Истинската причина за нашите заболявания [и как да ги лекуваме]

От Гари Крейг, създател на ТЕС – Техниките за емоционална свобода

Ако разбирахме истинската причина за заболяванията ни, подобни изследвания, статии и книги нямаше да бъдат необходими…

Изпитвам голямо уважение към представителите на лекарската професия и много от тях са ми приятели. Изисква се огромно посвещаване на дългогодишно учене и после посрещане на сложните нужди на пациентите.

Какъв е истинският проблем? Докторите и медицинските сестри често са разочаровани, защото истинската причина за заболяванията често им се изплъзва. Въпреки огромното количество време и пари, вложени в медицински изследвания, посветените на медицината специалисти са принудени да се борят единствено със симптомите на заболяванията ни.  Причините за повечето от тях остават в сферата на пожеланията.

Търсим на грешното място: Поради причината, че медицинските изследвания търсят причините на грешните места. Например, изследванията сочат, че депресията е свързана с химически дисбаланс в тялото. Следователно, външен химически елемент (медикамент) се дава на пациента, за да се почувства по-добре. Само че пациентът трябва да продължи да приема този медикамент, иначе симптомите ще се възвърнат.

Следователно, лекарствата не решават проблема. По скоро, те времено замаскират симптомите. В този случай следва да заключим, че не химическият дисбаланс е истинската причина за депресията, защото правилно разбран, дисбалансът е само още един симптом. В основата, ние трябва да открием какво причинява този дисбаланс и тогава ще бъдем по-близо до истината. Същият принцип може да се приложи за всяко заболявание за което се сетите. Ракът например не се причинява от видоизменението на клетките, въпреки че поведението на клетките често се превръща във фокус на медикаментозното лечение. Можете да премахнете нежеланите клетки с радиация или химия и да премахнете туморите с операция. Но дори и тези процедури да имат успех в някаква степен, те дори не доближават причината тези клетки да започнат да се видоизменят на първо място.

Медицината признава “Не знаем каква е причината”.  Една сутрин, воден от чисто любопитство, прекарах два часа, търсейки причини за различни заболявания в популярни медицински източници и уеб сайтове като webMD.cpom, MedlinePlus.gov и MayoClinic.org. Не можах да открия нищо, наподобяващо причина за нито едно заболяване.  Всъщност открито се признава неспособността да се разберат истинските причини за заболяванията. Ето няколко примера за това:

Множествена склероза: “Лекарите все още не разбират какво причинява МС, но има интересни данни предполагащи, че генетиката, средата на човек и вероятно вирус, могат да играят роля”

Мигрена: “Експертите не са сигурни какво причинява мигрената. Появява се в рода и се подозира фамилна обремененост. Но не е ясно защо при някои хора се появява, а при други – не.

Астма: “Никой не знае какво наистина причинява астмата. Това, което знаем е, че астмата е хронично възпалително заболязане на дихателните пътища.”

Синдром на раздразнените черва: Точната причина за СРДЧ не е известна. Но здравните експерти неправилна комуникация между мозъка и чревния тракт е една от причините за симптомите.

Ревматоиден артирит: Лекарите не знаят какво точно го причинява. Може да е комбинация между гени и обкръжаваща среда. Някои изследователи смятат, че инфекция с бактерия или вирус може да активира заболяването, но все още не знаят какъв вирус или организъм го причинява.

Сколиоза: В повечето случаи, причината за сколиозата е неизвестна. Развива се предимно при деца и тийнейджъри и изглежда, че е е свързана с няколко неща, включително генетика, тъй като често се среща в рода.

Синдром на Сьогрен: “Лекарите не знаят точната причина. Възможно е да имате гени, които ви поставят в риск. Възможен активатор на заболяването – инфекция с вирус или бактерия”

Дислексия: “Причината за дислексията не е ясна, въпреки че е вероятно да е фамилна обремененост, тъй като се среща в рода. Някои изследвания показват, че хората с дислексия имат аномалии в тези части на мозъка, отговарящи за четенето и говора”.

Тревожност: “Точната причина за тревожните разстройства не е известна, но тези разстройства, както и другите форми на ментални заболявания, не са резултат на лична слабост, недостатък на характера или лошо възпитание. Продължаващите изследвания показват, че много от тези разстройства са причинени от комбинация от фактори , включително промени в мозъка и стрес в заобикалящата среда.

Фобии: “Причината за фобиите е неизвестна. Ако имате член на семейството с фобия, е по-вероятно да развиете фобия”.

Левкемия: “Експертите не знаят какво причинява левкемия. Но определени фактори могат да повишат риска от някои видове левкемия”

Синдром на хроничната умора: “Лекарите не знаят какво причинява СХУ. При много хора, той се появява след прекарано вирусно заболяване. В някои случаи СХУ изглежда, че се появява след голяма физическа или емоционална травма, или излагане на токсини. Но няма доказана причина за СХУ.

Екзема: “Лекарите не знаят какво точно причинява екземата. Най-често срещаната разновидност – атопичният дерматит, наподобява алергия. Но кожното раздразнение, често наблюдавано при деца, отколкото при възрастни, не е алергична реакция”

Всичко това е разочароващо и за съжаление, тази извадка представлява само един процент от целия списък. Изглежда, че въпреки огромното количество изследвания в търсенето на лекове, лекарите още не знаят причините за огромна част от болестите. И въпреки това разчитаме на тяхната помощ и понякога медицината постига някакви успехи. От друга страна обаче, твърде често предприемаме ненужни интервенции, операции, получаваме сгрешени диагнози и странични ефекти от лекарствата. Какво по-добро доказателство от това, че медицинските изследвания се прицелват към грешната мишена. Търсят причини там, където не съществуват.

Като да търсиш злато във ваната си. Просто не е там. 

Направете си сами този експеримент. Идете в който и да е голям медицински уебсайт и потърсете истинските причини за болестите. Ако намерите някакви – уведомете ме. В търсенето си обаче, не приемайте за истинска причина, дефиниции като “Изглежда, че има генетична тенденция…” или “Хората с диабет са повече предразположени към това заболяване…” или “Рисковите фактори включват…” Тенденции, второстепенни влияния и рискови фактори НЕ СА ПРИЧИНИ. Те просто помагат на лекарите да формират образовани предположения, опитващи се да обяснят случващото се.

Истинската причина = Негативни емоции

И така – какво причинява множеството болести?

Отговорите на невронауките сочат към ума, не към тялото. И по-точно – твърдението, че заболяванията се проявяват в тялото като проява на на нашите неразрешени емоции като страх, гняв, вина и други негативни емоции, които колекционираме през целия си живот. Когато разрешите емоционалните си драми, премахвате основните причини. Без наличието на причините, всички симптоми ще отшумят.

Това е проста идея, и повечето истини са такива.

Интуитивно, всички знаем, че това е истина. Често можем да почувстваме тежестта на вината, стягането на страха и експлозивността на гнева в телата ни. Лекарите няма “страхометри” или подобни с които да измерват степента на поражение от негативните емоции. И ние нямаме. Можем да го усетим вътре в нас обаче и знаем, че тези емоции ограбват здравето ни.

Научните изследователи вече знаят това: Интересно е, че нашите медицински изследователи вече са навлязли в това пространство. Множество нови изследвания категорично сочат към факта, че негативните емоции са основните причинители на заболяванията. Има дори нова развиваща се наука, наречена психоневроимунология която се фоkусира в това откритие. Благодарение на нея имаме много осветляващи истината изследвания, но за съжаление нищо повече не се прави по тях.

Тези изследвания потвърдиха, че негативните емоции водят до каскада от “негативни химически реакции” които насищат кръвта, и когато се задържат продължително време в тялото, могат да доведат до дълъг списък със сериозни заболявания.

Имунната ви система е устроена така, че да държи настрана болестите и когато ѝ позволяваме да си върши работата, тя се справя чудесно. Когато обаче продължавате да задържате мисли на възмущение, вина, тревога, срах и подобни, тялото ви бива потопено в негативна химия, която източва ресурсите на имунната система и и сериозно уврежда възстановителните механизми на тялото.

Огромна част от научните изследвания, включително споменатата горе психоневроимунология, предоставят солидни медицински обяснения на този феномен. Така че, проблемът не е липсата на доказателства че негативните емоции (и негативната вътрешна химия като резултат) са истинските причина за заболяванията. Проблемът е, че здравната система все така насочва и държи лечението на ниво симптоми, не на ниво причини.

Възпрепятстване на имунната система: Колкото по-голяма и постоянна е негативната вътрешна химия в тялото, толкова повече възпрепятстваме имунната система и естествените му възстановителни механизми. Резултатът е повишена тенденция към заболявания. То е като да играеш спорт с вечно отслабваща защита – противникът рано или късно ще отбележи точка.

Всички сме наясно на някакво повърхностно ниво за тази увреда над тялото ни, защото чувстваме някои физически ефекти мигновено. Забелязваме например как избухването на гнева веднага повишава честотата на пулса и на кръвното налягане. Тревожността пък се усеща веднага като напрежение в корема, затруднения с дишането, главоболие, стягане в гърлото или гърдите. За съжаление, не си даваме сметка за по-дълбоките увреди, докато не започнат да се появяват сериозни симптоми. Това често отнема месеци, години, дори десетки години, за да може негативната вътрешна химия да свали имунната ни система и възстановителните механизми, и да се развият сериозни, продължителни симптоми, които неизбежно се превръщат в (хронични) заболявания.

И тук, типично, медицината прилага медикаменти, радиация, хирургия и други инвазивни методи за да може,  евентуално да подтисне и намали симптомите. Междвременно, основната причина отдолу остава незабелязана и така, докато медикаментозното въздействие може да доведе до някакъв частичен успех, негативната вътрешна химия продължава кръстоносния поход срещу тялото ви.

За жалост не се обръща нужното внимание на тези толкова важни открития. Разбираемо е, при положение, че досега на лекарите не са дадени правилните инструменти за да неутрализират истински унищожителния ефект на негативните емоции. Медицинското образование е ориентирано към тялото и “въпросите с ума” се счита, че принадлежат към друго поле. Психиатрите и другите лекари които са обучени да разглеждат “въпросите на ума” обаче също предпочитат да третират симптомите с лекарства, отколкото да потърсят причината!

Тук се включва енергийната психология: Поради факта, че въпросите на ума не са фокус на тяхното обучение, лекарите предпочитат да  отнесат този проблем като “стрес” и да препоръчат “сменете си работата” или “вземете отпуска”, или “медитирайте”. Което не е толкова зле! Медитацията определено е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна сама по себе си.

Д-р Габриеле Рутен, практикувщ лекар, ТЕС практик

От 1995 г., множество практикуващи лекари и сестри, използват процесите в ТЕС, които разработих и ми изпращат изумителни доклади за изцеления. Мисля, че е неизбежно, цялото медицинско съсловие, рано или късно да обедини  знанието за истинските причини със знанията за тялото, които науката до момента е събрала. Това разбира се ще отнеме време, но най-очевидният резултат ще бъде приложението на енергийната психология преди всякакви медикаменти, операции, радиация и други груби средства. Един от многото примери за такъв лекар е д-р Габриеле Рутен от Холандия. Тя има такива изумителни резултати в лечението на пациенти, прилагайки методите на енергийната псохилогия, че оставя конвенционалната си практика. Тя споделя “Беше такова облекчение за мен да мога най-сетне да помагам на пациентите си да намират истинските причини за проблемите си, вместо просто да третираме симптомите”

Д-р Габриеле Рутен: 

“Техниките за емоционална свобода бяха представени на света през 1995г. и оттогава са в ръцете на милиони. Те са забележителна комбинация от специална форма на когнитивна терапия и акупресура, която редуцира времето за терапевтичния процес от седмици, месеци или години, до мъничка частица от това време.

Открих ТЕС през 2002 и те ме привлякоха на мига. Беше толкова различно от всичко което бях научила като лекар. Интересно е, че създателят на ТЕС – Гари, е инженер от Станфорд и няма диплома за терапевт или лекар. Това е отчетливо преимущество, защото има външен поглед, различен от медицинската професия, необременен от стари схващания и медицински догми. Тази нова гледна точка и различния му поглед върху причините за заболяванията, доведоха в резултат до изцеления които преди се считаха за невъзможни. Моите първи резултати бяха върху мои лични проблеми: от използването на тежки лекарства за честите ми пристъпи на мигрена, стигнах до тотално отсъствие на тези симптоми след 3 месеца. Няколко месеца по-късно се освободих от болки в кръста, които ме измъчваха през последните 20 години. И това само гледайки видеа! Това определено привлече интереса ми на лекар и се гмурнах да изучавам ТЕС в дълбочина. 

В резултат, изместих цялата си медицинска практика към прилагането на ТЕС. Пациентите ми станаха клиенти и вече им помагах да се справят със стреса и негативните емоции, използвайки ТЕС, и ги учех да го използват на свой ред.  Резултатите бяха много по-добри отколкото можех да постигна с лекарства и след това никога вече не посегнах към кочана с рецепти.

За мен беше огромно облекчение да мога да помагам на клиентите ми да намират истинската причина за проблемите им вместо просто да третираме симптомите. Преди беше истински неадекватно и израз на безсилие да правя това. Разбира се и преди виждах, че негативните емоции допринасят много за заболяванията. Много, ако не всички лекари знаят това. Само че не знаем какво да правим с това знание. Оказа се, че негативните емоции не просто допринасят. Те са същинските причини за заболяванията.

Резултатите в моята практика включват различни заболявания и проблеми, като паник атаки, мигрена, ПТСР, запек, дисфункция на пикочния мехур, детски травми, суицидни мисли, синдром на Миниер, агорафобия, ревматоиден артрит, психози, зрителни проблеми, сенна хрема, гонартроза, алергии, хранителни разстройства, синдром на хроничната умора и други.

ТЕС е само началото, основата върху която да градим възхода на изцелението. ”

Гари Крейг, създател на ТЕС – Техниките за емоционална свобода

Превод: Марти Иванова, 

Сертифициран ТЕС майстор и преподавател

Благодаря, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще получат полза от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

1 Comment

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.