Родителството като игра!

 

“Играта – заедно с Playful Parenting – може да се окаже онзи дълго търсен мост назад към тази дълбока емоционална връзка между родител и дете. Играта, с цялото си богатство и удовлетворяващо сплотяване, може да облекчи стреса от родителството.”

Не мога да не ви разкажа, водена от нетърпеливото ми игиво любопитство за това интригуващо събитие. Животът е игра, да – за това си говорим непрекъснато. А най-умело могат да играят децата ни. Само дето ние непрекъснато се опитваме да ги убедим, че трябва да пораснат. Колко прекрасно би било ако за миг спрем да бъдем сериозно-отговорни възрастни и се оставим на повика на играта.

Именно ткъм това ни призовава и д-р Лари Коен. Той е психотерапевт и специалист по игрова терапия и автор на петте най-четени в света книги по темата за родителство – Playful parenting. В България ще представи своите доказани методи за общуване с децата чрез игри и ще ни научи как да бъдем ефективни и ентусиазирани родители.

На 15 декември в София, Интер Експо център, Лари Коен ще представи лекция на тема „Родителството чрез игра”, където ще предаде своите знания за изграждане на сила и увереност в децата. Можете да избирате между 2 часа за началото на лекцията – 8:45 и 11:15 ч. За да се насладите спокойно на лекцията, са организирани пет тематични ателиета за децата: ателие за правене на шоколад, занималня, куклен театър и творческо ателие, както и група за народни танци Вива Фолклория. Местата в ателиетата са ограничени! Пълно описание на възможностите за участие можете да видите и да закупите билети от сайта на организаторите ТУК: http://www.purvite7.bg/playful_parenting.html

Ето и един игрив откъс от книгата на д-р Лари Коен Playful parenting: “Playful Parenting (бел. ред. – букв. Игриво родителство) е начин да влезете в света на детето, в неговите правила, за да подхраните близостта, доверието и връзката между вас. Когато всичко е наред в техния свят, играта се явява като просторна алея, където те са щастливи, ангажирани, кооперативни и креативни. Играта е също и начинът, по който децата превръщат света в техен, изследват го, придават смисъл на всички техни нови преживявания и се възстановяват от разочарованията в живота. Но играта не винаги е лесна за възрастните, тъй като сме забравили толкова много. Всъщност, често изглежда, че децата и възрастните живеят в коренно различни светове, въпреки че живеят под един покрив. Намираме заниманията на другия за скучни или странни: как може да прекарва цял следобед, преобличайки Барбита? Как може да седят цяла вечер и само да си говорят?

Родителството и това да сме забавни може да изглеждат като противоречиви понятия, но понякога ни е нужен съвсем малък тласък, за да се открием един друг и да се забавляваме заедно. Бях на открит концерт и танцувах отстрани с девет годишната ми дъщеря, когато една майка и сина й дойдоха в пространството за танцуване. Тя започна леко да танцува, но той просто седеше със скръстени ръце, малко прекалено притеснен да танцува сега, когато бяха дошли там. Той беше на шест или седем. Майка му, започнала да се ядосва и каза: „Довлече ме тук, а сега няма да танцуваш?”. Той сви ръцете пред гърдите си още по-силно и буквално заби пети в земята. Помислих си „Знаем накъде отиват нещата.” Казах: „ О, не, той танцува нов танц” и си свих ръцете пред гърдите си като него и му се усмихнах широко. Той се усмихна и премести ръцете си в друга позиция, която аз повторих. Майка му веднага схвана и също започна да го имитира. Всички сме засмяхме. Той започна да вдига и сваля раменете си в ритъма на музиката и майка му каза: „Ти танцуваш!”. Тогава той започна да танцува и си прекара страхотно. Всички си прекарахме страхотно (включително и дъщеря ми, която търпеливо изчака, докато прилагах „Playful Parenting нещото”, след което тя си поиска отново цялото ми внимание.) Малко игривост преобърна нещата.”

Ами… да поиграем? Аз определено ще бъда там, за да си спомня как да общувам осъзнато и ефективно с моето дете. Подробна информация за билетите, часовете на провеждане и различните ателиета можете да намерите на сайта на организаторите:  http://www.purvite7.bg/playful_parenting.html

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Нека стигне до повече хора, които  имат нужда от нея! Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.