Магията на звука

Вероятно много от вас, четейки тези редове са нахлузили слушалки на ушите и слушат някаква музика. Музиката присъства неотменно в живота ни – с нея се будим, слушаме я докато пътуваме към офиса, слушаме я, докато сме на път, в колата, на работа, в къщи, заспиваме с музика. Тя сякаш е неотменен фон на целия ни живот. Но замисляме ли се какво всъщност представлява музиката, как ни въздейства, какво влияние оказва върху нас и не на последно място – как можем да въздействаме върху реалността си, живота и здравето си чрез музиката и звуците изобщо?

Всичко в нашия свят е звук. Вълнова форма. Всичко съществуващо – човешките тела, заобикалящите ни мебели, вещи, превозните средства, храната – материята, планетите, Вселената – това са вълнови форми с различна честота на вибрация. Хармонията на музиката се разпространява върху всички фини светове. Хармоничната музика е лекар. Хармоничната музика стимулира интелектуалната дейност, поддържа вдъхновението, изцелява. Но със същата сила има и музика и звуци, които могат да навредят – да доведат до несигурност, страх, депресия, дори болест. Всичко е вибрация. Вибрация с правилната честота резонира с тялото ни, с органите и клетките ни и може както да ги въведе във високата вибрация на здравето, радостта и изцелението, така и може да ги смъкне в нискочестотна вибрация на страх, неразположение, болест.

Неслучайно дори представителите на конвенционалната медицина препоръчват на бременни жени да слушат приятна, хармонична музика – предполага се, че тя успокоява, хармонизира и дори стимулира правилното развитие на зародиша, интелектуалното и емоционалното му състояние.

Можем да усещаме това като чувство на съприкосновение с прекрасна енергия носеща радост, мир и хармония, като умиротворение, изпълващо с чистота, покой, доброта, мъдрост, или пък като потиснатост, опустошение, водещо до лошо самочувствие, сантименталност, самосъжаление, усещане за безизходица, раздразнение, възбуда.

Най-показателни и дори видими за окото и логиката са изследванията върху водата и действието на различни звуци и думи върху нея. Изследванията и откритията на японския изследовател д-р Масару Емото отдавна не са тайна за никого. Той от години експериментира с вода, подложена на влиянието на музика, на изговорено слово, на фотографии, на мисли и думи, написани на хартия и прикрепени към стъклен съд. По време на своята работа той е направил над 10000 фотографии, някои от които са публикувани в неговите книги “The Messages from Water” 1, 2 и “Water knows the answer”. В лабораторни условия били изследвани образци от различни водни източници от целия свят. Подлагали водата на различни видове въздействия като музика, изображения, електромагнитно излъчване от телевизор, мисли на един човек или група хора, напечатани и изречени думи.

Български учени пък доказват чрез спектрален анализ, че водата е отворена и самоорганизираща се система. Тя и живите организми реагират чувствително на енергийни потоци и съхраняват информация от околната среда. Водните молекули се преструктурират в резултат на външни въздействия. Когато са получили енергия, те предават информация за състоянието си на съседни чрез водородни връзки. Това става на резонансен принцип ( Зенин, 2002 ),(д-р Игнатов, 2005 ). Учените от НИЦМБ доказват очакваните биологични и медицински ефекти в резултат на промените в структурата на водата.

Доказано е, че водата има огромен потенциал на запаметяване. Тя има необикновени физични и химични свойства, казва д-р Игнатов. Резултатите от експерименти проведени в много държави показват, че водата възприема и запаметява всяко въздействие, което става около нея. Азбуката на водата е молекулярна структура и знаейки нейната азбука ние можем да четем посланията и. Тя може да бъде “активирана” и да носи информация за живота.

Японският учен Емото успява да визуализира подредбата на водните молекули в кластери като замразява водата след различни видове въздействия. Кристалчетата на замръзналата вода се подреждат по определен начин.
Водата, която била подложена на въздействието на хармонична музика, било то класическа, медитативна, древните песнопения, или друга подобна музика, както и добри думи като “благодаря”, “любов”, “хармония”, “обичам те”, образувала кристали със съвършена форма, красиви и хармонични – шестостенна кристална структура с ясно изградени връзки. А водата, която “изслушала” хеви метъл музика, или някои модерни стилове, които използват наглед случайни дисхармонични звуци, които оставят у вас чувство за ужасна какафония, както и думи като “смърт”, “мразя те”, “ще те убия”, та дори всевъзможни ругатни – образуват във водата абсолютно хаотични, разкривени, грозни кристални форми.

Те изкривяват хармонията на ритъма и звука, присъщи на човешкото същество, на Планетата, на природата, Вселената. Те разстройват жизнено важни жизнени структури и процеси, опустошават ги енергийно, независимо от получаваното кратковременно впечатление за физическо и емоционално възбуждане и удоволствие (преминаващо в негативно състояние на съзнанието).

Д-р Емото казва, че всичко съществуващо има вибрация и написаните думи – също. Ако напишем думата “Любов”, то надписа ще създава вибрация на любов. Водата може да поеме тези вибрации. Красивите думи имат красиви, ясни вибрации, а отрицателните думи създават уродливи, несвързани колебания, които не формират групи. Езикът на човешкото общуване не е изкуствено, а по-скоро естествено, природно образувание.

И ще кажете – “Е, какво от това – някакви си кристали се образуват във водата?”

А от какво е съставено човешкото тяло? В човешкото тяло има около 70-75 % вода. Как мислите се отразяват звуците около вас на биологията ви, на психо-емоционалното ви състояние, на работоспособността и енергичността, на мислите, чувствата? Щом водата “попива” всичко, което се случва около нея – думи, разговори, звуци, музика.. и на всичкото отгоре го запаметява – как ли се отразява на всички нас, това което случайно или доброволно изслушваме?

Оставям отговорите на вас. Следващия път, ако отново посегнете към резките, тежки, нехармонични звуци на хард рока, помислете какво ли причинявате на тялото и психиката си.

Следващия път, когато се озовете в поредната словесна битка, изговаряте и разменяте обидни, критични и осъждащи думи с близките и познатите си, или колегите си – помислете си – има ли смисъл всичко това и как ви влияе то?

А бихте могли с помощта на музиката да лекувате болки, неразположения, болести.. бихте могли да се настройвате на необходимата вибрационна честота, с която да решавате проблеми и нехармонични ситуации, да стимулирате интелекта, въображението, творчеството.

Просто помислете. И усетете. Изборът както винаги е във вашите ръце 🙂

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

6 Comments

 • Цветан
  Отговор

  Съвсем наскоро четох колко стимулиращо действа на хора, които например се занимават с интелектуален труд да се разтоварват с дейности като музика. Според някои изследвания това ги прави по-работоспособни и ефективни в работата им. Освен това музиката е върховна наслада.

  • elameda
   Отговор

   Vqrno e, az naprimer se raztovarvam s valsove noktyiurni na Shopin. Ako iskam da si pripovdigna nastroenieto i da se poshvstvam “twrjestveno2, slusham pwrvata chast na “Kolednata oratoriq” na Bach. Mnogo chesto ne moga dori da sgotvq v kwshti, ako ne slusham liubimi parcheta klasicheska musika Svirq na piano, no jiveq v Italq i ne moga da si vzema tuk instrument, zatova slusham, slusham, slusham. kogato moga hoda na konzerti. Strashno obicham musikata, zakwrmena swm s neq i ne moga da jiveq bez neq!

 • vili
  Отговор

  muzikata oblagorodiava i opredeleno vliae na vsi4ki

 • Инес Субашка
  Отговор

  Марти,прекрасна статия! Един поздрав от мен с един любим “звук” 😉 http://www.youtube.com/watch?v=CEkNp6cw86k

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.