Имат ли камъните душа?

ambercityfirstИсторията на човешката цивилизация е изпъстрена с присъствието на различни видове украшения. И скъпоценните, и полускъпоценните камъни заемат достойно място сред останалите символи на власт и благополучие.

Най-наред към тях се обръщат жреците и свещениците – използват ги в церемонии, вграждат ги в ритуални одежди и предмети, споменати са и стотици пътив Библията и свещените писания. По късно са красели царските корони и одежди. Модата на ренесанса и барока отдавала предпочитанията си на цветните “благородни” камъни: рубин, сапфир и топаз. Тоалетите на дамите и кавалерите през рококо блестели, окичени с брилянти, а през романтизма била открита красотата на полускъпоценните камъни: гранат, опал, аквамарин. Ювелирите от епохата на класицизма правели оригинални колиета, гривни, брошки, обсипани с червеникави и зелени котешки очи или преливащи в млечносиньо лунни камъни .

Изборът на един или друг камък не зависел само от вкуса на бъдещия си притежател. Той бил подчинен на суеверия, вярвания и внушения за съдбовните или лечебните свойства на камъка. Така украшението се превръщало в талисман носещ щастие, или амулет, предпазващ от болести или беди.

И астрологията не останала безразлична към влиянието на различните скъпоценности – освен традиционните планетни въздействия върху човешката съдба, тя изследвала и ползотворното (емоционално, физиологично и дори социално) излъчване на подходящите за отделните зодии камъни.

528928_574528855908583_1475369838_n1484192_700653423292841_754000642_n1013196_660124520682349_649041459_n1454657_10201072726077261_2092537302_n1476531_701491803209003_2052529467_n

В древността скъпоценните камъни нямали този блясък и вид. Те са се изглаждали и обработвали чрез триене един в друг и са имали пастелен цвят и приглушен блясък и въпреки всичко са привличали неустоимо човешката раса…. ЗАЩО ЛИ?

А сега да отговорим на въпроса! Защо кристалите толкова много са вълнували власт имащите в древноста и освен красотата, притежавали ли са някакви магически качества?

Камъните не спадат към живите организми, нямат като човека интелект, съзнание, Дух. Те принадлежат към ЕЛЕМЕНТАЛНОТО ЦАРСТВО-първото ниво на Божествено съзнание. През което ниво сме минали и ние.

А какво представлява душата?Енергийно поле, което общува с околните енергийни полета. А такова поле камъните имат! То се определя от специфичния енергиен сигнал, закодиран в кристализационния център на всеки кристал-първичния импулс, който изгражда кристалната решетка на кристала. По същия начин наследствеността е закодирана в нашите гени.

В този смисъл камъните имат Душа, с която можем да общуваме – защото са енергийно поле като нас самите! Не случайно Исус, Буда, Дънов са лекували с помощта на скъпоценните камъни. А ако се върнем хилядолетия назад към древна Лемурия и Атлантида? Там кристалът е бил основен ПАРТНЬОР в живота на древните цивилизации. Ще спомена само, че са се лекували с кристали, песнопения и молитви…. Не ви ли звучи познато?

pinkcrystal pyramidКристалите са свързани с Космическата кристална решетка и могат да служат като преводачи на послания от високите измерения. Подходящи са за ползване при медитация или при търсене на отговори в дадена ситуация. Ще ни помогнат лесно да получим отговора. Защо ли? Защото в състава на Земята има огромни кристални струпвания (Акаша),където се пази информацията за всички наши опитности, придобити в еволюцията.

А кристалите служат като проводници между нас и духовните измерения. Кристалната решетка около планетата, наречена още „Мрежа от Светлина” има директна връзка с човешката ДНК.

И НАКЪДЕ ВЪРВИ ЧОВЕЧЕСТВОТО? КЪМ КРИСТАЛНА СТРУКТУРА!!!

Ето колко свещена, древна и млада е връзката ни с кристалите.

ЗАЩО Е ДОБРЕ ДА НОСИМ КРИСТАЛНИ БИЖУТА? – Не само защото са красиви и привличат погледите към нас. А защото са отлични помощници при възстановяване на енергийния баланс на човешкото тяло и го въвеждат в хармония с универсалния пулс на живота.

А коя е най-древната лечебна система? Кристалотерапията. Седемте главни енергийни центъра в човешкото тяло преобразуват енергиите на Вселената отразени във финото ни енергийно тяло, но имат свои проекции и върху физическото тяло. Свързват се с определени анатомични области, затова при увреждане на чакрите се разболяват и съответните органи. Поради това е препоръчително да се носят естествени камъни в цвета на чакрите в близост до тялото – като гривна, колие, висулка, амулет, обеци.

ametist crystalКаменната цветотерапия се основава на въздействието на цветовете върху психофизичното състояние на здравия или болен организъм. Нейният произход води началото си още от древна Индия. Всеки цвят въздейства на определена чакра.

Така например камъните в червено въздействат на Маладхара /коренна чакра/, оранжевите камъни въздействат на Свадхистхана /кръстна/ чакра, в жълто на Манипура /пъпна чакра/, в зелено на Анахата /сърдечна/, в синьо на Вишудха /гърлена/ чакра, в тъмносин до индигов цвят на Аджна чакра/третото око/, и във виолетово – на Сахасрара чакра /хилядолетен лотос/. А кристално прозрачното – на звездата на Душата.

Нашите предци са се лекували като са приемали кристалите вътрешно – стрити на прах. ЛИТОТЕРАПИЯТА – лечение със стрити на прах скопоценни камъни или настройки с тях е най-старата и разпространена методика за лечение. Това е насищане на тялото с микроелеманти и минерали.

Някои кристали дори имат ефект на противоотрова. Изумрудът е имал тази сила и е бил най-ценения кристал в древен Рим. Тибетската и индийска традиции и до ден днешен ползват този древен метод на лечение, използвайки янтар, диамант и опушен кварц. Индийците и днес силно вярват, че рубинът с неговия наситен червен цвят ги пази от зли сили и лоши магии. (Това напомня ли ви за нашия червен конец вързан на ръчичката на бебето?)

1486670_707587255932791_1601814134_n

В камъните има и концентрирана енергия, която може да се поеме от организма като се пие вода в която камъкът е престоял известно време. Като течен кристал, водата запаметява енергията и я предава на човека.

Земята е силициева планета и човешкия организъм естествено търси силиций. Полускъпоценните камъни излъчват силиций, което е много полезно, защото чрез съприкосновението си с кожата този микроелемент се абсорбира от организма. Силицият е един от най-важните микроелементи влизащ в състава на нашия организъм. Той участва в абсорбирането на калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, сяра, алуминий, кобалт и още много други елементи. При липса на силиций, 76 от 104 елемента не се абсорбират от организма или се усвояват неправилно.

Изследванията направени в тази насока показват, че силицият е определящ елемент, който влиза във взаимодействие с човешкото биополе и създава условия за протичане на Прана – жизнената сила в човешкото тяло. Най-лечебни са камъните от силициевата група – това са кварцовите кристали. Те имат излъчване най-близко до нашето биополе.

Кристалите спомагат да се въздейства не само на чакрите. Те хармонизират нашата Аура, въздействат ни на ментално, психическо и емоционално ниво. Незаменим е планинския кристал – бял и прозрачен, той отразява целия спектър на дъгата и затова е свързан с всички чакри, с цялото тяло. Някои кристали (аметиста, планинския кристал и лунния камък) осъществяват директна връзка с Висшия ни Аз и духовния свят.

Огледайте се във вашият личен, околен свят – имат ли място кристалите в него? Грижете се за тях, използвайте ги, изучавайте ги, общувайте с тях, медитирайте с тях, обръщайте се към кристалите в моменти, в които имате нужда, болни сте, разстроени, търсите отговори, защита и хармонизация. За вълшебното въздействие на кристалните мандали върху човешкото тяло ще продължа да ви разказвам от страниците на Свой Избор в следващи публикации.

* С вълшебните кристали, лечебни уникално ръчно изработени бижута на Меги Колева можете да се срещнете съвсем скоро и на живо – по време на нашето Коледно вълшебство – Приказки от сърцето на 22 декември 2013. Всички са поканени!

** Разгледайте част от колекцията уникални, авторски, ръчно изработени бижута от Меги Колева.

Меги Колева, Център Аюрведа Днес

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея! 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.