Какво е колаген? Какво прави колагенът?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, който държи целия ни организъм заедно. Той се намира в костите, мускулите, сухожилията и кожата, където образува скеле, което придава здравина и структура. 

Ендогенно произведеният колаген (т.е. колагенът, синтезиран от организма) играе много важна роля за здравето. Разграждането и изчерпването на естествения колаген в тялото ни пък се свързва с редица здравословни проблеми. Също така, екзогенният (произхождащият извън организма) колаген се използва все по-често, както за медицински и козметични цели, така и за лечение и възстановяване на тъканите на тялото.

Съдържание на статията:

 • Какво е колаген?
 • Колагенът и тялото
 • Медицински приложения
 • Увеличаване на производството на колаген
 • Какво уврежда нашия колаген?

 

Факти за колагена

 

Ето някои основни факти за колагена. Повече детайли и допълнителна информация ще откриете в основната статия:

– Белтъчините съставляват около 20% от телесната маса, а колагенът съставлява около 30% от белтъчините в човешкото тяло.
– Съществуват поне 16 вида колаген, но 80-90% от колагена в тялото се състоят от типове I, II и III.
– Колагеновите нишки тип I са по-силни от стомана.
– Колагенът в тялото най-често се среща в кожата, костите и съединителната тъкан.
– Думата “колаген” произлиза от гръцкото “kolla”, което означава „лепило“.
– Колагенът придава здравина и структура на кожата, а също така играе важна роля в подмяната на мъртвите кожни клетки.
– Производството на колаген намалява с възрастта (присъщо за стареенето), както и при излагане на ултравиолетова светлина и други фактори от околната среда (неприсъщо за стареенето).
– Колагенът в медицинските продукти може да бъде извлечен от едър рогат добитък, свине, овце, риба  и др.
– Колагеновите превръзки привличат нови кожни клетки към наранените места.
– Козметичните продукти, като ревитализиращите лосиони, за които се твърди, че повишават нивата на колаген, е малко вероятно да го направят, тъй като колагеновите молекули са твърде големи, за да се абсорбират през кожата.
– Производството на колаген може да бъде стимулирано чрез използване на лазерна терапия и на транс-ретинолови киселини (форма на витамин А).
– Факторите, които увреждат производството на колаген и които можем да контролираме, включват слънчевата светлина, тютюнопушенето и приема на големи количества захар.

 

Какво представлява колагенът?

 

collagen

Колагенът е твърд, неразтворим и влакнест белтък, който съставлява една трета от белтъчините в човешкото тяло. В повечето колагени молекулите са „опаковани“ заедно, за да образуват множество подобни, дълги и тънки влакна.

Според MediLexicon, колагенът се състои от семейство генетично различни молекули, всяка от които има уникална конфигурация на тройната спирала, представляваща три полипептидни подгрупи, известни като алфа-вериги.

Всяка верига съдържа около 1000 аминокиселини и обикновено се отличава с аминокиселинна последователност, състояща се от глицин, пролин и хидроксипролин.

Има множество различни видове колаген, поне 16 типа, но 80-90% от колагените в организма принадлежат към тип I, II и III. Колагените в човешкото тяло са силни и гъвкави. Влакната на колаген тип I са особено разтегливи и са по-силни от стомана, изчислено на грам.

 

Колагенът и тялото

 

Колагенът най-често се намира в кожата, костите и в съединителната тъкан на организма. Той осигурява структурна опора, сила и известна еластичност (в комбинация с еластина). По-специално, колагенът може да бъде намерен в извънклетъчната матрица – сложна мрежа от макромолекули, които определят физичните свойства на тъканите на тялото.

В средния слой на кожата – дермата – колагенът помага да се образува фиброзна мрежа, върху която могат да се развиват нови клетки. Също така е необходим при подмяната и възстановяването на мъртвите кожни клетки. Някои колагени функционират като защитни покрития за деликатни органи в тялото, като например бъбреците.

Производството на колаген намалява с възрастта, в следствие отслабва структурната цялост на кожата и води до отпускане на кожата, образуване на бръчки и износване на хрущяла в ставите.

Колагенът се отделя от различни клетки, но предимно от клетките на съединителната тъкан. Докато е младо, тялото постоянно произвежда колаген, но неговият синтез започва да намалява около 40-годишната възраст. Драматично намаляване се наблюдава при жените след менопаузата. До около 60-годишна възраст обикновено има значителен спад в производството на колаген.

 

Медицински приложения на колагена

 

Колагенът е резорбируем (може да се разгради и усвои от организма), функционално разнообразен и се образува по естествен път. Това означава, че колагенът има няколко различни медицински приложения и може да се използва с различни медицински устройства. В допълнение, когато се приготвя за употреба, може да се оформи в пресовани твърди частици или подобни на решетка гелове, което го прави клинично многофункционален.

 

Дермални филъри

 

woman-receiving-injection-to-forehead

Инжекциите с колаген могат да подобрят контурите на кожата и да попълнят вдлъбнатините. Колагенът може да се използва козметично за отстраняване на различни линии и бръчки по лицето, както и на белези (включително акне), стига те да нямат остри ръбове.

Инжектирането на колаген трябва да се избягва от хора с остри алергии и обикновено има изискване да се направи кожен тест преди употребата на говежди колаген.

Колагенът се използва за запълване на относително повърхностни дефекти. По-големите дефекти обикновено се запълват с вещества като мазнини, силикон или импланти.
( Инжекциите с колаген могат да се използват за козметични процедури, за да подобрят белезите от стареенето на кожата.)

 

Заздравяване на рани

 

По време на заздравяване колагенът привлича нови кожни клетки на мястото на раната, спомага за лечението и осигурява основа за растежа на нова тъкан. Следователно, колагеновите превръзки се използват, за да се подпомогне лечението на някои видове рани, включително:

 • Хронични незарастващи рани
 • Отворени рани
 • Гранулиращи или некротични рани
 • Рани с частична до пълна дебелина
 • Втора степен на изгаряния
 • Мрежи при донорство на кожа и присаждане на кожа.
 • Препоръчително е колагеновите превръзки да не се използват при трета степен на изгаряния, рани, покрити от суха коричка след изгаряне или при пациенти, които могат да бъдат чувствителни към говежди продукти.
 • Направлявана тъканна регенерация
 • Мембрани на основата на колаген се използват при периодонтит и импланти, за да увеличат растежа на определени видове клетки. В оралната хирургия, ограничителите могат да бъдат използвани, за да предотвратят бързорастящите клетки на епитела на венците, които преминават в раната на зъба. По този начин се предоставя пространство за зъбните клетки, за да се възстановят впоследствие.
 • Предимството да се използват мембрани на основата на колаген за тази цел, в допълнение към лечебните свойства на колагена, е, че те могат да бъдат направени резорбируеми (тялото разгражда колагена и усвоява протеина с течение на времето). Това означава, че пациентите не се нуждаят от втора хирургична намеса, за да се отстранят материалите, използвани за затваряне на раната.
 • Съдови протези

Колагеновите тъканни присадки от донори се използват за периферна нервна регенерация и съдови протези, които се прилагат в артериалната реконструкция. За някои протези е открито, че са тромбогенни (причиняват съсирване на кръвта), но в същото време са съвместими с тялото на гостоприемника.

 

Лечение на остеоартрит

 

Колагеновите хранителни добавки или лекарствени форми могат да бъдат полезни при лечение на остеоартрит. След редица опити се установи, че те до известна степен помагат за намаляване на болката.

Рецензия от 2006 г. показва, че колагеновите добавки помагат значително да се намалят болезнените симптоми на остеоартрита, като същевременно подобрява функцията на ставите. Добавката се усвоява добре, води до натрупване на колаген в хрущялите и помага да се стимулират обособените клетки в ставите, наречени хондроцити, за да се създаде извънклетъчната матрица.

Възраждане на кожата

За много от продуктите, съдържащи колаген, включително кремове и пудри, се твърди, че ревитализират кожата. Въпреки маркетинговите описания на тези продукти като начин да се увеличат нивата на колаген в тялото, колагеновите молекули в огромна част от продуктите на пазара са твърде големи, за да се абсорбират през кожата.

 

Увеличаване на производството на колаген

 

Растежът на колагена, еластина и меланина може да бъде стимулиран чрез лазерна терапия, включваща интензивна дължина на вълните на светлината. Този метод може да се използва при лечение на стрии.
Колагенът, като всички белтъци, се състои от аминокиселини. Девет от тези аминокиселини са смятани за основни, т.е. те не могат да бъдат синтезирани от организма и трябва да се придобиват чрез храната.

Други вещества, които могат да подпомогнат образуването на колагена, са:

 

 • Пролин: намира се в яйчния белтък, месото, сиренето, соята и зелето
 • Антоцианини: има ги в къпини, боровинки, череши и малини
 • Витамин C: в портокали, ягоди, чушки и броколи
 • Мед: в миди, ядки, червено месо и някои питейни води
 • Витамин А: в храните от животински произход и растителни храни като бета-каротин.

 

Какво уврежда колагена?

 

Има редица фактори, които могат да нарушат нивата на колаген в тялото. Кожата ви може да се задържи здрава за по-дълго, ако избягвате следните неща:

Честа консумация на захар: хранене с високо съдържание на захар увеличава скоростта на гликацията, процес, при който захарта в кръвта се свързва с протеините, за да образуват нови молекули, наречени крайни продукти на гликацията (AGEs). AGEs  увреждат съседните протеини и могат да направят колагена сух, крехък и слаб.

Smoking-1024x1008

Пушене: много химикали, присъстващи в тютюневия дим, увреждат както колагена, така и еластина в кожата. Никотинът също стеснява кръвоносните съдове във външните слоеве на кожата, което намалява разнасянето на хранителни вещества и кислород в кожата и по този начин засяга здравето на кожата. (Тютюнът съдържа химикали, които увреждат колагена.)

Слънчева светлина: Ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина разграждат колагена с голяма скорост, увреждат колагеновите фибри и предизвикват натрупване на анормален еластин. Анормалният еластин води до производство на ензим, който също разгражда колагена. Този процес може да доведе до образуване на белези от слънцето.

Автоимунни заболявания: Някои автоимунни заболявания предизвикват антитела, които се насочват към колагена. Генните мутации, отговорни за не зреенето на колагеновите алфа-вериги, могат да повлияят на извънклетъчната матрица, което пък води до намаляване на количеството отделен колаген или до отделянето на дисфункционален мутирал колаген.

Нивата на колаген се нарушават естествено с течение на времето и няма начин да се предотврати този присъщ за остаряването процес. Но като се вземат предпазни мерки е възможно да се намали неприсъщото (външно предизвикано) стареене и да се защити колагена, поддържащ кожата, костите, мускулите и ставите здрави за по-дълго време.

Какво препоръчваме ?

Натурален колаген

Inventia е единствената на пазара, предлагаща продукт, който съдържа най-важният протеин за човека – колаген в немодифициран вид, идентичен с този, който по естествен начин присъства в нашето тяло. Действието на чистия продукт, естествените колагенови протеини е несравнимо по-широко и по-силно, отколкото достъпните на пазара популярни заместители – хидролизати, имащи минимална сила на действие. Натуралният колаген INVENTIA доставя на Вашата кожа всичко от което тя има нужда – жив колаген.

Този истински и чист, натурален козметичен продукт, се образува в резултат на много деликатен и консервативен процес и се състои само от няколко компонента, от които почти 90% представляват естествени колагенови протеини с много ценният еластин.

В тази уникална комбинация се съдържат млечната киселина, каприлил гликол и пречистена вода. Изборът на тези компоненти не е случен.

Всички те играят ключова роля в борбата с кожните проблеми във всяка възраст. Благодарение на уникалния си състав, Натуралният Колаген INVENTIA дава отлични резултати и се грижи не само за младата, но също така и за по-зряла кожа.

Специално за читателите на блога предлагаме всички висококачествени иновативни продукти и биологично активни хранителни добавки на Inventia с 22% отстъпка, ако използвате код 2899 при последна стъпка на поръката в сайта на официалния вносител на Inventia – ALOHA.BG