31 октомври – Самхейн поставя и края, и началото

o-DEATH-TUNNEL-facebook

И ето, че дойде отново Самхейн. Модерните времена днес ни учат да празнуваме Хелоуин. Празник на страшните и нелепи костюми, бонбони, сладки, вампири и вещици. Няма да противопоставяме едното на другото, нека има от и за всичко. Но нека има и осъзнатост – каква енергия допускаш вътре в себе си, слагайки костюм изобразяващ смърт и нейните атрибути? Заигравка с другия свят, желание за сливане с него.. какво изразяваме? 

Настава най-магическото време от годината, когато границата между света на Духа и света на Формата изтънява и почти изчезва. Днес отново можем да прекрачим отвъд разделението на световете, да се докоснем, макар и за миг до фините нива, които имат какво да ни кажат… Сега можем лесно да се свързваме с духовни водачи, да отдадем почит и да контактуваме с близки, които са напуснали физическото измерение. Смята се, че това е и период, в който се освобождават духовете на починали хора. И не случайно на 1 ноември е една от големите задушници – Архагелова задушница, израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. Малко преди да честваме деня на Св. Архангел Михаил – предводител на цялото ангелско и архангелско войнство, великият главнокомандващ, онзи който прибира душите, пазител на душите, великият защитник на истината и сраведливостта. И в същият 1 ноември в който отбелязваме смъртта и живота ведно, празнуваме и друг празник, малко по-съвременен. Денят на народните будители. Онези, които будят, пробуждат, запалват пламъка на Живота, на мъдростта, на просветлението. Прераждане и Възраждане. Нима всичко това е случайно? Просто съвпадение? … 🙂

arh_michail
Архангел Михаил пазител на душите и борец против злото.

Всъщост всички древни традиции, независимо от коя земя и род произхождат, са сродни в корените си… защото произлизат от една и съща Вселенска мъдрост.

И ето, днес е един много важен момент от вечния необратим, голям цикъл. От днес насетне считаме, че във вечния танц между живота и смъртта, ледената кралица Зима стъпва в своите владения. Днес е началото на Новата година в много магически традиции. Самхейн произтича от англо-саксонските езически обичаи и означава “края на лятото” и началото на студения сезон. Много спорове има дали Самхейн произхожда от келтските традиции, или пък от уика. Но откъдето и да тръгват корените на тези традиции, едно е сигурно – тези древни устои ценят Божественото, изцяло са в унисон и във велико преклонение пред Природата, нейната мъдрост и естествени цикли; съвършеното сливане на Бога и Богинята.  

Самхейн е време, което символизира едно пълно завъртане на годишните времена. Хубаво е да си отделите време за равносметка и осмисляне на изминалия цикъл. 

И наистина ако се научим да се вглеждаме в естествените цикли на природата, ще научим много за живота. От всички Божии творения, само хората са тези, които са се откъснали от естествените природни цикли. А всичко останало се движи и танцува неизменно в ритъма на Природата. Лунните цикли, сезоните, изгрева и залеза – всяка живинка на тази планета е част от магическия танц на природните цикли. Дърветата например са овладяли сякаш тайните на живота в майсторство. Те през всеки студен сезон умират бавно, докато се потопят изцяло в света на сенките. Но само за да се възродят отново напролет, да текнат отново жизнените сокове в корени, листа, клони. И да празнуват Живота. Но те не се потапят наистина в смъртта, а само в поредния цикъл на дълбок сън.

Според Кабала, сънят представлява 1/60 част от смъртта, а сънят е 1/60 част от пророчество. И докато в момента преходният сезон на есента преминава под знака на смъртоносния Скорпион, то след него идва периода на Стрелеца, знакът на пророчествата. Изобразен в картите Таро със знака на Смъртта, Скорпион е знакът символизиращ възраждане. Да, Скорпионът е смъртоносен, но той също така изобразява и сексуалността, която пък говори за възраждане на живота. Скорпионът убива, но той символизира и живота чрез сексуалността, той изцелява,  изчиства от ненужния товар, вниква навътре и интегрира нова мъдрост. И как бихме оценили всичко това, ако не беше така преплетено в свещен вечен танц със Смъртта? А смъртта както знаем – не е край, а само едно ново начало. Най-големият, пълен и свещен природен цикъл. Свещеният брак между Живота и Смъртта се нарича Прераждане.

И така, днес поставяме още едно ново начало, опознавайки сенките.  Време е да изчистим и подредим и външното, и вътрешното си пространство. Да изчистим и освободим ненужното, да създадем един уют и топлина. 

an_autumn_abundance_by_teaphotography-d4ewmt1 6a017ee4e0f105970d017ee511b03e970d 7974468-autumn-cornucopia-symbol-of-food-and-abundanceВреме за празнуване на свещената мъдрост, материалното проявление, растежа, цикличността, края и възраждането отначало. Време за почитане на всеобхватната грижа на майката Земя, за природна магия и лична защита. Сега е прекрасен момент да изчистите физическото и енергийното пространство на дома си, да запалите златни свещи, да украсите с есенни листа, тикви, сухи клони и цветя. Да замесите сами хляб, да сложите на масата богата купа със сезонни плодове и зеленчуци обагрени в краските на есента. Всичко това цели да затвърди свещената ни връзка с майката Земя, да ни свърже с дълбоките ѝ корени и мъдрост, да запали огнището на домашния уют, топлината, да празнува изобилието и в материалното му изражение, плодородието на земята.

Сега е моментът и да се отдадете на вътрешно съзерцание, да опознаете стаените си дълбини, да окажете почит на духовете и на финия свят отвъд материята. Сега е моментът да се вглъбите в медитация, да изровите и изхвърлите натрупания товар, да се пуснете и изчистите от всички онези неща, които не искате в живота си. И понеже това е магическата Нова Година – сега е моментът да направите преглед на постигнатото в материален и духовен план и да начертаете вашите магически планове за следващия годишен цикъл.

През следващите няколко седмици докато плаваме през магическите води на Скорпиона, и особено в дните около Хелоуин, воалът разделящ настоящия живот от другите, е много тънък. Сънища, видения, спомени, хора които може би познавате от минали животи, и дори умения придобити в минали животи, могат да почукат на вратата на съзнанието ви. Всичко което искат от вас е да бъдат разпознати, признати, да им обърнете малко внимание, та дори само да им кимнете. Те не са призраци дошли да ви изплашат или застрашат. Те идват за да ви напомнят това, което вече знаете:

Смъртта винаги е танцувала свещен танц с Живота, също както Краят с Началото.

Честито Възраждане.

Използвани са материали от Гал Сасон и Мълчана Вода.

Благодарим ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.