Новолуние и слънчево затъмение в Скорпион на 3 ноември – подмяна на психическите генетични кодове

eclipse-annular-ring-of-fire-new-moon

Новолуние и слънчево затъмение в Скорпион на 3 ноември – подмяна на психическите генетични кодове

Започва нов лунен цикъл през ноември и още в началото му наблюдаваме уникална небесна конфигурация, плюс пълно слънчево затъмение в Скорпион. Слънчево затъмнение имаме тогва, когато Луната и Слънцето са в съвпад с Лунен възел. Тогава Луната застава пред Слънцето на една линия със Земята. На 3 ноември 2013 г. в 14:49 Луната и Сънцето се съединяват, а Главата на дракона (Северния лунен възел) поглъща Слънцето.

Слънчевите затъмнения са тревожели съзнанията на хората още от древни времена и са предвещавали нещастия. Богът-Слънце бивал погълнат от пастта на космическо чудовище и животът за кратко замирал. Изчезвала светлината на деня и светът потъвал в сюрреалистичната прегръдка на мрака. В нашето колективно съзнание, в генетичната памет на човешкия ни опит, слънчевите затъмнения ни отдалечават от критичния и логически разум. Тяхната мистична тъмнина разсейва ясната рационална мисъл, и ни засмуква в плашещ водовъртеж на емоционални преживявания, ирационални реакции и гласовете на инстинктите.

Слънчевото затъмение отваря кутията на Пандора и пуска на свобода всички подтискани страсти, до скоро удържани в сладката самодоволна илюзия за вездесъщия разум, а те заиграват на полето както на индивидуалната душа, така и на обществените дела. Здравият разум е изсушен, вкочанен и ригиден – затова е нужно да прекара известно време в тъмните селения на неконтролируемата първичност, където да се разпадне и после да се съгради наново в по-различна генетична конфигурация от молекулярни връзки.
Именно поради това затъмненията са време на повишена емоционална интензивност. Затъмненията водят със себе си критични периоди, започващи и свършващи две седмици преди и след самото събитие.

затъмнение в скорпионТова слънчево затъмение в Скорпион на 3 ноември 2013 е особено мощно и енергийно натоварено. Точно защото се случва в знака Скорпион, а и по време на ретрограден Меркурий с когото е в съвпад, а също и със Сатурн. Знакът Скорпион е царството на сенките, дълбочинните нива на психиката, мазето на несъзнаваното, скринът със забравените спомени, гардеробът със секелетите, кладенецът на живата вода, ядреният реактор на вътрешната сила която руши, гради и … която не познаваме.

Ретроградният Меркурий забавя времето, слага оловни камъчета в обувките на бога с крилатите сандали, за да го накара да укроти забързания полет на повърхностното си ежедневие и да се обърне към отлагани важни дела, да довърши и изплати стари дългове, да погледне навътре и надълбоко в житейската си ситуация, и да намери смисъл или да измисли нов там, където отдавна е изгубен и потънал в инерция, навик и душевна паяжина.

Сатурн е принципът на реалността, на тленността, на граничността, на времето, на края. Неговото участие в конфигурацията още повече утежнява ситуацията, особено когато упорито настояваме да останем в нарцистичната позиция на вечното момче или момиче и отказваме да пораснем, съпротивляваме се на голямото пътуване по вертикала – надолу, нагоре – и обвиняваме живота, вселената и всичко останало. Поемането на отговорност за делата ни, за дълговете ни и за психическото ни израстване минава през категоричния отказ на обстоятелствата да продължават да ни дундуркат. Сатурн е онзи аспект на вътрешното ни състояние, който ни хвърля в депресивна позиция, нанася поражение върху собствените ни заблуди, изритва ни от рая и ни заставя да преразгледаме останалите ни сили, които в последствие се оказват много по-стабилни и реално приложими в света на зрелите хора.

Стелиумът от Слънце, Луна, Сатурн, ретрограден Меркурий и Северен възел в Скорпион е енергийна бомба, която според някои астролози ще помита живота ни в дълбочина в следващите девет месеца. За нашите географски ширини, новолунието, освен че се случва в знака Скорпион, попада и в 8 дом, скорпионския – на трансформацията, на емоционалните дългове и зависимости, на дълбочинния контакт с другия, чрез който се докосваме отвъд разбираемите измерения на значимото ни взаимоотношение и достигаме болезненото, тъмното, страшното.

Деформираното лице на криворазбраната любов се открива и лъсват всичките спотаени бесове на връзките – зависимости, обсебвания, ревност, манипулации . Позитивната страна на тази тежка монета е възможността да прогледнем, да се освободим и ако е писано – да се свържем наново през преодоления ад в по-мъдър, плътен, дълбок и смислен контакт.

В Скорпион винаги е страшно, но да не забравяме, че там е също проницателно, могъщо, мощно, силно, честно, богато, плодовито, плодородно… Новолунието ще ни застави да изчистим плявата, боклука и скелетите от вътрешното и външното пространство. Ще ни се наложи да изплатим дългове, да върнем заеми, да потърсим сметка. Ще трябва да си изискаме, приемем и 

new solar dna

понесем наследството си, да го разчоплим, да го оценим, може би да го изхвърлим за рециклиране, или да го вложим в новия оборот на съдбата ни. Двамата управители на знака Скорпион – Плутон и Марс подкрепят новолунието. Затова и времето ще предостави ред възможности за обогатяване (както материално, така и психическо) като заслужена награда за чистката, за бъркането в емоционалните рани, и за усилията да се изплатим, поемайки отговорност за съзнаваните и несъзнаваните ни морални простъпки, за престъпленията срещу себе си, близките и обществото. Марс и Плутон ще разкрият неподозирани съкровища, ще ни издигнат до неочаквани върхове, пропорционални на дълбочините до които сме се осмелили да достигнем.

Стелиумът на новолунието в Скорпион заедно с Марс, Плутон и Уран образуват фигура, наречена Модел – определено в следващите девет месеца семето на новите модели ще измести старите психически, ментални, емоционални, родови и социални структури. Времената са много нагнетени, а енергиите за подмяна на психическите генетични кодове – набъбнали в очакване на физическо въплъщение.

В картата на новолунието за нашата географска ширина, изгряващият знак е Риби, а на асцендента е кацнал Хирон в опозиция на Марс на десцендента. Хирон е символ на ранения лечител – именно чрез собствените ни болки, чрез познанието за изстраданите лишения, поражения, саможертви, чрез белезите от душевните ни рани и комплекси ние сме добили интуиция по пътя на трансформацията, и можем да лекуваме и подкрепяме другите в техните изпитания. Всичко, което носи новолунието, има за цел да разбуди енергиите на вътрешния лечител, след като сме преживели кризата, минали сме през трансформацията, конфронтирали сме демоните, пожертвали сме емоционални и ментални модели. Тогава ще преминем наново в живота – може би по следващото пълнолуние или след по-големия цикъл от 9 месеца – за да помагаме на другите и да донесем лек. Скритите конфликти и враждебност в партньорските взаимоотношения ще излязат на повърхността, ще си излеем душите, за да поставим черните карти на масата и за да успеем (или не) впоследствие, след уталожване на бурята, да изградим ново свързване, помнейки човешкото лице на нанесените рани.

Силно засегнати от настоящото слънчево затъмнение в Скорпион ще бъдат Скорпиони, Телци, Лъвове и Водолеи – особено онези, които имат присъствия от планети или други точки около 12 градус на знака. Имам чувството, че като цяло за водните и земните знаци периодът ще бъде колкото напрегнат и стресов, толкова и възнаграждаващ и извеждащ на ново, по-високо и стабилно ниво на житейски отговорности, сила и власт.

Милена Вълканова

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

3 Comments

 • Ruslan
  Отговор

  Благодаря ви много за статията!!!

 • krem
  Отговор

  Точно навреме ми идва това напомняне и допълване на моите знания за ситуацията на небето в момента. Вчера в парка просто изригнах в един скандал, вярно че се опитаха да се саморазправят с детето ми, заплашиха ме, но след като се развиках такава енергия се завихри в мен, с такава сила влязох в скандала и защитата си, че цял ден треперих, даже физически ми беше студено и ме болеше около слънчевият сплит.
  Запитах се за причините и за урока, за огнените енергии в мен, за това как изпускайки си прекалено нервите накрая, аз от човек със стабилни аргументи в спора, всъщност не бях победител, макар и не победен. И как паднах до нивото на агресивно викаща, въпреки, че бях в правото си да се защитя от директна агресия, и как ако бях подходила спокойно щях да се чувствам по-добре и по-права. Сега се замислих за цялата комбинация от планетно-енергийно влияние. Бих добавила, че беше и 29 лунен ден, който е много тежък. За да дойде новата сила в нас, ние първо трябва да си научим уроците и всичко беше нужното. И ако самите енергии на деня са такива, не трябва да им се поддавам, да се поддавам на външната агресия и да падам до нивото и. Ако съм центрирана бих се защитила по-добре. Добър урок беше, макар и травмиращ. 🙂 Земна зодия съм, козирог 🙂 Може би също оказа влияние, че аз самата съм с ретрограден меркурий?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.