Защо селенът е толкова важен за доброто здраве?

През 1817 г., когато шведът Йонс Якоб Берцелиус открива селена, едва ли някой е предполагал, че ще стане такава “звезда”. През последните десетилетия този елемент се превърна в истинска звезда на науката за здравето. Селенът е най-важният елемент от антиоксидантната защита на организма. Той е микроминерал, с важни биологични и биохимични функции в живите организми поради уникалните си антиоксидантни качества и способността си да регулира метаболизма на щитовидната жлеза. Витамините, флавоноидите, коензимите не могат да заменят Селена. Той влиза в състава на глутатионпероксидаза, който обезврежда най-опасните и агресивни “свободни радикали” с които другите антиоксиданти не могат да се справят. Ако Селенът е в малко количество, това най-важно звено на антиоксидантната защита не работи.

При недостиг на този минерал възниква сериозен “пробив” в имунната система на организма – клетките стават безпомощни пред вирусите, които безпрепятствено ги превземат. Недостигът на Селен, не само намалява имунитета и работоспособността на щитовидната жлеза, но и води до сърдечно-съдови, ендокринни, онкологични заболявания натрупвания на тежки метали, преждевременото стареене, захарен диабет, заболяване на кръвоносната система, безплодие при мъжете, родилна слабост при жените, алергии.

Датските учени доказаха, че Селенът препятства сърдечно-съдовите заболявания, и недостигът му увеличава риска от тези заболявания със 70%. Има убедителни данни, че е ефикасен при лечение на анемия. бронхиална астма, ДЦП, повлиява положително функцията на черния дроб и е най-ефикасната хранителна добавка при лечение на цирозата.

Учените бяха потресени от резултатите на Научния институт по онкология на САЩ.
При пациенти приемащи профилактично микродози Селен, смъртността при най-разпространените ракови заболявания (на белите дробове, простата, дебелото и право черво) се намалява с 49%. Доказа се, че селенът е антагоност, който предпазва организма от отравяне с олово, кадмий, живак, тютюнев дим, изгорели автомобилни газове. Предпазва от разрушаване черния дроб, и извежда тежките метали от нашия организим.

Алергичните заболявания и риска от развитие на бронхиална астма също е тясно свързан с недостига на Селен!

Във Финландия, която има държавна политика за профилактика със Селен и въвеждането му в хранителната промишленост, сърдечно-съдовите заболявания са намалели 2,5 пъти, онкологичните заболявания 1,8 пъти, ендокринните заболявания 77%, а общия брой на заболявания е намалял с 47,4%! Затова финландците са най-здравата нация в Европа!

Според Марк Съркъс, изтъкнат доктор по източна медицина, магнезия, селена и цинка са крайъгълните камъни на доброто здраве, профилактика на повечето от страшните заболявания на съвремието ни – сърдечно-съдови, ендокринни, рак! Селенът пречи на увредените ДНК молекули да се възпроизвеждат, което означава, че не позволява на туморите да се развиват. “Както изглежда, раковите и предраковите клетки умират, преди да успеят да се възпроизведат и така разпространението на рака се стопира в начална фаза” – казва д-р Джеймс Хауенстайн в “Лекарски наръчник за естествени здравословни продукти, които наистина действат”.

Магнезият е от жизнена важност за всички аспекти от клетъчната eнергетика, защото е задължително магнезият да се свърже с АТФ молекулата – централното, богато на енергия съединение на тялото. АТФ без свързан магнезий не може да създава енергията, използвана обикновено от конкретни ензими на тялото за производство на протеини, ДНК, РНК, пренасяне на натрий, калий, калций към и от клетките, нито да отовори адекватно на хормонните сигнали. Всъщност без магнезий АТФ не е функционален и това води до смъртта на клетките. Най-качествено усвоимата формула на магнезий е през кожата – трансдермално!

Цинкът е незаменим за здравето. Той е необходим за ензимите, които регулират деленето на клетките, зарастването на раните и правилното функциониране на имунната система, синтеза на ДНК, поведенческите реакции, образуването на костите.

Селенът е минерал, който трябва да приемаме ежедневно за да поддържаме добър минерален баланс в телата ни. Знаете, че телата ни са съставени от около 80% вода. Ние сме електромагнитни вещества. А какво е важно за една електромагнитна среда, за да протичат правнилно комуникационните електрически импулси? Соли.. минерали. Водата е ключова за нас. Трябва да пазим водно-електролитния метаболизъм. Именно нарушенията на водно-електролитния метаболизъм, за които обикновено дори не се и споменава, са основната пречка за здравето. Ежедневната загуба на соли трябва да се компенсира по някакъв начин. Нашият организъм представлява един огромен кристал с много комплексна кристална решетка. Това е нашата материална минерална решетка – нашите основни соли. Минералите са способни да стимулират и дори реактивират определени телесни функции като по този начин регулират нарушени процеси в организма.

Как чрез добре подбрана храна бихме могли да си набавяме нужния селен? Естествени източници на селен са зърнените храни, сурови ядки, сурови зеленчуци, броколи, кафяв ориз. С най-голямо съдържание на селен е бразилския орех.

За съжаление много малка част от хората се хранят предимно с изброените продукти. Количеството на жизненоважните минерали в консумираната от по-голямата част от населението храна е намаляло до ниво, което организмът вече не е в състояние да компенсира. Въпреки, че се нуждаем от малки количества селен, лекарите редовно установяват по-ниски от нормалните нива на селена, когато става дума за редица болести на съвременния човек. Изследванията показват, че ако го няма в почвата, то тогава той липсва и в растенията (където естествено се намира). Когато избирате качествена добавка СЕЛЕН в магазина ни, обърнете внимание на бързоусвоимата формула!

СЕЛЕНЪТ е съставна част на ензима, който предпазва клетъчните структури от оксидационни увреждания, така че биологичната задача на селена е подобна на тази на витамините А и Е. В комбинация с витамините А, С и Е има важно антиоксидантно действие, предотвратява преждевременното стареене на клетките, и е отлично средство за укрепване на защитните сили на организма.

Денонощната потребност от селен  при възрастни е 80-150 мкг/денонощие. Селен Biominerali , цинк и магнезий можете да намерите ТУК.

Минералите, а не лекарствата и със сигурност не радиацията или химикалите са задължително условия за здравето и дават ключа към профилактиката и лечението на много страшни заболявания, начело с рака. От нас зависи да сме информирани и да вземаме правилните решения.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

13 Comments

 • Е
  Отговор

  Здравей Марти,

  добра статия! Благодаря ти!

  Интересно ми е откъде си почерпила информацията за Финландия и бих се радвала ако споделиш. Моите наблюдения са, че във Финландия почти липсва профилактиката като практика, не само със селен, но и по принцип. Например, за зъбна профилактика се чака около година и прегледа е доста повърхностен. За ПАП тест получаваш “повиквателна” веднъж на 5 години. Говоря за държавният сектор. Тук е трудно да видиш доктор и се чака с месеци за обикновен преглед. Единствената “профилактика” за всичко тук е сауната:-)))). Те обогатяват много от хранителните си продукти(както вече и навсякъде) главно с витамин Д и витамини, но храни, обогатени на селен не съм виждала.

  поздрави

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Леле, как не съм отговорила толкова време! Извинявай! Ами това е официална информация, публикувана в книгата на Марк Съркъс. Сигурна съм, че е черпил информация от достоверни източници, все пак човекът е забележителен учен и лекар-новатор. Поздрави и благодаря за ценното допълване и гледна точка от живия опит!

   • underworld1979
    Отговор

    Здравейте, Марти! Много хубава статия, исках да Ви попитам дали имате информация за бадемите, съдържат ли селен и каква е дневната доза? За магнезия знам със сигурност но за селена нищо. Според Вас приемането на селен има ли отношение към половата мощ на мъжа ми и от къде мога да си набавя повече информация за това? Благодаря 🙂

    • Martina Ivanova
     Отговор

     Селена се използва за полова немощ и безплодие при мъжете. Да, определено има връзка. Има цяла глава за селена в книгата на Марк Съркъс за магнезия. Просто са взаимно влияещи си микроелементи и затова е отделено доста внимание в книгата освен на магнезия, на цинк, селен, мед, и някои други важни вещества.
     Честно казано не знам какъв процент селен има в бадемите. Най-много има в бразилките орехи.

  • MiMi
   Отговор

   Във Финландия има национална политика за по-висок прием на Селен чрез вносно брашно богато на селен.

 • почивки лято 2012 в Чешме
  Отговор

  много полезна информация за мен – точно това ми трябваше – поздрави и до скоро

 • Krasimira Stoyanova
  Отговор

  Бих допълнила само, че селенът е отличен помощник при борбата със себорейният дерматит (личен опит).

 • Луд хербалист и шаман
  Отговор

  Бразилските орехи наистина са страхотни, всички тези неща ги има в тях. Наистина действат по този начин и са отличен източник за селен, НО има едно голямо НО – При транспорта си до БГ (растоянието е доста голямо) много често от влагата в тях се образуват плесени, които влиаят изключително зле на хората – повдига ти се, заболява те главата, не се чувстваш добре … тези признаци се преписват на предозирането с бразлиски орех, но истината е, че може да ги получите и дори само от един, по който има развити от тези миатютни и незабележими плесени.

  СЕЛЕНА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН за щитовидната жлеза, за баланса на хормоните, за борбата с преждевременното състаряване и свободните радикали, за имунната сиситема, но аз си реших ,че ще го приемам като хелатиран минерал, зашото така е по-безопасно, пък и усвояването е доста добро. Избрал съм си този продукт – хелатиран селен (свързан с аминокиселини за да се усвои, а не да мине през тялото и да замине неупотребен) – http://goo.gl/UL9Sla , цената е повече от добра и в същото време елиминирам рисковете от вредните ефекти на плесените от бразилските орехи.

  • paraskewa evtimowa
   Отговор

   Imam zabolqwane na shtitowidnata jleza-haschimoto.ot okolo edna godina priemwm po 1tabletka dnewno.za tazi edna godina stoinostite na hormonite ne sa promeneni I towa se dylji na towa she priemam selen.

  • Vikito
   Отговор

   Досега дори не се бях замисляла защо някои ядки от бразилския орех имат лек привкус на мухъл… Ще трябва да потърся и аз друг източник на селен.

  • тодор
   Отговор

   Най-силните зеленчуци са чесъна и лука, които съдържат много, много селен. За съжаление те се смятат от съвременния и цивилизован българин за срамна храна най-вече заради миризмата, а точно тя е това, което е важно в тях. От уроците по история в началното училище през 70-те години знам, че българинът е оцелял през вековете, защото тези зеленчуци са присъствали винаги на трапезата му. Сега някои ги варят за да премахнат миризмата им, но така се губи всичко ценно. Руснаците имат една поговорка, че които яде лук бог ще го избави от всички болести. Бедете здрави и щастливи!!!!!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.