Инсайт за тийнейджъри – готови сме да подадем ръка на новите лидери

TeenInsight

Децата, които се раждат на планетата вече коренно се различават и по качествата си, и по скоростта на развитието си. И съвсем нормално-те поставят нови изисквания както към родителите и семействата, така и към средата в която израстват. За сега обаче става ясно, че дори най-напредналите и развити в материалната култура и цивилизованост общества не се справят много с изискванията на „новите деца”. Кризата в образователните системи и организацията на процеса на интеграция и социализация на новите деца е очевидна.
Случаите на млади хора и тийнейджъри, които прибягват до крайни форми на несъгласие и протест срещу средата ескалират пред очите ни. Младежта ясно показва, че нещо в света, който е предлагаме за живот не е наред. Очевидно не помагат нито разгърнатите и добре финансирани и организирани мрежи за социална и психотерапевтична помощ и наблюдение на място, нито модернизирането и осъвременяването на материалната база и задоволеността на младите с материални блага – а напротив – става очевидна несъстоятелността на консуматорския подход към тяхното възпитание и социална интеграция.

Предлагам ви история за една съвременна система – Инсайт, която хем успява да заинтригува младежите, хем успешно им помага да намерят сами най-важните и дълбоки отговори, дълбоко в същността си. До така степен, че днес самите младежи по своя воля организират инициатива, която да запали и подтикне и техните връстници да предприемат това вълнуващо и окриляващо пътуване към себе си.

Най-напред ви представям една сърцата жена – Грациела Миланова, която е най-довереният възрастен човек в света на младите пътешественици.

– Започвам с най-важният въпрос. Какво е Инсайт?

Грациела: Семинар, в който няма лекционен материал, а само чисто преживяване. Ти скачала ли си с бънджи? Или яздила ли си кон? Аз например обичам да галопирам с моя кон, и познавам това усещане, в което аз и конят се сливаме в едно и забравям себе си. Това няма как да се обясни, докато не се преживее. Същото е с Инсайт. Те най-бързо ми помогнаха да направя личен скок. Там успяваме да изчистим голяма част от т. нар. емоционален боклук, който носим в себе си. Целта на всички техники е точно това – да ни изчистят и изведат към едно ново разбиране. Но досега не бях срещала техника, която по-бързо да чисти. Особено второто ниво на Инсайт. Първото ниво е да освободиш енергиен потенциал, с който в последния ден се изпълваш с такава любов, каквато може би си изпитвал на 2-годишна възраст. Силата на това нещо е толкова голяма, че всеки един нормален човек би поискал да види и по нататък какво се случва. Първата част е събуждане на сърцето, а втората – отваряне. И там се прави много сериозна работа с това да погледнем под микроскоп всичко което ни спира в живота. Там почти няма теория, всичко се изживява.

Системата е американска, разработена от двама души. Единият е психолог, а другият е един от големите духовни учители на 20 век – growthДжон Роджър. Общо взето всички елементи на древните учения са включени в системата. Но начинът по който се представя пред публиката е абсолютно прагматичен, човешки и по американски ефективен. Прави се с бърза скорост, но надълбоко и много насочено – като с емоционален лазер. И понеже е изцяло е базирана на личното преживяване, много трудно може да се опише с думи. Ако събереш 10 човека, всеки ще ти каже нещо различно за Инсайт – това, което той е преживял. Освен това – всеки започва да надгражда от мястото, където се намира в момента. На един му е нужно едно, на друг – друго. Но като цяло общото за всички е, че получават много енергия тъй като освобождават много пространство в себе си. Де факто по този начин се увеличава в пъти капацитета на един човек. Това го казвам от позицията на собственик на фирма и човек, който случва неща. Независимо дали си банков служител, или министър, от мястото където си в момента, ще увеличиш толкова пъти капацитета си, колкото е твоя първоначален. Разбира се всичко зависи от това доколко човек е ангажиран със самия себе си, за да продължи да прилага простите ключове за ежедневна употреба.

– Дай ми една примерна техника?

Един от ключовете например е “Прав ли си, или щастлив”. Много елементарен ключ. Много се повишава осъзнатостта ни. Какво ни трови най-много в момента? Отношенията ни с хората и то защото личните ни взаимоотношения с нас самите са такива. Ако обаче аз успея в някакъв спор  да се осъзная, че съм на място, което не ми харесва, и в този момент веднага се сетя за ключа “Прав ли съм,или щастлив”, моята нагласа към този спор веднага се променя. Засмивам се вътрешно и казвам “ОК, ти си прав” и приключвам това закачване и този енергиен блокаж. Дугото важно нещо е, че семинарът дава ценности на три нива. Не е еднопосочен – например само в духовната сфера. Тук еднакво добре се застъпват и основният Аз – детето в нас, което ни дава жизнената енергия и което всъщност е най-наранено и крие големите блокажи, също така дава и достатъчно информация за съзнателния Аз, да му обясни какво се случва и се работи и с Висшия Аз – връзката ни с висшите енергии. Работи едновременно с всичките ни нужди като многоизмерни същества.

Създаден е 78-ма година, над 1 милион човека са го направили на цял свят. Има политика на връщане на парите, ако не си доволен. До сега няма поискани пари.
insight-logo
– Кой води семинарите?

Това са фасилитатори, специално обучени. Те всички са обучавани в реална обстановка по време на самите семинари. Процедурата да станеш фасилитатор отнема години, може до 8 години да се стигне подготовката най-малкото защото трябва да си в състояние да овладееш всеки един процес който се случва – тези дълбоки моменти на осъзнаване на някои неща и лечение, което протича. Нямаме за момента българи фасилитатори, всеки сам финансира обучението си като фасилитатор, присъствайки на семинари по цял свят.

– А как протича целият семинар?

Първото ниво е в продължение на три дни – петък, събота и неделя. Сутрин се започва от 9:00 точно, вечер официално е обявено до 22. Обикновено свършваме най-рано в 23. Всеки ден е така. Залага се на изключителната интензивност и в края на третия ден се получава една експлозия. Тотално преобразяване. Първото ниво донякъде е много трудно, заради съпротивите, нагласите и очакванията с които идват хората. Особено за хора, които са работили върху себе си е много трудно, защото те си мислят, че знаят много и са изчели всичко. Затова караме тези хора да обещаят, че ще останат до края. Първият ден е особено трудно да се пребориш с нагласата “Аз си знам всичко, какъв си ти някакъв американец, да ми казваш как да променя себе си”. По нататък обаче се случва някаква магия. Никой не знае как се случва, но на втория ден се събуждаме с някакво ново знание за самите нас. То просто влиза в сърцето. След средата на втория ден и най-големите скептици вече са абсолютно наясно, че нещо се е случило, и в тях нещо се е променило. На третия ден обикновено хората се чувстват попаднали в нов свят и в нов живот. Понеделник вечер е отворена и всеки може да покани проятели на завършващата част.
Второто ниво е от плътни 5 дена и там става голямата трансформация. Там още от момента в който влезеш, те хвърлят в дълбокото, без обяснения. Хората, които завършват второ ниво обикновено са тези, които са готови да летят. Третото ниво е центриране в сърцето, там се работи с баланс и хармония – 5 интензивни дена сред природата, тотално изключен от външния свят. Четвъртото ниво е в продължение на 1 месец. 30 дни нон-стоп от сутрин до вечер. Там нивото на ангажираност към теб самия е много висока.
Известно време бях много навътре в организацията, после бях по-встрани. А сега така се случи, че се ангажирах с децата.

– Ти ли организираш детския семинар?

Не, не съм само аз. Има вече много хора в България, които се занимават с това. Всеки семинар всъщност си има капитан и екип от асистенти. За всеки семинар има различен екип, който извършва цялата логистика. Буквално стотици хора се ангажират с отдадена работа, за да се случи едно такова събитие. Поводът, който ни събра сега да говорим е първо ниво на тийнейджърски Инсайт, който ще се проведе февруари, и по него в момента работят 12 тийнейджъра и 13 възрастни – екип от 25 човека. Нужно е да се съберат 60 тийнейджъра на тази цена, която сме обявили – 200 лв., за да излезем на нула. До момента семинарите за тийнейджъри са били 20 – 25 човека, не е имало такъв за 60 човека. Съответно родители са спонсорирали остатъка от сумата, която не е стигала, само и само за да могат нашите деца да преживеят това.

– А с какво се различава тийнейджърският Инсайт?

Той дава абсолютно същите ключове и познания и изживявания, както и този за възрастни. Разликата е, че при тях протичат малко по-различно, има малко повече игрови елементи. Но това е само първото ниво. Второ и трето са за като тези за възрастни. Едва сега, съвсем наскоро имаше трето ниво за деца в Европа, където и аз участвах. Изключително е вниманието към децата по време на тези семинари, има много асистенти, които се грижат непрекъснато за децата – при възрастните това го няма.

Да кажем здравей сега и на Галина която е на 15 години. Тя е капитан на екип, който се грижи за организирането на първият по рода си тийнейджърски проект за България. С нас са и Стефан, и Петър.

Photo: SpiritualGrowth– Какво те мотивира да минеш през Инсайт семинарите, до къде стигна с тях?

Галина: Аз минах 1, 2 и 3 ниво. Всъщност ме запали учителката ми по английски език. В онзи момент минавах през много труден период, бях попаднала в големи каши в училище и в личен план. Казах си, че така и така няма какво да загубя, може пък да опитам. Отначало беше малко странно – седяхме отвън 30-тина тийнейджъра и си говорехме “Ама къде попаднахме сега, каква е тази секта”. След два часа обаче всички бяха влюбени.

– А какво ти беше ценно в този семинар, как се промени живота ти?

Преди не бях особено тиха и спокойна. Аз съм от по-шумните и дейни деца. Имах много приятели, много гаджета, но всичко това идваше от егото ми, нямах истинска увереност в себе си и много хора си тръгваха от живота ми, без да разбера защо. След Инсайт 1 открих много любов към себе си. Но не его, което да каже “Йее, колко съм яка“, а просто наистина любов. От там всичко се промени. Започнах да слагам себе си преди другите, но не да бъда егоист, а да се грижа за себе си, отдавайки си любов, а след това и към другите. Много неща се промениха, просто целият ми живот се преобрази. Всички хора с които общувах сякаш ги виждах по нов, различен начин. Започнах да имам много силна връзка с майка ми и баща ми. Започнах наистина да чувам какво ми казват. Чак сега започнах да осъзнавам, че нещата които ми казват наистина са за мое добро, а не просто някакво досадно дърдорене, което преди пренебрегвах и оспорвах непрекъснато. Сега има огромна промяна и в мен, и в майка ми, въпреки, че тя не е минавала през Инсайт курсовете. Започнах да реагирам по съвсем различен начин, и това явно променя и хората около мен. След Инсайт 2 започнах да поемам повече лична отговорност, да не се оплаквам, да не влизам в ролята на жертва. А след Инсайт 3, който беше любимия ми семинар, с много медитации се научих да прекарвам много време със себе си, в тишина. Това ме балансира тотално и сега ако имам някакъв проблем, аз мога да се самофасилитирам, да си задам правилните въпроси и да си намеря отговора. Комуникацията ми се подобри коренно. Научих се, че не е нужно да следваш разни религии и учения, а сам да следваш вътрешното си учение. Сега ставам в 5 часа сутрин и си отделям един час за медитация, йога или четейки нещо вдъхновяващо и позитивно – това ми дава 7 часа на седмица, 30 часа на месец само за мен и този старт на деня ме зарежда много позитивно.

– А сега ако попаднеш в сблъсък, в конфликтна ситуация, успяваш ли да се справиш и как?

Аз много се наблюдавам. И предпочитам да наблюдавам ситуацията, да я обмисля и осъзная, вместо да реагирам веднага емоционално. Поглеждам ситуацията от неутрална страна, не от моята страна, или от тази на другия участник. А от трета неутрална  страна – опитвам се да видя какво реално се случва и каква история разказвам на себе си, в какви филми се вкарвам. Осъзнавам откъде идва моята комуникация с този човек – от позицията на това, че искам да съм права, или тази позиция, в която съм обичаща.
Преди много се обиждах като получех негативна обратна връзка. А сега съм с друга гледна точка. Някой толкова го е грижа за мен, че ми дава тази толкова ценна информация за това как да се поправя, как да направя така, че да съм още по-добра.Преди все обвинявах другите хора и случките. Сега имам много по-малка обвързаност със ситуацията, отношението ми е много по-позитивно. Преди гледах с насмешка и надменност на позитивните хора и се гордеех с това, че съм песимист и виждам нещата такива каквито са. След като преживях нещата в Инсайт, сама си стигнах до моите изводи, сама се учех от себе си.
След първото ниво се изстрелях в позитивната крайност. След това обаче животът ме фрасна много сериозно. И третото ниво ме върна в средата и назад. Излязох от крайностите, не бягам от негативното, а намерих центъра си.

– И сега си един от главните участници в първия тийнейджърски Инсайт в България. Как се случват нещата, Грациела?

Много големи трудности имахме с това изобщо да запазим идеята за тийнейджърския Инсайт. От една родителите имат тежката дума, защото те финансират начинанието. От друга страна има трудност със самите тийнейджъри, които са в доста трудна възраст и са в опозиция на всичко и са на позицията ” Ти ли ще ми кажеш пък”. В повечето случаи повече от 70% от досегашните тийнейджъри, които са идвали на Инсайт, са били изпратени от родителите си, които вече са минали през това. Но по този начин досега беше много трудно родителите да го организират. За пръв път самите тийнейджъри станаха и казаха “Ние ще се ангажираме с това да създаваме семинари с наши приятели”. Няма в Европа друг такъв проект, който да е ръководен от тийнейджъри. В случая аз съм супервайзор на проекта като възрастен, но децата са инициативното звено, което пое отговорност и започна да работи за случването на този проект.

– А какви проблеми има да решава едно 15-годишно дете, за да има нужда от такава тотална промяна със семинар като Инсайт?

Галина: Аз още като бях на 13 години започнаха проблемите. Гледаш какво става около теб и някак имаш убеждението, очакването, че това което става около теб трябва да се случва и с теб. Трябва да имаш гаджета, да си популярен. Обществото има някакви очаквания от теб, с които трябва да се съобразяваш. И когато това не се получава, започваш да се обвиняваш, да си слагаш прегради “Аз не съм такъв и такъв, не съм достатъчно добър, не заслужавам”. Преди имах връзки, но някак си много объркано се случваха нещата. Знаех, че трябва да имам връзка, но не знаех как, мислех си, че знам неща, които не знаех изобщо. Създадох си лоши отношения с много хора. А в училището в което аз уча, когато имаш такива проблеми, всички разбират за тях. Учителите започват да говорят с теб, да те питат какво се случва. И бях много, много объркана. Сега се центрирах и успокоих. Престанах да се вкарвам във филми, да се осъждам, ако не съм най-добрата.

Стефан: Аз отидох в Инсайт, защото ми беше скучно, играех си по цял ден на компютъра, не ядях, не излизах навън. Мама ми предложи да отида, каза, че ще ми хареса. Реших да пробвам, да си запълня времето.. и то наистина ми хареса!  Преди много се ядосвах, не можех да контролирам емоциите си. Винаги избухвах за всичко, без причина, започвах да обиждам, да се държа грубо, да сривам авторитета на учителите. Не ми пукаше когато нараня някого. Бях предложен за изключване, бягах два пъти от къщи. Дори хората, които правеха опити да се докоснат до мен не успяваха – не ги допусках, бях издигнал стени. Всички ме мислеха за луд и ме избягваха. Подредих си приоритетите след Инсайт, оставих компютъра на заден план. Заех се с ученето и тренировките. Станах най-бързия в отбора, подобрих си оценките. Започнах да комуникирам с хора, намерих си приятели. Сега се научих да отварям сърцето си. И съм центриран, не се люшкам в крайности. Нямам конфликти и приемам всичко както е. Нито се ядосвам, нито пък толкова да се радвам, че накрая да оплескам нещата от радост.

Петър: Ами аз имах доста проблеми вкъщи. Не казавам, че сега всичко е перфектно. Баща ми например непрекъснато се опитва да ме спре да ходя “там“. За хората, които нямат представа от този живот, тази среда, приятели – Инсайт е някакво странно място, странно нещо, неясно. Но дори в семейството ми нещата са по-добре. Баща ми ме биеше преди. Направих няколко опита за самоубийство. Нямах никакви приятели, не излизах навън, седях само на компютъра. Мразех се, постоянно се обиждах, не ми се живееше. След Инсайт аз промених отношението и към себе си и към родителите. След Инсайт 2 и 3 буквално съм нов човек. Сега имам приятели, всичко е коренно различно. Майка ми ме насочи към Инсайт. Преди все се карах с нея, сега разговаряме, разбираме се. С нея сме в хармония, както и с всички други.

– А как успявате сега да мотивирате и заинтригувате вашите съученици и приятели, за да се запишат за този семинар? И защо го правите?

happy_teenГалина: Като говоря с тях и им разказвам за моите преживявания. Ние все пак се познаваме, близки сме и горе-долу знам къде имат те затруднения и са объркани. Просто споменавам как Инсайт на мен ми е помогнал, а не им казвам, че на тях може да им се помогне. Иначе веднага ще ми кажат “Аз нямам никакви проблеми, каква си ти, че ще ми казваш какво да правя”. Просто разказвам как съм била преди и как съм сега, как сама съм намерила отговорите за себе си. Животът става много по-хубав след това, затова и искам да го разкажа на колкото се може повече хора.

Когато откриеш своята лична, вътрешна красота, никога няма да ти хрумне да унищожаваш нечия друга красота, да нараниш някого, да бъдеш агресивен. Тогава наистина ставаш любов. Моята майка например много пъти, всеки ден ми е казвала колко ме обича, че съм прекрасна и т.н. Но аз никога не бях чувала наистина думите й, не съм вярвала, че съм обичана. А представяш ли си тийнейджър, който е в по-негативна среда, който няма майка, която да му казва всеки ден “обичам те” и има лоши отношения с родителите си? Какво ли е неговото чувство за себе си, усещането, че не заслужаваш любов, или че не трябва да даваш, защото ще бъдеш наранен. Много ми се иска повече хора да си повярват, че са прекрасни същества.

Грациела: Това което Инсайт дава специално на тийнейджърите е една защитена средa, в която те могат да си изразят цялата болка и съмнения. Хубавото при тях е че ако тези неща ги говорят на човек, на когото имат абсолютно доверие и който е абсолютно неутрален, те споделят тайните си. Аз съм асистирала на няколко семинара, не можеш да си представиш за какво споделяне става въпрос, как отварят сърцата си и как изливат болката си. Няма какво да се лъжем – светът на възрастните е много объркан. А тези деца по някакъв начин трябва да преработят това което се случва –  динамиката и конфликтите между самите родители, между учители, и всичко това насочено към тях самите. Това няма как да го “смелят” сами. И когато едно дете излезе и се осмели да сподели за един проблем, веднага другите наскачват и казват “И аз го имам този проблем, и аз, и аз”. Осъзнаването, че не си сам на този свят е много важно и силно на тяхната възраст. Ако могат повече деца да изкарат такъв курс в такава млада възраст, това е ключово – целият им живот ще е различен след това. Колкото повече хора растат с вътрешна сила, а не такава, която да иска да се доказва пред другите, толкова повече светът ни ще се променя.

– Галина, има ли някоя любима практика от Инсайт, която да ти е помогнала много?

Имам едно много силно утвърждение, което ми е любимо. То е много лично, интимно, свещено. То ми помага да се свързвам със себе си. Всяко объркване се променя и изчиства.

– А какво искаш да постигнеш в живота си?

Като кариера преди имах много ясна представа, която се оказа грешна. 8 години исках да бъда хирург. След Инсайт установих, че това не съм аз, това не е моята мечта. Много повече се интересувам от човека и неговата духовност и поведение, а не вътрешностите му. Знам, че искам да пътувам, да срещна други култури, да споделя себе си. Искам да работя с деца. Може да стана директор на училище. От тази позиция можеш да променяш много неща в училището, да въвеждаш новости. Иска ми се във всяко училище децата да се чувстват сигурни, защитени, да имат доверие и да могат да споделят винаги, когато имат нужда.
Аз гледам на училището не като на нещо, което нямам търпение да премине и да го забравя, а като на преживяване, уча с любов към това, което правя, наслаждавам се на процеса. Не гледам крайния резултат, а това, което влагам от себе си. Междувременно ми се вдигнаха много и оценките, концентрирам се по-добре, имам повече приятели, по-добра комуникация с тях, с родители, учители.

– Как могат децата да се запишат в този проект?

Или децата сами научават и молят родителите си да ги запишат, или родителите са активната страна. При всички положения, родителите трябва да дадат съгласието си, особено когато децата са под 18г. – родителите подписват документ, че са съгласни. Този семинар е за деца от 13 до 18 години, но ще направим и изключения – доста 11 и 12 годишни деца се записаха. Но те са готови, осъзнати. Въпреки, че се получава такава разлика в годините, дори това е добре, защото така те се учат да бъдат толерантни към нуждите на различните от тях. Четири дена е детския семинар – сутрин от 10, вечер до 21ч. в Парк-хотел Москва, започва от 21 февруари. На дадените телефони и e-mail хората могат да се обаждат, да се информират, или да се запишат, ето тук. Всеки може да вземе приятел безплатно. Идеята е човек да си има другар, познат човек и да се чувства по-уверен. Инсайт е процес и той започва в момента, в който приключи семинара. Много е ценно да имаш някой до себе си, който знае същите ключове и се явява външен наблюдател и много точно твое огледало във всеки един момент. Когато излезеш извън сърцето си, той много бързо, с една дума може да те центрира на мястото, където всъщност искаш да бъдеш. А представяш ли си цяла група, цял клас от осъзнати, светнали деца? Ако всеки доведе по един приятел, светът му ще се промени.
Така се създават, така се изграждат новите лидери – децата, които са осъзнати за себе си и за света, в който живеят, могат да се справят с всяка ситуация. разбиращи, съпричастни, спокойни и хармонични – намират творчеството в себе си и го изразяват смело. Винаги са там, когато друг има нужда от помощ, от насока и подкрепа. Във всяко дете дреме един нов лидер. Ние сме готови да му подадем ръка и да му помогнем да го открие и прояви.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Qs2rTG5NLxI

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Нека стигне до повече хора, които  имат нужда от нея! Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

1 Comment

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.