The Little Gym: Сбъднатата мечта в София за деца и родители

Ако и вие сте мечтали за красиво, функционално и смислено място, където децата ви да се забавляват, учат и развиват – със сигурност ще посрещнете като мен с радостен ентусиазъм новината за това ново място в София!

Помня как години наред, докато тренирах в различни зали, опитвах безуспешно да запаля треньорите да създадат класове специално за деца. Защото – да си кажем нещата честно – в града няма кой знае какви избори за изкарване на смислено време на закрито. А достъпни места за спорт пък – изобщо. Молове и магазини, в най-добрия случай Музейко, или детски центрове за забавление – пак в моловете. 

Помня също така, как един ден, докато прецъкваме видеоклипове в youtube с децата, попаднахме на клипче, за което и двете хлапета залепнаха. Беше истинска мечта наяве: Голям гимнастически салон, с цветни и забавни гимнастически уреди. Деца, които очевидно се забавляваха и очевидно не бяха професионално спортуващи. Но пък се справяха така добре! Въздъхнаме тъжно и си казахме “Ех, че е хубаво това! За жалост обаче – няма как да се случи в България”.

И понеже шегуващата се съдба си няма почивен ден, още след няколко часа, “случайно” попаднах чрез фейсбук приятел на снимки на усилени подготвителни дейности, за създаване на място, което подозрително ТОЧНО приличаше на залата от клипчето. Няколко дена след тази “случайност”, вече знаех почти всичко за проекта, бях се свързала със създателите му и даже организирах пробен урок за децата в The Litte Gym!

Какво представлява това разкошно място ли? На пръв поглед човек би казал: “Едно шарено, цветно, весело място, където деца на всякаква възраст могат да спортуват и да се забавляват под професионалната грижа и напътствия на обучени треньори”. Но The Little Gym е нещо повече от това! 

Във философията на The Little Gym е заложена идеята, че малките изследователи се развиват най-добре, когато получат доверие, любов и свобода да изследват света. Всяко дете се нуждае от някой, който вярва в неговия успех, и който го води в процеса с търпение и любов. Игрите, забавлението и гимнастиката в The Little Gym са инструментите, които младите, ентусиазирани, вдъхновяващи инструктури използват, за да развият в децата двигателни умения, координация, гъвкавост, осъзнаване на тялото – все неща, които са изключително полезни за пълноценното участие на децата във всекидневни дейности. Да може да изследва света без страх е един от първите и най-значими характеристики на увереното и здраво дете. В The Little Gym знаят това! Затова програмата е структурирана по такъв начин, че децата придобиват основополагащи умения за техния специфичен период на развитие. Чрез спорта те стават по-уверени, социално ангажирани и способни да поемат рискове. 

Вече разбирате, че това не е просто център за забавления, нито дори само спортна зала. Това е място, което подпомага и стимулира цялостното развитие на едни щастливи, уверени, здрави и способни деца! The Little Gym е програма, специално разработена през 1976 г. в САЩ, следвайки правилата на федерацията по спортна гимнастика. Нейната цел е да подпомага ранното физическо, психическо и емоционално развитие на децата – от 4-месечни до 12-годишни. Следва се патентована образователна философия наречнеа „Триизмерно Обучение“, при която физическата активност е средство за цялостното развитие на детето.  Физическата активност е в основата на заниманията, и тя е структурирана така, че да стимулира и развива децата в цялостност, да подтикне усвояването на умения и знания, но неусетно – в игра и забавления.

Под формата на много игри и забавления и с гимнастически упражнения, развитието на хлапетата се насърчава в три направления:

  • Физическо движение, двигателна култура, координация;
  • Стимулиране на мозъка – научаване на цветове, букви, цифри, следване на инструкции, логически връзки
  • Социални умения – комуникация, работа в група, вземане на решение.

Създател на  The Little Gym в България, е Мартин Петров, който дълги години практикува международното наказателно правосъдие в ООН. Открива The Little Gym в Хага, покрай дъщерите си, и това преживяване така пленява и променя живота на цялото семейсвто, че Мартин решава да го донесе чрез франчайз системата им и в България. Защото тази уникална програма прави живота на хората по-добър, а това е мисията която Мартин припознава.

Ето какво споделя създателя наThe Little Gym в България: “Когато Марта започна да посещава The Little Gym, видяхме голяма промяна в нея. Тя беше толкова запалена по класовете, а за нас беше очевидно, че тя се учи на житейски умения, не само на гимнастика. Започна да се отнася с по-голямо внимание към нещата случващи се около нея, стана по-уверена и изразителна. Беше изумително. Няколко години по-рано, бях изживял нещо като лично прозрение, което в крайна сметка щеше да промени хода на живота ми. Един ден бях „избягал“ от работа, за да присъствам на училищното представление на по-голямата ми дъщеря, Моника. Честно казано, чувствах се много гузен, че все не успявах да отида на нейните специални събития в училище заради работата ми и този път бях абсолютно решен да съм там. Но главата ми не беше там – беше на работа…

Когато представлението започна, нещо прещрака в мен. Очите ми се напълниха със сълзи. Имаше нещо толкова чисто и истинско в тези 25 четири-пет годишни деца от различни цветове и религии, които пееха и играеха заедно, невинни, щастливи, живеещи тук и сега. В този момент осъзнах, че искам да се занимавам с нещо, което помага, закриля и е в полза на децата. Не знаех още кога, какво и как, но знаех, че това ще е новата мисия в живота ми.

Тогава най-неочаквано жена ми откри, че The Little Gym е франчайз. Каза ми: “Не е ли това каузата, за която искаш да работиш – да правиш нещо добро за децата?” И ето ме днес – откривам първия The Little Gym в България.

The Little Gym е нещо наистина специално, което се простира отвъд гимнастиката и изгражда детето цялостно. В нашата зала децата дават воля на креативността си, намират нови приятели, учат нови езици и развиват увереността, емоциите, интелекта и физиката си. И най-хубавото е, че, улисани в забавления, те дори не забелязват, че учат.

Радваме се истински, че ще допринесем за развитието и всестранното изграждане да децата в София и нямаме търпение да ви посрещнем с вашето дете в семейството The Little Gym.”

  

Всяко дете е важно в The Little Gym. Липсват моделите на състезателност и конкуренция, и всеки е успешен, справящ се, важен и даващ най-доброто от себе си. Независимо какви са индивидуалните му възможности, всяко дете се развива в топла, подкрепяща среда, в която развива увереност, самочувствие, решителност и се радва заедно с родителите си. Мама и татко могат да останат и да наблюдават децата си по време на класовете и това е отличен начин да прекарват пълноценно време заедно. 

Нима това не е сбъдната мечта? Очаквам с нетърпение заниманията в The Little Gym с моите деца! През уикенди и рождени дни, летни лагери в планината, или по време на редовната програма – вече знам, че в София има адекватно място, където на драго сърце ще водя децата си. 

The Little Gym се намира на бул. “България” 118, в партерния етаж на сграда Abacus Business Center. Разписания, подробна информация може да се види на www.sofia.thelittlegym.eu и във Facebook страницата: The Little Gym Sofia.

Благодаря ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.