Бъдещето в психологията: най-новите научни доказателства за ефективността на ТЕС за широк обхват физиологични и психични състояния

Днес имам вълнуваща новина, която всеки практик в полето на енергийната психология трябва да прочете: Това е последната публикация – систематичен преглед за ефективността на ТЕС, която бе публикувана във Frontiers in Psychology – водещо рецензирано научно списание в областта на психологията. Всъщност това е не само висок клас научно издание, а е най-цитираното списание в своята област. Систематичният преглед обобщава резултатите от всяко едно висококачествено проучване на метода ТЕС, проведено досега.

Екип от колеги в научно-изследователската ТЕС общност начело с д-р Пита Стейпълтън и д-р Досън Чърч постигнаха това впечатляващо признание след поредната година упорита работа в преглед на доказателствата за ефективността на клиничния ТЕС. Те събрали данни от рандомизирани контролирани проучвания и мета-анализи на потупването с ТЕС и са сравнили доказателствата от тези проучвания с критерии, публикувани от Американската психологическа асоциация (APA). Накрая, след като анализа на всички данни от различните проучвания, са синтезирали констатациите си в документ за систематичен преглед. Систематичният преглед в този документ идентифицира 56 рандомизирани клинични изпитвания и 8 мета-анализа.

Документът показва, че Техниките за емоционална свобода – ТЕС, е един от най-широко изследваните методи в цялата област на психологията (с над 125 рецензирани проучвания и повече от 300 общо публикувани изследвания!). Авторите заключават, че потупването е ефективен метод за различни психологически и физиологични състояния, който трябва да се използва в заведения за първична медицинска помощ, болници и клиники. Този документ разглежда данни от рандомизирани контролирани проучвания, които се считат за златен стандарт в научните изследвания. Авторите също така сравняват доказателствата за ТЕС с критериите от емпирично валидирани терапии на Американската психологическа асоциация (APA), отдел 12, за да гарантират, че всичко е на ниво. Този подход помага да се потвърди, че ползите от ТЕС потупването не се основават на субективни усещания, анекдотични разкази и слухове. Приложенията и резултатите от ТЕС са подкрепени от науката, и са валидирани от висококачествени изследвания.

Това е наистина вълнуващо! Това означава много за световната общност на практикуващите енергийна психология. Това изследване е представено в ТОП издание в областта на психологията, а констатациите показват толкова невероятно положителни, широкообхватни ползи, че вече не би трябвало да има нито един разумен човек, който да отрича доказаната ефективност на потупването, независимо колко голям скептик е.

Заглавието на научно-изследователската документация е: „Клиничният ТЕС като базирана на доказателства практика за лечение на психологически и физиологични състояния: систематичен преглед.“

Вижте цялата оригинална документация публикувана във Frontiers in Psychology ТУК

Какви са заключенията от проучването?

След строг анализ на данните, изследователите стигнали до заключението, че клиничното ТЕС потупване е ефективна терапевтична практика за голямо разнообразие от психологически и физиологични състояния.

Ето няколко важни акцента от документа:

 • „Рандомизирани контролирани проучвания са установили, че лечението с ТЕС е ефективно за
  (a) психологически състояния като тревожност, депресия, фобии и посттравматично стресово разстройство (ПТСР);
  (б) физиологични проблеми като болка, безсъние и автоимунни състояния;
  в) професионални и спортни постижения;
  (d) и биологични маркери на стрес.
 • „Третирането с ТЕС е свързано с измерими биологични ефекти в измеренията на генната експресия, мозъчната синхронност, хормоналния синтез и широк спектър от биомаркери…
  Епигенетичните, хормонални и неврологични доказателства показват, че клиничният ТЕС регулира оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези (ХХН) в тялото и отслабва стресовата реакция.“
 • „Необходими са сравнително малко терапевтични сесии, лечението е ефективно, независимо дали се извършва присъствено или виртуално, и подобренията на симптомите остават с течение на времето.“ [1]

Мета-анализи, оценяващи ефекта от терапията с ТЕС, са установили, че той е „умерен“ до „голям“.

Този систематичен преглед на всички налични данни за пореден път успява да потвърди, че потупването е ефективно и носи ползи при третирането на широк спектър от състояния. На всичкото отгоре, науката ни показва, че потупването работи, като помага за регулиране на стресовата реакция на тялото! Големият и нарастващ обем от изследвания върху ТЕС показва, че това е основана на доказателства практика, която е безопасна, бърза, надеждна и рентабилна.

Въз основа на тези констатации, авторите на научното изследване заключават, че потупването е добре да се използва като първична медицинска помощ, в болници и клиники за ефективна подкрепа на хора с физически и психически проблеми.

В прессъобщение съавторът на статията д-р Досън Чърч споделя, че „Самоотчитането и субективната промяна са едно нещо, но обективната промяна означава, че независимо от това какво мислите или съобщавате, има външни положителни промени, които са измерими.“

Не само, че хора от цял свят съобщават за ползите от потупването, а сега имаме огромен научен труд, синтезирал години научноизследователска работа, в обективни, измерими данни в научните изследвания, за да потвърдим, че потупването наистина работи!

СПОДЕЛЕТЕ НОВИНАТА!

Беше толкова окуражаващо да наблюдаваме как базата от доказателства за ТЕС нараства година след година. И сега стигнахме до вълнуващия момент да видим публикуван този систематизиран изчерпателен преглед на изследванията върху ТЕС в топ списание в областта на психологията. Това е наистина голяма стъпка – не само за енергийната психология, а за развитието на психологията в световен мащаб.

Потупването с ТЕС вече е утвърдено като ефективна техника, която е един от най-широко изследваните методи в областта на психологията.

Вълнуващо е, нали? Науката се развива!
Помогнете за разпространението на добрата новина! Споделете тази статия за ТЕС с приятелите си, споделете я с някого, за когото смятате, че може да има полза от ТЕС, изпратете я на любим човек, който е бил малко скептичен и иска да види доказателство.

Нека помогнем на повече хора да получат достъп до тази информация и да помогнем на повече хора да се възползват от трансформиращата сила на ТЕС!

Марти Иванова

Психолог, Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.