Слънчево затъмнение в Телец. Семенцето, с което душата „забременява”

486800_464479726962541_630360182_nПървото слънчевото затъмнение за 2013 година се случва при новолуние в Телец, на сутринта на 10 май, в 2:28 часа. Ще бъде видимо в цялата му прелест от Северна Австралия и Южния Пасифик.

Новолунията поставят начална точка на обновяване, развитие и иницииране на процеси по темата на знака в който се намира, и по дома, в който попада в рождената карта на човека. Тъй като сегашното новолуние е същевременно и слънчево затъмнение, зараждането на новото изисква по-драматично вглеждане в себе си, по-смела откровеност с помощта на Марс и по-фин аналитичен подход към себе си чрез Меркурий – другите двама участници в новолунната конфигурация.

Разчистването на застоялите модели на общуване, притежание и първично бранене на „моето” ще отнеме осезаеми количества психическа енергия, затова е важно да можем да се уединяваме, дори и невидимо за другите в суматохата на светския живот.

Слънчевите затъмнения са периоди на мощни енергийни обрати, когато онова, за което сме мечтали и сме носили в съзнанията си като възнамеряване, минава през ситната цедка на вътрешната съвест, през теста на честността към Себе си и Висшия Аз и се посява в благодатна почва, ако сме хармонични в желанията си. То започва да се надига към света на проявленията, за да добие форма в нашия живот и да ни се представи като плод на душевните ни търсения.  

Слънчевото затъмнение в Телец повдига въпроси, свързани със себеоценката и ценностите. Тъй като Слънцето и Луната се свързват откъм страната на Южния възел, пред нас ще стои задачата да преразгледаме старите ценностни системи, които са се изчерпали смислово и превръщат живота ни в инатливо тъпчене на едно място. Талантите, които притежаваме, служат ли ни или закърняват тъжно в някой ъгъл на душите ни? Прилагаме ли способностите си на практика, за да обогатим света и живота си? А знаем ли кои са истинските ни приоритети и не сме ли изместили съществуването си в една твърде инертна, безрадостна и страхлива перспектива на подсигуряване и материална стабилност?
Такива въпроси ще постави пред съзнанията ни слънчевото затъмнение в Телец. Ще изрови от прашния скрин на себепредставата ни всички онези наслагвания от ценности, убеждения, присъствия, които ни дават усещане за сигурност, но същевременно ни възпират да излизаме от зоната на комфорт и да израстваме – връзки, в които повтаряме едни и същи отношения, а чакаме да се променят от само себе си, работа, която не ни вдъхновява, навици, които са деградивни.

Тъй като затъмнението е в съвпад с Южния възел, силно ще ни застигне необходимостта да пожертваме нещо, да се разделим със старо състояние на нещата, за да можем да се „излекуваме”, да отворим място и път за благоденствието, което символизира Телеца. Жертвите не винаги ще бъдат доброволни и безболезнени, защото в земния фиксиран знак разделите трудно се случват, а страхът от новото е парализиращ.
Ако загубим нещо – било то материално, финансово, емоционално – най-мъдро би било да запазим самообладание и да го пуснем. След това да чакаме смисълът да ни се разкрие. Загубите, които ще претърпим, ще бъдат път към възстановяване на баланса, урок по темата на оста Телец-Скорпион, а именно „Взимане-Даване”. Дай, за да си платиш дълговете – не винаги знаеш какви са. Дай, за да получиш. Пусни, за да бъдеш свободен.

В танца на затъмнението се включват и Меркурий и Марс – те ще дадат енергията и импулса да променим нещо, да изкажем пред значимите хора в житейската ни конфигурация онова, през което преминаваме, да разкажем за промените, които са ни завихрили, но не винаги ще ни бъде лесно. Думите няма да бъдат правилните, действията ни ще удрят на камък. Защото първо трябва в себе си да ги изчистим и облечем със стойност. Когато отразяват вътрешната ни ценност, те са кратки, целенасочени, прости и ясни.

Венера, управителката на Телец, тъкмо е прескочила от знака на своето владение в следващия, Близнаци, където не е в силата си, но чрез тази ингресия в съседния въздушен подвижен знак тя още веднъж „настоява” за вътрешен разпад на старите ценности и ни подсеща за необходимостта да обменяме, да даваме, да се раздаваме, да се разделяме, да се освобождаваме… Да сменим застоялата кръв във вените ни с нова, свежа, млада.
Венера е царицата, съвършената жена. Преосмислянето на женските качества като търпение, мекота, приемане, плодородие, отхранване, отглеждане, приласкаване ще имат нужда от регенерация в нашата външна и вътрешна природа. Сега е време навярно и за лечение, когато осъзнаваме, че самотата и изолацията, на която сме били подложени, са възможност за подготовка, инкубационен период, в който изгубваме онова, което знаем за себе си, в името на едно по-велико проявление на личността ни. Нужно е да бъдем бавни, да разширим сетивата си, да организираме градината на живота ни, да се погрижим за нея с майсторство и любов така, както Венера би се погрижила за земното си царство като истинска Майка Природа.
Да изкореним плевелите, да окастрим изсъхналите клони, да полеем цветята, да засадим новите семенца – без нищо излишно, без разхищение, без оскъдица. Изобилието е там, където всяко нещо е на мястото си.

За онези, които нямат търпение, сега е моментът да се научат да усещат времето, да чуват стъпките му, да го ползват според качеството му, в очакване на правилния миг.  

Досегът с природата ще бъде онзи творчески извор на вдъхновение, от който ще можем да почерпим нови сили и въображение за бъдещите си проекти, които при новолунието в Овен бяха заченати, а сега искат да бъдат обгрижени, нахранени и материализирани, но е нужно да се създаде подходящата здравословна, плодородна среда, без токсини, без стари енергии и отлагания. Красотата наистина ще спаси света, ще спаси и нашия вътрешен свят – затова нека я заложим като тънка червена линия, която да ни води във визиите за себеосъществяване като творци, като професионалисти, като същества, които сме благодарни за изобилието и благата в живота ни.

На сутринта си запишете съня, който сте сънували тази нощ и медитирайте върху него на следващия ден, носете го в съзнанието си и се вслушвайте в посланията му, очаквайте да ви се разкрият символите му. Чрез него ще ви познаете семенцето, с което душата ви е „забременяла”.

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, споделете я с приятели чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които  имат нужда от нея! Благодаря ви!

2 Comments

 • Катеричка
  Отговор

  Точно на място ми дойде тази статия,чудесна е Благодаря!

 • Milena
  Отговор

  Пълнолунието на 27 април отне една страст от сърцето ми – брутално и категорично! Пуснах се! Не знаех как ще продължа напред.
  Слънчевото затъмнение ми донесе повече, отколкото можех да си представя, ей така от нищото, точно това, за което съм мечтала! Какво предстои занапред, не знам, но по – силно проявление на слънчево затъмнение не мога да си представя. Новолунивето беше в съвпад с натална Венера в 5-ти дом
  Прекрасна статия! Благодаря!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.