Приятелска ръка за хлебарството в сърцето на Балканите!

Неотдавна публикувахме интервю с вдъхновяващия млад пекар – Пресиян. За скромната си възраст той успява да изучи майсторлък, който е недостъпен за мнозина, учили се и практикували десетки години.
Успява да се учи от най-добрите световни майстори в хлебарството из цял свят, да събере вековна мъдрост и практики, достъпни за малцина. Работата му получава признание от световни величия в кулинарията.

Стотици са хората докоснали се до вълшебството на неговия хляб, множат се и неговите ученици, които разнасят знанието и лека-полека възраждат това древно изкуство. Съвсем разбираемо броят на хората които копнеят да вкусят от живия хляб, замесен с любов и чисти продукти расте. Но за да се създаде така мечтаната от Пресиян хлебарница, където да се случва вълшебната алхимия на хляба, има нужда от приятелски протегнатата ръка на всички нас. Вижте създадения и подробно описан от младите хлебари проект ТУК, вижте и проследете за какво се използва всеки дарен лев, вижте видеото и си позволете магията на хляба да завладее и вас!

Чуйте днес гласа на младото момче, което мечтае да прослави България, подкрепете родното: https://www.indiegogo.com/projects/artisan-baking-in-the-heart-of-the-balkans#/story

 

Здравейте, казвам се Пресиян от „Братя Хлебари” и съм хлебар и мелничар от малката държава България на Балканския полуoстров в южна Европа. Макар и малко, ние сме горди и смели хора, които независимо от трудностите се борят докрай за това, в което вярват. Така започна и моята кариера като хлебар преди повече от 5 години – с молби да чиракувам и с тежък труд при различни хлебари. Времето ми показа моя път. Последваха стажове в чужбина – Франция, Австрия, Южна Корея, Швеция и кратки визити в други държави. Срещите с хлебари на различни места по света ме обогатяват като хлебар и ми помагат да разбера колко важно е възраждането на занаятите.

Сега дойде времето в България и на Балканите да се надигне една нова вълна, едно ново време, една промяна от красив характер. Наричаме я кулинарна балканска революция, но и еволюция. Аз като хлебар се интересувам от мястото на хлебарството в нея. Защо революция и еволюция – защото дава импулс за нещо ново и донякъде забравено старо, но в същото време иновативно и  ориентирано към бъдещето.

През изминалата 2014 година създадохме скромна експериментална Хлебарница с  малкото пари, които имахме. Продължихме да развиваме стартиралото през 2013 Училище по Хлебарство и Ферментации с идеята да учим хората на занаятчийските подходи в хлебарството.

Следващият логичен етап от нашето развитие е да направим голяма хлебарница, където спокойно да обучаваме ученици да се потапят в света на живите ферментации и древни похвати, за да отварят нови хлебарници и в други  градове и села. Това вярваме, е начина да се възродят Балканите и да станат едно много по-добро място за живеене. За да осъществим тази наша мечта и да продължим да творим и да вървим напред, водейки вълната на промяна, имаме нужда от помощта Ви – на Вас, всички наши приятели, фенове и хора, съпричастни към Делото ни.

Обръщаме се към Вас с призива да станете част от нашата Мисия и ЗАЕДНО да станем свидетели на красивите плодове на нашия отдаден труд. Имаме нужда от голямо пространство, професионално оборудване, търговска част и каменна мелница. Всичко това в една хлебарница в София. Вече намерихме мястото, в което се влюбихме. Кандидатствахме за банков заем и спестяваме всички пари, които изкарваме с работата си към момента. Тъй като имаме нужда от много голяма инвестиция стартирахме този indiegogoпроект, да достигнем до всички наши фенове и хора заинтригувани от това, което правим.

Най-силният начин освен финансова инвестиция към нас е да споделяте за Делото ни.

Споделяйте на приятели, на познати и на техните познати.

Споделяйте на кафе, на ресторант и където и да било. Колкото повече хора чуят и разберат толкова по-бързо ще се случва промяната.

Колкото повече хора започнат да търсят знанието толкова по-силно ще изпъкнат истинските занаятчии работещи за занаята, бъдещето и обикновените хора.

А точно в това се крие същността на хлебната и кулинарна рЕволюция, от която ние сме част…

Съ Уважение, 

Пресиянъ и Теодоръ отъ Братя Хлебари, София, България.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.