Хосе Руиз специално за България – “Скоро ще празнуваме като едно племе!”

Неотдавна споделих с вас, че двамата мексиканци, носители и пазители на древното знание на Толтеките ще дадат специално интервю за читателите на Свой Избор – това е първото им интервю за България.

Зададохме на дон Хосе Руиз и на дон Мигел Руиз 13 въпроса. Всеки от тях отговори самостоятелно и независимо от другия и даде различна светлина и индивидуална и уникална гледна точка.

Оставям ви да се насладите най-напред на младия нагуал, напредничав, модерен и ново-осъзнат дух на Хосе Руиз. Очаквайте съвсем скоро на страниците на Свой Избор и първото интервю за България с дон Мигел Руиз. С двамата толтеки ще можете да се срещнете съвсем скоро и на живо – билети за предстоящия им семинар все още могат да се намерят на най-ниски цени само ТУК.

1. Всички сме чували и сме чели много за вас двамата. Но как вие сами бихте описали себе си?

Аз съм много скромен и благодарен човек и това е традицията на Толтеките. Имам дълбоко уважение към Живота. Да уважаваш себе си означава да уважаваш Живота. Личните ми увлечения са духовността и музиката.

2. Какво всъщност ви вдъхнови да направите този избор точно сега – да започнете Европейското си турне през 2012 и да посетите България?

Винаги съм имал тази мечта да споделя посланието извън САЩ и Мексико. Когато бях в Перу срещнах прекрасна двойка от България и тогава разбрах, че ще споделим посланието си с България. Сърцето ни води към България и ние го следваме. Много съм щастлив, че Сърцето взе такова решение.

3. Знаете ли нещо за България и за българите? Някои източници твърдят, че толтек и българин са синоними. Че не са националност, а категория хора, достигнали определено духовно ниво, живеещи в отделна общност, също като есеите?

Не съм много запознат с българските традиции, но очаквам с нетърпение тази опитност – да бъда в България и да науча повече.  С хората от България с които съм се срещал почувствах много близка връзка, като че ли сме от едно и също племе.

4. Много хора са чели Споразуменията, запознали са се с това древно знание. Но все още са нещастни, не успяват да ги приложат и да излязат от собствения си сън. Как могат хората да намерят пролука вън от мъглата?

Ангажираност, дисциплина и желание да промениш това, което искаш да промениш в живота си. Това е по отношение на това, което откриваме в толтекската традиция. Да направиш споразумение със себе си означава да имаш уважение към себе си. Направете най-доброто на което сте способни и после продължете нататък. Честността е функция на истината, а истината ще ни освободи от лъжите, в които вярваме. Промяната може да бъде истина или лъжа, на която даваме сила. Ако направим споразумение, че не можем (да постигнем промяна), тогава няма да успеем. Ако направим споразумение, че можем, тогава ще успеем. Ако артиста предприеме действие, то ще създаде изкуство.

5. В момента се случва огромна трансформаия на съзнанието. Мислите ли, че хората са напълно готови да приложат Споразуменията на толтеките в живота си?

Да, защото все повече и повече хора се осъзнават, че нещата опират до това да живееш положително, или негативно. Това е промяната, която се случва сега. Уважение към живота, към любимите ни хора и към нас самите. Човешката култура се възражда чрез предводителството на собствената ни светлина, която е нашата положителна страна. Един американски президент –Абрахам Линкълн е казал: “Ако правя добро се чувствам добре, ако правя лошо, се чувствам зле. “ Хората се осъзнават все повече и повече за това сега и това всъщност е любов и уважение.

6. Кога беше моментът, в който станахте толкова осъзнати и пробудени? Как се отървахте от всичките капани на егото? Можете ли да препоръчате някаква практика?

Един ден се събудих и знаех значението на живота; и то беше – да се  грижа за Хосе. Знам какво прави Хосе щастлив, какво го прави нещастен. И как знам всичко това? – просто Аз Съм Хосе. Смисълът на Нагуализма и Шаманизма е да полагаш грижи за тялото си. Телата ни са част от Природата, така че грижата за телата ни е проява на уважение към Природата. Това да се грижим за себе си, да учим децата си чрез личен пример как да уважават природата, се превръща в социална отговорност. Единственото нещо което мога да препоръчам е самото практикуване, защото практиката прави майсторството. Въпросът е – майсторство в какво искате да постигнете?

7. Как можем да разберем дали дадена информация, мисъл, предчувствие, импулс идват от интуицията, или от разума?

Всичко се свежда до познаването дали това е истина или лъжа. Истината ще оцелее, а лъжата – не. Интуицията винаги ще ви заведе до истината.

8. Възможно ли е тръгнала веднъж към светлината, човешката душа да попадне отново в мрак? Какво обуславя движението ни напред?

Всички си имаме своите добри дни и лоши дни. Тъмнината е част от живота, също като светлината. Всичко опира до това да направиш избор и да бъдеш честен, и да присъстваш в настоящето. Да се почувстваш удобно в неудобното. Ако си осъзнат, не можеш да се върнеш обратно в съня. Докато разпръскваш светлина, никога няма да попаднеш в мрак.

9. Как могат да се съчетаят духовното израстване и майсторството в материалния свят, изобилието, успеха?

Като отидете отвъд страха. Като извисите така гласът си, че сами да го чуете. Когато чуете собствения си глас, той ще ви поведе към цялостност и това е най-големият успех, който човек може да получи. Това ще отвори вратите към всички възможности.

10.  Как могат да ни помогнат 5-те споразумения в ежедневния ни личен и бизнес живот? Как можем да ги приложим в бизнеса и какви резултати да очакваме, ако ги практикуваме?  

Бизнесът работи с всичките пет споразумения. Когато всички работят с петте споразумения, хората в един екип ще започнат да се уважават взаимно и ще създадат една положителна работна среда.

11. Какъв беше мотивът да напишете Петото Споразумение? Има ли и други неизказани Споразумения от Толтекското познание?

Петото споразумение беше мотивирано от сърдечния удар, който получи баща ми. Изучих всичките древни учения на Толтеките, наречени  “Обучение на пратеника”. Това е когато чиракът става учител не за да обучава някой друг, а да се учи да слуша себе си – това е най-важното споразумение. Със сърдечния удар на баща ми дойде мотивацията да взема всичките учения и да ги обединя в едно – така че посланието да бъде достъпно за всички и да го използват без ограничения.

12. Какво ще научат посетителите на семинара ви на 3 ноември в София? Каква ще бъде ползата за тях?

Ще научат древната и модерната Толтекска традиция и мъдростта да трансформират живота си, изучавайки техники и споразуменията с отворено сърце. Ползата от тях ще дойде с личната практика.

13. Какво е посланието ви за българите, които очакват да се срещнат с вас?

За мен и баща ми е сбъднат сън да дойдем в България и семейство Руиз да сподели посланието на Толтекската традиция за първи път. Изключително благодарен съм на всички за отворените им сърца и любов. И скоро ще празнуваме заедно като едно племе. С цялата ми любов и благодарност.

Хосе Руиз.

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Нека стигне до повече хора, които  имат нужда от нея! Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

3 Comments

 • Diana
  Отговор

  “Това е когато чиракът става учител не за да обучава някой друг, а да се учи да слуша себе си – това е най-важното споразумение.”

  “И това е точно така” 😉

 • Diana
  Отговор

  Мълчанието ти последвай
  във себе си падни…

  Самотата е привидна,
  в самия център остани…

  Ще ме видиш как те чакам
  с усмивката на вечността

  Ще се разтворим като капки
  в безбрежния океан на любовта…

  Diana

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.