Биология на стреса и изцелението: променящ живота клас с проф. Брус Липтън

Тази лекция на проф. д-р Брус Липтън, клетъчен биолог и създател на новата наука Епигенетика, ще промени начина по който виждате живота. Ако сте готови да преминете разтърсващо осъзнаване – продължете да четете надолу.

Въпросът е следният – ако сме способни да бъдем здрави и млади, защо се разболяваме? Една от най-важните причини, е СТРЕСЪТ. Ще ви демонстрирам как работи стресът, използвайки първо клетки, а след това – хора.
В този лабораторен експеримент, поставям клетки в петриева чинийка и ги разделям в две групи. В едната група, поставям хранителни вещества пред клетките, а в другата – поставям токсични вещества пред тях. След това ги поставям всички в инкубатор.

Къде мислите, че се намират клетките след като се върна да ги проверя? В групата клетки, където има хранителни вещества, клетките се придвижват в посока на сигналите, разпознавайки ги като положителни сигнали на растеж. А там, където има токсини в чинийката, клетките се отдалечават от застрашителните, негативни сигнали.

Тоест – когато клетките видят нещо, което води до растеж, те се придвижват към него с отворени ръце, за да го приемат в себе си. Но ако видят токсини, те се отдалечават от сигнала и се затварят. Клетките не могат да бъдат едновременно отворени и затворени. Не могат да се движат едновременно напред и назад.

Какво е заключението ли?Клетките могат да бъдат в режим на растеж, или в режим на защита, но не могат да бъдат едновременно и в двете!

И така, в обобщение – клетките се придвижват в посока на положителните сигнали, привлечени от тях, когато са в режим на растеж. И клетките се отдръпват от негативните сигнали, ще бъдат отблъснати от тях; тогава те са в режим на защита.

Но има сигнали, които не са нито положителни, нито отрицателни. Наричам ги “асансьорна музика”. Когато се качите в асаньора, не танцувате, но не се и разболявате. Същото нещо се случва и в човешките същества! Умът възприема и тълкува посвоему средата. И ако умът вярва, че това което вижда, е застрашително, ще изпрати сигнал към клетките, че средата е неблагоприятна.

Оста ХХН

Тази система се нарича “Оста хипоталамус хипофиза надбъбречни жлези” или ХХН. Хипоталамусът е тази част от мозъка, която интерпретира възприятието. Когато хипоталамусът види стрес, иска да каже на цялото тяло, че нещо става. И затова изпраща сигнал към хипофизната жлеза, наричана още “главната жлеза”. Тя, от своя страна, изпраща сигнали до 50 трилиона клетки. Ако този сигнал говори за заплаха обаче, хипофизата ще изпрати сигнал до надбъбречните жлези. А тяхното обичайно разбиране и реакция е “Бий се или бягай”. Надбъбречните жлези на свой ред изпращат стресови хормони към тялото. А първото нещо, което правят хормоните на стреса, е, цитирам от учебник по физиология “Причиняват кръвта да се насочи преференциално към ръцете и краката”.

А защо отива преференциално в ръцете и краката? – За да можеш да избягаш, или да се сбиеш. Ако кръвта отива преференциално в ръцете и краката, къде е била преди това? Била е във вътрешните органи. А каква е функцията на вътрешните органи?- Растеж, здраве, поддръжка. И ето каква е логиката – ако кръвта напуска вътрешните органи, какво се случва с вашата способност да растете и поддържате себе си? Кръвта се оттича надолу към крайниците и причината е, че когато сте в режим на защита, изключвате растежа. И също както отделната клетка, така и цялото тяло е или в режим на защита, или в режим на растеж. Или в едното, или в другото, не и в двете едновременно!

Някои хора мислят, че растежа се отнася до израстването на едно бебе до възрастен човек. Но всеки се нуждае от растеж, всеки ден. Дори и да сте на 100 години, вие имате нужда от растеж всеки ден. И причината за това е, че клетките ви умират всеки ден. Милиарди клетки умират, като например лигавицата на червата, и те трябва да бъдат подменени с нови на всеки 3 дена. Ето защо химиотерапията е много токсична – защото тя убива делящите се клетки, независимо дали са ракови, или здрави. Поради тази причина, хората на химиотерапия имат проблеми с храносмилането, пада им косата и кожата не изглежда добре.

Така че ако дните ви са изпълнени със стрес, в тялото ви бушуват много хормони, които ви вкарват в реакция на “Борба или Бягство”. Ето защо се разболявате когато сте под стрес, защото клетките ви не се възстановяват с нормалния ритъм.

 

 

Има още едно важно следствие от стреса: когато се активира реакцията от хипоталамуса до хипофизата и до надбъбречните жлези, това създава стресови хормони. И освен, че кръвта се оттегля към периферията на тялото, се случва още нещо. Хормоните стесняват кръвоносните съдове във вътрешните органи, изключвайки функциите, които няма да са нужни за бягството или битката. Една от най-важните нужди на енергия в тялото е за имунната система. Помислете за тази логика: да речем, че имате бактериална инфекция и диария. И в същото време ви гони лъв. Колко енергия бихте вложили в борбата с инфекцията и колко енергия – за да избягате от лъва? Забравете за имунната система, защото ако лъвът ви изяде, бактериите ще бъдат негов проблем, не ваш.

Ето какъв е проблемът – хормоните на стреса изключват действието на имунната система.

Това е толкова важно, защото всеки един от вас в този момент е заразен от почти всички болести, микроби, бактерии и паразити, които хората имат. Ако сега ви вземат кръвна проба, тя ще покаже, че в кръвта имате от всичко това. И може да попитате “Ако съм заразен, защо не съм болен?”

Д-р Брус Липтън: Най-добрият и ефективен начин да пренапишеш програмите в подсъзнанието си, е чрез техниките на Енергийната психология.”

Не сте болни, защото ако имунната ви система работи както трябва, тя ще потиска тези паразити и микроби. Но в момента в който започнете да изключвате имунната система, тези организми започват да растат и да се размножават отново. Така че идеята, че “хващаме заболяване”, не е съвсем истинска. Вие вече имате заболяването. Медиците наричат тези бактерии и паразити – “опортюнистични организми”. Ако сте под стрес и имунната ви система е изключена, давате на тези организми възможността да създадат заболяването. И когато се разболеем, отиваме на лекар и той ни дава хапчета с които да убием микробите и бактериите. Това може да помогне, ако заболяването си отива бързо. Но те не са първоначалният проблем. Проблемът е стресът, който изключил действието на имунната система. И за да се лекувате – третирайте заболяването, но също така и стреса.

И така – имаме два проблема със стреса: спира растежа и спира работата на имунната система. 

Имаме и трети проблем със стреса обаче. Когато сте под стрес, какво мислите, че използваме – съзнателно, рационално мислене, или рефлекторно, автоматично поведение? Рефлекторно, разбира се.
Това е много важно! Както вече споменахме – стресовите хормони свиват кръвоносните въдове във вътрешните органи, причинявайки кръвта да отиде в периферията на тялото. Но те също така отиват и в мозъка, причинявайки стесняване на кръвоносните съдове във фронталната част на мозъка, която отговаря за съзнателната, рационална мисъл. Свивайки се, кръвта се оттласква към задната част на мозъка, за да поддържа рефлекторното поведение.

Тоест, когато сте под стрес, вие сте по-малко интелигентни.

Ето ви за пример хората в САЩ. Правителството е наясно с това. И от 9/11 насам, в медиите, телевизията, вестниците, се поддържа още и още стрес. В резултат, от тогава, всяка година, фармацевтичните компании имат 20% по-висока печалба всяка година. 100% по-висока печалба за 5 години от продажбата на лекарства!

Важно е да осъзнаете, че стресът ви влияе на много нива и в резултат всички те изключват живота ви.

Проблемът е, че когато сме в посока “защита”, спираме растежа и ето там започва болестта. Растежът води до здраве. Какво е довело до болестта? Отговорът е прост – стрес.

И ето тук идва основното нещо, което повечето хора не разбират – ако просто премахнем стреса от живота си, къде ще се намираме по скалата на стреса и здравето? В точка нула. Ако искате да бъдете здрави, не е достатъчно просто да сте свободни от стрес. Нуждаете се от радостта и любовта, за да се придвижите към състояние на растеж.

Ако сте по средата, не сте в истински растеж и здраве. Ето защо имаме нужда от повече любов, живот, щастие. Добавяйки от тях, отиваме в състояние на здраве и благоденствие.

“Най-добрият и ефективен начин да си здрав и щастлив, е да пренапишеш програмите в подсъзнанието си, чрез техниките на Енергийната психология – ТЕС и Пренареждане на Матрицата” – проф. д-р Брус Липтън

Използвай първия в България практически наръчник за развод със стреса “Изцели живота си с ТЕС и Пренареждане на Матрицата”. Той ще те води стъпка по стъпка, на практика през дълбините на подсъзнанието, изцелението на травмите и постигане на абсолютна емоционална свобода.

Благодаря, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще получат полза от нея!

 

 

Източник: Лекция на д-р Брус Липтън (видео)

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

1 Comment

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.