо лечение, което продължава с години и бързо, но затова пък сигурно да ни убива”.

Все едно да си купите автомобил, на който трябва да наливате само най-високия клас бензин, обаче вместо това му сипвате редовно дизел. Пък после се чудите защо се чупи и не върши добра работа.

Модерният човек е зает, забързан, гневен, раздразнен и нервен. В движение хапва мазна баничка и прочее тестени бързи закуски, меса, колбаси, кашкавали, сирена, пържени полуфабрикати, бързи храни, храни, обработвани с химични добавки, подсладители, газирани напитки, сладки изкушения, захарни измишльотини. Алкохолът и цигарите са неизменна част от ежедневието, а наркотиците се считат за символ на освободеност  и елитарност.

Всичко изброено не само, че не дава нужните хранителни вечества на тялото ви, но и притъпява вродената му интелигентност, замърсява го и задръства до такава степен, че мътилката, която се натрупва отвътре в твърде ранна възраст задръства интелигентната система, наречена “физическо тяло” и тя просто отказва да функционира правилно. В резултат се появяват т. нар. “болести”. Първите проявления на интоксикацията са кожните болести, честите настинки, гнойни ангини, хронични мигрени, възпалитени процеси. После тялото затлъстява, получават се болки и схващания в мускулите, болки в ставите, схванатост, артрози дори в съвсем млада възраст. Следващите етапи са диабет, изобщо проблеми с ендокринната система, та да се стигне до рак. За всичко това разбира се, причините са комплексни, като се започне от психоемоционалното състояние, вярванията и убежденията, но в случая разглеждаме храната. Едно от първите неща, които трябва да направим, след като осъзнато поемем по пътя към здравето е да освободим тялото си от натрупаните килограми токсини. Дори днес рязко да смените начина си на хранене и давате на тялото си само най-добрите и чисти храни, то мътилката, която се е натрупала отдолу ще продължава да си стои и да върши делото си. Ако в една купа, пълна с изгнили и разлагащи се плодове, сложим отгоре свежи, здрави и апетитни такива.. ще подобрим само временно видимата картинка. Но отдолу какво се случва..?

Можете да ядете за здраве и да оставите храната да бъде вашето лекарство!

Гореизброените храни, които обикновено присъстват в менюто на повечето хора, действат негативно на PH-то на организма. И какво от това ще кажете? – PH, както вече знаете е индикатор за нивото киселинност, или алкалност на организма. Много важно то да бъде в нормални граници. pH е съотношението на позитивно заредените йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални). Когато pH е 7.0 нашия организъм е неутрален – нито киселинен, нито алкален. Ако pH е 6.0 , тогава е киселинен. Тази среда е бедна на кислород. Какво става в киселинната среда? В нея спокойно си живеят вредните бактерии, вредни микроорганизми, всякакви паразити, кандида бактерии, гнойно инфекциозни бактерии и вируси. Благодарение на тази кисела среда, ставаме податливи и се разболяваме от най-безобидни болести до най-сериозни. В алкална среда обаче тези бацили не могат да живеят. Храната с която се храним и водата която пием определя каква е средата в нашия организъм.

През 1933 г. д-р Уилям Хауърд Хей от Ню Йорк публикува първата по рода си книга “Нова ера в здравеопазването”, в която твърди, че причината за всички болести е автоинтоксикацията т.е. натрупване на киселини в организма:
”Днес ние се отклоняваме от здравето си точно пропорционално на намаляване на алкалите поради консумиране на киселинно формиращи храни в твърде голямо количество… Да се каже това, може да изглежда странно, че причината за всички болести е една и съща, без значение какви са безбройните видове наименования, но в края на краища това се потвърждава.”

Друг автор – д-р Теодор А. Барооди, казва същото в книгата си ”Алкализирай се или умри” (Alkalize or Die, Dr. Theodore A. Baroody.):
”Безбройните имена на заболяванията са без значение. От значение е, че те всички идват от една и съща основна причина… твърде много киселинни отпадъци в тъканите на организма.”

Ако храната, която приемаме създава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта, и тялото се опитва да балансира pH. Тялото както вече казахме е невероятно интелигентна машина. Когато в тялото постъпи храна, която повишава киселинността, то организмът изсмуква от костите и органите ценни минерали – калций, калий, магнезий, натрий. Тези минерали неутрализират киселините и те след това се изхвърлят от тялото. Магнезият е първият сред минералите, които тялото изхвърля, без да има достатъчен източник, който да го възстановява. Без магнезия спират повече от 300 ензимни операции, невъзможна е и обработката и абсорбирането на калция. От това организма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни болести. Но странно защо медицината предпочита да мълчи за това. Ако ви направят кръвни изследвания и се установи голямо количество калций в кръвта, лекарите ви успокояват – “Всичко е наред, минералния баланс е чудесен, имате направо излишък от калций”.. Само че тъжната истина е, че кръвта се насища с минералите по простата причина, че се опитва да неутрализира киселинността и мощно тегли и изхвърля жизненоважните минерали, за да балансира средата.

Нормалните здрави клетки са алкални, а както споменахме наскоро в статията за лечение със сода – раковите клетки са киселинни. Много изследвания са доказали, че ракови, кандида и вирусни бактерии не могат да оцелеят в алкална среда. При рН 7,4 раковите клетки са в летаргия и при рН от 8,5 нагоре, раковите клетки умират.

Как да възстановим киселинно-алкалния баланс на тялото? На първо време – да почистим токсините. После да елиминираме от менюто си бял хляб и всякакви производни тестени изделия, бял ориз, месо, газирани напитки, черен чай, кафе, алкохол и захар, туршии, тютюн, вафли и бисквити, яйца, мляко, сирене, кашкавал, рафинирали мазнини, сладкиши и шоколад (освен ако не е натурален, суров шоколад). Медикаментите също създават силно киселинна среда. За да си възстановим здравето трябва да приемаме 80% алкално формираща среда храни и 20% киселинно формираща среда храни.

Кои са тези храни? -Сурови ядки, кокос, мед, сушени смокини, стафиди, фурми, сушени сини сливи, сурови плодове и зеленчуци, зеленчукови сокове, магданоз, суров спанак, броколи, листа на целина, просо, киноа, елда, краве масло, студено пресовани масла, семена, чесън,  билкови чайове и вода с лимонов сок, стевия. Лимонът например може да е кисел на вкус, но всъщност действа алкализиращо. Започвайте деня си с чаша гореща вода, с няколко капки лимон.

Ето списък на алкализиращи храни, обявени за топ храни и подправки в борбата с рака. (По темата има издадени доста добри книги, например “Cancer Fighting Foods” на Vern Verona.

Авокадото е богато на глутатион, който е мощен антиоксидант, който атакува свободните радикали в организма чрез блокиране на чревната абсорбция на някои мазнини. Те също така предоставят още повече калий от бананите и са силен източник на бета-каротин. Учените също така вярват, че авокадото може да бъде полезен в лечението на вирусния хепатит (причина за рак на черния дроб), както и други източници на чернодробно увреждане.

Броколи, зеле и карфиол съдържат химичен компонент, наречен индол-3-карбинол, който може да пребори рака на гърдата чрез конвертиране на подкрепящия раковите клетки естроген. Броколито, особено зелето съдържат и фитохимикал сулфорафан, продукт на глюкорафанин, за който се смята, че помага за предотвратяване на някои видове рак, като на дебелото черво и рак на ректума. Сулфорафан индуцира производството на определени ензими, които могат да деактивират свободните радикали и канцерогени. Ензимите са показали, че потискат растежа на тумори в лабораторни животни. Все пак, изследвани са 71 вида броколи и се оказва, че съдържат различно количество глюкорафанин.  Оказва се, че колкото по-горчиви са броколите, толкова повече глюкорафанин съдържат. Кълновете от броколи имат 20 пъти по-високо съдържание на сулфорафан от главите броколи.

Морковите съдържат много бета-каротин, който може да помогне за намаляване на широк кръг от ракови заболявания, включително на белите дробове, устата, гърлото, стомаха, червата, пикочния мехур, на простатата и гърдата. Някои изследвания показват, бета-каротин всъщност може да причини рак, но не е доказано, че яденето на моркови, освен в много големи количества – от 2 до 3 килограма на ден, може да предизвика рак. В действителност, едно вещество, наречено falcarinol, съдържащо се в морковите е установено, според изследователи от Датския институт за аграрни науки (Диас), че намалява риска от рак. Кирстен Бранд, ръководител на отдела за научни изследвания, обясни, че изолираните ракови клетки растат по-бавно, когато са изложени на falcarinol. За да се запази това вещество обаче е нужно морковите да се консумират сурови.

Лененото семе съдържа лигнани, които могат да имат антиоксидантен ефект и блокират и потискат раковите промени. Лененото семе има и високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които се смята, че са защита срещу рак на дебелото черво и сърдечни заболявания.

Чесънът съдържа имуностимулиращи компоненти, които повишават нивото на имунна защита на клетките, които индиректно помагат за разрушаване на субстанциите, причиняващи рак. Тези компоненти помагат да се блокират карциногените, да бъдат спряни от навлизане в клетките и да забавят развитието на тумори. Според проучвания на д-р Ленор Араб, професор по епидемиология и хранене на UNC-CH (Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил) при хората, които редовно консумират суров или сготвен чесън риска от рак на стомаха и  от колоректален карцином намалява наполовина.

Грейпфрутите, портокалите и други цитрусови плодове се счита, че помагат да се избегне  рак, тъй като изхвърлят от тялото карциногените. Цитрусите съдържат и големи количества витамин C, бета каротин и фолиева киселина.

Суровите ядки съдържат антиоксидантите кверцетин и капферол, които подтискат растежа на ракови тумори. Бразилският орех съдържа 80 микрограма селен, който е важен за хората с рак на простатата. Селенът всъщност е ключов елемент, жизнено необходим в борбата с рака, както и при възстановяване по време и след евентуална лъче и химио терапия.

Розмаринът помага за увеличаване действието на детоксикиращите ензими в тялото. Екстракт от размарин потиска развитието на рак на гърдата, както и кожни тумори при животни. Все още не са правени проучвания върху хора (или поне аз нямам информация). Розмарина може да се използва като подправка, или да се консумира като чай:  1 чаена лъжица сушени листа на чаша гореща вода, накисната за 15 минути.

За куркумата, (куркума Лонга), член на семейството на джинджифила (за които съм ви говорила и друг път) се смята, че има лечебни свойства, тъй като потиска производството на ензима цикло-оксигеназата 2 (COX-2), чиито ненормално високи нива се отчитат при някои възпалителни заболявания и рак, особено на червата и рак на дебелото черво.

Мога да продължа дълго със списъка. Възможностите на храната са огромни, неограничени. Природата е създала абсолютно всеки лек за телата ни. Но нужно ли е да се разболеем, за да започнем да си обръщаме внимание и да подхождаме умно, информрано и отговорно към храната, която вкарваме в телата си?

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

29 Comments

 • iHerb
  Отговор

  Здравей Мартина. Хубава, интересна статия, но ми изкочиха няколко въпроса. Като казваш киселинност на организма какво точно имаш в предвид – киселинност на кръвта, киселинност на стомаха, на тънките черва, на слюнката … ??? Въобще, различните системи/органи в човешкото тяло изискват различна киселинност за да функционират правилно. Как се измерва киселинността на тялото, за която говориш?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Ph на тялото според мен си е едно, няма как да се различава в различните органи и системи. Продават се лакмусови хартийки в аптеките, предполагам, че най-естествения начин за обективно измерване е чрез слюнката, урината, или кръвта. Имаше и още един метод за установяване нивото на киселинност… ще потърся и ще отговоря по-точно. Поздрави.

 • mhm
  Отговор

  ако съм разбрал правилно статията,то излиза ,че наркотиците(алкалоидите) са СУПЕР ПОЛЕЗНИ!!!Сега вече имам отговора,защо употребяващите АЛКАЛОИДИ изглеждат по-добре физически от нормалните хора!!!

 • Рад
  Отговор

  Пичове, това е за модерните хора – “Модерният човек е зает, забързан, гневен, раздразнен и нервен”. Ние, старомодните, можем съвсем спокойно да си живеем живота! :o)

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Рад, извинете ме, но да ви задам аз един въпрос – защо изобщо посещавате този сайт? Навсякъде където сте решил да оставите следа от присъствието си, коментарите са иронично-хапливи, заядливи, неодобрителни… Очевидно не ви допада и не одобрявате съдържанието на този сайт. Аз да си кажа честно, никак не държа да трупам бройки посетители, особено с хейтърска нагласа. Чувствайте се свободно да не се тормозите повече с глупостите, изписани тук 🙂 Благодаря за отделеното време.

 • Рад
  Отговор

  Спокойно, Мартина, нямам никакво намерение да иронизирам или пък да се заяждам, просто малко хумор ще разведри обстановката. Сайтът като цяло е интересен и затова го посещавам. Но не ви ли е хрумвало, че има и такива, които не са подтиснати, с проблеми и в безизходица. И точно към тях беше отправен така притеснилият ви мой коментар, пък и към всички останали.
  А, естествено, пак всеки си прави избора. Едва ли ще отклоня някой от пътя му. Не се взимайте толкова насериозно, по-здравословно е!
  До тук бях, няма да “се тормозя повече”, обещавам :o)

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Пак прочетох материала, но не видях никъде да се спомават или адресират подтиснати хора в безизходица. Ценя високо хумора, но 9 от 10 ваши коментара са откровено заядливи. Може би точно този не беше най-добрия пример, но все някога се очакваше да ви отговоря, нали 🙂

 • Kris
  Отговор

  Привет!

  Аз също бих била заядлива, тъй като започвате с твърдението за всевъзможно навъдилите се разбирачи на тема здравословно хранене, но продължавате темата си точно като тях. Миш-маш от информация и който не се съгласи задължително е негативен и хаплив. Всички знаем кои са полезните храни и какво има в тях. Пише го навсякъде, какво ново казвате?
  Храните са толкова чисти, колкото и самите ние. Бихте ли посочили по-сериозни и достоверни източници, тъй като в момента наистина всеки пише. С какво вашите автори са по-различни от други?

  И как самоволни решавате кое е полезно? Според вас може ли цял живот да се живее само на плодове, няколко билки и ядки?

  Поздрави и нека бъдем истински позитивни!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте, Крис. Това е личен блог и тук е изразено моето скромно субективно мнение, базирано на някакъв скромен личен опит. Всеки, който има нужда от доказателства и аргументация е свободен да потърси такива – информационното пространство е свободно и достъпно за всички 🙂

   Иначе аз лично си живея съвсем щастливо, доволно в крепко здраве на плодове, зеленчуци, билки, корени, кълнове ,ядки, варива и семена.

   Сърдечни поздрави и хубави дни 🙂

   • Милена
    Отговор

    Може да се живее да, но до колко е здравословно не съм сигурна, тези храни са изключително бедни на протеин и аминокиселини, а всички знаем че това е основния и градивния макронутриент. Хранене без белтъчини е непълноценно а без животински продукти е трудно да си набавиш неоходимото количество. Да не говорим за естетичната страна без белтъчини няма мускули, метаболизма се забавя и редица, редица други проблеми…

 • Antoaneta Petrova
  Отговор

  Здравейте, Мартина!
  поздравления за това,че информирате по важни теми. Не искам да ви критикувам, а да насоча вниманието ви към това,че когато информираме и искаме да бъдем полезни, информацията трябва да е максимално точна и вярна!
  В човешкият организъм PH на кръвта е 7.43. Ако това Ph падне до 7.1 то настъпва смърт. Разликата е малка, нали?
  Ph на урината е друго нещо. Тя може да се измери с Ph ленти или Ph метър. Добре е да е леко алкална 6.3-6.5
  Не казвате,че месото и всичката преработена /мъртва/ храна са най-киселинни и правят Ph ниско /киселинно/. И затова по празници, когато човек доста злоупотреби с такава храна и алкохол стават най-много инфаркти, инсулти. А лекарите слагат в линейката една проста инжекция- сода, за да алкализират Ph и човека да не умре поне по пътя за болницата.
  моят съвет към Вас е: когато информирате за нещо, поднесете го вярно, точно и достъпно.
  Поздрави,
  Антоанета

 • Ангелина Димитрова
  Отговор

  Аз много обичам да си служа с чужди мисли, защото съм на принципа, че когато водата е открита, аз нямам за какво да се мъча, а и в крайна сметка, мислите са нашите разбирания за конкретна тема, така че аз ще си позволя да цитирам мисъл, която ми попадна случайно,(а казват, че няма случайни неща)… четейки книгата на известният автор на бестселъра “Любов и еволюция” Христо Маджаров… “Заговорът срещу Българите”…и така тя гласи следното : “Който не знае истината е глупак, а който я знае, мълчи и отрича, е престъпник”….Брехт. БЛагодаря на Марти, че споделя своята истина, която е и моя истина за живота! Аз също не ям месо, но не защото аз така съм пожелала, а защото тялото ми пропищя от претъпкване на хормони. Какви хормони, хормоните от Ин витро Какво се оказа, че животните с които се храних дълго време, също са претъпкани с хормони, и здравей здравословен хормонален дисбаланс, здравей ПМС, здравей депресия..т.н.И така 5години ….До днес, когато отказах употребата на месо, аз се възтанових за половин година и сега съм вече здрава, усмихната, щастлива и готова да се подвизавам из прериите на живота. Така че, когато коментирате нещо, вижте нещата и от двете страни. АЗ нямам нищо против, когото и да било тук, и не се опитвам да се защитавам, ни най-малко, но наистина, първо помисли, и после реши какво да кажеш..Аз съм спасена и здрава, от плодовете, ядките, семената, и варивата. Това беше, и е моят шанс, да съм здрава. Ако имате възможност да прочетете, какви хормони се бият на жените, и да прочетете по форумите, как се чувстват жените след ин витро, в случая визирам моите резултати, то няма да сте толкова критични, към храненето без месо. Желая късмет в осъзнаването на всички! Бъдеще здрави и щастливи!

 • Poly Tonic
  Отговор

  Извинете, че се намесвам, но определено се смущавам от написаното… Искам да разбера, и моля Мартина да ми обясни, защо има значение какви и колко алкални храни и напитки поемаме, след като е всеизвестно, че нормалното рН в стомаха (здравия стомах!) е едва 2.0? Т.е, средата в човешкия стомах е толкова силно киселинна, че поглъщането на нещо алкално (каквото и да е!), ще предизвика задължителна неутрализация, с отделяне на сол и вода… Какво му е здравословното на това?! Една такава реакция моментално би натоварила стомаха и задстомашната жлеза (панкреаса) да възтановят колкото може по-бързо киселия характер на средата, тъй като процесът на храносмилане не може да протече в друга среда… Кому е нужно това?!?
  Да тормозиш непрекъснато стомаха си с алкални храни и напитки, е все едно да стиснеш някого за носа и да го караш да бяга… Съжалявам, ако съм бил груб, но тъй като съм добре запознат с питейните води, твърдя, че най-добрата вода, която напълно може да се усвои от човешкия организъм, е: дълбоко пречистената, с активна реакция (рН) не повече от 6.5!!!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Господине, нещо сте се объркал. неутрализацията с отделяне на определени соли става точно след поглъщането на нещо киселинно. Чудесно е, че сте така запознат със свойствата на различните води, но в материала се говори за храна. Всъщност и в интернет има достатъчно достъпни материали, изследвания и публикации от доказани авторитети по темата. Първото, за което е най-достъпно са например публикациите на д-р Гайдурков, или дори д-Емилова, д-р папазова. Има изобилие от информация и от чуждестранни източници, някои от тях са цитирани и тук. Приканвам ви вместо да изисквате обяснение от мен, просто да се потрудите и да потърсите информация, която да отговори на въпросите ви. Поздрави.

 • Симона
  Отговор

  Естествено че може да се живее само на плодове и ядки, ако задълбаем в темата на нашата планета има над 30 000 хора, които се хранят със слънчевата светлина и енергия.

  Мартина, много ми хареса статията!

 • Poly Tonic
  Отговор

  Неутрализация с отделяне на соли и топлина става единствено и само след като се смесят и реагират киселинна и алкална среда (киселина и основа)! Не говорете глупости, защото това е част от основните познания по химия, които се учат още в 5-6 клас, но явно доста сте отсъствала тогава! Всеизвестно е, че в стомаха средата е силно киселинна, когато е здрав. А дали храна или вода попадат там, няма никакво значение до момента, в който влязат там, защото във всички случаи за организма това е все храна, но смилаема и усвояема по различен начин… Според Вашата теория, прясното мляко също би трябвало да е вредно, защото неговата активна реакция е 6.0-6.2 без значение дали е овче, козе или краве. Така ли е, или не?
  Ще се въздържа от коментари по повод на изброените доктори, защото техните теории са меко казано “неиздържани”, особено след като вече лично съм пострадал от тях, както и много мои близки… И не е въпроса колко и какви материали има в интернет, относно теории като Вашата, (между другото и Вашата теория също се намира в интернет, но това не значи, че е вярна!), тъй като това са просто разсъждения на някаква тема, без да са подплатени с нужната теоретична подготовка и/или практика. Предвид достатъчния (30-годишен) опит, който имам в чужбина и в България, точно в тази насока, мога да Ви кажа, че би било много добре да не се самозаблуждавате, а споделяйки Вашите погрешни схващания, да не заблуждавате и хората. Извинете, но става въпрос за нещо толкова естествено и нормално: храненето!
  Ако държите да се храните природосъобразно, най-добре е да обърнете внимание на това с какво и как се хранят животните и да го анализирате. Ще видите, че те нито знаят какво е рН, нито могат да си подбират храните, нито да си мерят рН-то на урината сутрин и вечер. И въпреки това, при тях естествената продължителност на живота е най-голяма (почти 95%), ако се изключи борбата за оцеляване…
  Ако не искате или не можете да подбирате какво да четете в интернет, тогава просто гледайте National Geographic или Discovery… Толкова е просто!
  А относно мнението на Симона – само ще се усмихна…:) То е направо нелепо…:)

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Благодаря ви, г-н Аврамов. И вие ме карате да се усмихвам, Е, малко с тъга наистина, но все пак усмивка. Благодаря ви, че отделихте толкова време да четете нелепости и да се опитвате да ни налеете акъл. Душевен мир, крепко здраве, балансирано pH и светлина ви желая 🙂

   • CTOMAHA
    Отговор

    Единственото нещо, към което организмът има абсолютна нетърпимост, е промяната в алкално-киселинния баланс, защото протичането на химичните реакции зависи от него. Затова и го поддържа в тясната граница от 7.35 – 7.45. В този смисъл алкализиране или подкиселяване е възможно само на урината в резултат на изхвърлените от бъбреците излишни кисели или алкални еквиваленти с цел оставане в горепосочения диапазон. Така че раковите клетки не са в летаргия при pH 7.4. При 8.5 действително ще умрат, но ние ще сме умрели много преди това ( при pH над 7.8 ).

    Здравословното хранене намалява риска от рак, но не повлиява вече съществуващ такъв. Противно на личните истории в интернет и по разните манипулативни филми, няма нито един излекуван. Хората, които са показани в тях, са проследени и, уви, мъртви.

    Ракът не е шега работа и подобна (дез)информация може да навреди на някого, като го откаже от лекарска намеса. Иначе природата е създала и едни други неща – една добра част от химиотерапевтичните отрови са извлечени от растения, но не е желателно да стигаме до тях.

    • Ангелов
     Отговор

     Не знам за нито един човек, излекуван от рак чрез традиционната медицина и лично аз съм виждал по клипове десетки, които твърдят, че са се излекували чрез алтернативни методи, които в общи линии са алкализиране на организма. Може би твърденията им са лъжа? Мотивирани и инициирани от кого? От производители на моркови, спанак или магданоз ли? Не съм лекар или биолог, не мога да твърдя нищо на 100%, но имайки предвид факта, че фармацевтичните компании са превърнали медицината в бизнес, че се усвояват десетки милиарди долари годишно от средствата предназначени за болни от рак ми се струва напълно логично да се пропагандират традиционните методи, които доказано не работят. Дано на никого не му се налага да избира метод за лечение на раково заболяване, но ако не дай Боже на мен ми се наложи, вероятно бих пробвал алтернативен метод на лечение било то терапията на Гарсон или лечението със сода на Тулио Симончини по простата причина, че по традиционния метод са си заминали от този свят 100% от хората, които съм познавал с тази болест.

   • kmk
    Отговор

    И какво Ви е толкова смешно – човека е на 100% прав!
    Вземете четете преди да пишете глупости! Или и Вие като чукчата –
    чукча писатель, чукча не читатель.
    Защо според Вас поглъщането на сода бикарбоат облекчава киселините и предизвиква оригване? Ха, да не би да е, защото протича процес на неутрализация? Апропо, и аз и Вие и всеки човек под слънцето смила храната си с помощта на ужасната солна киселина, която се съдържа в стомашния сок.

 • meladi
  Отговор

  Материалите в сайта са добри ,който се отнася иронично не е за тук ..или да вземе да прочете малко за д-р Роберт Йанг или за д-р Херман Айхара и много други писали за ролята на Ph ,,,пък може и да му светне лампата

 • dimitarch
  Отговор

  В една от книгите на Сал Ракели автора препоръчва водата да е леко алкална 7-8 рн.Ако е по високо алкална препоръчва по малко количество,тъй като голямото количество ще придизвика киселинна реакция тъй като тялото се стреми към равновесие. Стомаха трябва да е с ниско рн за да смиля храната.Затова препоръчва алкална вода със стойност повече от 8рн в по-малки количества,които ще помогнат за неутрализиране на свръхкиселинноста.Благодаря за вниманието.

 • дид
  Отговор

  ”Дори днес рязко да смените начина си на хранене и давате на тялото си само най-добрите и чисти храни, то мътилката, която се е натрупала отдолу ще продължава да си стои и да върши делото си. Ако в една купа, пълна с изгнили и разлагащи се плодове, сложим отгоре свежи, здрави и апетитни такива.. ще подобрим само временно видимата картинка. Но отдолу какво се случва..?”

  Здравейте,Марти,с удоволствие чета статиите ви и се опитвам да ”заразя” и други с тях.Но това ,което цитирах по горе,леко ме притесни.Не знам дали го разбирам правилно,но дефакто няма смисъл от здравословното хранене.

  Спрях месото рязко септември месец.Първо беше само за месец,но продължавам и до сега.Намалих и замених млечните продукти и яйцата,но този абзац,не ми вдъхна кураж и увереност.

  Имам проблем с косата,който ме мъчи от поне 10 години,той ме стимулира за да търся причината и лечението,но сега някак се обезкуражих….няма да спра на където съм тръгнала,но ми стана..леко болно.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   O, мила Диди, далеч не бих искала това да бъде ефекта! Стара статия е това, може би сега бих се изразила по по-различен начин. Разбира се, че има огромно значения всяка една промяна която правим. И сменяйки начина си на хранене, подбирайки разумно и осъзнато какво допускаме в тялото си – това дава мигновено отражение. Тук съм се опитала чрез метафората с плодовете да подчертая колко е важно да се предприеме и някаква програма за детокцикация, не само да се смени начинът на хранене. Дали ще е със сокове, дали ще се правят клизми, или някаква йогийска практика, очистваща вътрешните органи, дали ще е нещо друго. Просто защото годините на неправилно хранене са ни довели до там, че сме натрупали в организма си понякога цели килограми токсини, шлаки, замърсявания, които продължават да си седят там ако не предприемем мерки. А всяка една чиста и полезна храна, ще бъде много по-добре усвоена, и с много по-силно действие, ако клетките ни са чисти, без тези замърсявания, които си седят в междуклетъчното просътанство, или пък полепнали тук-там.
   Моля ви, продължавайте по избрания път, експериментирайте, слушайте тялото си, продължавайте с вяра и последователност. Всяко нещо ще дойде с времето си. Колкото повече се изчиства един организъм, толкова повече чувате гласа му и знаете какво да предприемете на следващата крачка.
   Успех и вяра!

 • дид
  Отговор

  Благодаря,за отговора!Определено съм щастлива от избора си на ”нова храна”.Днес изпаднах в екстаз от пригатвянето на една обиконовенна салата с нахут,всичко ми става все по вкусно и по вкусно 🙂

 • Владинир Бориславов
  Отговор

  При здрав човек стомаха има pH 1,3 – 1,7 .Раковите клетки при рак на стомана се развиват в алкална среда ,която се получава при “здравословното алкализирване ” на организма.
  Статията е заблуждаваща , основава се на някакви изследвания от преди 90 години , сега сме 2015 г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.