Започваме 2016 на чисто след 8 февруари – краят на ретрограден Меркурий

Ready-To-Start-Something-NewПо традиция направихме равносметка на изминалата година и за пореден път установихме, че отметките които сме поставили срещу успешно изпълнените обещания, цели и планове са далеч по-малко от точките в амбициозните ни списъци. Амбициозните планове и обещания имат своето очарование и позитиви разбира се, но нека бъдем едновременно и смели, и реалистични, и нежни към новогодишните си обещания!

Иначе следвайки природния ритъм, пренасяме неизпълнените и изчакващи своята реализация обещания към следващата нова година. Така започваме навярно и 2016. Тя започна с ретрограден Меркурий, поставяйки едно предизвикателно начало. Ретроградният Меркурий вече е познат на широката публика и не само специалистите астролози са запознати с неговата пакостлива природа. Всички вече са наясно, че по време на ретрограден Меркурий не се препоръчва вземането на важни решения, иницииране на нови начинания, подписване на договори и бораване с важна документация. 

На обратният ход на Меркурий приписваме редица провалени и объркани пътувания, недоразумения, загуби и обърквания, дори измами. Сякаш светът се обръща с главата надолу, а ежедневието тече като напрежение по оголен нерв.

Всъщност този пакостник ретрограден Меркурий съвсем не е толкова демоничен. Той има своят дълбок смисъл и ползи които можем да прозрем ако укротим препускащия ум и намерим една нова гъвкавост във възгледите и действията си. Именно тук е полезното действие на Меркурий когато тръгне назад – той поставя под съмнение и изпитание досегашните ни възгледи и начини на взаимодействие с околния свят. Той провокира възприятията и решенията ни, опитва се да ни разтърси и събуди от духовната ни летаргия. Съдбата ни поставя в ситуации които уж ни възпрепятстват, но всъщност опитват да отклонят фокуса на едностранчивото ни внимание към алтернативни изходи и решения, които досега сме пропускали да видим.

Тези алтернативни житейски пътеки често носим в себе си като нечуто ехо от интуицията ни, едно витаещо намерение за което обаче все не остава време. И ето, насред януари месец, събитията ни подканват да огледаме и доведем до реализация и завършек занемарените от миналата година неща. Първите крачки в начинанията ни обаче, е добре да отложим за периодът след новолунието на 8 февруари. А периодът с тетро Меркурий мецду 5 и 25 януари е подходящ за оглеждане, изтупване на паяжините и събуждане. 

Първото меркуриево ретроградие за 2016 година започна с особена енергетика, а основните му теми кръжат около агресията във всичките й форми – вербална, ментална, физическа…

Много потулена информация ще бъде изнесена в общественото пространство, ще бъдат направени важни постъпки за отваряне на диалог в колективното, а в личен план ще бъдем провокирани да си кажем всичко онова, което ни е тежало, за което сме си мълчали поради различни съображения. 

Меркурий е във Водолей и прави точна квадратура към Марс.в Скорпион – конфигурация, която никак не предразполага към толерантно поведение и мирни диалози. Напротив – очакват се разгорещени разговори и противоречия – както в общественото пространство, така и в семейните крепости. 

Квадратурата между Марс и Меркурий ще поставя на изпитание здравия ни разум и прецизността на реакциите ни на пътя. Когато сме афектирани, по-добре да не шофираме. Прагът ни на раздразнителност ще бъде доста по-нисък и предразположеността ни към инциденти с превозни средства е особено завишена.

През следващите 3 седмици трябва да бъдем особено бдителни и осъзнати когато взимаме решения, свързани с пари, залагания и кредити. Очакват се загуби. Импулсивните действия ще ни помогнат да разтоварим напрежението, но дълго след това ще им сърбаме попарата.

Другият точен аспект в картата на ретроградието е съвпадът между Слънце и Плутон. На 25 януари обръщането на Меркурий в директна посока се случва в точно същия градус на Плутон, тоест тогава Меркурий ще бъде в съвпад с Плутон. Изглежда общуването, което изисква това ретроградие, ще носи дълбока плутонов отпечатък, тоест – ще бъде тежко, мръсно, катарзисно. Много неудобни и нелицеприятни чувства ще изригнат, ще ни разкъсат и болят, но и ще ни пречистят.

Накратко – януари обещава да бъде сложен и нелек – и в глобален, в държавен, и личен план.

Перспективи за разрешаване на конфликти се виждал за времето след 25 януари – когато свършва Меркуриевото ретроградие. Тогава Меркурий прави благоприятен контакт секстил с Марс – тогава енергията на гнева и противоречието ще намери своята креативна посока за канализиране и разрешаване.

По всичко личи, че 1 януари е само формалното начало на 2016 – истински и съдържателно обаче в новата година прекрачваме на 8 февруари. А 2016 година е времевото поле за разполагане на осъществените намерения, отложени от 2015.

Милена Вълканова

Благодарим ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.