Най-мощният еликсир за силна имунната система – рецепта от Петър Димков

Снимка: zdravnitza.com
Снимка: zdravnitza.com

Историята на нашата народна медицина е толкова стара, колкото е стара историята на нашия род. Много учени и лечители са се грижили за здравето на народа ни, но малко писмени следи са останали. Затова наш дълг е да ги събираме, разпространяваме и множим.
Безценни рецепти и цялостна концепция за здравето са оставили Петър Дънов и ученикът му Петър Димков. За много билки пише той, но една се отличава със смайваща мощ. Бъзът е силен имуностимулатор, най-ценната българска билка, твърди лечителят Петър Димков.

Ето какво разказва той в своя книга:
“Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията… Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея… Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията… И не я остави, докато не я прегриза и умъртви…От тогава е и моят интерес към черния бъз… Това е едно чудно растение… Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава… А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние…”

С доказани противоракови свойства бъзът е ценно растение , което е в състояние да донесе много ползи на човешкото здраве. Плодовете на черният бъз са цяла аптека за нашето здраве, стига да знаем как да ги прилагаме. Бъзовите плодове са богати на антицианови съединения, които оказват голяма роля при неутрализирането на свободните радикали. Огромно е количеството на пектин и целулоза в бъза, а освен в това в растението се съдържат много ценни минерали и микроелементи.

Огромно е количеството на витамин С в бъза, а ако съумеете да ги изсушите правилно, може да запазите по-голямата част от полезните съставки. Плодът на бъза е богат на антиоксиданти и вещества с противовъзпалително действие.

Sambucus ebulus - полски бъзак
Sambucus ebulus – полски бъзак

Как да различите видовете бъз в България и да наберете от правилния? Черният бъз – Sambucus nigra е дървовиден. То расте масово и предимно по влажни места, и ни е познат най-вече с ароматните си цветове, появяващи се през май-юни и използвани за приготвяне на сладка разхлаждаща „бъзонада”- сироп от цветове и захар. С лечебни качества обаче, известни на народната медицина и описани от редица природолечители, се отличава другият вид бъз – Sambucus ebulus. Т.е. за профилактика и лечение е препоръчително да използвате не черния дървесен бъз, а тревистия бъз наричан още бъзак. Той за разлика от първия е тревисто растение – храст. Цъфти по-късно – през юли-август с по-бели от другия бъз цветове и връзва също така тъмно–черни плодчета през септември. Ще го разпознаете още по щръкналите нагоре съплодия, за разлика от тези на дървесния, които са увиснали надолу. Лечителят Петър Димков го нарича “полски бъзуняк”.

Храстите с малките черни плодчета са навсякъде – в градинката пред блока ви дори. Зреят от края на месец август – до края на септември. Този период е идеален за брането на тази билка разпространена из цяла България. Изберете все пак хубаво и чисто място откъдето да си наберете бъз.

За да приготвите сироп от бъз наберете хубаво узрели плодове черен бъз, а ако има зеленкави зърна, ги изхвърлете защото са отровни! Измийте ги и ги подредете в голям буркан, като редувате ред плодчета, ред захар до горе. Покрийте буркана с марля и го сложете на слънчево място да ферментира за около 2 седмици. След това прецедете през марля и разпределете сместа в по-малки бурканчета или шишета. Затворете ги и поставете на тъмно и студено място.

Оригиналната рецепта от Петър Димков е следната: В буркан от 5 кг. се редят ред зърна (2 см. дебел), ред ситна захар. Най-горният пласт е захар – 9 см. Вместо капак се слага парче платно и бурканът се оставя на светло и слънчево място, та захарта да се стопи. Прецежда се през тънка кърпа като се изтисква. Налива се в бутилки и се завързва с платно а не с тапа и се държи на хладно място за да не вкисне.

Ако все пак затворите с тапа или капачка бурканите/бутилките – отваряйте ги всеки ден или не ги дръжте плътно затворени, защото от ферментационния процес може да се пръснат. Плодчетата можете да не изхвърляте, а да ги направите на конфитюр.

От така приготвеното лекарство се прилага по 1 с.л. сутрин, обед и вечер на гладно, 20 минути преди хранене. При профилактика може само веднъж дневно – сутрин. Тази рецепта се препоръчва при редица случаи: като превантивна мярка за общо укрепване на имунната система, срещу състаряване и бръчки, против простуда и грип, та дори срещу рак. Отново обръщаме внимание, че не бива да използвате зелени зърна, а само тъмни и зрели зърна. Зелените плодчета див бъз съдържат отровни вещества.

Есента е най-доброто време за да укрепите имунната система. А ако започнете от есента и приемате сироп от бъз цяла зима – настинките и вирусните заболявания ще ви подминат. Добрата превенция е най-добрата грижа и инвестиция за добро здраве!

Вижте още: златно мляко – за здрави стави, черен дроб и силна имунна система – древна аюрведична рецепта

Благодарим ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

48 Comments

 • Нина
  Отговор

  А някой производител на такъв сок знаете ли? Във Варна съм, трудно ми е да намеря бъз.

 • Dimitrova
  Отговор

  А как се ползва при деца над една година?

 • Евгени Тодоров
  Отговор

  Здравейте!
  Имам няколко въпроса, свързани със сока от бъз. тази година и ние си приготвихме, като спазихме рецептата на д-р Димков. В момента сокът е кисел, което означава, че е ферементирал. Доближава се до вкъса на оцета 🙁 Проблем ли е да се пие по този начин и по-важното- запазил ли е лечебните си свойства, въпреки ферментацията. След като минаха трите седмици и го прецедихме го съхраняваме в стъклени шишенца в хладилника. Правилно ли е това?
  Интересува ме и колко дълго може да се продължи с използването му? Чувал съм от колеги, че трябва да се правят паузи през 10-20 дни, но в статията по-горе е посочено, че може да се приема половин година (есен и зима). Моля за информация, тъй като го даваме за профилактика на сина ни всяка сутрин на гладно преди градина. По една чаена лъжичка в малко вода.
  В случай на вирусни заболявания, включително стомашни проблеми, препоръчва ли се дозата да се удвои?
  Предварително Ви благодаря за отделеното време и внимание!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте.
   Може би сте сложили малко захар? Или не е била добре стопена?
   При мен винаги е сладък гъст сироп, няма нищо общо с киселината на оцет.

   За деца се дава след 2г. възраст и е по чаена лъжичка, да.
   Есенно-зимния сезон може да се дава без прекъсване, или ако ви притеснява интензитета – може да е през ден-два, а при епидемии или наченки на симптоми на простуда – да се учести приема.

   • sok
    Отговор

    Здравей,
    вчера и аз направих заготовка за сироп, и днес изкарах уркана навън, на слънце. Преди малко го вкарах, и беше все още леко топъл, а захарта се беше стопила. Единствено тази най-отгоре не се е стопила. Притесняваме единствено, че от слънцето, плодовете ще ферментрат. Така ли трябва да е, понеже ми бяха казали, да не държа буркана на слънце, а на сенчесто място?

   • Гост
    Отговор

    Здравейте,
    направих заготовка, но на вторият ден я изкарах на пряка слънчева светлина, защото в интернет пишеше, че трябва да се стопи захарта по този начин. Вечерта бурканът беше топъл и захарта се бе стопила. Само тази отгоре не. Въпросът ми е- по този начин няма ли да започне ферментация, което не трябва да се случва, за да имаме качествен сироп от бъз?

 • 0879513965
  Отговор

  Понеже от години правя /и раздавам/да уточня /за Евгени Тодоров/: когато вкисне, ферментира – не използвайте този сок – ще си объркате стомаха /и жлъчка/, но и не го хвърляйте, защото има варианти за употреба по друг начин /с вино, с ракия,…/. Много често ме питат “защо ферментира?”. Обяснявам, че когато го бера, после го мия, после го изсушавам на 40градуса близо денонощие и чак тогава започвам процедурата. Всяка прашинка, листенце, боклуче, капка вода води до ферментация за около 10 дни. И второ уточнение – този сироп не е като билковите отвари, да се пие нон-стоп /особено от деца/ – има си срок и начин. И трето уточнение, което през ден давам по телефона – /напълно узрелите/ плодове от бъз не са отровни. И за да не хукнете да ги ядете на поразия уточнявам – неузрял, зелен плод = не се яде и 2. повече от 10-15 “топченца” на ден не поемайте. С тези уточнения = напред. Повече от 40 и кусур години, докато бера бъз си хапвам и … сега не ви пиша от отвъдното.

 • az
  Отговор

  Здравейте, поради множеството особености на приготвянето му, за дете аз използвам готовия сок, който се продава в аптеките. Казва се SAMBUKUS NIGRA for kids и е с добавени коластра, ехинацея и прополис. Има и чист, без тези добавки. На опаковката е описано какво количество се дава според възрастта. Аз давам по три шишенца на година с интервал от десет дни между всяко шише. Започвам през октомври. За деца от 1 до 6 г. пише по 5 мл. на ден, а за деца от 7 до 12 по 10-15 мл. на ден. Една опаковка е около 21 лв.

  • Danny Kane
   Отговор

   Много хубаво че си купувате от аптеката, но ако си направите труда да прочетете статията лечебният сок е от плодовете на Бъзака (Sambucus Ebulus) а не от Черния Дървовиден Бъз (Sambucus Nigra)…

   • Владимир Борисов
    Отговор

    Така е, обаче цитираната в статията рецепта от Димков е именно за сироп от ЧЕРЕН БЪЗ: “За да приготвите сироп от бъз наберете хубаво узрели плодове ЧЕРЕН БЪЗ, а ако има зеленкави зърна, ги изхвърлете защото са отровни! Измийте ги и ги подредете в голям буркан, като редувате ред плодчета, ред захар до горе. Покрийте буркана с марля и го сложете на слънчево място да ферментира за около 2 седмици. След това прецедете през марля и разпределете сместа в по-малки бурканчета или шишета. Затворете ги и поставете на тъмно и студено място.
    Оригиналната рецепта от Петър Димков е следната: В буркан от 5 кг. се редят ред зърна (2 см. дебел), ред ситна захар.” Явно авторът на статията изобщо не е наясно с темата, по която пише.

 • Владислава Кръстева
  Отговор

  Здравейте, бихте ли ми казали дали е ок, че към момента ( втора седмица началото) сиропът ми не е толкова гъст и дали с времето се очаква да се сгъсти или по-скоро не съм направила нещо както трябва. Благодаря!

 • Цветелина
  Отговор

  Здравейте.Бих искала да попитам дали може захарта,да се замени с мед? Благодаря

  • Julieta Andreeva
   Отговор

   Здравейте. Разбира се, че може и с мед. Дори е по-добре. От години така го правя и не ми вкисва. Пълня буркана с узрелите зърна четири пръста под гърлото и после го заливам до като се покрият с мед.

 • Stoyan Stoynov
  Отговор

  Здравейте, навсякъде рецептите са с цели зърна. Защо не се препоръчва да се намачкат и да си пуснат сока?

  • анонимен
   Отговор

   Az gi namachkah zarnata predi precejdane, greshka li e? един буркан даже бях пасирани, което ми направи прецеденият продукт доста гъст.така може ли да се дава?

 • kristina
  Отговор

  здравейте бихте ли ми казали зърната на черния бъз ли берете или на ниския храстовиден защото един път дават храстовиден а друг път високият черен бъз /питам специално за сиропа от плодчетата / благодаря ви

 • bogdan
  Отговор

  Здравейте. И моя милост реши да приготви сироп от черен бъз. В два от бурканите, очевидно, съм сложил повече захар и той ферментира. От прочетеното в интернет, разбрах, че от бъз и ракия става, поради което го хвърлих в кашата от сливи, която по същото време ферментираше. Прочетох и, че бъзът не следва да се вари!! Сега ме “терзае” мисълта, дали не си развалих кашата за сливова ракия. Ако някой има опит – помЩЩЩ!!! Боби

 • Камелия
  Отговор

  Аз искам да попитам – Когато се пие черния бъз трябва ли да се почива? Т.е пием 20 дена , 10 почиваме. Или може през целия зимен период без почивка?

 • vali67veco61
  Отговор

  Здравейте! Може ли да се консумират изсушени зърната на бъза, без да се приготвя сироп, просто така няколко зърна сутрин на гладно с вода. Майка ми ги пие по този начин вече една година и каза, че се чувства много добре.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте. Може, разбира се! Много хора предпочитат да ги консумират в такава форма.
   Не мога да коментирам кой вариант е по-ценен и работещ спрямо другия. Явно работят еднакво добре 🙂

   • НинаСимова
    Отговор

    Здравейте,интересува ме сироп от бъз,който е направен миналата година и ни е останал,може ли да го пием сега от септември.Седял е в хладилник, няма променени качества -вкус и консистенция.Или трябва да го изхвърлим и да си направим нов !Благодаря предварително

 • Пепа Тосева
  Отговор

  Здравейте! Тази година и аз направих от този елексир,но ми се получи повече, от колкото можем да използваме, ако някой иска да си купи може да ми пише- pepa_toseva@abv.bg или на тел – 0889959451- след 18ч.

 • веро
  Отговор

  Здравейте. Интересувам се, дали мога да го давам на дете 1,10 м. В какво количество и колко дълго. Дали се прави почивка

 • тихомир
  Отговор

  Здравейте, тази година си направихме такъв сироп от черен бъз . Тези дни отворих една бутилка и сока взе да извира от бутилката. Дали може да се пие или не

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Няма проблем да го пиете 🙂 Неслучайно в рецептата изрично е указано да не се затваря с плътна капачка, а да се покрие с марля, за да диша.

 • Светла
  Отговор

  Здравейте, майка ми закупи две шишета бъзак от случайна жена във Велинград. Децата много го харесаха, но едното напочна да бъжди( кипи).Та въпроса ми е мога ли да им го давам или да го оставя да си ферментира, тъй като не разбрах как се запазват лечебните свойства! Благодаря предварително за отговора!

 • Nikolay
  Отговор

  Много добре, но ако искате да получите максимално силен екстракт, приберете буркана на сянка, не го излагайте на слънце…
  Слънчевите лъчи са носители на йонизиращо лъчение, получават се радикали и много голяма част от радикал улавящата активност на билката се губи…

 • ema
  Отговор

  soka ot 4erniq baz e mnogo gor4ivo.moje li da se konsumira? da pribavq li oste zahar,ve4e mina edna sedmica, kto ot vtoriq den po4na da kipi.

 • Стоян
  Отговор

  Здравейте направих си сироп от бъз и си го взех с мен на кораба тъйкато съм моряк . Когато си изкарах буркана от чантата на кораба видях че е с подута капачка и като я отворих отвътре излезна и малко като дим. Опитах го все пак и вкуса и мириса си бяха същите. Може ли някой да ми каже дали в такъв случай мога да използвам сиропа или трябва да го изхвърля. Може би буркана се е друсал много по време на полета ми със самолети и прехжърлянето на багажа ми от едно място на друго.

 • Tony Popov
  Отговор

  ВНИМАНИЕ! В своите рецепти Петър Димков говори за ЧЕРЕН БЪЗ (sambuci nigri) или още както му казва СВИРЧОВИНА. Не бъркайте “Черния бъз” (дървесно растение с обърнати надолу узрели плодове в вид на чепка) с “Бъзак” (ниско тревисто растение, разпространено по почити всички поляни и крайпътни канавки с обърнати нагоре узрели черни плодове). Двете растения си приличат по плодовете но само толкова.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Разбираемо е, че хората често бъркат двата вида. И точно за храста говори Димков в книгите и рецептите си. “Невестулката се шмугна в храстите” и още – в автентичната книга с рецепти Димков говори за “полски бъзуняк”

   • светла
    Отговор

    Мартина здравейте, попадам на темата, именно защото търся уточнение от кой бъз в крайна сметка трябва да се приготвя сиропа. И за жалост намирам противоречие и във вашата статия. Коментирате, че трябва да е от храстовидния(бъзак), а рецептата която давате казва ЧЕРЕН бъз(т.е. дървовидния). Моля, бихте ли изяснили(виздам че и други са коментирали точно това).Благодаря!

 • Dany
  Отговор

  Аз живея в Германия и тук всеки знае,че тревистият бъз е силно отровен! И по всички немски сайтове го пише. Особено плодовете!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте. Навярно в немските сайтове не са чували за българския лечител Петър Димков. Всеки избира кой критерий и източник на информация е валиден и верен. Рецептите на Димков се знаят и тачат от десетки години, проверени с опита.

  • Sonqa Hadjieva
   Отговор

   Здравейте! Искм да попитам някой може ли да ми продаде домашно направен сироп или конфитюр от черен бъзак.Трябва ми за бъща ми предсти му химиотерапията и ни казаха за този сироп,които подсилвал организма.До сега не сме правили в къщи, но тазо година и аз ще се опитам да направя. Моля ви ако някои има домашно приготвен пишете ми имейл ми е sonqqq89@abv.bg.Благодаря предварително.

  • subzero
   Отговор

   тогава кажете на германците редовно да си пият хапчетата и да не се месят там където не им е работа ! В статията много точно е обяснено , кога плодовете са отровни и кога не ! От почти 30 години ям ( черни плодчета ) и пия сок от бъз и не съм стъпвал в лекарски кабитет !

 • Aleks
  Отговор

  Аз също ще съм благодарен ако някой прави този сироп да ми пише на razziel_@abv.bg

 • въпрос за бъз
  Отговор

  Въпросът е много важен,понеже вече няма кой да го прави тоя сироп….И така – 2015 година майка ми умря и разчиствайки намерих 4-5 шишета със сок от бъз концентрат.Някои са тъмни на цвят,други са по-светлочервени.Като опитам на вкус – съвсем нормален е,сладък…обаче…не знам колко години има откакто е правен сиропа + тези до 2018 декември! ? Запушени са или с коркова тапа,или с въртяща капачка,или с вестник.Стояли са на тъмно място,неогрявана част от стая./не на балкон,таван или мазе/.
  Има ли срок на годност ,ако Да – колко,…и не виждам начин да разбера от черния бъз ли е суровината или от другия вид. ?…Тук чета за отровни плодове…..няма как да знам майка ми била ли е запозната с това и дали се е съобразила..
  Ако е безопасен /срок на годност и неотровен/- имам намерение един/два пъти седмично да си правя по 1 водна чаша сок от него,разреден с вода до нормален Непреусладен вкус. Целта е да не го хвърлям,все пак това са 5 шишета концентрат!….И повече няма кой да приготви такъв.
  Ще бъда благодарен запознатите да помогнат:)

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.