Блог

Носите ли проблемите и тревогите си цял живот?

Често ли държите горчивата чаша с болка, скръб, тревоги притеснения? Може би толкова сте свикнали с нея, че дори не я забелязвате, а горчивината и тежестта продължават да изпиват цялото ви същество?

В началото на урока професорът взел една чаша с малко вода. Той задържал чашата, докато всички ученици не се обърнали към него, след което попитал:
– Колко мислите, че тежи тази чаша?
– 50 грама! 100 грама! 125 грама! – предположили студентите.
– И аз не съм сигурен, – продължава професорът – за да разберем, трябва да я претеглим.
Но въпросът е в друго: какво би станало, ако я подържа така за няколко минути?
– Нищо – отвърнали студентите.
– Добре. А ако я държа един час? – отново, попитал професорът.
– Ще ви заболи ръката. – отговорил един от студентите.
– Така. А какво ще стане, ако я държа цял ден?
– Ръката ви ще се схване, ще почувствате силно напрежение в мускулите и дори може да се парализирате, и ще трябва да ви закараме в болница- уточнил студентът сред всеобщия смях на аудиторията.
– Много добре – спокойно продължил професорът – но дали теглото на чашата се е променило през това време?
– Не. – бил отговорът.
– Тогава, откъде е болката в рамото и напрежението в мускулите?
Студентите мълчали, изненадани от въпроса.
– Какво трябва да направя, за да се отърва от болката? – попитал професорът.
– Да оставите чашата.- бил отговорът на аудиторията.
– Това е! – възкликнал професорът – точно това се случва с житейските проблеми и неудачи. Да ги задържите в главата си няколко минути – това е нормално. Ако занимават продължително мислите ви, ще започнете да се усещате болка. Ако продължавате да мислите за тях прекалено дълго обаче, това ще ви парализира, т.е. няма да бъдете в състояние да се занимавате с нищо друго. Важно е да се обмисли ситуацията и да се направят изводи, но по-важното е да се избавите от тези проблеми в края на деня, преди да си легнете. И така, без стрес и напрежение ще можете всяка сутрин да се събуждате свежи и бодри, готови да се справите с нови жизнени ситуации.

Някои биха казали „Оставете чашата в края на деня“. Но има и друг вариант – вземете я в ръка, претеглете я, огледайте я хубаво, отпийте от нея. И я оставете на мига. Няма нужда да я държите цял ден, за да осъзнаете, че това не ви е нужно 🙂
Няма нужда да превръщате една ситуация в проблем. Просто я огледайте, вкусете я, направете си изводи, вземете скрития урок от нея и продължете напред. Ако непрестанно държите вниманието си фокусирано върху дребните житейски неудачи и болки, ще превърнете страданието си в хронично и дълбоко, и ще пропуснете същината на самия живот!

Бенджамин Дизраели е казал: „Животът е прекалено кратък, за да е малък“. Така че, хайде да не се фокусираме в дреболии. Това би било прекалено глупаво разхищение на най-ценния ни ресурс – времето.

Някой би казал „О, но как така, това е невъзможно, Мартина. Знаеш ли какви тежки притеснения имам, знаеш ли какви проблеми тегнат на сърцето ми, знаеш ли за колко неща трябва да мисля?“ – Добре. А това помага ли ти?

Ако се безпокоиш непрестанно, ако държиш с мазохистично усилие притесненията, обидите и страховете си в ума, това с какво точно ти помага? Чувстваш се важен, ангажиран, зает с нещо съществено? А къде отива живота ти, радостта ти, удоволствията, израстването, вълненията през това време? Да, знам – нямаш време за тях. Прекалено зает си да се тревожиш.

От какво се трвожим най-често? – От самия страх! От неизвестното! От това което очакваме да ни се случи, но то изглежда толкова озъбено и страшно, че дори не искаме да го погледнем. Но много се страхуваме от него!

Ето една безотказно работеща тактика за справяне със страха и безпокойството:

Дайте си сметка какво ви тревожи. Огледайте го хубаво. Какви са точно притесненията ви? Представете си най-лошия развой на събитията. Опитайте да си представите и усетите с цялото си същество как ще се чувствате и какво ще стане с вас, ако това се случи.

А сега се замислете, и даже го напишете на хартия: Има ли възможни решения на този проблем? Кое е най-простото и добро решение? Огледайте фактите, претеглете възможностите, вземете решение и действайте. При всички положения – вече знаете кой е най-лошия развой на събитията, и умът ви е подготвен за него.

В крайна сметка – каквото и да тежи в личната ви чаша – притесненията и мислите около него ли са ви по-важни или здравето, живота и щастието ви? Колко сте готови да платите за лукса да продължите да се притеснявате?

Вечните съвети на Дейл Карнеги казват: Съобразете се с неизбежното. Ако протестираме или недоволстваме срещу неизбежното, ние трябва да го променим, но ще променим себе си… Можете ли да бъдете гъвакви в неизбежните житейски бури, или да им се противопоставяте и да се пречупите?
Решете точно колко тревога си струва определено нещо и не му отреждайте повече. „Глупаво е да плащаме прекалено скъпо за нещо, което ограбва съществуването ни“. Не се безпокойте за минали неща. Загърбете миналото. Не тъпчете на едно място.“

Мартина

Благодаря ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм ТЕС майстор и преподавател. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *