Депресия, аутизъм, анемия… или дефицит на В12? (видео) Интервю и запис на лекцията на Сали Пачолок

Депресия, аутизъм, деменция… или дефицит на В12? 

Интервю на Списание Осем със Сали Пачолок, авторката на книгата “А дали не е В12?” Източник: Списание Осем

Снимка: смисание Осем
Снимка: смисание Осем

Дефицитът на витамин B12 е епидемия, водеща до повече вреди за здравето от полиомиелита, която може да бъде предотвратена с елементарен скрининг и лечение. Внимание на темата обръщат медицинската сестра Сали Пачолок и д-р Джефри Стюарт, които в момента гостуват в България. На 29 март 2017 г., Сали проведе отворена лекция за граждани в София в голямата аула на УАСГ. 

Можете да изгледате целия запис на лекцията на Сали в СОФИЯ, отдолу. Лекцията започва в 6 мин. и 30 сек.

 

За англоговорящите, отдолу можете да изгледате филмът базиран на истинската история на Сали Пачолок, медицинската сестра, която може да спаси живота ви. Филмът бе излъчен в програмата на София Филм Фест.


Записът на интервюто на списание Осем със Сали можете да изгледате в следващия материал, или да прочетете в текста отдолу.

 

Сали, с какво витамин Б12 е толкова специален?
 
Имаме нужда от витамин Б12 или кобаламин не само за добро здраве, но и за добър живот. Дефицитът му причинява неврологични и психологични проблеми. Б12 е важен за кръвта, за мозъка, за нервната и кръвоносната система. Дефицитът на Б12 е метаболитно заболяване, подобно на диабета, което може да предизвика различни реакции в организма. Много доктори пропускат да проверят пациентите си за дефицит на Б12, а няма как да лекуваш нещо, за което не знаеш. Проблемът е там, че много често на пациентите се поставя грешна диагноза, а това може да осакати човека и дори да доведе до смърт.
 
 
Списъкът с диагнози, които може да са обвързани с дефицит на Б12 е дълъг, зрителите могат да го намерят в описанието под това видео. Има ли видими признаци и симптоми, по които човек може да разпознае дефицита на Б12? (Вижте списъка със симптоми тук) 
 
Да. Дефицитът на Б12 е още познат като пернициозна анемия, което ще рече смъртоносна анемия. Докторите го пропускат, защото търсят уголемени червени кръвни телца или макроцитозна анемия. Те търсят само проблемите с кръвта. Но ние вече знаем от близо 50 години, че нервните и психиатричните изменения настъпват преди измененията в кръвта. Ето защо всеки, който има ментално заболяване, депресия, мисли за самоубийство и психоза, трябва да се изследва незабавно. Всеки, който има неврологични симптоми като гъделичкане под кожата, изтръпване на пръстите, ръцете и краката, загуба на равновесие, падане при по-възрастните хора, проблеми с мозъка и с нервите, включително дименсия, загуба на памет, безпокойство… Тези хора трябва да се изследват за дефицит на Б12.
 
 
Много хора в България и по света са загубили вяра в конвенционалната медицина. Ако реша сама да се подложа на тест и установя, че имам дефицит на Б12, то какви трябва да са следващите ми стъпки и мога ли да се лекувам сама?
 
Първо е важно да отбележа, че дефицитът на Б12 е добре познат проблем в медицината. Това не е алтернативно или холистично лечение. Но дори алтернативните лекари могат да го лекуват, защото конвенционалните медици го пропускат. Изследването би трябвало да се покрива от здравната каса и здравините осигуровки. Но ако това е невъзможно в зависимост от здравноосигурителния ви план, то тогава можете да се изследвате сами. Най-добър ефект има от инжекциите, а веднага след тях се нареждат таблетки с Б12. При много пациенти таблетките са достатъчни. По-важното е да се разбере защо се е стигнало до дефицита. Това, което съветваме, е човек задължително да се изследва при симптоми на дефицит, а не да предприема лечение преди тестовете. Само така човек може да знае дали тези симптоми наистина са причинени от дефицит на Б12.
 
Човек трябва да се изследва, ако в семейството му има хора с пернициозна анемия. Това е вид автоимунно заболяване и е причинено от различни фактори. Може да е заради диетата, ако човек е веган или вегетарианец, при мелабсорбационни синдроми като болест на Крон  или Цьолиакия. Когато остаряваме, солната киселина в стомаха ни намалява и Б12 не може да се разгради. Някои медикаменти също го причиняват. Има наистина много причини, включително и автоимунни заболявания и някои мутации. Но ако знаете, че в семейството ви има човек с автоимунна пернициозна анемия, задължително се изследвайте. Тогава сте много уязвим, но не само това може да причини дефицита.
 
 
Споменахте веганите и вегетарианците. Какво трябва да знаят те за Б12. 
 
Б12 се намира само в животинските продукти. Затова хората, които стриктно спазват вегетарианска или веганска диета трябва да са наясно, че могат да се вкарат в големи проблеми. Те трябва задължително да приемат Б12 като добавка, редом с желязото и цинка. Ако една жена вегетарианка не взима Б12 като добавка и забременее, то тогава по време на бременността детето ще я лиши и от малките запаси, с които тя разполага, за да израсте здраво. Но проблемът идва, когато майката започне да кърми и вече е изчерпала изцяло запаса си от Б12 и не може да го предаде на бебето чрез кърмата.  Б12 е изключително важен за развитието на детето в първите месеци и години за развитието на мозъка. Това може да предизвика интелектуални затруднения за цял живот, ако дефицитът на Б12 не е установен навреме и не е третиран агресивно. Може да мислим, че детето има аутизъм. Първият знак при най-малките е забавяне в развитието или рязка промяна в държанието. Може да получат тикове и гърчово поведение. Не можеш да попиташ бебето какво чувства и някои майки просто смятат, че имат послушно и тихо дете, което не изразява емоциите си. 
 
Може ли да стане твърде късно?
 
Да, може. Зависи от това колко време някой има дефицит, от условията и в какъв момент е започнато лечение. Това е като математическо изчисление. В медицинската литература и в педиатричните книги са описани случаи на деца от различни възрасти. Колкото по-късно се открие дефицита на Б12, толкова по-голям е рискът от това последствията да са необратими. Ето затова бременните жени трябва да се изследват още по време на бременността си, в името на това децата им да са здрави след раждането. 
 
 
Късно ли е за деца, болни от аутизъм?
 
Трябва да запомним, че аутизмът е просто един списък със симптоми, свързани със забавяне в растежа и слаба комуникация. Ако сравним описанието на симптомите на аутизма с тези на дефицита на Б12 при децата, ще видим, че те са идентични. Не казваме, че всяко дете с аутизъм има дефицит на Б12, но около 20-25% са децата с грешна диагноза, които страдат от липсата на Б12, а не от аутизъм. Толкова е просто и е толкова евтино за лечение. А след като Б12 може да се приема превантивно, то това изследване при бременните трябва да е задължително.
 
 
Как се приема Б12 превантивно и има ли странични реакции или опасност от предозиране.
 
Б12 е водноразтворим витамин и не може да се предозира с него. Превантивно, ако няма симптоми като ментални проблеми, депресия и другите изредени, то може да се взима по едно хапченце от време на време. Има такива, които се слагат под езика и се разтапят.  Има спрейове, назални капки. Зависи от това защо имаш дефицит. Може да не си вегетарианец, но да имаш други рискови фактори като автоимунна пернициозна анемия. Съществува бактерия, която уврежда стомаха и той не може да произвежда солна киселина или вътрешен протеинов фактор – това също причинява дефицит на Б12 с времето. Зависи от генетичната ти история, от това дали имаш мутации или други рискови фактори. 
 
Другият проблем е, че нормалните нива на Б12 според учебниците са твърде ниски. В Америка се твърди, че минимумът е 200 pg/ml  до 900 pg/ml Това е огромна разлика! От години насам се знае, че хора с нива под 350 pg/ml имат сериозен проблем. Това е началото на дефицита. Трябва да тестваме хората. И както при заболяванията със щитовидната жлеза и при диабета, симптомите на дефицита на Б12 могат да се застъпват със симптомите на други болести. Не казвам, че всеки страда от дефицит, говоря за около 20% от населението. 
 
Но дефицитът може да се разреши с образоване. Трябва да превъзпитаме лаборантите, лекарите и сестрите. Ако отида в старчески дом, ще намеря поне един възрастен човек с дефицит на Б12. 
 
Надявам се България да стане първата страна, която ще промени статуквото за Б12 и че други държави ще последват примера й, защото така ще се спасят безброй животи и ще намалите в пъти разходите за здравеопазване. Милиони левове могат да бъдат спестени. Но по-важни са спасените животи.
 
Благодарим ти за интервюто!
 
Благодаря ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея
Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.