Защо селенът е толкова важен за доброто здраве?

April 26, 2012
By

През 1817 г., когато шведът Йонс Якоб Берцелиус открива селена, едва ли някой е предполагал, че ще стане такава “звезда”. През последните десетилетия този елемент се превърна в истинска звезда на науката за здравето. Селенът е най-важният елемент от антиоксидантната защита на организма. Той е микроминерал, с важни биологични и биохимични функции в живите организми поради уникалните си антиоксидантни качества и способността си да регулира метаболизма на щитовидната жлеза. Витамините, флавоноидите, коензимите не могат да заменят Селена. Той влиза в състава на глутатионпероксидаза, който обезврежда най-опасните и агресивни “свободни радикали” с които другите антиоксиданти не могат да се справят. Ако Селенът е в малко количество, това най-важно звено на антиоксидантната защита не работи.

При недостиг на този минерал възниква сериозен “пробив” в имунната система на организма – клетките стават безпомощни пред вирусите, които безпрепятствено ги превземат. Недостигът на Селен, не само намалява имунитета и работоспособността на щитовидната жлеза, но и води до сърдечно-съдови, ендокринни, онкологични заболявания натрупвания на тежки метали, преждевременото стареене, захарен диабет, заболяване на кръвоносната система, безплодие при мъжете, родилна слабост при жените, алергии.

Датските учени доказаха, че Селенът препятства сърдечно-съдовите заболявания, и недостигът му увеличава риска от тези заболявания със 70%. Има убедителни данни, че е ефикасен при лечение на анемия. бронхиална астма, ДЦП, повлиява положително функцията на черния дроб и е най-ефикасната хранителна добавка при лечение на цирозата.

Учените бяха потресени от резултатите на Научния институт по онкология на САЩ.
При пациенти приемащи профилактично микродози Селен, смъртността при най-разпространените ракови заболявания (на белите дробове, простата, дебелото и право черво) се намалява с 49%. Доказа се, че селенът е антагоност, който предпазва организма от отравяне с олово, кадмий, живак, тютюнев дим, изгорели автомобилни газове. Предпазва от разрушаване черния дроб, и извежда тежките метали от нашия организим.

Алергичните заболявания и риска от развитие на бронхиална астма също е тясно свързан с недостига на Селен!

Във Финландия, която има държавна политика за профилактика със Селен и въвеждането му в хранителната промишленост, сърдечно-съдовите заболявания са намалели 2,5 пъти, онкологичните заболявания 1,8 пъти, ендокринните заболявания 77%, а общия брой на заболявания е намалял с 47,4%! Затова финландците са най-здравата нация в Европа!

Според Марк Съркъс, изтъкнат доктор по източна медицина, магнезия, селена и цинка са крайъгълните камъни на доброто здраве, профилактика на повечето от страшните заболявания на съвремието ни – сърдечно-съдови, ендокринни, рак! Селенът пречи на увредените ДНК молекули да се възпроизвеждат, което означава, че не позволява на туморите да се развиват. “Както изглежда, раковите и предраковите клетки умират, преди да успеят да се възпроизведат и така разпространението на рака се стопира в начална фаза” – казва д-р Джеймс Хауенстайн в “Лекарски наръчник за естествени здравословни продукти, които наистина действат”.

Магнезият е от жизнена важност за всички аспекти от клетъчната eнергетика, защото е задължително магнезият да се свърже с АТФ молекулата – централното, богато на енергия съединение на тялото. АТФ без свързан магнезий не може да създава енергията, използвана обикновено от конкретни ензими на тялото за производство на протеини, ДНК, РНК, пренасяне на натрий, калий, калций към и от клетките, нито да отовори адекватно на хормонните сигнали. Всъщност без магнезий АТФ не е функционален и това води до смъртта на клетките. Най-качествено усвоимата формула на магнезий е през кожата – трансдермално!

Цинкът е незаменим за здравето. Той е необходим за ензимите, които регулират деленето на клетките, зарастването на раните и правилното функциониране на имунната система, синтеза на ДНК, поведенческите реакции, образуването на костите.

Селенът е минерал, който трябва да приемаме ежедневно за да поддържаме добър минерален баланс в телата ни. Знаете, че телата ни са съставени от около 80% вода. Ние сме електромагнитни вещества. А какво е важно за една електромагнитна среда, за да протичат правнилно комуникационните електрически импулси? Соли.. минерали. Водата е ключова за нас. Трябва да пазим водно-електролитния метаболизъм. Именно нарушенията на водно-електролитния метаболизъм, за които обикновено дори не се и споменава, са основната пречка за здравето. Ежедневната загуба на соли трябва да се компенсира по някакъв начин. Нашият организъм представлява един огромен кристал с много комплексна кристална решетка. Това е нашата материална минерална решетка – нашите основни соли. Минералите са способни да стимулират и дори реактивират определени телесни функции като по този начин регулират нарушени процеси в организма.

Как чрез добре подбрана храна бихме могли да си набавяме нужния селен? Естествени източници на селен са зърнените храни, сурови ядки, сурови зеленчуци, броколи, кафяв ориз. С най-голямо съдържание на селен е бразилския орех.

За съжаление много малка част от хората се хранят предимно с изброените продукти. Количеството на жизненоважните минерали в консумираната от по-голямата част от населението храна е намаляло до ниво, което организмът вече не е в състояние да компенсира. Въпреки, че се нуждаем от малки количества селен, лекарите редовно установяват по-ниски от нормалните нива на селена, когато става дума за редица болести на съвременния човек. Изследванията показват, че ако го няма в почвата, то тогава той липсва и в растенията (където естествено се намира). Когато избирате качествена добавка СЕЛЕН в магазина ни, обърнете внимание на бързоусвоимата формула!

СЕЛЕНЪТ е съставна част на ензима, който предпазва клетъчните структури от оксидационни увреждания, така че биологичната задача на селена е подобна на тази на витамините А и Е. В комбинация с витамините А, С и Е има важно антиоксидантно действие, предотвратява преждевременното стареене на клетките, и е отлично средство за укрепване на защитните сили на организма.

Денонощната потребност от селен  при възрастни е 80-150 мкг/денонощие. Селен Biominerali , цинк и магнезий можете да намерите ТУК.

Минералите, а не лекарствата и със сигурност не радиацията или химикалите са задължително условия за здравето и дават ключа към профилактиката и лечението на много страшни заболявания, начело с рака. От нас зависи да сме информирани и да вземаме правилните решения.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим ви!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Responses to Защо селенът е толкова важен за доброто здраве?

 1. Е on April 29, 2012 at 16:04

  Здравей Марти,

  добра статия! Благодаря ти!

  Интересно ми е откъде си почерпила информацията за Финландия и бих се радвала ако споделиш. Моите наблюдения са, че във Финландия почти липсва профилактиката като практика, не само със селен, но и по принцип. Например, за зъбна профилактика се чака около година и прегледа е доста повърхностен. За ПАП тест получаваш “повиквателна” веднъж на 5 години. Говоря за държавният сектор. Тук е трудно да видиш доктор и се чака с месеци за обикновен преглед. Единствената “профилактика” за всичко тук е сауната:-)))). Те обогатяват много от хранителните си продукти(както вече и навсякъде) главно с витамин Д и витамини, но храни, обогатени на селен не съм виждала.

  поздрави

  • Martina Ivanova on June 25, 2013 at 14:40

   Леле, как не съм отговорила толкова време! Извинявай! Ами това е официална информация, публикувана в книгата на Марк Съркъс. Сигурна съм, че е черпил информация от достоверни източници, все пак човекът е забележителен учен и лекар-новатор. Поздрави и благодаря за ценното допълване и гледна точка от живия опит!

   • underworld1979 on February 13, 2014 at 16:08

    Здравейте, Марти! Много хубава статия, исках да Ви попитам дали имате информация за бадемите, съдържат ли селен и каква е дневната доза? За магнезия знам със сигурност но за селена нищо. Според Вас приемането на селен има ли отношение към половата мощ на мъжа ми и от къде мога да си набавя повече информация за това? Благодаря 🙂

    • Martina Ivanova on February 16, 2014 at 21:49

     Селена се използва за полова немощ и безплодие при мъжете. Да, определено има връзка. Има цяла глава за селена в книгата на Марк Съркъс за магнезия. Просто са взаимно влияещи си микроелементи и затова е отделено доста внимание в книгата освен на магнезия, на цинк, селен, мед, и някои други важни вещества.
     Честно казано не знам какъв процент селен има в бадемите. Най-много има в бразилките орехи.

  • MiMi on February 28, 2014 at 10:21

   Във Финландия има национална политика за по-висок прием на Селен чрез вносно брашно богато на селен.

   • qwertyuiop on January 16, 2017 at 17:34

    dami imam edin vipros kim vas SELEN samo za mije li e ili moje i damite da go polzvat

 2. много полезна информация за мен – точно това ми трябваше – поздрави и до скоро

 3. Krasimira Stoyanova on February 5, 2014 at 14:23

  Бих допълнила само, че селенът е отличен помощник при борбата със себорейният дерматит (личен опит).

 4. Луд хербалист и шаман on July 29, 2014 at 16:03

  Бразилските орехи наистина са страхотни, всички тези неща ги има в тях. Наистина действат по този начин и са отличен източник за селен, НО има едно голямо НО – При транспорта си до БГ (растоянието е доста голямо) много често от влагата в тях се образуват плесени, които влиаят изключително зле на хората – повдига ти се, заболява те главата, не се чувстваш добре … тези признаци се преписват на предозирането с бразлиски орех, но истината е, че може да ги получите и дори само от един, по който има развити от тези миатютни и незабележими плесени.

  СЕЛЕНА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН за щитовидната жлеза, за баланса на хормоните, за борбата с преждевременното състаряване и свободните радикали, за имунната сиситема, но аз си реших ,че ще го приемам като хелатиран минерал, зашото така е по-безопасно, пък и усвояването е доста добро. Избрал съм си този продукт – хелатиран селен (свързан с аминокиселини за да се усвои, а не да мине през тялото и да замине неупотребен) – http://goo.gl/UL9Sla , цената е повече от добра и в същото време елиминирам рисковете от вредните ефекти на плесените от бразилските орехи.

  • paraskewa evtimowa on October 31, 2014 at 18:17

   Imam zabolqwane na shtitowidnata jleza-haschimoto.ot okolo edna godina priemwm po 1tabletka dnewno.za tazi edna godina stoinostite na hormonite ne sa promeneni I towa se dylji na towa she priemam selen.

  • Vikito on July 20, 2015 at 13:52

   Досега дори не се бях замисляла защо някои ядки от бразилския орех имат лек привкус на мухъл… Ще трябва да потърся и аз друг източник на селен.

 5. СПАСКА on March 12, 2015 at 17:51
  • тодор on February 26, 2017 at 08:59

   Най-силните зеленчуци са чесъна и лука, които съдържат много, много селен. За съжаление те се смятат от съвременния и цивилизован българин за срамна храна най-вече заради миризмата, а точно тя е това, което е важно в тях. От уроците по история в началното училище през 70-те години знам, че българинът е оцелял през вековете, защото тези зеленчуци са присъствали винаги на трапезата му. Сега някои ги варят за да премахнат миризмата им, но така се губи всичко ценно. Руснаците имат една поговорка, че които яде лук бог ще го избави от всички болести. Бедете здрави и щастливи!!!!!

Коментирай

Абонирай се!

За да получаваш пръв най-интересните новини от Свой Избор!

ТЪРСЕНЕ в сайта

Намери ни във Фейсбук

Намери във Facebook

Намаления от Grabo