Заболявания от недостиг на магнезий

СЪСТОЯНИЯ ИЗИСКВАЩИ ТРАНСДЕРМАЛНА ТЕРАПИЯ С МАГНЕЗИЙ – МАГНЕЗИЕВИ ПРОДУКТИ ZECHSTEIN ORIGINAL

КардиологичниМагнезий магнезиево олио
– стенокардия
– коронарна болест
– миокарден инфаркт
– аритмия

Гинекологични
– профилактика при бременност
– бременни с анамнеза за спонтанен аборт
– прееклампсия
– предменструален синдром
– дисменорея
– вътрематочна асфиксия
– хипотрофичен плод

Други
– нервно-мускулни смущения
– световъртеж
– крампи
– мигрена

Рискови групи, при които се препоръчва трансдермална терапия с магнезий
– бременни и кърмещи жени
– през пубертета
– активни спортисти
– употребяващи често лаксативи
– диабетици
– с хронична диария
– с разтройства в храненето
– употребяващи често диуретици

Страдате ли от диабет?

При диабетиците поради повишените нива на кръвната захар се наблюдава повишена секреция (отделяне) на урина. Това повишава загубата на магнезий и значително повишава нуждите на организма от този химичен елемент. Освен това магнезият влияе върху ефективността на инсулина, който регулира нивото на кръвната захар. За диабетиците е от изключителна важност усвояването на достатъчно количество магнезий.

Магнезият е от изключително значение за диабетиците. Той е необходим за производството, функционирането и транспортирането на инсулина. Връзката между захарния диабет и магнезиевия дефицит е добре известна.
Медицинската наука е открила колко чувствителни са инсулиновите рецептори към химическите отрови. Метали като кадмий, живак, арсен, флуор играят роля за разрушаването на бета-клетките, стимулирайки автоимунна реакция.
Сериозният дефицит на жизненоважни хранителни съставки в съвременната храна намалява способността на тялото да се справя с тези химикали и тежки метали, като първото място в списъка се пада на магнезия. Възстановяването на резервите на магнезий в тялото може да отложи във времето или да предпази напълно от диабет II тип и потенциално да предотврати свързаните с него усложнения – сърдечни болести, ретинопатия и невропатия.
Диабетната невропатия, усложнение, което може да настъпи при диабет е вероятно най-разпространеното усложнение на тази болест. Изследванията показват, че до 50% от хората с диабет са засегнати в някаква степен от нея. Нервните поражения, причинени от диабета, могат да доведат до проблеми с вътрешните органи, храносмилателния тракт, сърцето и половата система. Диабетната невропатия е основна причина за импотентността сред страдащите от диабет мъже.
Увеличената кръвна захар води до химични промени в нервите. Тези промени увреждат способността им да пренасят сигнали. Известно е, че магнезият е необходим за нервната проводимост. Наскоро направено проучване показва, че хората, които приемат най-много магнезий чрез храната, са изложени на по-малък риск от диабет.
Магнезият се използва за предотвратяване и лечение, както на диабета, така и на свързаните с него усложнения, включително на тежка периферна невропатия.
Трансдермалното  възстановяване нивото на магнезия с магнезиев хлорид е идеалният начин за доставяне на лечебните дози. Подобно третиране помага да се избегнат или потушат усложнения като диабетна невропатия, аритмия, хипертензия и внезапна сърдечна смърт.

Голяма е потребността от магнезий при бременност и кърмене.
При бременните и кърмещите жени се наблюдава повишена потребност от магнезий, която не може да бъде удовлетворена при нормално хранене. Усвояването на достатъчно количество магнезий е от особена важност за нормалното протичане на бременността и за развитието на плода.

Използването на магнезия като профилактично средство започва още по време на бременността, защото влияе много добре при прееклампсия и еклампсия. Еклампсията и прееклампсията са водещите причини за смъртността при бременните жени и техните неродени бебета, особено в развиващите се страни. Лекарите смятат, че високото кръвно налягане, подуването и протеинът в урината, свързвани с прееклампсията, водят до конвулсиите и комата на еклампсията. Магнезият е изключително ефикасно средство за предотвратяване на тези пристъпи. Сега магнезиевият сулфат се използва все повече за лечение и на прееклампсията, с надеждата да предотврати еклампсията. Изследване, публикувано в броя на “Дъ Лансет” от 1 юни 2002 г, потвърждава тази надежда.

Опасността от преждевременно отлепване на плацентата при жените, получаващи магнезиев сулфат, е с 27% по-ниска.

Д-р Елин и д-р Рюд обобщават, че е много важно всички професионалисти в областта на здравето да се запознаят по-добре с изключителното значение на магнезия и да осъзнаят нуждата да се започне масова профилактика на населението с магнезий. “Общият знаменател между магнезия и тези болести, както и захарен диабет, мигрена и предменструален синдром, е хроничният латентен магнезиев дефицит. Разумно е да се заподозре наличието на хроничен латентен магнезиев дефицит при всеки пациент със сърдечносъдово заболяване, захарен диабет, мигрена, остеопороза или предменструален синдром, или рискови фактори за развитие на всяко едно от тези състояния.”

При рафинирането на пълноценната пшеница ши други зърнени храни се губят важни хранителни съставки. И както се вижда, загубите могат да бъдат драстични. Така например, бялото пшенично брашно съдържа само 5% от витамин Е, присъстващ в пълнозърнестото пшенично брашно.
Разумно е също така да се заподозре хроничен латентен дефицит на магнезий при всеки, който консумира бял хляб и бял ориз и други силно преработени храни.

Приемате ли диуретици и/или разхлабителни средства?
Диуретиците и лаксативите (разхлабителни средства) провокират завишено отделяне на магнезий чрез бъбреците и по този начин се повишава загубата на магнезий от организма. При по-продължително приемане на такива лекарствени средства е необходимо да се осигури достатъчно количество ежедневен прием на магнезий.

Подложен ли сте на стрес?
Ежедневният стрес предизвика повишаване нуждите на организма от магнезий. Известно е, че стресовите хормони адреналин и норадреналин стесняват лумена на кръвоносните съдове и предизвикват повишаване на кръвното налягане и пулса. Недостатъчният прием на магнезий при стрес и усилено психическо напрежение може да провокира магнезиев дефицит в организма, който се проявява с изтощение, напрегнатост и раздразнителност.

Спазвате ли често диети?
При непълноценно хранене, прием на нискокалорични и небалансирани храни, при спазване на диети с цел редуциране на теглото е невъзможно осигуряването на необходимите за организма ежедневни нужди от магнезий. Поради това при диета е необходимо допълнителено усвояване на магнезий.

Роля на магнезия при растежа и развитието на децата и юношите
Периодът на растеж и развитие при децата и юношите се характеризира със завишени нужди от магнезий. Този химичен елемент изпълнява изключително важна роля при нормалното физическо и интелектуално развитие на подрастващите. Добре известен е и позитивният му ефект върху концентрацията и мисловната дейност. Магнезият е от особена важност за нормалното развитие на организма между 3 и 19-годишна възраст.

Необходимо ли е допълнителено усвояване на магнезий при възрастните хора?
С напредване на възрастта се ограничава физическата активност и приемът на хранителни вещества. Нуждите на организма от магнезий не се понижават с възрастта, а остават достатъчно високи, налагайки усвояване на допълнителни количества магнезий.

Страдате ли от мигрена?
При мигрена се наблюдава напрежение и болка в шията и в раменната област. За превенция от мигрена се препоръчва трансдермална терапия с магнезий.

Магнезиево олио ZECHSTEIN ORIGINAL се препоръчва при:

Хронична умора, отслабване на имунната система, мускулна слабост, камъни в бъбреците, остеопороза, зъбен кариес, проблеми с кръвно налягане, инсулт, атеросклероза, висок холестерол, апатия, депресия, нервност, отслабване на паметта, диабет, диабетна невропатия, мускулни крампи, екзема, псориазис, брадавици, кокоши трън, разширени вени, спортни травми

6 Comments

 • ivamar
  Отговор

  колко време може да се приема магнезий без прекъсване?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Ами – на практика можете изобщо да не правите паузи.
   Магнезият е минералът, който ни е сред най-ключовите за доброто функциониране на организма, а го губим ежедневно непрекъснато – Стресът води до загуба на магнезий, а загубата на магнезий води до стрес… Некачествена храна, киселино образуващи фактори…

 • Цветанка Маринова
  Отговор

  Имам неспокойни крака особено през нощта.Може ли да приемам магнезий?

 • Цветанка Маринова
  Отговор

  Имам неспокойни крака и чести крампи на пръстите на краката.Може ли да приемам магнезий?

 • Admin
  Отговор

  Цветанка, здравейте. Не само, че можете, ами направо си е задължително да започнете да приемате магнезий. Това гарантирано ще премахне крамките и безспокойството.

 • ирина
  Отговор

  имах крампи на краката нощем,изтръпване на дланите сутрин,раздразнителност и болезнен цикъл,а в допълнение и парадонтоза от 10 г.от около година пия магнезий-210мг,калций-420мг,витаминD3-5мг,мед-0,5мг,манган-1мг.в дневното ми меню не са включени много плодове и зеленчуци,а и постоянно съм на диета.смятате ли,че тези добавки са ми достатъчни?крампите изчезнаха,раздразнителността и проблема с цикъла също,но изтръпването на дланите още продължава,чувствам ги като пълни с олово.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.