Методът ТЕС (Техниките за Емоционална Свобода) стигна и до Холивуд!

Днешната вълнуваща новина от света на енергийната психология:

Mетодът ТЕС стигна и до Холивуд!

Д-р Рик Лесковиц, психиатър от Харвард и член на Асоциацията за всеобхватна енергийна психология (ACEP), споделя в блога си за вълнуващ нов проект. Д-р Лесковиц е получил покана да работи като психологически съветник при заснемането на нов филм, разказващ за борбата на военен ветеран с ПТСР (Пост-травматично стресово разстройство). Филмът е със заглавие “The sheepdog” и се очаква да излезе на голям екран тази есен.

Ето какво споделя д-р Лесковиц:

Едно от най-разочароващите неща в това да си практик по енергийна психология е следното: Да виждаш контраста между това колко бързо енергийната психология може да се превърне в основен стълб на твоята терапевтична практика спрямо това колко бавно се приема от конвенционалното здравеопазване.

Виждал съм признаци на напредък в този консерватизъм чрез работата ми в програмата за лечение на болката в болница за обучение на Харвардското медицинско училище. Покрай тази програма, аз и моите колеги и аз имахме късмета работата ни да бъде представена в медицински списания и дори в PBS (1).

С нашата неуморна дейност за популяризиране и приемане на методите на енергийната психология, мейнстрийм медии като Forbes, Readers Digest и Кейти Курик, най-накрая сложиха историите за енергийната психология в светлината на прожекторите (2-4).

” Малко магия

Понякога е нужна малко магия, за да се придвижим към следващия етап – фазата отвъд научната и изследователска дейност. Точно това ми се случи наскоро. Всичко започна с доставката на нов диван, който бяхме поръчали от локален мебелен магазин. Захванахме непринуден разговор с доставчика (който далеч не беше обичайният човек за такава дейност). Оказа се, че човекът се обучава в Кралска академия за драматично изкуство и е актьор в Лос Анджелис. В района е защото разучава терена за предстоящите снимки на филм, и междувременно помага на тъща си с нейния мебелен магазин.

Психологически съветник по ТЕС терапия във филм за ветерани

Актрисата Вирджиния Мадсен и д-р Лесковиц изучават приложението на ТЕС в терапевричните сцени

Докато говорехме, той ми разказа за предстоящия филм, в който той ще бъде и сценарист, и актьор. Филмът описва живота на ветеран, който се завръща от бойното поле с обичайните тежки последици – пост травматично стресово разстройство. Търсейки решение за проблема си, бившият военен търси новаторски терапевтични подходи  за лечение на ПТСР и започва работа с ТЕС терапевт.  Стивън – сценаристът имаше нужда от човек с такъв терапевтичен опит за съветник в продукцията. Бързо разбрахме, че тази странна синхронична среща далеч не е случайна! От едната страна беше Стивън – човек с такъв проект и нужда от ТЕС консултант, а от другата страна – аз – специалист с огромен опит в работата с ветерани и ТЕС терапията при ПТСР. Той ми предложи да бъда психологически съветник по ТЕС  към продукцията. Четири месеца след срещата ни, когато снимките вече бяха започнали, се присъединих към екипа.

Една от основните ми задачи като психологически съветник на снимачната площадка беше да обуча актрисата в ролята на терапевт как да прави правилно ТЕС потупването. Поне в съкратен адаптиран вариант. Ролята беше изиграна от Вирджиния Мадсън (Sideways, Prairie Home Companion и т.н.), която се оказа много земна жена. Тя разби стереотипа ми за холивудската дива и искрено се интересуваше от потупването и оказването на помощ на ветераните.

Успяхме да стигнем до разумен скрипт на потупване, вграден в терапевтичната сцена. Имаше сцени с които не бях изцяло съгласен – например при EMDR сегмента, мигащите светлини бяха малко пресилени. Беше интересно да се наблюдава как режисьорът Стивън Грейм се опитва да балансира между клиничната точност и драматичното въздействие.

Актрисата Вирджиния Мадсен изучава и изпробва ТЕС потупването за ролята си на терапевт на ветерани във филма “The Sheepdog”

Въпреки че не винаги бях съгласен с избора му (прекалено много саморазкриване на терапевта, например), можех да видя как неговата по-висша цел е да представи посттравматичното стресово разстройство и терапията по начин, с който публиката може да се свърже.  Вирджиния никога преди това не беше чувала за ТЕС, така че, за да насърча нейния постоянен интерес към потупването, й дадох копие от моето любимо ръководство за начинаещи по ТЕС.

Показах съкратен и опростен вариант на потупването и на други членове от екипа, за да го използват и да си помагат със стреса покрай динамичните снимачни дни. Това ни доведе до разгорещени и развълнувани разговори как ролята на Психологически съветник и консултант във филмите може да се окаже ценно нововъведение в Холивуд.

Филмът се казва Sheepdog („Защити стадото. Изправи се срещу вълка.“)(5) и планът е да дебютира на филмови фестивали тази есен. Да се ​​надяваме, че успехът във фестивалната верига (включително големия фестивал в Торонто, родния град на Стивън) ще му осигури широко разпространение.

Независимо от това обаче, това е една вълнуваща и добре разказана история, която ще помогне да се разпространи знанието за посттравматичния стрес, лечението му и енергийната психология.”

Референции:

1. https://www.youtube.com/watch?v=4cFzU3TZehk&ab_channel=TheJoyOfSoxMovie

2. Laurence, Emily. EFT tapping: What you need to know. Forbes Magazine, 10/25/22, https://www.forbes.com/health/mind/eft-tapping/

3. Levine, Sara. What is tapping therapy, and does it work? Katie Couric Media, 10/14/22, https://katiecouric.com/health/mental-health/does-eft-tapping-therapy-work/

4. Lee, Annabel. Can tapping help with anxiety? Readers Digest (UK), 2/16/23. https://www.readersdigest.co.uk/health/wellbeing/can-tapping-help-with-anxiety?mibextid=kdkkhi

5. https://www.imdb.com/title/tt9525878/

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.