Светъл път, Нелсън Мандела!

nelsonmandelaЕдин изключителен човек, една велика душа пое вечния си път. На 95 години, в нощта на 5 декември, великият Нелсън Мандела приключи дългият път към свободата в земния си път. И се отправи към абсолютната свобода. Нека го изпратим подобаващо, в смирение, любов, благодарност. Малко са хората, които оставят толкова ярка следа след себе си. Малцина са онези, които с такава вяра, последователност, вътрешна сила, увереност и отдаденост следват и работят за своя идеал. Велика мисия, трудна, отговорна и достойно и доблестно изпълнена. Поклон!

Нелсън Мандела завинаги ще остане живият символ на помирението, единението, мира, свободата и равенството между хората. Нация в цветoвете на дъгата, равенство между всички цветове и различия виждаше този велик човек още дълги години, преди масовото съзнание да узрее за тази идея. Пионерът в (р)Еволюцията на съзнанието, извел ЮАР извън оковите на неравенство и зависимост, лауреат на нобелова награда за мир и президент за кратко, след дългото и нерадостно пребиваване в затвор. Минал през турбуленцията на гнева и яростната съпротива, през неравенството на различните полюси, за да стане символ на мъдростта в центъра, на помирението и свободата.

В историята остават думите му от негова реч: “Отдал съм живота си за тази борба на африканския народ. Борил съм се срещу господството на белите и срещу господството на черните. Преследвал съм идеала за демократично и свободно общество, в което всички живеят в хармония и с равни възможности. Това е идеал, за който живея и се надявам да постигна. Но ако се наложи, това е идеал, за който съм готов да умра”.

Такива хора живеят вечно. В сърцата ни. Оставили жива, гореща, цветна следа.

Нека си припомним едни от най-бележитите негови думи, които дълго ще отекват в поколенията:

“Най-дълбокият ни страх не е това, че сме недостатъчни. Най-дълбокият ни страх е, че сме могъщи отвъд всяка мярка. Нашата светлина, а не тъмнината ни ни плаши най-много. Питаме се “Кой съм аз, за да бъда брилянтен, блестящ, талантлив, невероятен?”. Всъщност, кой сте за да не бъдете всичко това?”

“Ние носим у себе си Славата Божия и сме родени, за да се прояви тя чрез нас. Ако позволим на светлината, която носим у себе си, да засияе, ще позволим и на другите да направят същото. Ако се освободим от страховете си, ще освободим и другите от техните страхове!”

“Извървях дългия път към свободата. Опитвах се да не се отклоня; направих и грешки по пътя. Но открих тайната – след изкачването на голям връх, остават още много върхове за изкачване. Отделих момент да си почина, да открадна изглед от великолепната перспектива, която ме заобикаля, да погледам пътя, по който дойдох. Мога да си почина само за малко, заедно със свободата идват и отговорностите, осмелявам се да не се бавя, защто дългият път не е свършил.”

“След като изкачи голям връх, човек открива, че има още много върхове за изкачване.”

„Божественото в човек е като пламък, който може да се скрие, но никога угаси.”

„Да негодуваш е все едно да пиеш отрова, надявайки се че това ще убие враговете ти.”

“Забравете миналото.”

„Не съдете за мен по успеха, който съм постигнал, а по броя на случаите, в които съм падал, ставал и продължавал.”

„Както съм казвал и преди, първо бъдете честни със себе си. Няма как сблъсъкът с обществото да не ви промени. Великите миротворци са честни, почтени и смирени хора.”

„Образованието е най-мощното оръжие, с което може да промените света.”

„Ако искаш да се помириш с врага си, трябва да работиш заедно с него. Той ти става партньор.”

„Най-голямата слава в живота лежи не в това никога да не се провалиш, а в това да се изправиш след всеки провал.”

“Винаги изглежда невъзможно, докато не бъде направено”

Нелсън Мандела –  (1918-2013) Човек на Мира

“…Човекът на мира не е пацифист, той е просто един басейн от тишина. Той излъчва нов вид енергия към света, той пее нова песен. Той живее по съвсем различен начин. Неговият начин на живот е този на милостта, на молитвата, на състраданието. Когото и да докосне, той създава повече от енергията на любовта. Човекът на мира е творец. Той не е против войната, защото да бъдеш против нещо означава да си във война. Той не е против войната, той просто разбира защо войната съществува. И от това разбиране, той се умиротворява. Само когато се появят множество хора, които са басейни от мир, тишина, разбиране… войната ще изчезне.” ~ Ошо.

Поклон.

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

2 Comments

 • 07
  Отговор

  Моля, коментирай написаното. Ако ти е възможно. Имаше ли подобна информация…http://nikolaijambol.blogspot.com/2013/12/blog-post_13.html

  • Martina Ivanova
   Отговор

   OУ 🙂 Спазвам добра информационна хигиена и не се фокусирам към конспиративни теории. Тях ако питаш, абсолютно всяка обществена личност е масон, илюминат, живота и смъртта му задължително за свързани с потайни и мрачни култове. Благодаря, но нямам нужда от такава енергия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.