Ключ към доброто здраве – магнезий!

Удивително е колко малко знаят хората за ролята на магнезия, как пренебрегват информация, която се оказва животоспасяваща.
Няколко са минералните елементи в човешкото тяло, които имат ключова, основополагаща роля за поддържането на добро здраве и правилното функциониране на клетките в човешкото тяло – цинк, калций, селен, магнезий.

Според все още преобладаващи становища в ред медицински среди, най-важният и често липсващ на организма елемент в днешно време е калцият. Както обаче постоянно се случва в науката, привидността на набиващото се в очи количество води до ред неправилни изводи с неприятни последствия. Основният проблем е в това, че при липса на достатъчно магнезий засиленият прием на калций чрез млечни продукти (които пък са най-голямата грешка) и добавки не води до оптимален цялостен минерален баланс. В резултат се отлагат калциеви соли под формата на шипове в ставите, на камъни във вътрешните органи, на плаки и тромби по кръвоносните съдове; появява се упорит запек или смяна на запек с разстройство; нервномускулната възбудимост расте до остро болезнени равнища… Магнезият е крайно необходим на тялото, за да успее да преработи и абсорбира нужните количества калций!

Минералът Магнезий се среща в различни съединения в природата. Магнезият играе основна роля в нашия енергиен баланс и в повече от 325 ензимни процеса. Както човешкото тяло се нуждае от вода, по подобен начин то естествено консумира магнезий всеки ден, но не разполага със система за поглъщане на този минерал.

Твърди се, че съвременният свят и животът ни днес е един непрестанен стресов поток. Ежедневният стрес предизвика повишаване нуждите на организма от магнезий. Известно е, че стресовите хормони адреналин и норадреналин стесняват кръвоносните съдове и предизвикват повишаване на кръвното налягане и пулса. Недостатъчният прием на магнезий при стрес и усилено психическо напрежение може да провокира магнезиев дефицит в организма, който се проявява с изтощение, напрегнатост и раздразнителност. И така – озоваваме се в един порочен кръг – живеем в непрестанен стрес, породен от външнаа среда, който предизвиква магнезиев дефицит. От своя страна липсата на магнезий предизвиква изтощение на организма и .. още стрес.

Съвременният ни живот, хранене и психоемоционално състояние определено повишават консумацията на организма на магнезий, но тъжният факт е, че сме абсолютно неподготвени и невежи по отношение на това как да си го набавяме! Магнезият твърде лесно се отделя и изхвърля чрез потта и урината, а употребата на прекомерно много захарни и алкохолни изделия още повече способстват за изхвърлянето и на магнезий и на калций. Оказва се, че телата ни са в непрекъснат стрес поради вечния дефицит на магнезий!

Какво пък толкова прави този магнезий?

Ензимите са белтъчни молекули, които стимулират всяка химична реакция в живия организъм. Без магнезий стотици от тези ензими просто не могат да си вършат работа­та, като най-важната ензимна реакция е свързана със създаването на т.нар. макроергични връзки, чрез активирането на аденозинтрифосфорната киселина (АТФ) – основната молекула, необходима за съхранение на енергията.

Магнезият  участва  в обмяната и разграждането на гликозата, на мастните киселини и на аминокиселините по време на енергийната обмяна, подпомага образуването на мускулния и чернодробен гликоген от гликозата, пренасяна чрез кръвта.

Магне­зият допринася за поддържане на здрава имунна и ендокринна системи, поддържа стабилен сърдечния ритъм, нормална – мускулната функция и здрави – костите. Той подпомага усвояването и обмяната на много други минерали и витамини, на повечето хормони, а също така на ацетилхолина и азотния оксид, чрез които се регулират множество функции на нервите, кръвоносните съдове и имунните функции.

В клетъчното ядро повече от половината магнезий е тясно свързан с нуклеиновите киселини и белтъчните вещества. Магнезият е нужен за запазване целостта на двойната спирала на ДНК, която носи генетична информа­ция и кода за различните белтъци, изграждащи всяка жива телесна структура.

Нашествието” на тежките метали и други отрови в нашия бит, така характерни за съвремието ни, успешно се контролира чрез подобряване на магнезиевия внос. Това включва и голяма част от канцерогените – ако не за лечение, магнезият е особено перспективен като участник в един природосъобразен комплекс за предотвратяване на различни доброкачествени и злокачествени новообразувания.

Магнезият е антистресов минерал, окойто оказва нормализиращо въздействие върху състоянието на цялата нервна система и особено на нейните висши отдели (в съчетание с витамините от В-група). Затова при недостиг човек се уморява бързо, става раздразнителен, хиперемоционален и склонен към депресии; нарушава се неговият сън. Шумът изглежда прекалено силен, светлината – твърде ярка, емоционалните реакции са преувеличени, сърцето бие до „пръсване”, а главният мозък е прекалено възбуден, за да заспи…

Магнезият може да намали нивото на холестерола в кръвта, да предпази от запушване на артериите и вените, както и от животозастрашаваща аритмия. Той оказва трайно положително влияние и върху състоянието на половата система. При бременни жени той едновременно пази здравето на майката и предотвратява недостатъчното развитие на плода (заедно с фолиевата и пантотеновата киселини) Здравата клетка е с високо съдържание на магнезий и ниско на калций.

Биохимичната ни възраст теоретично би могла да се определя от съотношението на магнезий и калций в клетките. Магнезият в известен смисъл е минералът на подмладяването и предпазва от калциране на органите и тъканите, характерно за свързаното със старостта дегенериране на телесния механизъм.

Аритметично погледнато, в организма на един възрастен човек има 30-50 грама магнезий. Това в сравнение например с калция (около 1 кг) изглежда малко. Затова пък магнезият е изключително динамичен: той бързо се усвоява, но и лесно се изхвърля, както вече отбелязахме, така че изисква постоянен приток от „попълнения”. Така, когато става въпрос за всекидневно необходими количества, от калция рядко са необходими повече от 800-1000 мг на ден, а за магнезия преобладаващите препоръки (според мнението на ред специалисти те са дори занижени) варират от 400 до 600 мг.

Тъжен факт: 2/3 от съвременните хора страдат от магнезиев дефицит, без дори да го подозират!

Какви са причините:

Храненето „на крак”, както и с некачествени продукти – рафинирани, преосолени, препържени и престояли, както и недостигът на сурови растителни продукти – това едновременно не осигурява достатъчен магнезиев внос и намалява способността на тялото да го усвоява.

Както епизодичното напиване, така и редовната „умерена” употреба на алкохол води до сериозен магнезиев дефицит. В различна степен това важи и за тютюна, наркотиците, както и за други отрови в околната среда – тежки метали, флуор, пестициди и т.н.

Употребата на високи дози и/или за дълги периоди на калциеви добавки, антибиотици, стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства, слабителни, успокоителни, инсулин, сърдечни гликозиди, диуретици, цитостатици и други лекарства, както и на хапчета против забременяване.

Едностранчивото торене и многото други фактори, които са причинили обедняване на почвите, са се отразили отрицателно върху магнезиевото съдържание на хранителните продукти, което е намаляло в пъти през последните няколко десетилетия.

На последно място, но не и по значение – магнезият особено бързо се изразходва при стресирания съвременен живот, често съпроводен от бързане, несигурност, раздразнителност и безпокойство.

При диабетиците поради повишените нива на кръвната захар се наблюдава повишена секреция (отделяне) на урина. Това повишава загубата на магнезий и значително повишава нуждите на организма от този химичен елемент. Освен това магнезият влияе върху ефективността на инсулина, който регулира нивото на кръвната захар. За диабетиците е от изключителна важност усвояването на достатъчно количество магнезий. Той е необходим за производството, функционирането и транспортирането на инсулина.

Изключително важен е магнезият за деца и подрастващи, които имат завишени нужди от магнезий докато растат. Този химичен елемент изпълнява изключително важна роля при нормалното физическо и интелектуално развитие на подрастващите. Добре известен е и позитивният му ефект върху концентрацията и мисловната дейност. Магнезият е от особена важност за нормалното развитие на организма между 3 и 19-годишна възраст.

Необходимо е допълнителено усвояване на магнезий и при възрастните хора.
С напредване на възрастта се ограничава физическата активност и приемът на хранителни вещества. Нуждите на организма от магнезий не се понижават с възрастта, а остават достатъчно високи, налагайки усвояване на допълнителни количества магнезий.

Ето един кратък списък със специфични състояния, заболявания и предразположения, при които е особено важно да се взима магнезий:

Кардиологични заболявания, предменструален синдром, профилактика при бременност, за предпазване от спонтанен аборт, за бременни и кърмещи жени, през пубертета, за активни спортисти, за хора употребяващи често лаксативи, диабетици, хора с хронична диария, с разтройства в храненето, употребяващи често диуретици, при спазване на диети с цел редуциране на теглото, мигрена, мускулни болки, ошипяване, всякакви кожни заболявания, за здрави кожа, коса и нокти, остеопороза, диабет и невропатия, разширени вени, мускулни крампи, хронични болки, косопад, проблеми с  кръвното налягане, инсулт, атеросклероза, висок холестерол, апатия, депресия.

А уж трябваше да бъде кратък списък. Този дори не е пълен. Съзнавате ли колко важен е магнезият за здравето ни!?

Как можем да набавим магнезий в организма, освен с храната?

I. С интравенозно инжектиране. Това е рутинна практика, например след сърдечен удар, но разбира се може да се прилага само под лекарско наблюдение.

II. Перорално – през устата. Недостатък на този метод са нежелани странични реакции, като диария и болки в стомаха.

III. Трансдермално. Това означава усвояване чрез кожата. Отдавна е известно, че кожата е в състояние да поеме всички видове продукти и лекарства. Спомнете си за усвояването на болкоуспокояващи посредством мазила.  При трансдермалното прилагане, чистотата на продуктa е от ключово значение за предотвратяване на нежелано усвояване на неблагоприятни вещества.

Последният описан метод е най-новия, революционен, който успешно се бори с един куп болестни състояния. Приложен направо върху кожата, магнезиевият хлорид се абсорбира през нея и въздейства почти незабавно върху острата и хроничната болка. Трансдермалната терапия с магнезий е идеална също така за спортисти, които се нуждаят от голямо количество магнезий. Приет орално, магнезият съвсем не е така ефикасен, както ако се прилага трансдермално за лечението на травми и уморени мускули. Може би най-голяма разлика между оралния и трансдермалния метод на добавяне на магнезий се наблюдава, когато става въпрос за справянето с болезнените състояния. Особено пък съчетаването на топлина и магнезиев хлорид стимулира кръвообръщението и отделянето на отпадъчни вещества.

Терапевтичният ефект на магнезиевите вани се дължи на факта, че те извличат възпалението от мускулите и ставите. Цял един свят на справяне с болката ще се открие пред нас, когато лекари и пациенти разберат, че магнезиевият хлорид с естествен произход може да се прилага локално и има огромен потенциал за облекчаване на болката!

С магнезиевите кристални продукти, извлечени директно от дъното на отдавна изчезналото море Zechstein – най – чистото натурално находище на магнезиев хлорид в света на дълбочина повече от 1500 м под Веендам в Холандия на 250 милиона години можете да се запознаете ТУК.

Разбира се, може да подминете тази дълга и не-сензационна статия и продължите разходката си  из интернет. А може и да решите да се замислите и направите нещо добро за себе си. Изборът винаги е във вашите ръце. Нека бъде информиран.

Повече за магнезия и трансдермалната терапия можете да видите във видеото отдолу.

httpv://www.youtube.com/watch?v=pgIZ-V60VOE&feature=player_embedded#!

За статията са събрани данни от източници в интернет, както и откъси от книигата  “ТРАНСДЕРМАЛНА ТЕРАПИЯ С МАГНЕЗИЙ”- МАРК СЪРКЪС

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

19 Comments

 • Дес
  Отговор

  Привет, Марти!

  А няма ли някаква храна, с която да си набавяме магнезий?

  И не се сдържам да ти отправя един въпрос под кръста – Какво имаш предвид с “изключително важна тема”? За теб съществуват ли наистина “важни” неща?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Привет, Дес 🙂

   Суровите какаови зърна например са изключителен източник на магнезий.

   За въпроса под кръста.. не те разбирам? 🙂 Защо да не е важна темата? Важна е, защото се отнася пряко до здравето ни. Важна е защото от наличието или липсата на магнезий зависят едни от най-срещаните заболявания в съвременния свят. А хората дори не подозират къде се коренят причините.

   • Дес
    Отговор

    Благодаря ти за отговора, Марти!
    А за въпроса под кръста – забрави… Така или иначе не му беше тук мястото…

 • Елена
  Отговор

  Кои са храните богати на магнезий?
  * Зелените листни зеленчуци: зеленчуци като спанак и броколи
  * Пълнозърнести храни: ечемик или овесени трици е чудесен начин да набавите нужното количество магнезий.
  * Ядки като орехи, кашу, бадеми, фъстъци, бразилски орехи и кедрови ядки са богат източник на магнезий.
  * Фасул: Включително черен боб, бял боб и соя са с високо съдържание на магнезий.
  * Риба: Рибата има високи стойности на магнезий, като за предпочитане е по-мазните риби в които също се съдържат и други важни хранителни вещества.
  * Плодове: Някои плодове като банани, авокадо, кайсии и стафиди също заемат видно място в храните, съдържащи магнезий.
  * Подправки: Подправките са чудесен начин за добавяне на вкус на всяко ястие, но също така са много полезни за здравето. Подправките съдържащи магнезий са червен пипер, босилек, мента, магданоз и лимонена трева.
  * Напитки: Напитки като какао и кафе са важен източник на магнезий.

  • Дес
   Отговор

   Лична благодарност, Ели!
   Много изчерпателен отговор. За мое щастие се оказва, че аз си похапвам от почти всички изброени храни…

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Ели, супер си 🙂 Благодаря, че ме отмени с този отговор! Аз се концентрирах само на какаото.. (сурово!) защото е абсолютен фаворит в количествата усвоим магнезий 🙂 И в сусама има доста също така.
   Лошото при храните е единствено, че почвите вече са обеднели, разните химикали и торове понижават нивата на полезните съставки. А соята и царевицата, с която хранят рибата, както и високото количество тежки метали, които се съдържат в месото й (за съжаление, след отравянето на водните басейни)не я правят вече така полезна храна, както сме свикнали да мислим.
   За пълнозърнестите храни само да отбележа,че количествата витамини и минерали са несравнимо по-високи, когато житните култури са сурови (покълнали).
   За кафето може и да е така – в суров естествен вид съдържа магнезий, Но във формата, в която го пием, за съжаление единственото, което предизвиква (освен познатия ободряващ ефект), е силно диуретичен ефект,в следствие на което се губи доста калций и магнезий.

   Поздрави и ви благодаря! 🙂

   • Dirdri
    Отговор

    Здравейте,исками се е ако е възможно да обърнете малко внимание на темата за аерозолните престъпления: http://www.youtube.com/watch?v=hNavtd5I8s0&feature=my_liked_videos&list=LLg7uzeCU2Zd6_v2tBFelnaw Първо защото мисля че темата е изключително важна,но най-вече защото е сасегната темата с това какви метали има във въздуха,почвата и водата…това е достатъчно тревожно само по себе си,но обърнете внимание на това което казва Гуен Скот…за вредата от тежките метали всички знаем,както благодарение на вас и за ползите от магнезия,но нейните изследвания и проучвания показват че свързвайки се алуминия и магнезия в организма водят до сгъстяване на кръвта(което знаете до какво води).Та мисълта ми е че това е нож с две остриета. Благодаря за всичко което правите и за усилията които полагате за да се пробудим всички.Желая ви много успех и здраве!!!

 • Greenthumb
  Отговор

  Благодаря!

 • KRASAVKA
  Отговор

  АЗ ЗАЛАГАМ НА НАТУРАЛЕН ШОКОЛАД…

 • Dobrinka
  Отговор

  Амарантът съдържа повече магнезий от останалите безглутенови зърнени култури. В чаша суров амарант има 519 мг, за сравнение в същото количество бял ориз са налице едва 46 мг…
  Елда – в една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той е изключително важен за профилактиката на сърдечно-съдовата система.

 • Andriano Angelov
  Отговор

  Здравей,Мартина!:) Какви са цените на магнезиевите продукти,и грамаж/милилитри/? Благодаря!

 • Karuna
  Отговор

  Ами цинкът, калцият и целенът? Вярно ли е, че магнезият не се усвоява без калнций?

 • Karuna
  Отговор

  Извинявам се за грешките! Селена и калций 🙂

 • Martina Ivanova
  Отговор

  🙂
  Калцият не се усвоява без магнезий. Ако липсва магнезий, калцият се натрупва като калцити по костите – като ошипяване и кристалчета около ставите.
  Иначе селенът и цинкът наистина се препоръчва да се приемат паралелно. И като се комбинират и с мед и магнезий – става съвършената комбинация. Затова и често ги препоръчваме за съвместна употреба – защото подпомагат взаимно усвояването си. https://www.svoizbor.com/products/minerals/

 • Fani
  Отговор

  А магнезият усвоява ли се без калций?

 • Marin Marinov
  Отговор

  Този http://goo.gl/BG6V5t си купувам от тук ,защото е в много по-евтин от БГ. Вземам си 3 опаковки и доставката им до БГ е само 4$. В една опаковка има 120 дозички. Това е магнезиев цитрат 300 мг. в България е се продава и е много известен на хората като Диаспорал само, че за 20 дозички плащате 18-20 лв. , а тук за 120 дози – само 8$. Това е 6 ПЪТИ ПО-ЕВТИНО и единственото неудобство е, че ще чакате 2 седмици за доставката от САЩ.

 • Evgeniya
  Отговор

  Здравейте искам да попитам колко време трябва да се пият ампулите магнезий под формата на терапия?

 • Iliqna
  Отговор

  За правилното разпределение по клетките отговаря Бор-а. А в българия всички имаме дефицит на Бор, защото липсва в почвата. Направено е проучване защо в Израел няма заболявания на опорно двигателния апарат. Оказва се че в почвата има много високи нива на Бор. А те не внасят плодове и зеленчуци.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.