Теди: Когато си удовлетворен от това, което правиш – неизбежно се отличаваш и успехът идва сам

Продължавам да ви запознавам с изключителни хора – интересни, полезни, мислители, визионери, вдъхновители. Хората, които имат различна гледна точка, смело опознават огромния потенциал в себе си, и го раздават с пълни шепи. Днес ви представям Теодора Лилова-Стоянова. Познавам я от много години, и още в редиците на корпоративния бизнес, тя впечатляваше със слънчевото си присъствие, вниманието и личния подход към всеки. Удивителни познания, усет и умения за справяне във всяка една ситуация. Било то в създаването и управление на проекти, или в създаването на успешни, удовлетворени екипи. В ръцете на Теди, понятието “човешки ресурси” сякаш се стопява и остава само Човекът с главна буква и безграничния му потенциал, който изведнъж намира своя път и посока и се разгръща както никога до сега. С радост ви оставям в тези ръце – опознайте и  усетете Теди. Ако още търсите себе си, ако търсите скритите си заложби и пътя си на развитие и реализация – може би тя ще бъде вдъхновяващото динамо, което може да ви изведе напред.

1. Би ли се представила – коя е Теодора?

Икономист по образование, мениджър на проекти по призвание и психолог и любител на шоколада по душа. Майка на две прекрасни звездички.

2. Ти си човек с богати интереси, потенциали и опит. Какви са последните ти проекти и как реши да ги започнеш?

Последните ми проекти са свързани все с неща, които правя с удоволствие и с които така или иначе запълвах свободното си време. Някой по-умен от мен беше казал – “прави това, което обичаш и няма да се налага да работиш и ден повече”. Когато забременях с второто си дете, все още не бях готова за още една бременност, дъщеря ми беше малка и реших, че с две деца няма да имам време за нищо друго. Бременността ми подейства като катализатор и най-сетне се осмелих да се фокусирам върху проектите, които отлежаваха дълго като идеи и да ги реализирам. Заех се с три неща – организация на сватби, помощ за хора търсещи работа и услуга, чрез която всеки да може да оценява и да търси хотели подходящи за неговите изисквания.

Инанна е в плановете ми още след като се оженихме и ползвахме услугите на така наречен сватбен агент, от когото не бях доволна и в крайна сметка организирахме повечето неща сами и с помощта на семейството. Много е приятно да организираш сватби, защото от всяко действие струи положителна енергия – и младоженците са щастливи и вендорите, които наемаме – също, и родителите и гостите изкарват приятно на сватбения ден. Win-win-win ситуация.

Проектът, който ми е най-присъщ е PersonalHR – услуга за хора търсещи работа, които имат затруднения да се подготвят и “продадат” добре. Аз изваждам най-добрите им черти на показ, обобщавам опита им и извличам качествата, които са развили от проектите, които са завършили. Помагам им с подготовката на документите за кандидатстване – CV и мотивационно писмо, както и в процеса на търсене на подходяща реализация, на правилния работодател или собствен бизнес. Подготвям ги как да се представят по най-добрия начин на личните срещи с бъдещите им работодатели или инвеститори, как да презентират себе си и идеите си.

Проектът за хотелите е в процес на разработка, но ще бъде много полезен инструмент, с който всички които обичат да пътуват да могат да намерят най-подходящото място за почивка.

3. Как се променя света на бизнеса и какво е необходимо на човек, за да бъде конкурентен, успешен и отличаващ се от масата?

Всичко става по-лично – това е основната промяна, според мен. И за двата активни проекта подходих от собствения си опит, разказах в сайтовете моята история – какво ме е подтикнало да се занимавам с тази дейност, какво мога да дам и защо се различавам от подобни услуги.

Измервам успеха с това дали, когато ти предстоят професионални задачи се заемаш с тях с радост и нетърпение или не ти се става сутрин от леглото. Когато си удовлетворен от това, което правиш – неизбежно се отличаваш, привличаш подобни на теб хора и успехът идва, без специално да го преследваш.

4. Кои са основните етапи през които превеждаш клиентите си, за да намерят своята най-успешна и удовлетворяваща реализация?

В PersonalHR, имам няколко типа клиенти – тези, които знаят какво искат, но не и как да го постигнат, тези, които са се спряли на конкретна позиция и други, които са на кръстопът в живота си и искат промяна. На хората, които са наясно със себе си и с професионалните си цели обикновено помагам с подготовката на CV и мотивационни писма, търся им подходяща реализация в сферата, която са си избрали и им помагам да се представят по най-добрия начин. На тези, които имат нужда от помощ с конкретна позиция, подготвям документи за специфичния конкурс.

Най-интересни и най-многобройни са клиентите, които усещат, че нещо не е наред в текущото им професионално поприще, но не могат да преценят към какво друго да се насочат. Разбира се, аз не мога да реша бъдещето им вместо тях, но мога да им дам насоки въз основа на това в коя област от настоящата и предишните си работи са се справяли най-добре, личните им предпочитания и интереси. След като поговорим на вълнуващи теми като какво най-много са обичали да правят като са били деца, какви са били мечтите им тогава и как ги виждат семейството и приятелите им сега, аз им давам моето мнение за областите, в които биха се чувствали най-добре професионално.
Следващата стъпка е да направим стратегия за действие – ще търсят работа или ще правят нещо свое и след това оперативен план – как точно да постигнем целите. Като финална част от процеса, аз им подготвям необходимите документи и разиграваме сценарий за бъдещи срещи с работодател или инвеститор.

5. Често другите специалисти изреждат грешките, които търсещия нова работа прави. Кажи ни моля те какви са плюсовете, които добавят стойност към доброто представяне?

Тук отново ще наблегна на искреността и личния подход. Когато ти зададат въпрос – защо напусна предишната си работа или защо искаш да смениш професионалната сфера, разкажете историята си. “Исках да направя нещо стойностно, от което да се чувствам добре, исках да се фокусирам върху децата си, нямам достатъчно опит, но за сметка на това имам хъс и мотивация.” Когато обясните причините зад решенията си, хората от другата страна, потенциалните ви работодатели, ще го оценят, ще се поставят на ваше място и ще се получи личен контакт. Ако преглеждащият документите или интервюиращият не разбере историята ви, значи мястото ви не е там и търсенето продължава.

6. С какво един консултант може да бъде наистина полезен и да даде решаващ тласък за реализацията на човек?

Приносът на  кариерния консултант е да извади на показ талантите на клиента си и да ги представи по най-добрия начин. В повечето случаи, търсещите работа дори не си дават сметка за уменията, които притежават. Като ги помоля да опишат проектите, с които са се занимавали, да ми разкажат за хобитата и личните си постижения и след това видят моята презентация за тях на хартия, ми казват – ама това аз ли съм? Аз веднага бих се наел 🙂

Имам клиентка, която е правила впечатляващи маркетингови проучвания като самостоятелен консултант, а не осъзнаваше, че има способности и талант в тази сфера. Каза ми – ами то това всеки го може. Когато нещо е лесно за вас, си мислите че е лесно за всички и така омаловажавате уменията си. Всъщност точно нещата, които правите с лекота, дейностите, които завършвате качествено и преди всички останали са талантите ви. В повечето случаи те са скрити, защото ги приемате за даденост, именно защото са лесни и приятни.

7. Означава ли това, че е съвсем реално и приложимо да работиш и да печелиш от хобито си? Масово е разпространено вярването, че човек трябва да работи нещо, притиснат от обстоятелствата, което в повечето случаи не го прави шастлив.

Разбира се, че е реално да вършиш работата си с удоволствие. Не е задължително всеки да се занимава и печели от хобито си, тези които ходят за риба събота и неделя най-вероятно няма как да превърнат това занимание в печеливш бизнес, а ще продължат да си го ползват за отмора и възстановяване. Задължително е, обаче, като тръгваш за работа или отваряш компютъра да чувстваш, че това е нещото, което ти се прави и в него си добър – така ще даваш максимално от себе си, ще се чувстваш концентриран, докато работиш и ще си възможно най-продуктивен в резултатите, които произвеждаш. Всяка работа различна от описаната е компромис, който рано или късно ще даде професионални и лични отражения – като ходиш с неудоволствие на работа, няма да си ефективен, да си производителен и щастлив. Така непрекъснато ще има риск от това работодателят да е недоволен от такъв служител и съответно той или тя да е на радара за уволнение. Стресът ще доведе след себе си неразположения и болести и никой няма да е щастлив. Така че, ако мога да променя отговора си от началото – не само, че е реално да вършиш работата си с удоволствие, ами направо е задължително.

8. Какво те прави толкова успешна и търсена като специалист?

Това че приемам всеки случай много лично и се наслаждавам на всяка стъпка от работния процес. На първата среща с потенциален клиент давам максималното от себе си, за да го разбера, да вникна в това какво го движи и какво му носи радост. След това подготовката на стратегията, всеки път е предизвикателна и в повечето случаи изненадваща и за мен.

Разбира се, опитът, който съм натрупала от страната на работодателя, прегледът на документи за кандидатстване, интервютата, които съм провела,когато съм търсела хора за екипите си е безценен помощник. Мрежата от контакти, които имам и това че мозъкът ми работи като каталог за свободни позиции и умения на хора, които познавам, също много допринася.

8. Би ли посъветвала читателите ни как да направят най-добрия избор и да изберат правилния кариерен консултант?  

Откриването на подходящата професионална реализация е нещо много важно и много лично. Мога да го сравня с откриването на подходящ партньор или приятелски кръг, защото голяма част от ежедневието ни протича в работни занимания. В този смисъл,важно е да имате доверие на кариерният консултант. След като се запознаете с него и работата му, да отговорите на тези въпроси положително – Вярвам ли на този човек? Смятам ли, че опитът и контактите му са достатъчни, за да ме подготви  и позиционира добре? Вижда ли той в мен най-доброто и ще съумее ли да го представи, така че и другите да го видят?

9. С какво твоя живот се промени и какво ти дава тази ти роля? А възможно ли е да промени живота и на човека срещу теб?  

Животът ми се обогати. Срещам много интересни хора, непрекъснато уча нови неща и решавам предизвикателства, които ми доставят удоволствие. Иска ми се да вярвам, че съм променила животите на хората, на които съм съдействала в процеса на търсене на работа. Клиентските случаи, които съм описала в сайта са такъв пример. Надявам се да съм променила поне възприятието за способностите на хората, с които работя, защото това е първата крачка към успешната реализация.

10. Един от въпросите-клишета на интервютата за работа е “Как виждате себе си след 5 години”. 🙂 А каква е твоята визия за света на бизнеса в близките години – подлежи ли той на промяна и еволюиране?   

Благодаря ти, Марти, за този въпрос – любимият ми от клишетата. Въпреки че ми е омръзнало да го чувам по интервюта и от клиенти, че непрекъснато им го задават, въпросът е много важен. Ако не знаеш крайната си цел, няма как да стигнеш там, нали така? Виждам се като добра майка, балансирана и удовлетворена от това, което правя и позиционирана за постоянно около любимото си море, вършейки нещата, в които съм добра. Бизнесът, според мен, ще се промени в две посоки – ще окрупнява и ще става по-личен. Идеите и проектите с мащаб ще се срещат с други идеи и проекти с размах и ще тръгват рамо да рамо, за да постигат целите си. Нишовите и консултантските идеи и проекти, ще стават все по-лични и фокусирани върху човека, а не върху институциите.

11. Какво е посланието/пожеланието ти към читателите?

Да намерят и оценят талантите си и да ги използват по начин, който им носи удоволствие. Да се събуждат всяка сутрин с радост от предстоящия ден и да не пестят уменията и емоциите си във всеки проект, с който се захващат, независимо дали е личен или професионален. Да постигнат баланса между работата, която ги удовлетворява и хората, които обичат, да пътуват и откриват света и да се чувстват в мир със себе си.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.