Защо тази жена на 96г. казва “Възрастта не съществува”

slide_240180_1261538_free1 Да обичаш живота на 96 г. и да твърдиш аргументирано: Възрастта не съществува!

Тази жена, за която ви разказвам днес определено не е свита на две баба, въпреки че е на “преклонна” възраст. Но онази искрица, която живее за да усети и да се насити с даровете на живота.. е там.

Филис Сю е на 96 години. Ето какво казва тя: Да изглеждаш добре и да се чувстваш добре е работа. Да изглеждаш чудесно и да се чувстваш чудесно е работа на пълно работно време. Няма място за послъгване! Тя е ежедневна. Минута по минута, секунда по секунда. Това е процесът който обичам и върху когото обичам да работя. Наградата е – харесвам себе си и живея креативен живот.

Животът сам по себе си е предизвикателство и ти или го приемаш и предприемаш действия, или си стоиш и не правиш нищо. Не ми е ясно какво означава да си на 96. Физически се чувствам толкова добре, колкото винаги съм се чувствала, а ментално – дори по-добре. Танцувам и тренирам всеки ден. Това тяло трябва да знае кой е шефът, и да си на 96, а да се чувстваш на 20 е прекрасно! Хората непрекъснато ме питат каква е моята тайна. Казвам им: движете се, учете и слушайте.

Наградата е – здраво тяло и ум. Аз съм абсолютно убедена, че моето тяло и съзнанието ми са едно. Ние сме партьори и работим, играем и живеем като едно, И ако това е така, не можем да си стоим безучастни, мислейки си за утрешния ден. Тялото и съзнанието ни трябва да бъдат тренирани още от първия дъх, в противен случай през целия път ще вървим надолу по един склон.  Цифрите в годините и погледът към изминалите години са капан. Възрастта не съществува. Няма такова нещо като възраст, има само изживяване на всеки момент в най-голямата му пълнота.

Създадох моя собствена модна линия на 50 г., станах музикант, издадох албуми,  научих италиански и френски език на 70, научих се на танго и трапец на 80г и започнах да играя йога на 85. Така че – ако си мислите, че сте стари, помислете отново!

Това което ме вдъхновява е процесът на учене. Вдъхновението създава креативност, а креативността създава по-добър живот. Обичам да експериментирам и не ме е страх да опитвам нови неща, така че летенето на големи височини на 80г. изобщо не стоеше под въпрос. Музикантското ми превъплъщение не беше случайност. Това беше писано да бъде.

Обичам да се движа и да се упражнявам, така че моят тренировъчен режим се състои от йога, медитация, танго, скачане на въже, разходки в планината и тенис. Йога ти дава живот, който не си имал преди. Тя е като пробуждащо позвъняване до всяка клетка в тялото ти. Всеки мускул се изправя и ослушва. Живея за да играя йога, и я правя за да живея. Правете всяка поза колкото се може по-добре и след това я направете още по-добре. Аз имам артрит на гръбнака, но мога да правя мост, стойка на глава и шпагат. Тангото е чудесно физическо упражнение. Бях на 80 години, когато започнах да уча танго. Маркос (моят учител) ми каза, че за да овладея тангото, ще ми трябват около 2 години, а аз му казах „Имам време!“.

Осъзнах, че всичко е възможно ако харесваш себе си и това, което правиш. И не само е възможно, ами даже съвсем вероятно. Ако не тренираш тялото си всеки ден, то повяхва. Ако не тренираш ума си всеки ден, го губиш. Ето защо научих италиански и френски, защото ученето на нов език е чудесно упражнение за ума.

Моята движеща сила е желанието и това е успешната формула. Желанието е толкова могъща сила, че те тласка напред като неоспорим закон. За мен желанието е движещата сила, но действието е резултатът. Да работя и да довърша нещо умствено или физическо прави денят ми стойностен да бъде изживян и изведнъж намирам пролука – още една стъпка от стълбата нагоре. Не се предавам. СЛънцето и Луната са там за всекиго. Това пътешествие си заслужава! Това пътешествие беше добро към мен и не бих го заменила за всичките звезди във Вселената.

Има начин да победиш часовника. Бъдете във форма и се наслаждавайте на пътешествието. Приемете предизвикателството и се втурнете в него!

Така направих аз. Можете и вие да направите такъв избор.

Phyllis-Sues90 - 3

sue p3

s2 90g_490g_5

httpv://vimeo.com/41953956

 Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

32 Comments

 • Татяна
  Отговор

  Ама че вдъхновяваша статия, благодаря!

 • Анонимка
  Отговор

  Похвално! Много интересна и полезна информация,напълно в крак с новото ни време. Наистина е стимулиращо и обръща представите на 180!

 • Кир Михалаки
  Отговор

  Позьорка. Жена, която няма деца е пропиляла живота си напразно. Единственото смислено нещо с което може да се гордее човек са децата. А тази баба е просто… смешно плашило… дърта ковра.

  • Елена Петрова
   Отговор

   Убийствено за личността е да си злобен, завистлив и материалист! Децата са си деца, живота си е живот, спорта си е спорт и т.н. Защо някои ограничени личности свързват всичко само в едно?

  • Tsvete
   Отговор

   Много жени нямат деца по независещи от тях причини. Лесно е да съдиш някого, когото не познаваш. А и все пак всичко е въпрос на личен избор. Съгласна съм с Галя, жалко ако наличието на деца е единственото, с което се гордеете.

   • Мариана Сидерова
    Отговор

    Съгласна съм 🙂 наистина е жалко. Живота е училище в което трябва да се научим да обичаме и бъдем добри. …..

  • Mimi
   Отговор

   Ili si mnogo mlad i si mislish, che nikoga nyama da ostareesh ili si star i murzeliv i nishto ne pravish za da podobrish nachina si na jivot. Ako si mlad si izvinen, shte poumneesh s vremeto, no ako si na vuzrast, togava si za sulalenie! Nyama nikakvo znachenie dali jenata ima deca, ako ima nai- veroyatno sa na 60 godini, che i poveche.

  • Mia Draganova
   Отговор

   То и кравите, и овците имат “деца” …не е голямата работа да забременееш и родиш. А хора като тази женица могат да вдъхновяват да промениш живота си към по- добро даже и при един куп стари травми. Ще пробвам.

   • Zory
    Отговор

    Това беше доста глупаво изказване. Да забременееш, да износиш детето си, да го родиш и да го отгледаш не било голяма работа. Та това е смисълът на живота, всеки се цели кам това. Ако все още не си го изпитала, ти пожелавам да го изживееш. Тогава ще че това е най голямата работа в този живот.

  • Елена
   Отговор

   Ограничено, еснафско и просташко изказване. Първо, откъде знаеш, че няма деца? И второ, мъж, който няма деца, и той ли си е пропилял живота напразно? Изобщо, хората с деца са върхът, а тия без деца са плява? Ти ли решаваш как трябва да живее всеки един човек на планетата?
   Бабата очевидно си се чувства много добре, радва се на живота и може да доживее даже и до 120 години. А ти цвъкай деца, защото само те имали значение и гледай да не хвърлиш топа още на 60. Току-виж някой ти дал медал за смислено прекаран живот.

  • За За
   Отговор

   Аз съм почти на 50.
   Нямам деца по собствен избор, при наличието на прекрасен съпруг.
   Смятам това за един от най-добрите избори, които съм правила през живота си.
   И мноооого се развеселявам от подобни изказвания.

  • Мариана Сидерова
   Отговор

   Това е мъдра и умна жена – Тя е разбрала смисъла на живота – Хората на нейното ниво са богати. Съгласна съм с всяка нейна дума…….

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Удивително и много тъжно е, когато дори в такъв вдъхновяващ и позитивен материал се появи грозен хейтърски коментар. Мога само да ви съчувствам.
  Никъде не се спомянава дали има или няма деца жената. Защо автоматично решихте, че няма? Ами какво да кажем за хората, които имат репродуктивни проблеми?
  Жалко е, когато някой по такъв грозен начин си позволи да слага етикети и да хвърля кал по някой, който е до такава степен изпълнил живота си със съдържание и смисъл, че е вдъхновение и мотивация за хиляди други.
  Имате ли вие нещо градивно с което да се похвалите и да повдигнете духа на другите?
  Въпросът е риторичен.

  • Русана Ганчева
   Отговор

   Съгласна съм. Под такъв страхотен и вдъхновяващ разказ просто няма място за злоба… Озлобени са нещастните хора, Не съдя, понеже като всеки човек и аз я изпитвам. Опитвам се да я приема като детска лудория, като нещо неосъзнато. Колкото до Филис – искам и аз на 90 да живея ксто нея, Такива трябва да са кумирите днес, а не нагримирани и пластично оперирани!

 • Нина
  Отговор

  Да,звучи добре като на филм.
  Но… първо тази жена НЕ Е българка и никога не е живяла живота на средностатистическата българка! Защото тя бедната влачи този живот горе-долу от към 50-те си години и не може да насмогне на стари родители, внуци, капризен съпруг , че пък и да не се дава на младите колежки на работа. Така че- да, евала на тази жена,но всеки да избира кое и как и да премери първо костилката…

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Аз уважавам всяка гледна точка, затова няма да ви разубеждавам. Но ще споделя и моята гледна точка: Който иска – намира начин. Който не иска – намира оправдание.

   • Bo
    Отговор

    Special for Martina,
    Ideiata za tozi aricle e prekrasna.A koi kak razbira i tulkuva “svoi izbor” e lichna gledna tochka…Dokazano e, che nashite misli sa nashata deistvitelnost,nasheto podsuznanie.Te ojiviavat i ni suputstvat prez tcelia ni jivot…Zatova mnogo vnimatelno tryabva da obmisliame vsiaka nasha duma.
    Pochti vsiaka bulgarska jena raboti 55 godini (za pensia), otglejda deca,ugajda na suprug, griji se sa starite si roditeli.Tova e pohvalno….paralelno tia moje da napravi svoia izbor.Tova e neino pravo.
    Pogreshno e da se sramuvame,che pravim gimnastika,vurvim pesha,dishame dulboko,slushame muzika i otglejdame tcvetia na balkona samo zashtoto sme prehvurlili 60-te.Tova e da predadesh sam sebe si.
    Pojelavam na vsiaka jena,koiato uvajava i obicha sebe si da napravi svoia izbor.GOOD LUCK!!!

 • galja
  Отговор

  Ами българската жена сама си е виновна 🙂 От всичко изброено, драга Нина, Ваша отговорност са само старите Ви родители. Внуците Ви си имат родители, които да се грижат за тях. Капризите на съпруга са си негова работа и Вие не сте длъжна да ги изпълнявате. Ако доброволно сте се нагърбили с всичко, доброволно и ще си го изпълнявате без мрънкане. Съгласна съм с Мартина и няма да Ви разубеждавам. Изборът си е Ваш 🙂

  Отделно искрено съжалявам кир Михалаки за това: “Жена, която няма деца е пропиляла живота си напразно. Единственото смислено нещо с което може да се гордее човек са децата.” Твърде жалко е, ако няма с какво друго да се гордеете в живота си…

 • mark
  Отговор

  Евалла на “бабата”. Мотивираща статия. Който има очи, да види, който има уши, да слуша! Останалите да дремят пред телевизора!

 • Стела
  Отговор

  Баба е обръщение към майката на някой от моите родители, но всеки друг е желателно да я нарича дама , каквато всъщност тя Е! Също така бих искала да уточня , че преклонна е възрастта пред която се прекланяме с уважение защото ние пресмехулковците можем само да мечтаем да сме достойни за такова дълголетие. А и нали знаете , че се смее най-добре този който се смее последен! Благодарим ти за примера Сю! Живота е хубав и си струва усилията , а който не е съгласен знае пътя!

 • Bo
  Отговор

  Bravo Su!!!Vduhnoviavashto,prekrasno, izpulneno s radost ot jivota,surce i tialo.Chudesen primer za vsekigo ot nas.
  “Baba” moje da bude narichana vsiaka jena ot sobstvenite si vnuci (ot nikoi drug).Dobrite manieri go iziskvat.
  Skoro shte navursha 80 godini.Ne samo che ne gi chuvstvam,no daje me radvat,zashtoto sega bera plodovete na moia trud.Ot 27 godini poseshtavam fitnes club vseki den,uprajniavam azani i yogiisko dishane.Vurvia okolo chas.
  Vladeia angliiski,frenski i ruski i rabotia kato prevodachka.Izuchavam ispanski.Karm kola.Obicham gradinarstvo i patuvane;Aliaska,Hawai,Mexico,Bahamite.Vsiaka prolet letia do stranata v koiato sum rodena,( a tia e ot drugata strana na planetata) za da pregurna priatelite si.Jivota e edinstven i prekrasen.
  Mojem da si pozvolim dulboko sajalenie kum Kir Mihalaki,zaradi povredenoto mou mislene.Izbora e negov…

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Божидара, благодаря Ви за споделеното!
   Можем само да се преклоним пред живия пример и вдъхновение, който сте!
   Толкова ме боли понякога от хора на 60-тина години, които са се предали, живеят ден за ден, сякаш изненадани, че още са живи – без радост, без цел, без вяра в идния ден.
   А всъшност животът тепърва предстои. Огромен респект и радост изпитвам, когато животът ме срещне с вдъхновяващи хора като Вас!
   Още дълги години изпълнен със смисъл, съдържание и радост живот Ви желая!

 • ogilcogi
  Отговор

  Zdraveite, v bibliata pishe che horata sa jiveli po 1000 godini, misla che tova sa normalni neshta stiga da sa pravilni celite ti v jivota. Mnogo e dobre chovek da ima deca i dori dobre da gi vaspita, a ne kakto pri nas se okazva da gi izdarjat mama i tatko do 40g, v usa do 16 g se gledat decata i posle vseki po patia si , a ne te igrali po 15 chasa na kompiutara i posle vzeli pistolet i zastreliali niakoi – t.e. veche decata se vaspitavat ne ot roditelite si a ot…. kompiutara, Za jalost tova e deistvitelnosta . A tezi koito sa Hristiani sashto se narichat sinove boji i se uchat za delata si ot Hristos i ot delata mu v bibliata. Taka che vseki pravi izbora si v jivota – kakvoto posesh tova i shte po janesh.POjelavam vsichki da sa zdravi i uspeshni i da obichat rodinata si 🙂

 • Петьо Петков
  Отговор

  Страхотно бабе. Уникална е!

 • a
  Отговор

  И НЕКА СИЛИЩЕТО БИДЕ С НАС ПО ПЪТЯ ЗА ПЪТЯ КЪМ ПЪТЯ… http://WWW.BELINSKI.INFO

 • Galia Georgieva
  Отговор

  Всичко което КАЗВАМЕ и ВЯРВАМЕ е така , без значение за кого и какво.Това СМЕ самите ний. Филис Сю, възхищавам се на хора като теб, Обвързвам се АЗ да следвам това което си….. по мой усет :). Бих се радвала и децата ми да осъзнаят смисълат на изобилието житейско,но това е тяхен избор.Нищо че живея в най красивата и райска страна БЪЛГАРИЯ 🙂 БЛАГОДАРНА съм на всичко което е.

 • jasmina kindaj
  Отговор

  Decata sa si deca v krajna smetka vseki si grabva hljaba i sapka na tojaga apak na roditeljat mu ostava samo edna maka i v krajna smetka i bez sili za zivota da prodalzi poneze lesno e da se umre a tesko e da se strada taka 4e mojat deviz e obi4aj sebe si za da te obi4at i ostanalite decata te ne sa nasi te sa bozii nie sme edin provodnik i njamame vlast nad decata ajde samo ne se oslusvajte ami zapo4nete da se trudite za sebe si oste dneska 4e zenata vi dava super saveti a ne badete glupavi taka da se kaze ajde stavajte na trening ha ha ha

 • Ина Манчева
  Отговор

  Много вдъхновяваща и полезна статия…г-жа Филис Сю е един чудесен пример за пълноценен живот изпълнен със смисъл…нека нашите изрядни домакини да се замислят,че освен тенджери и тигани има и такива прекрасни жени като нея…

 • vestnici
  Отговор

  Дай Боже всеки му сила на тази възраст! Нашите пенсионери обаче са много измъчени.

 • Даниела
  Отговор

  Наистина е прекрасно това, което споделя дамата.. и все пак- да помагаш в грижите за своите внуци или дори на други деца или хора, които имат нужда , не е ли мноооооого по-смислено съществуване, отколкото да правиш шпагат…??? Човек се грижи за тялото си не като самоцел, а за да има достатъчно енергия да помага, да служи на другите хора….

 • Иво
  Отговор

  Това е вдъхновяващо и може да те накара да се замислиш и да спреш с всякакви меса и захари пропагандирани от индустрията, пък и е хубаво, когато човек е от малък град може да яде домашни плодове и зеленчуци, домашни яйца, ядки и прочие. Знам, че тук сте повече жени, но имам въпрос. Жената казва,че тренира всеки ден, то хубаво, но дали тялото ще се амортизира, примерно, след 60-70 години ако се правят редовно по-тежки упражнения от йога, като набирания и лицеви опори? Все пак нали се натоварват ставите. Хайде сега не ме бърка толкова защото съм на 21, но попринцип за вбъдеще, какво мислите?

 • Отговор

  Всичко е в мярката. Тренирай без да се претоварваш. Загрявай много добре преди тренировка и няма да имаш проблеми. Повечето болежки на стари години идват или от претоварването на млади години, както е при активните спортисти, или, и то най-често, от обездвижване в комбинация с негативни емоции. Тази жена е намерила верния път, можем само да й се възхищаваме на духа, който води тялото й. При повечето от нас е обратното: духът рухва, когато тялото започва да остарява и да не може повече. И тогава се предаваме… на бавната смърт с много хапчета и сериали. А ето че може да се живее и по друг начин.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.