Ретрограден Меркурий за последно тази година

1383036_532030170207496_754601356_nМеркурий за последен път тръгва назад – 21.10.2013
Послания от знака Скорпион през погледа на Милена Вълканова

Дори лаиците и скептиците спрямо астрологията в днешно време са чували за ретрограден Меркурий, спрягат го и сърцато го обвиняват за несгодите си в ежедневието. Току на някого му изчезне безследно файл, колата го остави насред пътя, ключовете му изчезнат, комуникацията отиде в трета глуха и е готов да обвини ретроградния Меркурий за това. Не преувеличавам – и аз самата съм учудена с каква честота попадам на статуси във Фейсбук, които „крещят”: „Абе Меркурий да не е ретрограден? Еди-си-какво-се-обърна-с-главата-надолу…”

Немалко уж „здравомислещи” хора внимават, когато подписват документи, уговарят срещи и пътувания, купуват билети и пращат важни писма – първо се проверява да не се задава ретрограден Меркурий. Защото по меркуриево ретроградие такива работи не се правят!

Меркурий се подготвя да навлезе в своята трета ретроградна фаза за 2013 година на 21 октомври и отново ще тръгне директно на 10 ноември, като дните 17-21 октомври и 10-13 ноември са най-невралгични и напрегнати – ежедневието ще буксува, малко неща ще се получават от раз, позабравени проблеми ще се възпаляват наново. 

Ретроградният Меркурий дотолкова вече добива смръщен отенък, че е редно да внесем малко баланс и здравомислие. Нека се опитаме да погледнем „задния ход” на Меркурий отвътре. Първо да припомним, че обратното движение на планетата е илюзия – Меркурий няма как да се разхожда напред-назад по орбитата си около Слънцето, но от гледната точка на Земята, ние периодично забелязваме подобно поведение. Именно нашето геоцентрично възприятие е отправната точка за формиране на опитностите ни във връзка с окръжаващия свят. 

Меркурий, който е най-близката планета до Слънцето символизира мисловните процеси, потока на словото, обмена на информация, каналите и процесите на комуникация. По време на ретроградие менталните активности се забавят, стават по-рефлективни и интровертни. Това е естествената почивка от външния свят, която закономерно следва период на активност и от която имаме нужда в хода на жизнената ни синусоида, но често забравяме. 

Всеки човек има вътрешен часовник, който ни нашепва кога е време за оттегляне и презареждане на емоционалните, мисловните и светогледните ни батерии. Отделно от индивидуалните часовници, съществува и универсален такъв, който отбелязва периоди на общо, колективно забавяне на менталните процеси, на оттегляне от суматохата и вглеждане навътре. „Умът на Слънчевата система също има нужда да отмори и да направи пауза” – казва един колега астролог. 

По време на ретрограден Меркурий сякаш времето наистина се забавя, обичайните ритми се разстройват, потоците на общуване и обмен се разбъркват… И най-вече, когато просто отказваме да се спрем, да вникнем, да проявим търпение и смирение. Не можем да очакваме обаче нещата да запазят обичайната си ежедневна инерция. Не е трудно да се изнервим и да си внушим, че всичко е срещу нас, но нека се замислим дали просто ние не сме дисонантни на качеството на вселенския ритъм. Глобалният ритъм всъщност ни провокира да се оттеглим от света навън и да се вгледаме в света вътре. И въобще не е мъдро да правим излишни движения – по-разумно е да приберем томахавките на гнева и да изчакаме в съзерцание и спокойно наблюдение на обстоятелствата. Често в забързаното ежедневие, хванати в тревожности и мания за контрол, забравяме, че „и това ще отмине”, че пътят е по-съществен от крайната цел.

Ретроградният Меркурий от 21 октомври до 10 ноември е в знака Скорпион, което е възможно най-дълбокото потъване на бога с крилатите сандали – чак до долната земя. Той ще ни донесе послания от позабравени емоционални пластове на съществото ни, ще поразбута душевните болежки, ще ни срещне с нашите сенчести части. Недоразуменията в комуникацията ще създават драматични ситуации на интрига, манипулация, огорчение, и на моменти много по-смислено ще бъде да замълчим, отколкото да излеем обърканите си мисли. 

По време на ретро Меркурий в Скорпион в живота ни се завръщат хора и познанства, отдавана смятани за забравени. Сега обаче се оказва, че нищо не е забравено и никой не е забравен. Отново ще бъдем изправени пред уж отминали предизвикателства във взаимоотношения, оставили белези по душите ни. Отново ще се наложи да си докажем, че онзи урок сме го научили. Дали? Какво още имаме да разчоплим, дезинфекцираме, превържем?

На 29 октомври Меркурий е в съвпад със Сатурн и прави благоприятни контакти с Марс и Плутон – ситуация, която предразполага към стабилност, към овладяване на конфликтни обстоятелства и към действия на медиация. Конфликтите се потушават успешно чрез позоваване на фактите, реалността и минималистичните решения. Това е ден, в който неформалните лидери с истинска тежест ще изплуват на повърхността и ще управляват с поглед, без думи. Те ще изведат събитията до неконвенционална творческа реализация. 29 октомври е ден предимно за оценка на действителните дадености, за поемане на отговорност за надробеното и за планиране на действия съобразно него, ни повече, ни по-малко. 

На 1 ноември Меркурий се съединява с голямото светило Слънцето и Северния лунен възел – ограниченията, които налага

otherworlds

реалността, рязко се вдигат и почвата за посяване на смела мисъл, е изчистена от бурени. Мисълта ще роди действие. Но не точно сега. В тези дни е важно да надмогнем съмнения, да уталожим страховете и да ангажираме вътрешен ресурс в излекуване на вътрешна рана, за да се освободят сили за промяна и надмогване на вътрешната теснота. Съединението със Слънцето е акт на свързване с Духа, с висшия Аз, или с онзи център вътре в нас. 

До 10 ноември нещо в слънчевия сплит набъбва, къкри и се оформя като откровение, което не идва свише, а от дълбините на собственото същество. То е изстрадано и родено от редица търкания с външния свят, както и от множество позовавания на собствена неподозирана стабилност и здрава интуиция. 

От 10 ноември нататък започваме да намираме думите, в които да облечем чувствата и да ги поднесем на другите без усещане за разкол, но в атмосфера на емпатия, разбиране и свързаност. Главата и сърцето се свързват и онова, което разчувства, не дразни хладния ум, а създава пълнота на възприятието. В действителност настъпва облекчение, събуждане за оплодителната и грижовна сила на земните и водните знаци, в които планетите се подреждат, образувайки два Малки талантливи триъгълника – посятата мисъл започва да дава плод. 

До 30 ноември Меркурий, в своя директен ход вече, отново минава по стария път на ретроградното си движение, който му е познат и е по-лек. Тогава изстраданите и критичните дни на ретро фазата добиват нова перспектива, а пред погледа изникват незабелязвани елементи от пейзажа на житейската ни ситуация, които до този момент са ни убягвали, а са били ключови за разбирането и решаването на проблемите ни.

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.