Ангел Лазаров: с НЛП сбъдвам мечтите си. Вижте как да го направите и вие!

 

Ангел Лазаров е основател и председател на Института по НЛП в България. Преди години, нуждата и желанието да управлява по най-добрия начин бизнеса си, да намери най-добрите методи за работа с хора, правилния подбор и мотивация, го тласкат към търсене на работещи методи. Така попада на НЛП. Най-добрата, практически ориентирана и квалифицирана школа, се оказва в Русия.
Днес, след години обучения в Русия и на запад и практически опит, Ангел Лазаров води и развива успешно собствена школа в София. С над 500 проведени тренинга и 60 семинара по групов коучинг, за хилядите докоснали се до това знание, Ангел е човекът направил възможни успешната им реализация, здрави взаимоотношения, дълбоко себепознаване и комуникация. Ангел Лазаров знае как да сбъдне мечтите си, и споделя знанията си с другите!

Как НЛП се появи в живота ти?

Попаднах на НЛП във връзка с работата ми. Първото ми образование е инженерно със странната специалност “Автоматично оръжие – проектиране и производство”. Още от малък мечтаех за това, откакто играех с всякакви самоделни устройства, които не винаги гърмяха когато аз исках. Затова когато пораснах, отидох да уча в Русия за автоматично оръжие, където бяха и първите ми стъпки в търговията. Бизнесът с който се занимавах след това, беше с месо – оказа се, че е доста по-трудно от това да се занимаваш с автоматични оръжия. Управлявах предприятието за месо, и в тази ми роля, от мен се очакваше да постигам много резултати – производствени и финансови цели.

Оказа се, че резултатите зависят от хора! Хората обаче са интересни същества – договаряте се за едно, но се оказва, че те мислят друго, правят трето и говорят четвърто. Започнах да търся начини да се науча да разбирам и управлявам хората. Чух за НЛП на едно обучение и започнах да чета чуждестранна литература – в България все още нямаше почти никаква информация. След сериозно проучване между запад и Русия, избрах Русия. Повечето неща на запад свързани с НЛП, са някак инфантилно-идеалистични. Руснаците обаче са практични хора, ориентирани към конкретни резултати.

НЛП дава конкретни, практически и измерими параметри по които да наблюдаваме другия човек и да разберем какво става в главата му.

Повечето преподаватели в Русия по НЛП са практични хора. Единия от моите учители има като образование „Школа на КГБ“ и „Академия за външно разузнаване“. Друг от моите учители – проф. Гинзбург, един от най-добрите хипнотизатори в Русия, е член кореспондент на руската академия на науките.

Отидох да се уча и при Бендлър – един от основателите на НЛП. Определено той е гениален човек, от който обаче научих твърде малко. Прекрасен шоумен, забавен, но предава малко съдържание. Търсейки различни източници на знания и мотивация, отидох и на обучение на Тони Робинс. Той също е брилянтен шоумен и беше забавно да наблюдаваш как работи със 7 хиляди човека. Изключителни надъхващ формат, но не получаваш конкретни инструменти.
А аз търсех практичност.
НЛП се е развило в няколко направления: едното е по-ориентирано към духовното, друго към шоуто, и друго към практичността.
Аз избрах прагматизма на руската школа.

Първото нещо което направих още преди да отида в Русия, е че си поръчах няколко видео обучения от брилянтен в бизнеса НЛП учител: Подбор и мотивация на персонала, организация на дистрибуция в конкурентна среда. Тогава моята компания се разрастваше.

Буквално за няколко месеца успях да изградя национална дистрибуция, което доведе до двойно увеличение на производството и изключителен успех на бизнеса ми.

Около година след това, когато тъкмо бях завършил НЛП-Практик в Русия, реших, че ще продам този бизнес с месото и ще се занимавам само с НЛП. Курсът НЛП практик освен, че е супер трансформиращ, дава много инструменти, които приложих на практика. Изкарах това обучение в интензивен формат. Четири месеца след това вече бях приключил с успешната продажба на бизнеса и стартирах Института по НЛП. Още една реализирана мечта.

По какъв начин предаваш знанията си и опита с НЛП сега, в България?

Имало е спорадични курсове по НЛП в България преди Института, но аз съм първият, който в началото на 2006г. въведе структурирани НЛП обучения, включително НЛП практик. Канили сме някои от руските преподаватели, . В института сега организираме пролетен и есенен семестър за НЛП практик, както и летен интензивен курс. Курсовете които аз правя не са точно същите във формат и съдържание като обучението което преживях в Русия. Безкрайно съм благодарен на моите преподаватели, но те не даваха изцяло всичко, криеха някои неща. Хем научаваш доста там, хем оставаш с усещането, че не си научил всичко и трябва да се учиш отново и отново.

Това което правя аз в България, е обогатен и адаптиран курс, в който максимално достъпно и с грижа за хората, поднасям материала, обогатен с практически примери и опит. Аз натрупах изключително богат широкоспектърен опит в собствения ми бизнес и мога да илюстрирам с конкретен пример всяка част от учебния материал.

В момента е активна кампанията за записване за Шестия национален супер трансформиращ, интензивен летен курс НЛП-Практик. Обичайният курс се проточва 4 месеца в рамките на 5 уикенда. В Родопите, Пампорово правим интензивен летен формат в края на месец юли, в рамките на 9 последователни дена. Това е изключително трансформиращ курс. Аз, след моя НЛП практик, буквално летях в продължение на половин година. Имах чувството, че мога да постигна всичко, а и реално направих доста неща. На летния практик работим от 9 до 16:30 интензивно, след което се забавляваме. Чрез излети в природата, екскурзии, походи, игри и забавления из Родопите, участниците допълват и продължават да тренират наученото в прекрасна група от съмишленици. След 9 дена интензивни занимания, хората излизат със сериозна подготовка, усвоили безценни техники. Хората си тръгват от летния практик не просто приповдигнати, а променили важни неща в себе си, променили своите нагласи за развитие, успех, победа, отпочинали и презаредили.

Нов проект, който мечтаех да реализирам и вече е факт, е проект за оцеляване, „Психологически survivor в дивата природа“. Аз имам завършен курс за инструктори в школата на Беър Грилс, а моят партньор в това ми начинание е сериозен бизнесмен, запален състезател по планинско колоездене и Планински спасител … Първия или втория уикенд на юли месец ще бъде пилотното издание на школата по оцеляване – приключение което е сбъдната мечта за мнозина.

С какво НЛП промени живота ти?

Много са промените, които ми донесе. Една от причините да не се занимавам с предишната ми дейност е, че не ми харесваше обкръжението, което работта ми налагаше. Смених средата си, разширих кръга си на общуване. Сега общувам с готини, вдъхновяващи, много интересни хора. Започнах да разбирам хората много по-добре.

Хората които идват при нас обикновено се намират около някаква важна промяна в живота си. Може да не разбират на съзнателно ниво, че това се случва, но усещат подсъзнателно, че нещо вече не ги устройва, че нещо им предстои. Може вече са започнали промяната, или току що са я приключили и трябва да се адаптират към нея, да си подредят отново живота. Това може да е смяна на работа, приключване на връзка, започване на другa. Помня една от участничките в мой курс, която сподели, че ползата от НЛП е, че се е развела щастливо. Тя обиколи света, доразви още по-успешно бизнеса си и наистина изглеждаше много щастлива. Имаме много впечатляващи примери за промяна и постигнати успехи от нашите студенти. Един от тях започна още с първия НЛП практик и изкара само 3 модула. Върна се след време да довърши обучението си и разказа, че в онзи минал момент е искал да направи бърза кариера. След 3те модула той станал член на борда на директорите на една от нашите големи банки. Когато се върна да довърши обучението си, той отново беше в преломен момент от живота си и успя да излезе леко от стреса на тези среди и да създаде друг, много спокоен и успешен бизнес свързан със спа.

Правилно ли разбирам, че НЛП е бързо и мощно средство за себепознание и трансформация на живота в положителен аспект. Ти как би го описал?

Това е едно от приложенията. НЛП е нещо много просто – това е система за структурирано и измеримо описание на човешкото поведение. Ние наблюдаваме и слушаме човек, и на база на неговите действия, мимики, жестове, начин на говорене и структура на речта, напрежение в тялото, дишане, можем да добием много ясно впечатление за процесите които протичат в главата му. Ако това поведение е добро и успешно, можем да го вземем за себе си, да се учим да бъдем като този човек, който сме наблюдавали. Можем също така да научим и другите хора да бъдат като този него.

Точно така възниква НЛП. Двамата основатели – психологът Ричард Бендлър и и професорът по лингвистика Джон Гриндър имат зад гърба си голям екип от изследователи, воден от Франк Пюселик. Първоначалното наименование не е било НЛП, а “МЕТА” – знание за знанието. Този екип от изследователи наблюдава поведението на трима от най-успешните психотерапевти по това време. Те описват поведението на терапевтите, с цел да научат и други хора на уменията им. Наблюдаваните са Фриц Пърлс – основател на гещалтерапията, Вирджиния Сатир – разработила системната семейна психотерапия, Милтън Ериксън – баща на съвременната хипноза. Чрез комуникация и терапевтични подходи, те успяват да постигнат много бързо и трайно изменение в поведението на клиента, така че той да реши проблемите си.

Бендлър започва експеримента, копирайки сам поведението на Пърлс толкова успешно, че уъркшопите които провежда се признават като хорариум на студентите в университета където работи лигнвиста Гриндър. Използвайки знанията си от трансформационната граматика, Гриндър започва да наблюдава след коя лигвистична структура, се променя поведението на клиента. Събирайки знанията си, те двамата поставят началото на новата наука, която по-късно получава названието НЛП (Нервно лингвистично програмиране). НЛП възниква като система за описание на поведението на тези трима психотерапевти с цел то да бъде структурирано и под формата на курсове да бъде предадено на хора желаещи да се научат да практикуват като тях.

Оказва се обаче, че Бендлър и Гриндър са свалили нещо много повече от модел за психотерапия. Това е комуникационен модел, чрез който можем да постигнем много бързи и трайни изменения в поведението не само на себе си, но и на другите хора.

Към НЛП тръгва много силен интерес – от тайните служби, специалистите по предизборни технологии, последвани от бизнеса. Рейгън и Елцин са сред първите политици, използващи НЛП консултанти в предизборните си кампании. Много съвременни техники за подбор и мотивация на персонала, структуриране на компании, продажби и преговори, smart критерии за постигане на целите, тръгват от НЛП. Системата се използва широко и в спорта. Аз работя с националния отбор по Шотокан карате-До като треньор по психологическа подготовка. Някои от курсовете които организирам, като предстоящия на 3 юни “Край на отлагането! Отприщи потенциала си”, съм тествал първо с отбора.

Вижте програмата за обучението тук, а при записване с ВИП код SR0306 до 23 май, читателите на Свой Избор получават 40 лв. отстъпка!

Каква е идеята на курса: Факт е, че често отлагаме нещата които искаме. Хората на курса ще могат да подредят приоритети си, да ги осъзнаят, и да получат силен мотивиращ тласък. Но освен мотивация, този курс дава четири конкретни практически инструмента:

  1.  Как да определим собствения си мотивационен потенциал. Много често мислим, че знаем какво ни мотивира, но се оказва, че не е това. Оказва се, че не е толкова лесно човек да разбере сам какво наистина го мотивира. Как да съгласуваме целите си с вътрешната си мотивация? Ние не постигаме целите си по две причини: защото не знаем как да си ги поставим като цели и/или защото тези цели не са свързани с нашата истинска вътрешна мотивация. Може да се касае за социално натрапени цели които си мислим, че имаме, а те не са ни важни – затова и не ги постигаме. Затова е важно да разберем какъв е нашия мотивационен потенциал, за да можем да съгласуваме целите си с това което наистина ни мотивира. За целта трябва да изчистим вътрешните конфликти в които ценностите ни се противопоставят.
  2. Как да мислим за целите си така, че да ги постигаме. И още: как да намерим и необходимите ресурси за това. Нещо което е интересно и за което малцина знаят, е, че тези ресурси са взаимозаменяеми. Например: много хора казват “нямам пари” или “нямам време”. Но ако нямаш пари и нямаш време, можеш да инвестираш малко време и малко пари в развитие на собствените ти вътрешни ресурси, в умение да убеждаваш, да мотивираш хора. И така ще можеш да убедиш някой да инвестира в проекта ти, и да убедиш някой друг да работи за твоята цел. Така ще спестиш време и ще намериш пари. Ще дам конкретни примери за наши студенти, които са постигнали целите си без пари и без време, как са конвертирали тези ресурси. Хората ще разберат, че почти всяка цел на практика е постижима.
  3. Как да поддържаме високо ниво на мотивация. Действително има моменти на спад, моменти в които ни е трудно. Това е любима моя техника, която съм тествал върху себе си. Тази техника ми помогна при равни други условия, да подобря с 18% времето за което изминавах определено разстояние в планината. Енергията идва от мотивацията. 
  4. Как да направим план за нужните стъпки, които да предприемем по пътя към постигането на целта.

С какво се различава твоята методика от стандартните НЛП практики?

НЛП като система е изключително актуална тъй като тя е самодопълваща се. Но някои техники от НЛП са откровено остарели. Това което различава моята система от другите хора занимаващи се с НЛП в България, е, че аз познавам повече от един подход към НЛП. Познавам и школата на Бендлър, и школата на Гриндър и школата на Робърт Дилтс и на Майкъл Хол, както и руската школа. Знам превъзходно кое работи най-добре, защото съм го тествал 11 години. Има някои ситуации в които техниките на НЛП не работят достатъчно ефективно. Затова понякога ползвам техники от други направления: от психотелесната аналитична терапия, или дори психоанализата. Друг път използвам методи, които съм научил от руските специални служби. Например техника служеща да разбере какво мотивира хората, съм научил от руснаци, които са водили преговори с терористи за освобождаване на заложници. Там трябва много бързо, при ограничени възможности за комуникация, да разбереш по интонациата и въпросите, какво е важно за тези хора, кои са техните проблемни зони, за да ги използваш при преговорите.

Взел съм различни умения и знания от различни системи, описващи и променящи човешкото поведение, идеално пасващи си с НЛП и съм ги обединил в курсове и обучения. Вече има доста книги за НЛП, но от опит мога да кажа: едно е да го прочетеш, а друго да го изпиташ в реално преживяване. НЛП трябва да се преживява.

Би ли споделил с нашите читатели конкретна техника чрез която да превключим от негативно състояние към положително?

Да, има една лесна и проста техника с която човек може да промени състоянието си. Какви са състоянията които са нужни на човек: спокойствие, концентрация, бърза мисъл, добро настроение, мотивация. Ние носим в себе си всички тези състояния, защото нашият мозък ги помни. Има няколко стъпки които е нужно да предприемем.

Първо е нужно да решим какво състояние ни е необходимо. Ако сме ядосани или тъжни, няма как рязко да преминем от едното крайно състояние, в другото. Не можем директно да преминем от гняв към радост. Затова – първо превключете към някакво междинно, по-неутрално състояние.

Огледайте се, погледнете през прозореца, направете си чаша чай, разходете се. И когато се отдръпнете от крайността, тогава можете да преминете към навлизане в нужното състояние – спокойствие, радост, концентрация, творчество, чувство за хумор. За целта е нужно да си спомните кога друг път сте имали това състояние. Може да не помните конкретната дата, но е важно да си припомните ситуацията. След това си спомнете конретния момент в тази ситуация.

Например: “Бях много радостен, когато ми се роди син”. А кой е конретният момент – “Когато отидох в болницата, изнесоха го и го видях за пръв път”. Оттам насетне, е важно да си припомните какво виждахте в този момент, какво чувахте в този момент, каква беше емоцията и къде в тялото я чувствахте. Когато си представите всички тези неща – видяни, чути, усетени, това ще ви въведе в нужното състояние. Усещанията имат известна инерция, така че състоянието ви може да продължи. И във всеки един момент можете да извиквате нужното състояние и да пребивавате в него.

Какво е посланието ти и съвета към хората, търсещи щастието?

Хората които търсят щастие, трябва да са наясно, че си плащат за него. Плащането е във вид на поемане на отговорност. Нужно е да инвестират в себе си и в развитието на вътрешните си ресурси. Поемането на отговорност може вече да звучи клиширано и досадно, но това е единственият начин да получиш това, което искаш. Когато осъзнаеш, че зависи от теб, преставаш да търсиш спасение отвън, а мобилизираш всичките си ресурси, развиваш ги и постигаш мечтания вътрешен мир, спокойствие, удовлетворение и всички цели във външния свят.

Благодаря ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.