Техниките на енергийната психология ни отварят вратите към един нов свят

Какво е енергийна психология

Автор: Ирена Рельовска-Бартън

1977074_10202488997881533_8172458484021400550_n
Ирена Рельовска-Бартън

Енергийната психология (ЕП) е направление от събирателни методи на психотерапия, коучинг и други изцелителни подходи основани на традициите за лекуване на системата тяло-ум, датиращи от преди 5000 години. ЕП смесва био-енергийните основи на тези традиции с най-добрата съвременна психологическа практика, като през последните 35 години допълнително е била от клиничен опит с милиони клиенти от цял свят и е подкрепена от научни изследвания в множество университети.

Методите от енергийната психология нежно и бързо освобождават системата тяло-ум от стресиращи събития и негативни възприятия, замразени с времето в нея. Именно тези събития са причина за негативния начин, по който човек вижда света и хората около себе си, или са в основата на остарели програми за това как да преживява и регулира емоциите си и как да влиза в отношения с други хора.

Приемайки енергията като свързващо звено на всичко, енергийната психология обединява традициите на изтока с познанието на съвременната физика (демонстрирано във филма „Тайната“), в което материя и светлина са свързани по формулата на Айнщайн. Нещо повече, енергийната психология признава водещата роля на био-енергийната система у човека. Приемайки, че тя лежи в основата, всеки човек вече може сам да управлява избора си: здраве или болест, благополучие или оскъдица. Ето защо известни консултанти по високи постижения използват методите й (Джак Канфийлд).

Практикуващите енергийна психология комбинират когнитивни подходи (като фокусираното осъзнаване и присъствие в настоящето, въображаема експозиция към травматичен спомен и замяна на когнитивните възприятия) едновременно със стимулирането на една или повече от човешките био-енергийни системи, каквито са меридианите (от акупунктурата), чакрите и биополетата.

Най-известните техники от енергийната психология:

  • Техники за емоционална свобода (Emotional Freedom Technique) – създател Гари Крейг,
  • Пренареждане на Матрицата (Matrix Reimprinting) – създател ТЕС мастър Карл Досън,
  • BSFF (Be Set Free Fast – „Освободи се бързо“) – създател Лари Ним,
  • Емотранс (Emotrance) – създател д-р Силвия Хартман,
  • TAT (Tapas Acupressure Technique) – създател Тапас Флеминг (иглотерапевт),
  • DSR (Deep State Re-patterning – Препрограмиране в променено съзнание) – създател ТЕС мастър Таня Принс,
  • TFT (Thought Field Therapy – Терапия на мисловното поле) – предшественика на ТЕС, създател д-р Роджър Калахан,
  • WHEE (The Whole Health Easily and Effectively) – създател д-р Даниел Бенор,
  • и др.

Какво представляват Техниките за емоционална свобода (ТЕС) и защо методът работи толкова добре в различни области?

Най-известния представител на техники от енергийната психология са Техниките за емоционална свобода ® (ТЕС). Известни са още като Техники с потупване, меридианно потупване, ТЕС потупване и др. Те комбинират достиженията на когнитивните (аналитичните) терапии от западната медицинска наука с древното източно знание за тялото и фините енергии, които протичат в него. Докато съвременната западна медицина подценява влиянието на мислите и чувствата върху възникването на болестите, а вербалните психотерапии игнорират физиологичните реакции на тялото при изпитването на негативни емоции, ТЕС се фокусира на онова, което се случва едновременно в ума и тялото с цел освобождаването му.

снимка: Владимир Мачоков, списание 8
снимка: Владимир Мачоков, списание 8

Базирана на древната акупунктура, техниката представлява потупване с пръсти по 10-на акупунктурни точки по лицето и тялото, докато се изпитва негативната емоция, което помага за бързото, в рамките на няколко минути, освобождаване от неприятното чувство. При медицински изследвания е установено, че това потупване изпраща успокоителен сигнал до центъра в мозъка, отговарящ за реакцията ни „борба или бягство”. Този сигнал прекъсва връзката между мисълта, чувството и физическото усещане на тялото, които съответстват на това негативно чувство или физическа болка. „Изтриването” на негативното чувство възстановява капацитета за рационално мислене и способностите за намиране на решения.

ТЕС може да се прилага както в момента, така и за минали критични ситуации, които са оставили отражение върху начина ни мислене и възприятие за нас и света. Поради тази причина техниката показва висока ефективност при депресии, фобии, тревожни и компулсивни разстройства, ПТСР, безсъние, болки и физически заболявания. С тази техника е по-достъпно от всякога да се освободим от алергии, пристрастявания към алхол и цигари, свръхтегло, да влезем в блестяща физическа форма, да подобрим самочувствието си, да увеличим творческия си потенциал. Когато ТЕС и другите техники от енергийната психология се използват за постигане на върхови постижения в бизнеса, спорта или в личен план, те разкриват и елиминират подсъзнателни вътрешни конфликти и ограничаващи убеждения, които са пречка пред успеха на индивида.

д-р Дийпак Чопра за ТЕС: ТЕС дава огромни възможности за изцеление.

Луиз Хей: Ако ще подобряваш живота си, не е достатъчно само “да мислиш позитивно”. Използвай ТЕС да разчистиш проблемите си и да продължиш напред с живота си.

Джак Канфийлд, автор на „Пилешка супа за душата”: ТЕС е най-мощната нова технология за трансформация, която се е появявала от години.

Пренареждане на Матрицата

Пренареждане на Матрицата (или Matrix Reimprinting) е терапевтична техника от енергийната психология, базирана на Техниките за емоционална свобода. Тя е разработена през 2007 г. от Карл Досън, един от 29 мастъри на ТЕС в цял свят. Представлява форма на водена от терапевта медитация, при която сегашното „Аз“ се връща в миналото, за да помогне на минало „Аз“, което преживява стресиращо събитие. Чрез прилагането на ТЕС се освобождава негативния емоционален товар, което води до осъзнаване и дълбоки прозрения за индивида и неговите взаимодействия със заобикалящия го свят.

Направените изследвания с енцефалограф по време на сесия на Пренареждане на Матрицата показват, че мозъчните вълни спадат до тета и дори делта (като при дълбок сън). Ето защо чрез прилагането й се откриват блокирани емоции, скрити в подсъзнанието, включително до преживявания от най-ранна детска възраст и дори минали прераждания. Пренареждане на Матрицата стига до по-дълбоки нива на съзнание в сравнение с ТЕС, като едновременно с това е интуитивна и стига до корена на проблема. С нея лесно се осъзнават и премахват ограничаващи схващания, скрити от съзнателния ум. Най-отличаващото я качество от останалите техники, базирани на ТЕС, е че практикуващият замества старите саморазрушаващи възприятия за себе си и света с нови, жизнеутвърждаващи.

10676407_10202563435862436_6966084314233916502_n 10448183_10202563428742258_1840500842286537167_n

Стресиращите случки от живота остават в нашите енергийни полета като енергийни тела от замръзнала енергия, която чака да бъде интегрирана от нас. С техниките на Пренареждане на Матрицата се работи директно с тези енергийни тела, за да се разтовари техния негативен емоционално заряд. На тяхно място в състояние на променено съзнание се слага желаната картина за себе си и света. Това драматично подобрява емоционалното и физическото здраве, възвръща душевния баланс и буквално отприщва потенциала. Много хора, които я прилагат имат дълбоко-трансформиращи преживявания.

 

За терапевтични сесии с ТЕС и Пренареждане на Матрицата с Мартина: http://www.svoizbor.com/personal-consultation/
Благодарим ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.