Блог

Честита Баба Марта!

Приятели, честита Баба Марта! Честито пробуждане на женската енергия, честито пробуждане на Живота! Дълги години се чудех защо фолклорът ни представя Баба Марта като като зла, люта и непостоянна бабичка 🙂 А всъщност има такава красота и съзидателност в пробуждащата се природа, в настъпващата женска сила, която дарява живот и пробужда всичко живо. Не е нужно да изобразяваме Баба Марта като възрастна, раздразнена и непостоянна жена. За мен Баба Марта е красива, силна бликаща светла женска енергия, която с любов, светлина и топлина се бори с бавно отстъпващите сенки, за да даде място и сила на зараждащия се нов Живот.

Да си Баба всъщност далеч не означава, че си стар и грохнал. “Баба” е една от най-почетните титли, давани някога на най-мъдрите, най-вещите жени, най-близо до Слънцето. “Ба” според древното знание на колобрите (древнобългарските духовници), значи душа. А “Ба-Ба” е “старата душа”.

А какво да кажем за името Марта, Мартина (и производните)? Дете на Марс (от латинскoтo martius) според римската митология, а според други източници това е и староеврейско име, което в превод означава “господарка”. Значи Баба Марта – мъдрата стара душа, (воин на светлината), господарката на живота и съзидателната женска сила в природата, се надига и става проводник за светлината, и дарява новия Живот.

И точно за да се осъществи този свещен акт на съзидание, в едно Цяло се преплитат Ин и Ян, червения и белия конец, мъжката и женската енергия, които само ЗАЕДНО творят и вдъхват живот 🙂 Какво по-прекрасно от това?! Време е за единение. За баланс и партньорство. Защото само тогава сме цели, съвършени. Ин и Ян, Светлина и Тъмнина, Слънце и Луна, Дух и Душа, Мъжко и Женско, Червено и Бяло. Настанало е време за единение, упълномощени сме да създаваме, да творим!

Във фолклора има няколко легенди за Пижо и Пенда –според някои са били брат и сестра, според други годеници или семейство. Но при всички Пижо се смята за едър и здрав, със зачервени бузи юнак, а Пенда с бяла кожа и топъл нежен поглед. Мартениците се свързват с тях; червения цвят напомня за здравето, а белия за чистотата. В българския фолклор червеното е цветът на плодородието, на приемането, сърцето и любовта – на енергията, която ражда живот. Изразява женското и плодоносещо начало, кръвта, водата, земята, вътрешното, пасивното, покоя, нощта, тъмнината, луната (Ин). Бялото е символ на слънцето и светлината, на отдаването, духа, мъжкото начало и мисълта, непроявената материя, активното, външното, корена – семето на бъдещия живот (Ян).

Мартеницата символизира дълбоко равнище на познание, което древните българи явно са владеели – знанието за единосъщието между мъжа и жената, между мъжкото и женското начало в света. Китайският знак на единството между Ян и Ин е символично предаден тъкмо в мартеницата. Двете влакна, усукани едно в друго, имат сечението на знака на хармонизираните енергии Ян и Ин. То дава и знакът на Бога-Отец, който е символ на безкрайността и на творческото начало. Мартеницата се завързва на двоен ключ и никога – на възел. Всяка от завитките олицетворява съхраняването на единството във взаимността. Възелът в края на конеца, както днес масово се практикува, означава спиране, завързване, секване на протичащата енергия, затова не трябва да се прави. Колко по-хубаво би било да изпълним ритуала до край, да дръпнем двата симетрични края, да наречем мартеничката за здраве, сила, мъдрост и живот – истинска магическа мантра, истинско програмиране. Толкова много смисъл има във всеки един жест и дума… само да са отворени съзнанията ни да ги чуят и усетят.

И затова скъпи приятели, днес от сърце ви пожелавам да управлявате съзнателно и с любов тази съзидателна енергия, да сте здрави, весели, щастливи, изпълнени с вяра в себе си, окрилени, вдъх_новени, благо_дарящи и творящи с радост, любов и светлина.

Честита Баба Марта!

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

2 Comments

 • Добринка
  Отговор

  Честита Баба Марта …МАРТИ… Великолепно написано!!! ЧЕСТИТА да си!!!
  …към разследването за “МАРТА” може да се добави още много – ще подскажа малко :)))
  – …според хрониката Джагфар Тарихъ МАР е било името с което българите са наричали Слънцето и слънчевия си бог!!!
  – … майката на Хор е наричана с прозвището “Мери”…египетската дума е транслирана от редица автори и означава “възлюбена”, “даряваща радост”…думата е епитет, титла , с която се е изразявала почит към богове,царе, жреци,и висши служители… “Се-мер-ф” означзва “възлюбеният син”….”Та-мери”=”любима земя”…
  – МАР_Т…Т – тау – произлиза от финикийската буква “тау”, която имала Х-образна форма и означавала “белег, знак”. Древните египтяни използвали знака Т, за да обозначат плодородието, но и живота. Обединен с кръг — символ на вечността, той става “анх” — символ на вечен живот…символизира и единението на женското божество — Изида и мъжкото божество — Озирис, т.е. съюза на земното и небесното.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Ехааа, чудно допълване, благодаря ти!. И кой знае колко още има да се каже за този вълшебен март!
   Навлизаме в нов период, отново. Изпълнен е с трепетни потенциали, и галещата женска енергия ни подканва да ги изпълним с любов и действеност!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.